Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Новини

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Клинописен надпис потвърждава библейски събития от 587 г.пр.н.е.
    "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

    Comment


      Сотирис се пише с ω - Σωτηρης.

      Comment


        виталий написа
        Россия вышла (приостановила участие) из договора ДОВСЕ.
        - Это шаг в неправильном направлении, - заявил в Брюсселе представитель НАТО Джеймс Аппатурай.


        Сейчас сложилась ситуация, когда можно спокойно нарушить любой договор... Хоть о не распространении ядерного оружия, хоть договор о ПРО :tdown , да и вообще любой. Осталось только на Балканах признать Косово и тогда вообще бардак начнется.
        Чтож, с чем боролись на то и напоролись... Посмотрим, что будет следующим.
        Всяка страна може да излезе от всеки договор. Специално с този от 1990 нещата са доста сложни. Той определено би следвало да бъде осъвременен. Като цяло обясненията за това защо се излиза от него обаче бяха доста смехотворни и изцяло пропагандно насочени. Наистина ще е интересно да се види какво ще стане по-нататък...

        Comment


          СНYCA СНРНТОС = ЗИЙЗА СИРИЙСКИ :sm186:
          "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

          Comment


            "Наистина ще е интересно да се види какво ще стане по-нататък..."
            Надеюсь далее будут не ракеты средней дальности с ядерными ракетами по всей Европе - от Атлантики до Урала...
            Возможно, что Европа ощетинится ракетами.
            Это вполне возможный вариант учитывая бычье упрямство США, новоявленные амбиции России и тихое злорадство других, не Европейских стран.
            "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

            Comment


              виталий написа
              "Наистина ще е интересно да се види какво ще стане по-нататък..."
              Надеюсь далее будут не ракеты средней дальности с ядерными ракетами по всей Европе - от Атлантики до Урала...
              Возможно, что Европа ощетинится ракетами.
              Это вполне возможный вариант учитывая бычье упрямство США, новоявленные амбиции России и тихое злорадство других, не Европейских стран.
              Не мисля, че ще стане така. Според мен и двете страни нямат интерес и на грам от подобно нещо. Е, сигурно ще има известно помпане на мускули и с това ще се свърши. Дългосрочните интереси и на двете страни изискват да няма реално напрежение между тях. САЩ може и да имат някакъв интерес да ги противопоставят. Но, и в САЩ след година ще дойде друга администрация. И ми се струва, че и оттам (дай Боже!) ще повее съвсем различен вятър.

              Comment


                Брей, този Китов стана като същи Шлиман! Пък и методите му са същите – рушиш, вадиш златото и шумиш в медиите!


                thorn

                Средновековните църкви в България

                Comment


                  Aрхеологът Павлина Владкова: Паметник в естествена среда въздейства съвсем различно от спорадичните находки
                  16 юли 2007 | 18:19 | Агенция "Фокус"
                  Археологът Павлина Владкова за разкопките в Нове, край Свищов, пред Агенция “Фокус”.


                  Фокус: Г-жо Владкова, какво е мястото на поредното откритие в Нове – нимфеума – на фона на разкопките досега?
                  Павлина Владкова: Разкопките се провеждат в две части – в момента работи екип от българо-полска експедиция, начело с д-р Анджей Биернадски. Следващата една седмица пристига екип, варшавска експедиция, с колегите от археологическия музей. В момента работим на легионерските терми. В Нове е бил настанен Първи италийски легион и това са баните, изградени само за нуждите на легиона. Те са вътре в самия лагер, в укрепената площ на лагера и са огромни по площ – над 6000 кв.м. Проучват се вече няколко сезона. Изградени са в началото на ²² век, най-вероятно по времето на император Траян или по-късно. Това грамадно съоръжение на огромна площ не е било изградено със средства на легиона, а строежът му е бил финансиран от императора, вероятно – император Траян (98 - 117). Това е направено, защото заслугите на Първи италийски легион са били доста значителни по време на Дакийските войни (101 - 106 година сл.Хр.). Побеждават във войните, а легионът вероятно доста активно се е включил в Дакийските войни и тези военни събития... и поради това са изградени и тези огромни бани. Постройките включват студени басейни, топли басейни, помещения, които са ги свързвали, страхотна канализация... През тази година беше открит част от един басейн, за който се установи, че става дума за нимфеум. Нимфеумът е с портал, с ниши, в които обикновено е имало статуи и тече вода. Нещо, което не съществува, в България специално не знам друг такъв.
                  Фокус: Този римски лагер сходен ли е с тези в другите части на империята?
                  Павлина Владкова: Абсолютно. Всеки един военен римски лагер спазва формата и ръста на постройките. Овална форма, с четири порти, с главни улици, там, където се срещат улиците, е военната комендатура, която също се проучва, казарми, жилища и т.н. Всичко, което се открие тук, като архитектура не може чак толкова много да изненада. Естествено, че и в други лагери има бани, но тези като мащаб, като площ, като архитектура, като оформление, е страшно впечатляваща.
                  Фокус: Каква е била числеността на легиона?
                  Павлина Владкова: Около 6000 души.
                  Фокус: Какво още се работи в Нове?
                  Павлина Владкова: Вторият сектор, където се работи, е извън крепостната стена на лагера, където има една огромна цивилна сграда. Вероятно става дума за резиденция. Това е постройка, в която са отсядали гости на лагера, сенатори, видни граждани, търговци, които са снабдявали легиона... Там също се проучва баня с огромни размери, мраморни облицовки, запазени.
                  Фокус: Разкопките на Нове продължават с десетилетия. Как стои въпросът със съхранението на паметниците?
                  Павлина Владкова: Това е един доста сложен проблем и болен проблем, защото не е направено още достатъчно за консервацията на паметниците. И археолозите, и общинското ръководство по всякакви начини се мъчим да постигнем някакви успехи... От миналата година се работи по един европейски проект да изградим туристически информационен център; това всъщност представляваше един първи етап от съхраняването и на паметниците в Нове. Вторият етап и средствата, за които ще се кандидатства, са за консервацията. В момента това, което се прави, е да се мъчим да опазим зидовете, които намираме, мъчим се да покриваме, засипваме част от по-значимите паметници, за да бъдат запазени. Още преди години има възстановка на западната порта, има възстановка на епископска базилка... Но проблемът остава.
                  Нове, и това в последния месец излезе по медиите, е един от стоте световни паметници, които са под защитата на ЮНЕСКО. За да бъде обявен за такъв паметник, тази информация е достигнала до там чрез нас, разбира се, и археолозите, и Община Свищов. Ние имаме нужда от много средства точно за консервация. Разчитаме, че с това включване в този списък, това е единственият археологически паметник от България. Няма друг обект от България, който да е включен в този списък.
                  Фокус: По принцип всяко лято се наблюдава нещо като надпреварване със сензационни археологически открития. Паметник, който остава на място, дава ли повече възможности за културен туризъм, например?
                  Павлина Владкова: Абсолютно. Една находка си е една находка в крайна сметка. Един архитектурен паметник, който си е в естествената среда, въздейства по съвсем друг начин. Аз в момента с този посетителски център виждам известно популяризиране от страна на общината, виждам туристите по какъв начин реагират на архитектурата. Страшно много впечатлява. Наистина е едно докосване до миналото. Докато при тези спорадични находки, аз виждам, че става преескопинаране. Не винаги достатъчно коректно представят информацията. На мен в последните години ми писна колегите да вадят от джобовете си находки и да ги представят за току що открити.
                  Фокус: Има ли такива случаи?
                  Павлина Владкова: Ако следите внимателно, ще ги видите.
                  Фокус: Последният случай на златната маска край Сливен – тя беше разкопана буквално пред камерите на телевизията, с възторжени викове от хората, което не прилича на случайно откритие. Още повече, че часове преди това вече беше обявено, че е открита маска... Беше като режисирано.
                  Павлина Владкова: Това е било открито поне преди десет дни. Абсолютно режисирано. Друг колега носи в джоба си по две – три златни находки, във всеки един момент може да извади нещо, което не се знае откъде е и кой е минал отнякъде и му я е дал или я е продал...

                  При нас го има другия момент – това го правим целенасочено, не само в Нове, правим същата политика и в Никополис. Дори тези находки, които открием, после не смеем да ги обявим. Защото иманярите ни разсипват обекта.
                  Фокус: Как опазвате обект на толкова голяма площ?
                  Павлина Владкова: Никак. Общо взето никак. Иманярите като цяло не копаят в секторите ни, факт. Изглежда се постигна някакво такова “споразумение”. Вярно е, не работят в секторите, които ние проучваме, там няма иманярски дупки. Извън тези сектори обаче, върху другата площ на лагера и извън лагера, защото той е лагер – казарма, но извън него е цивилно селище и там са некрополите, там е преорано. С техника и багери вече е преорано. Затова ни беше този зов за помощ. Няма дори една ограда. И всичко това заради неуреденото положение. Нове дори не е резерват...
                  Денка КАЦАРСКА
                  Аз лично на "зачервения" пасаж нямам никакъв коментар...
                  "...защото буквата убива, а духът животвори." (2 Кор 3:6)

                  Comment


                    pnp5q написа
                    СНYCA СНРНТОС = ЗИЙЗА СИРИЙСКИ :sm186:
                    :rock: Този пръстен е на Зиези!:rock:
                    Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 17-07-2007, 03:14. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                    "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                    Comment


                      комиссар по внешней политике и безопасности ЕС Хавьер Солана заявил о том, что, в случае если Россия в течение нескольких дней не примет проект резолюции по Косово, вопрос о судьбе сербской провинции будет выведен из повестки дня Совета Безопасности ООН и решен в рамках Евросоюза, где Москва не имеет права вето. :rock:
                      Наконец-то ... Показали, кто в Европе хозяин...
                      На самом деле, Албанцам было обещано довольно много и не стоило начинать эту войну с Югославией, чтобы потом сопли жевать ещ¸ 30 лет.
                      Правильный шаг, но потом Солана здорово будет удивятся и будет делать круглые глаза когда например Абхазия с Приднестровьем будет признана например Белоруссией и Россией. А по всей видимости вс¸ так и произойдет, учитывая настрой Брюселя и Кремля.
                      "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

                      Comment


                        виталий написа
                        ...
                        Виталий, а не ти ли се струва, че именно руснаците са тия, дето постоянно дрънкат с оръжие и си мечтаят за реванш? Ей сега четох ревю на Последната книга на Переслегин, как ще воюват с Япония. Струва ми се, че войната е обект, който е в основата на съзнанието на руснака - дали? Ще се радвам, ако ме опровергаеш ...
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                        Comment


                          Да нет.. почему отвергну... Русским нравятся когда убивают их и их детей... Русские всегда мечтают о реванше... о чем еш¸ больше мечтать? Ведь у нас нет самой большой страны, ведь у нас нет всех природных зон от арктики до субтропиков... у нас нет огромных кладовых полезных ископаемых... Ведь мы умираем от голода и холода...

                          Вс¸ у нас есть, только Woland не забывай. что ПОЧТИ все шаги Кремля были вынужденны и следовали за шагами Запада. И именно Россия потеряла более 20 миллионов жизни из-за Запада и у не¸ есть повод не доверять Западу.
                          Я пишу "ПОЧТИ", потому, что не знаю шаги, которые были сделаны первыми против Запада. Но думаю они есть

                          В чем проблема? Назови сначало ты конкретные, явно агрессивные действия Русских и я тогда серь¸зно отвечу на твой вопрос.
                          А то все это из " Козлы-злы, а бобры добры"...
                          "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

                          Comment


                            Даа, Переслегин все по-идиотски книги пише, започва да прилича на Том Кланси. Последните му са все сценарии за това как РУсия отново ще стане велика, всеки път е жертва на агресия (агресорът, разбира се, реваншист, е ЕС, САЩ, Япония) и след естественото и неизбежно западане на опонента (ЕС, САЩ, Япония), тя заема полагащото й се място на велика световна сила. А навремето пишеше интересни кинги.

                            ПП Сетих се за един подходящ цитат - "Война - дело молодых,Лекарство против морщин."

                            Comment


                              Удивляюсь вам ребята :tup: , у вас наверное 30 часов в сутки...
                              Хватает время читать таких авторов, зная, что он пишет плохие книги...
                              Я например Збигнева Бжезинского так и не могу осилить... Не успеваю
                              "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

                              Comment


                                Разгадката, Виталий, е проста - навремето много харесвах нещата, които Переслегин пишеше - и сега много им допада "Тихоокеанската премиера", въпреки че четох някои от източниците, по които Переслегин я е писал. Очаквах и новите му неща да са добри, но постепенно се разочаровах - като се започне от по-новите му статии се забелязва една много идиотска тенденция. Сякаш човек, който преди време е виждал общо взето ясно, внезапно е ослепял.

                                ПП Това, разбира се, едва ли има чак толкова много общо с някакви настроения в Русия - било то сред населението или управниците. Переслегин и хората около него са малка групичка и макар доколкото разбирам от доста време да работят по проблема за "постиндустриален проект за Русия", все пак става въпрос за частна инициатива.
                                Last edited by gollum; 18-07-2007, 13:11.

                                Comment

                                Working...
                                X