Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Залавянето, смъртта и "погребението" на Осама

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Залавянето, смъртта и "погребението" на Осама

    Наистина се отплеснахме в темата Новини, все пак там е за друго. Тъй като едва ли ислямистки фундаменталисти пишат в този форум се надявам, че админите няма да счетат това за политикантска тема.

    Ще си позволя да копирам написаното от ДДД в "Новини" и се извинявам предварително ако е неуместно. Но все пак да продължим дискусията отнякъде.

    Бери_цд, дали един човек е престъпник се решава от единствено от съд, независимо ние какво мислим. И затова си има законова процедура с обвинение и защита. Мнението ми е, че ако е имало възможност да го заловят е трябвало да го заловят и съдят - явно тази възможност е била отхвърлена предварително и безусловно (това - по принцип, без да защитавам Осама или да одобрявам постъпките му). Изключването на съда от наказанието на престъпника винаги поражда въпроса за саморазправата и др. от етичен характер.
    Относно Айхман - не разбрах: искаш да коментирам аналогията с унищожаването на трупа ли?
    Това за престъпника е валидно за "конвенционални" случаи, но може условно да приемем, че Осама не се е явил след "призовката". Обаче това е война и действат други правила. На мен лично щеше да ми е интересно какво ще да стане ако наистина го бяха съдили, но задоволяването на любопитството ми щеше да има висока цена. Да дадеш трибуна на терорист номер 1 е контрапродуктивно. Не мисля, че и "моралните" норми го изискват. Обикновено повечето държави гърмят терористи, а при възможност съдят военнопрестъпниците (президенти, премиери, "велики лидери", генерали). Нюрнберг, делото срещу Айхман, делото срещу Милошевич, Саддам, Пиночет (пародия) - стремежът е към дело. Но аз поне не се сещам хора от типа на Осама, Заркауи, Басаев и т.н., които са дадени под официален съд.

    За Айхман - да. Прахта му е разпръсната, за да няма официален гроб (=място за поклонение). Същото важи и за бин Ладен.

    Колкото до бъдещето - мисля, че символичният ефект от смъртта на Осама надвишава стократно практическия ефект. От една страна бе отрязана главата. Отдруга страна това е организация-хидра. Глави - много, отрежеш една - порастват две. А смъртта е добра вест за П.Р. мениджъра на ал-Кайда ( ) и "рейтинга" им - доброволците сигурно са се увеличили. Ако не друго останалите ще станат още по-предпазливи. Изобщо - това третира симптомите, а не болестта.
    12
    Òîâà å êðàÿ íà àë-Êàéäà
    16.67%
    2
    Âðåìåííî îòñëàáâà ãðóïèðîâêàòà
    0.00%
    0
    Íÿìà çíà÷èì åôåêò
    41.67%
    5
    Âúëíà îò îòìúñòèòåëíè àòåíòàòè
    8.33%
    1
    Òîâà êàëÿâà àë-Êàéäà
    0.00%
    0
    Îñàìà å èçôàáðèêóâàí îò ùàòñêàòà ïðîïàãàíäà
    33.33%
    4
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

    #2
    Абе те май за 4 или 5 път вече го убиват Осама
    Ruhm und Ehre der Waffen SS

    Comment


      #3
      Кои са другите 3-4?
      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

      Comment


        #4
        Вотнах "Няма значим ефект", но това се отнася по-скоро до техническата страна на нещата. Структурата и дейността на ал-Каида едва ли са били в някаква съществена зависимост от болния и изолиран бин Ладен.

        В морален план обаче бууста е много силени и за двете страни. Разбира се, никакъв съд няма място тук - това е война и се стреля на месо, освен ако не се търси разпит на пленниците. Щатите извоюваха своята голяма победа и с пълно право се радват - убиха вражеския главатар. Откак свят светува, това си е повод за ядене и пиене до откат

        От гледна точка на исляма нещата седят аналогично - бин Ладен завинаги ще си остане велик воин и шахид. Вероятно след някое и друго десетилетие на него ще именуват дивизии, училища и т.н. Изобщо, тая смърт е един позитивен щрих за фундаменталистите и много-много не ми се вярва да търсят някакво сериозно отмъщение. Едва ли терористичните актове ще се активизират над сегашното ниво - по 1-2 седмично.

        Та така, не вярвам нещата да се променят в краткосрочен план.

        Comment


          #5
          Единствения серьозен начин да докажат, че са го премахнали е да го пленят да скорят поне някъв си там съд формално и след това да го екзекутират. Това, че не го правят свежда работата до два варианта:
          А) Евтина пропаганда- Не са го убили но и не смятат, че има нужда да доказат на 100%. Пре достатъчно хора ликуват с флагчета ураа.. Смешната версия с ДНК + изхвърляне в морето е задоволителна защото няма как да се докаже, че на са го убили и понеже както е споменал Кухулин и със него и без него реално е все тая. (Дори утре да се повтори 9/11 ще направят малко ДНК тестове, които доказват че Осама не е замесен Така или иначе ще мине време и в дебелите книги по история ще се запише, че са го убили.

          Б) Наистина са го убили и са унищожили тялото... чувал съм, че така правят в oрганизираната престъпност като не искат някой да се разприказва. Когато трябва да се покрие нещо гнило т.е. автоматично последния отговор от анкетата става верния
          Ruhm und Ehre der Waffen SS

          Comment


            #6
            Какво значи "единствения сериозен начин"? И защо да дават под съд Осама, осигурявайки му повече зрители от световното?

            А) Всичко хубаво, но Осама нямаше ли да пусне една касета на следващия ден и да им се присмее? Защо да е смешна "версията" с ДНК плюс морското погребване?

            Б) Кой не трябва да се разприказва? Осама, в чиито послания, писаници и касети се изсипваше каквото му скимне на главатаря? Дедукцията е логически зле построена - дава се аналогия с мафията, без да има налице много общи неща. На базата никаквите прилики с аналогията се стига до извода, че има нещо гнило. А щом има нещо гнило единственото възможно обяснение на тази планета е, че Осама е просто серия пиксели.

            По-интересно ще ми е да чуя мнението за самото погребението или за бъдещето на ал-Кайда. За второто - почти съм съгласен с Кухилин. Само не разбрах 1-2 на седмица нападения от ал-Кайда ли? Иначе времето ще покаже дали брадатите от Близкия Изток ще осъществят нова вълна от атаки. Не и като Европа да е защитена.
            http://rayofhalifaxproductions.com/26662

            Comment


              #7
              И 20 касети да пусне със същите свърх модерни технологии ще докажат, че това не е той и на това ще повярват толкова хора колкото вярват и на ДНК анализа т.е. ДОСТАТЪЧНО (и по точно хората които е важно да повярват), останалите ще ги зачислят за такива като мене нещо балнуват, конспирация, "лоша дедукция", "правописни грешки", "развалени зъби" и т.н.

              Защо да НЕ е смешна "версията" с ДНК плюс морското погребване? Защо да няма налице много общи неща с мафията?
              Ruhm und Ehre der Waffen SS

              Comment


                #8
                Според мен Осама е мъртъв много преди тази случка
                "Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
                - МУСТАФА ШАРКОВ -

                ---------------------------------------------------------------------


                www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на България

                Comment


                  #9
                  beri_cd написа Виж мнение
                  Само не разбрах 1-2 на седмица нападения от ал-Кайда ли?
                  Общо терактове от страна на ислямските фундаменталисти. Горе-долу такова темпо поддържат. Хайде, да не са 2, но веднъж седмично взривяват по нещо. За съжаление новините рядко споменават кой е организатора, обаче най-активни са като че ли талибаните. А каква е точно връзката между тях и ал-Каида в момента, за мен остава малка загадка. Факт е, че я има.

                  Comment


                    #10
                    най-сетне американските сценаристи решиха да ликвидират най-известния измислен герой след Мики Маус . Решението е взето след като са преценили че сюжетната линия е вече изчерпана .Очакваме в близко бъдеще да бъдат ликвидирани и други популярни анимационни герои , като Муамар Кадафи , Уго Чавес , Махмуд Ахмадинеджад и други от поредицата "Войни на Алах" . Да се надяваме че мъста на американските сценаристи няма да подмине и станалия банален с непремерените си изказвания Мечо Пух , а и онова недоразумение Спондж Боб .

                    Comment


                      #11
                      Следващото мнение, което е писано в такъв стил, ще бъде трито без предупреждение.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                      Comment


                        #12
                        С Кадафи е ясна работата - или ще го издухат с някоя авиобомба, или сам ще се гръмне по някое време. Ахмадинеджад тия дни изпадна в тежък конфлик с аятолах Хаменей, та не се знае дали и него няма да го отсвирят по бързата процедура. Обаче Чавес какво ще го правят... При всички случаи първо трябва да го скарат с руснаците, иначе не виждам как ще стане.

                        Comment


                          #13
                          Тази тема е прекрасен пример защо тук предпочитаме да избягваме коментари по съвременни събития. Няма достатъчно информация за каквато и да е стойностна дискусия. Резултатът е меко казано отвратителен.
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                          Comment

                          Working...
                          X