Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременен не-ислямистки тероризъм

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Съвременен не-ислямистки тероризъм

    В този форум, а и изобщо днес се отделя (заслужено) голямо внимание на ислямисткия тероризъм във всичките му форми. Било то в Европа, САЩ или Близкия Изток. По-малко внимание се отделя на не-ислямисткия тероризъм. Дискусията може да се завърти около няколко точки :
    - мюсюлмански не-ислямистки тероризъм (групировки, съставени от мюсюлмани, но с не-ислямистка идеология, да речем ПКК)
    - християнски тероризъм (не "тероризъм, извършван от християни")
    - сепаратиски тероризъм (ЕТА, ИРА...)
    - крайно-десен (много общо понятие, де) и анти-федерален (конкретно в САЩ) тероризъм (Оклахома, милициите, до известна степен и расистките ККК, Арийски Нации и подобни).
    - еко-тероризъм (на челните позиции по брой атентати в САЩ, макар не и по брой жертви)

    Това е списък с нахвърляни набързо точки, непретендиращ за изчерпателност.

    Като за начало, малко статистика за тероризма в САЩ 1980-2005 (доклад на ФБР за 2002-2005, най-долу има списък с атентатите, извършвани 1980-2005). През 80-те години са преобладавали разни латино и комунистически групировки, а днес огромна част от атентатите на еко-терористи. Но пък в списъкът присъстват неща като :

    On March 3, 2003, an unknown number of individuals placed two one-gallon jugs filled with kerosene near a McDonald’s restaurant in Chico, California, and vandalized the restaurant with graffiti. The graffiti included statements such as “Animal Liberation Front,” “Meat is Murder,” and “Species Equality.” Two communiques were discovered claiming responsibility for the attack. Robert Brooks and Harjit Singh Gill were convicted in the Eastern District of California for making false statements to a grand jury in connection with the attack, and, in June 2005, received sentences of a $500 fine and 36 months probation, respectively.
    Да, това влиза в дефиницията на тероризма, но не е много повече от вандалщина. Но ако изберем "брой жертви" за индикатор, то извършителите на терористични атентати в САЩ според броя на жертвите от 1980 до 2005 са :

    93.81% ислямски фундаменталисти
    5.69% крайно десни – расисти, християнски фундаменталисти, анти-федералисти
    0.31% крайно леви – комунисти, анархисти и латиноамерикански националисти
    0.09% еврейски фундаменталисти
    0.06% арменски националисти
    0.03% други (ядрено разоръжаване)
    33
    èñëÿìñêè åêñòðåìèñòè
    60.61%
    20
    õðèñòèÿíñêè åêñòðåìèñòè
    0.00%
    0
    êîìóíèñòè/àíàðõèñòè
    6.06%
    2
    ðàñèñòè/íàöèñòè
    6.06%
    2
    ñåïàðàòèñòè/íàöèîíàëèñòè
    6.06%
    2
    åêî-òåðîðèñòè
    9.09%
    3
    äðóãè
    12.12%
    4
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

    #2
    Според мен, разлика между ПКК и ЕТА (поне до скоро, защото ЕТА официално се отказаха от насилието за постигане на целите си) няма - това са две сепаратистки организации, борещи се за независимост на етноса/нацията си, като религията не се поставя като водеща

    Християнски тероризъм, засега това трудно може да се дефинира като заплаха от някакъв голям мащаб.Брейвик до голяма степен е действал сам, макар да излезе някаква противоречива информация, че е имал помошници.

    Расистките организации - това трудно може да бъде наречено тероризъм, при положение че сегрегацията и апардейта до преди няколко десетилетия си бяха юридически императиви.Това е по-скоро плод на стари разбирания и убеждения, от колкото някаква целеустремена маса от хора, поставили цел да избиват малцинства и т.н.

    Най-голямата заплаха, както си личи и от статистиката, е ислямския фундаментализъм, който в моите виждания се използва от арабските държави в борбата срещу опитите за натиск на Запада и де факто нарушаване на независимостта им.Тези организации получават пари и оръжие от някъде,места за обучение, а те не идват с молене по джамиите, нито по волята на Аллах.
    Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

    Comment


      #3
      ЕТА и ПКК наистина са сходни, макар разликата в религиите (които и в двата случая не са водещия елемент). Но ЕТА и преди са се отказвали от насилието, а и не е изключено да се отцепи по-крайна фракция от тях. ЕТА обаче не са и кой знае колко "активни". Брой жертви на ЕТА според годината (данни - МВР на Испания) :
      1968 2
      1969 1
      1970 0
      1971 0
      1972 1
      1973 6
      1974 19
      1975 16
      1976 17
      1977 10
      1978 66
      1979 76
      1980 92
      1981 30
      1982 37
      1983 32
      1984 32
      1985 37
      1986 43
      1987 52
      1988 21
      1989 19
      1990 25
      1991 46
      1992 26
      1993 14
      1994 12
      1995 15
      1996 5
      1997 13
      1998 6
      2000 23
      2001 15
      2002 5
      2003 3
      2004 0
      2005 0
      2006 2
      2007 2
      2008 4
      2009 3
      2010 1
      общо 829

      Ако изберем това за показател, то ЕТА изглеждат като непослушни ученици пред ПКК.

      Християнски тероризъм - въпросния Брейвик не е и кой знае колко религиозен. Той е против Исляма, но религиознността му не е толкова силно изразена и по-скоро заедно с традицията и културата влизат като обединяващ признак. Но заразлика от ислямистките терористи той не обосновава и оправдава своите действията си с еди-кой-си цитат от Библията (такива няма). Вероятно по-правилно е да бъде наречен анти-мюсюлмански терорист, отколкото християнски терорист. А и убежденията му са против либералите и социалистите, основната му жертва (не е нападнал джамия).
      Но християнски тероризъм няма толкова в Европа, колкото в САЩ - ККК е организация, чийто възгледи отчасти са и "християнски" (според тях самите). Има и редица християнски екстремистки движения в САЩ, чиято идеология комбинира (по странен начин) Библията с расовото превъзходство (Християнска идентичност).
      По време на войната в Босна може да се каже, че сръбските паравоенни отряди са християнски екстремисти, заели формата на сръбски националисти. Няма расови и кой знае какви езикови разлики между босненци, сърби и хървати, а и не толкова религията е двигател на омразата, колкото религиозно-общностната принадлежност (ние-другите). Отново - Библията не е двигател.

      Расистки организации - ККК е една от най-активните терористични групировки в историята на САЩ. Активна и до днес. Редом с нея - Арийските Нации, ПЕН1, Арийското Братство и т.н. Същите организации извършват и дела, класифицирани като терористични атаки. Също така периодично се намират в САЩ и Европа хора, действащи сами, които извършват атентати, водени от расистки убеждения.

      Че ислямизма е отговорен за 95% от тероризма днес - спор няма, но именно за това пуснах темата (а и за ислямизма си има даже тук тема). И за съжаление си прав - богати държави с петродолари са харчене подкрепят разнообразни главорези.
      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

      Comment


        #4
        Интересно инфо от Европол - статистика и анализ на атентатите в Европа (главно ЕС, но и Турция) :
        2007
        2008
        2009
        http://rayofhalifaxproductions.com/26662

        Comment


          #5
          Тази анкета е толкова смешна!Жалко ,че форума не се дискутират такива теми.Все пак се занимаваме с военна история...
          Най-големия проблем за Европа са хората на власт във абсолютно всички държави,защото те са пълни измамници и са под контрол на САЩ.Заплахата не идва от нито един от тези посочени по-горе.
          А Брайвик новините го изкараха психопат!Абе искат да се заличат мислещите хора от земята.Глупавите хора само вярват на това каквото им казват.
          Ислямски фундаметализъм-той е произлязъл ,защото американците искат да си присвояват територии и нефт и тъпчат свободата на народи като Афганистан,Ирак,Иран.После нападат тези държави и изпращат гарнизони при тях под претекст ,че са направили нещо.

          Comment


            #6
            kamos написа Виж мнение
            Тази анкета е толкова смешна!Жалко ,че форума не се дискутират такива теми.Все пак се занимаваме с военна история...
            Най-големия проблем за Европа са хората на власт във абсолютно всички държави,защото те са пълни измамници и са под контрол на САЩ.Заплахата не идва от нито един от тези посочени по-горе.
            А Брайвик новините го изкараха психопат!Абе искат да се заличат мислещите хора от земята.Глупавите хора само вярват на това каквото им казват.
            Ислямски фундаметализъм-той е произлязъл ,защото американците искат да си присвояват територии и нефт и тъпчат свободата на народи като Афганистан,Ирак,Иран.После нападат тези държави и изпращат гарнизони при тях под претекст ,че са направили нещо.
            За анкетата приемам, че е несериозна, все пак е анкета. Но ако прочетеш внимателно ще видиш, че съм написал "Най-голямата терористична заплаха", не най-голямата заплаха изобщо. Статистически е много по-вероятно да умреш от ПТП, побой в дискотека или от лекарска грешка, но това няма общо с форума.

            Всички европейски политици били пионки на САЩ - няма да коментирам...
            Значи Брейвик е примерен младеж (не е психопат, а мислещ човек), лошите ТВ му развалят имиджа...сериозно ли има хора, които вярват на това!?

            Ислямисктият фундаментализъм "не е проект на САЩ" или нещо такова (да, всички знаем за съветската война в Афганистан). Ислямизъм има далеч по-рано, но какво му е наред на този пост, че това да е? Политическият Ислям в крайната му, военизирана форма е проблем, с който не само американците се борят. Най-голямата тежест изнасят мюсюлманските правителства, цената плаща населението им.

            Афганистан няма нефт.

            Нищо от тези неща няма общо с темата (която е за съвременен не-ислямистки тероризъм, не проблемите на гражданското общество в 21-ви век). Дай по темата, мой човек.

            На мен ми се искаше по-скоро да се дискутират тенденциите в европейския тероризъм или в световен мащаб. Темата е дълга и широка, със сигурност не може да бъде изчерпана, но е интересно да се почне отнякъде.

            Интересни са ми впрочем резултатите от анкетата - сепаратиския тероризъм в Европа (ИРА и производните й, ЕТА, корсиканските и др. сепаратисти) не са получили и един глас, макар според статистиката да се сред доминиращите проблеми. За сметка на това "други" имат няколко гласа, ще ми е интересно да разбера от гласувалите кои групировки визират. Може би трябва да се добави още една група?
            http://rayofhalifaxproductions.com/26662

            Comment


              #7
              beri_cd написа Виж мнение
              Афганистан няма нефт.
              Може да няма нефт, ама идеята е, американците че ще прекарат тръбите оттам и ще точат нефт от Узбекистан или нещо такова. Абе сложна работа са това конспиративните теории.
              Като медийно отразяване ислямският тероризъм е първи, но като брой извършени атентати картинката е различна.

              Comment


                #8
                beri_cd написа Виж мнение
                Интересни са ми впрочем резултатите от анкетата - сепаратиския тероризъм в Европа (ИРА и производните й, ЕТА, корсиканските и др. сепаратисти) не са получили и един глас, макар според статистиката да се сред доминиращите проблеми. За сметка на това "други" имат няколко гласа, ще ми е интересно да разбера от гласувалите кои групировки визират. Може би трябва да се добави още една група?
                Имаше интересна документална поредица за тероризма. Даже споменаха за групировки, за които не бах чувал. В сравнение със 70-те и 80-те години в Европа нещата са спокойни. Ако се гледа на сепаратистите като на отмиращо явление, то не е голям проблем, трябва да мине още малко време за да изчезне.

                Comment


                  #9
                  jordani_vt написа Виж мнение
                  Имаше интересна документална поредица за тероризма. Даже споменаха за групировки, за които не бах чувал. В сравнение със 70-те и 80-те години в Европа нещата са спокойни. Ако се гледа на сепаратистите като на отмиращо явление, то не е голям проблем, трябва да мине още малко време за да изчезне.
                  Ами, сепаратистите извършват много атентати (виж горе линковете за статистиката), но както казваш сравнение с 80-те години е спокойно. ЕТА да речем по едно време взривяваха сгради, като предварително се обаждаха да предупредят, че да няма жертви. А и едно е ЕТА, борещи се срещу фашисткия режим в Испания, друго е ЕТА, борещи се срещу демократична Испания, обществената подкрепа навън рязко намалява. Жертвите на сепаратисткия тероризъм в Европа днес вече са малко и продължават да намаляват. ИРА - малко по-разцепена, с различни под-групировки, действащи автономно. Правят чат-пат атентати, но да го кажем "поносимо". Корсиканският сепаратизъм като че ли държи интензивността си.

                  Впрочем, jordani_vt, за коя поредица говориш?
                  http://rayofhalifaxproductions.com/26662

                  Comment


                    #10
                    За Брайвик-наистина не е младеж за пример,с убийство нищо не става обаче тези от новините на една от от най-гледаните телевизии в България казаха,че Брайвик щял да пие червено вино и да викне проститутки след това масово убийство.Това е тотално несериозно и нарочно.
                    Истинския проблем на човечеството е мръсния въздух,който дишаме,боклукът който ядем всеки ден.
                    САЩ си знае работата...

                    Comment


                      #11
                      kamos написа Виж мнение
                      За Брайвик-наистина не е младеж за пример,с убийство нищо не става обаче тези от новините на една от от най-гледаните телевизии в България казаха,че Брайвик щял да пие червено вино и да викне проститутки след това масово убийство.Това е тотално несериозно и нарочно.
                      Истинския проблем на човечеството е мръсния въздух,който дишаме,боклукът който ядем всеки ден.
                      САЩ си знае работата...
                      Не знам за коя ТВ се говори, за Брейвик се обсъждат съвсем други неща - колко и дали е религиозен, какво го е подтикнало, има ли още такива и то в мирна Норвегия и т.н.

                      Това за мръсния въздух, храната и т.н. - ОК, любовта пък е най-важното нещо в живота, но това е БойнаСлава все пак, мой човек... И изрично съм написал терористична заплаха, не заплаха изобщо, или проблем изобщо. В САЩ е 100 пъти по-вероятно да те убие училечен бандит, отколкото престъпник, но това е друга (макар много интересна) тема.
                      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

                      Comment


                        #12
                        ОК.
                        За обикновените хора като нас най-голямата заплаха идва от ислямските екстремисти.Това е и аз мисля,че няма какво да се коментира.

                        Comment


                          #13
                          kamos написа Виж мнение
                          ОК.
                          За обикновените хора като нас най-голямата заплаха идва от ислямските екстремисти.Това е и аз мисля,че няма какво да се коментира.
                          Защо? Тук, у нас, с какво са те заплашили те теб - лично? Не те ли притесняват други екстремисти, каквито си имаме у нас и които наистина вършат неприятни неща? Примерно - БНС?
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                          Comment


                            #14
                            Може да няма нефт, ама идеята е, американците че ще прекарат тръбите оттам и ще точат нефт от Узбекистан или нещо такова. Абе сложна работа са това конспиративните теории.
                            Като медийно отразяване ислямският тероризъм е първи, но като брой извършени атентати картинката е различна.
                            По брой извършени атентати на първо място май са разни еко-активисти (поне в САЩ, в Европа са сепаратистите), но при тях няма жертви. По-добър индикатор е "брой жертви според извършител". И пак да копирам това от данните на ФБР :
                            93.81% ислямски фундаменталисти
                            5.69% крайно десни – расисти, християнски фундаменталисти, анти-федералисти
                            0.31% крайно леви – комунисти, анархисти и латиноамерикански националисти
                            0.09% еврейски фундаменталисти
                            0.06% арменски националисти
                            0.03% други (ядрено разоръжаване)

                            Впрочем, да си призная, че тук си позволих да "прибавя" нещо. Тези сметки са на базата на извършените според списъка атентати, но в него отсъстват атентатите на Тед "Юнабомбърът" Качински, отнели живота на трима души. Това е въпросния списък http://www.fbi.gov/stats-services/pu...rism-2002-2005
                            Отначало е за 2002-2005, долу има списък с всички 300 и нещо атентата от 1980 до 2005. Не знам защо отсъстват атентатите на Тед Качински, които са петнайсетина, в три от които има смъртни случаи, вероятно юридически се тълкуват като друг вид престъпление. Мотивите му са революционни, анти-индустриални и против прогреса, постигнал го е със сила, даже изнудва по този начин редица вестници да публикуват манифеста му. Но, кой съм аз да споря с ФБР...нека махнем 3 убийства от сметката - процентите почти не се променят.

                            Това е за САЩ, Европол като че ли решили да докажат колко нужна агенция са - половината от всеки доклад е ненужна. Нямат и статистика за брой жертви, единствено брой атентати (което е изключително подвеждащ показател).

                            Иначе съм съгласен, че БНС са по-голяма заплаха за обикновения българин от разните брадати фанатици.
                            Last edited by beri_cd; 01-08-2011, 14:39.
                            http://rayofhalifaxproductions.com/26662

                            Comment


                              #15
                              При така поставен въпрос в анкетата е ясно - ислямските екстремисти печелят много много убедително. Но би ми било интересно къде поставяте невероятните организации от типа на ФАРК. Те не са сепаратисти/националисти. Може би трябва да ги сложим в графата обикновени психопати.

                              Иначе към момента в Европа наистина е сравнително спокойно. Даже твърде спокойно.

                              Comment

                              Working...
                              X