Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Северна Корея

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    По нагоре видях изказване от сорта, че някои севено корейци толкова трудно се интегрирали в южната част, е дори се връщали обратно.
    Не мисля, че някой е толкова луд да го направи. ...
    Няма смисъл да се изграждат хипотези за въпроси, за които има факти. Например атентаторът срещу статуите на вождовете, споменат в "майтапи" е такъв бежанец, върнал се от юг. При няколко хиляди бежанци от север на юг годишно се случва един-два да се върнат. Според думите на бежанци, които са го познавали, е бил човек, който търси лесния живот. Преди бягството се е занимавал с контрабанда от Китай и с търговия. Това му осигурява добър живот над средното ниво в Северна Корея, той не разчита на купони от държавата. На юг може да работи като чистач или да получава социална помощ. Интересно е, че самопризнанията за готвен атентат, разкаянието и разобличаването на "предателската престъпна клика" (южнокорейското правителство) се зачитат за изкупление на прегрешението му (бягството).

    Отделно от това ще израза несъгласие с gollum, че нямат особено значение. Не са имали значение преди глада от 90-те, сега имат.

    Ако някой се интересува може да прочете за сахалинските корейци - отишли там да работят, когато двете области са били част от Япония.

    Comment


      jordani_vt написа
      Отделно от това ще израза несъгласие с gollum, че нямат особено значение. Не са имали значение преди глада от 90-те, сега имат
      За кое "няма особено значение", че нещо изпуснах нишката (вината сигурно е моя)? Бежанците ли? Или нещо друго. Ако е за бежанците - имат значение, защото са основен канал за "обратна информация" (е, сигурно най-вече "китайските", защото са много повече, а и, поне според Ланков, често връщат със себе си освен ДВД-плейъри и купища ДВД-та със записи на ЮК телевизионни предавания, филми и прочее).

      За мотивацията на "възвращенците" освен очевидното падане на "статуса" (в КНДР си "някой", а на юг си буквално никой с никакви перспективи пред себе си), определено значение според Ланков имат и свръх-очакванията, които се изграждат на база на познаване на ЮК само от телевизия и филми (южнокорейски). И изведнъж се оказва, че "раят" не е чак такъв рай - особено за някой, който няма почти никакво образование (или никакво, което да има значение на юг) и никакви перспективи, освен черна работа пред себе си. Същото сигурно се случва и с образовани бегълци от КНДР, които установяват, че професията и знанията им, които са им осигурявали някаква позиция в КНДР се оказват ненужни за никого на юг.
      От друга страна, както посочва и jordani_vt, "възвращенците" представляват определен политически капитал за пропагандистите в КНДР и те вероятно го използват с удоволствие.
      Last edited by gollum; 15-08-2012, 19:13.

      Comment


        Имах впредвид, че парите имат вече общоприетото си значение в Северна Корея, ама съм пропуснал една дума.

        Сега обаче писа за ДВД дискове, което също ще коригирам. Последната година-две поради споменатото от теб положение има редовни проверки от органите на държавна сигурност за гледане на вражески филми. При това първо спират тока за да остане диска в плейъра, след това влизат по домовете. Така че сега са модерни лаптопи или флашки.

        Comment


          А, че аз за парите не съм и писал друго - написах, че едно време са имали маргинално значение (е, с изключение на валутата, за която е имало свободни магазини). Сега има реална (макар и "черна") икономика и парите имат значение. Не случайно имаше няколко опита за реформи, насочени точно срещу тази ситуация, но бяха неуспешни. Въпросът е, че купонната система поне според Ланков се възстановява и действа паралелно (като очевидно е вариант както за тези, които нямат особени възможности да се сдобият с достатъчно пари, така и, разбира се, за чиновниците и висшия ешелон (не че те нямат достъп до пари)). Ланков пишеше, че доста свободно се използва и валута (китайски юани основно).
          Така че сега са модерни лаптопи или флашки.
          Сигурно - това за ДВД-тата е от една сравнително стара бележка на Ланков. Нормално е - бая са изостанали от прогреса и всичко се случва бързо при тях. Но "информационната функция" на "пътуващите в чужбина" си остава същата и вероятно ще се окаже важно звено в "минирането" на режима. Като се съчетае с планираните икономически реформи, нищо чудно да стане някоя каша в близките една-две години.

          Comment


            В СК са разрешили на жените да носят дънки и да карат колело. Чудех се в майтапи ли да го пусна, или тук, ама на севрно корейците едва ли им е много смешно за това го пускам в темата:

            ЦЪК
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

            Comment


              Пак Ланков:

              Малко за реформите

              За национализацията на едно китайско предприятие в КНДР

              И нещо забавно от 70-те години (ЮК този път).

              Comment


                Рекета продължава:

                Русия и САЩ призоваха Северна Корея

                да не изстрелва ракетата, чиято цел според Пхенян е да изведе в орбита изкуствен спътник на Земята, предадоха агенциите. Ракетата трябва да бъде изстреляна между 10 и 22 декември. Преди дни Пхенян обяви, че ще изведе в орбита спътник за наблюдение на Земята - "с мирни и научни цели и в съответствие с действащите международни норми". САЩ и други страни обаче смятат, че по този начин КНДР прави изпитания на ракета с голям обсег, която би могла да се използва за военни цели.
                От Тук
                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                Comment


                  Ланков в един скорошен коментар отбеляза, че демонстрираното по-рано тази година желание за някакви реформи е стихнало. За сметка на това с пълен ход върви кампанията по обожествяване на новия лидер. Забавен момент от пропагандата около новия лидер.

                  Comment


                    gollum написа Виж мнение
                    Забавен момент от пропагандата около новия лидер.
                    Хаха, остави местоимението, той целия текст е бисер: http://www.uriminzokkiri.com/index.p...russian&no=392

                    При спокойном облике Верховного Главнокомандующего Ким Чен Ына, разговаривающего с офицерами, почувствовалась такая теплая человечность, что на душе стало приятно.
                    ...
                    Однако на Его лице была отражена не только улыбка. Когда он поднялся на остров и посмотрел на позицию противника, его глаза пылали огнем...


                    Comment


                      Особено забавно е ако съпоставиш словесния образ с реалния .

                      Comment


                        Той е млад, тепърва има мегдан да изгради добра визия. Дори сега в някои ракурси изглежда прилично, например тук с жена му:



                        Но си е прасе де, трябват му шест месеца кардио

                        Comment


                          Но си е прасе де
                          Именно, прасе, което се опитва да мине за (щях да напиша "орел") дракон (ако не съм объркал съвсем азиатската образност, че не ми е силна страна). Не че брат му е по-различен (още по-голямо прасе), но поне има съвпадение между медиен образ и реален облик (вярно, той е прасе, което си позволява да се се отнася иронично към цялата работа, докато позицията на "велик вожд и учител" не предполага особено много хумор и съвсем никакви дози лековато отношение към нещата).
                          Разбира се, в техния пантеон прасето стои бая високо, особено в сравнение с нашия. Така че може би си е съвсем в реда на нещата за тях.

                          Comment


                            ОК, ама не разбирам дали те знаят, че не сме в началото на 20-ти век. Иначе, предполагам, че техният флот би смазал нашия за около 3 часа (е, не само с артилерийските си катери, де )...

                            ама е забавно, пък

                            Comment


                              Е, кало, защо се ограничаваш с флота - който и род на въоръжените им сили да вземеш, нямаме шансове. Хубаво е, че сме далече.

                              ПП А за времето, те си се движат в паралелно измерение . Реалността рано или късно ще ги настигне и ще е болезнено за всички.

                              Comment


                                Леле, кой ли е тоя щастливец на 2:49 Може би президента на Южна Корея?

                                Comment

                                Working...
                                X