Наистина се отплеснахме в темата Новини, все пак там е за друго. Тъй като едва ли ислямистки фундаменталисти пишат в този форум се надявам, че админите няма да счетат това за политикантска тема.
Ще си позволя да копирам написаното от ДДД в "Новини" и се извинявам предварително ако е неуместно. Но все пак да продължим дискусията отнякъде.
Това за престъпника е валидно за "конвенционални" случаи, но може условно да приемем, че Осама не се е явил след "призовката". Обаче това е война и действат други правила. На мен лично щеше да ми е интересно какво ще да стане ако наистина го бяха съдили, но задоволяването на любопитството ми щеше да има висока цена. Да дадеш трибуна на терорист номер 1 е контрапродуктивно. Не мисля, че и "моралните" норми го изискват. Обикновено повечето държави гърмят терористи, а при възможност съдят военнопрестъпниците (президенти, премиери, "велики лидери", генерали). Нюрнберг, делото срещу Айхман, делото срещу Милошевич, Саддам, Пиночет (пародия) - стремежът е към дело. Но аз поне не се сещам хора от типа на Осама, Заркауи, Басаев и т.н., които са дадени под официален съд.
За Айхман - да. Прахта му е разпръсната, за да няма официален гроб (=място за поклонение). Същото важи и за бин Ладен.
Колкото до бъдещето - мисля, че символичният ефект от смъртта на Осама надвишава стократно практическия ефект. От една страна бе отрязана главата. Отдруга страна това е организация-хидра. Глави - много, отрежеш една - порастват две. А смъртта е добра вест за П.Р. мениджъра на ал-Кайда ( ) и "рейтинга" им - доброволците сигурно са се увеличили. Ако не друго останалите ще станат още по-предпазливи. Изобщо - това третира симптомите, а не болестта.
Ще си позволя да копирам написаното от ДДД в "Новини" и се извинявам предварително ако е неуместно. Но все пак да продължим дискусията отнякъде.
Бери_цд, дали един човек е престъпник се решава от единствено от съд, независимо ние какво мислим. И затова си има законова процедура с обвинение и защита. Мнението ми е, че ако е имало възможност да го заловят е трябвало да го заловят и съдят - явно тази възможност е била отхвърлена предварително и безусловно (това - по принцип, без да защитавам Осама или да одобрявам постъпките му). Изключването на съда от наказанието на престъпника винаги поражда въпроса за саморазправата и др. от етичен характер.
Относно Айхман - не разбрах: искаш да коментирам аналогията с унищожаването на трупа ли?
Относно Айхман - не разбрах: искаш да коментирам аналогията с унищожаването на трупа ли?
За Айхман - да. Прахта му е разпръсната, за да няма официален гроб (=място за поклонение). Същото важи и за бин Ладен.
Колкото до бъдещето - мисля, че символичният ефект от смъртта на Осама надвишава стократно практическия ефект. От една страна бе отрязана главата. Отдруга страна това е организация-хидра. Глави - много, отрежеш една - порастват две. А смъртта е добра вест за П.Р. мениджъра на ал-Кайда ( ) и "рейтинга" им - доброволците сигурно са се увеличили. Ако не друго останалите ще станат още по-предпазливи. Изобщо - това третира симптомите, а не болестта.
Comment