Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Световната икономическа криза

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

@еМГето
    България не виждам как ще се измъкне от кризата при положение, че наводниха пазара на имоти с пъти повече от реалното търсене, продължават да строят като гламави дори по места като курортите, където цените отдавна се сринаха, а в София вече няма място яйце къде да хвърлиш, та се "налага" да се застрояват парцели до и зад Околовръстното... Вярно, че българският търговец не знае и не иска да се научи да сваля цени, но пазарът ще го принуди, ако не иска да си лови мишките из празните имоти сам. Как после ще се издължи на банката си, умът му не може да стигне. Сетне тази банка ще трябва да избира или да се превърне в благотворително дружество, или да вземе по съдебен път куп празни и никому ненужни бетонни кутийки, строени през пръсти, без спазване на елементарни изисквания като проект и изпълнение - което и да избере, губи.
    Общо взето, познат сценарий. И без влияние от Световната криза ще се сринем, защото сме поели по същия път.
    Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Юлиан Август написа Виж мнение
      И без влияние от Световната криза ще се сринем, защото сме поели по същия път.
      Ако може, едно пояснение - за имотите се вижда, че вече значително надвишават търсенето /макар че там какви схеми може да се активират - `подкрепа` на банки за сметка на данъкоплатеца и пр., засега не ми се мисли/. Обаче доколкото знам, тук още не са тръгнали да раздават NINJA-кредити /No Income, No Job or Assets/, даже близо до това не са. По тази причина имам известни надежди кризата да не повлече много сектори и ще се радвам да чуя пояснения по въпроса от по-сведущи.
      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

lzl написа Виж мнение
        айде стига глупости, само това не бях чувал, че потреблението на някои природни ресурси, което надвишава способността на природата да ги възстановява е довело до сегашната криза. Моля или обяснете последователно, с инструментите на съвременна икономика, тази теза или дайте линк към мнение някой сериозен икономист (не журналист, химик или кибик). Твърденията са ви на ниво "Костов е виновен за лунното затъмнение, защото е погледнал луната веднъж".
        Мога да ти го обясня от гледна точка на популационната генетика. Съмнявам се че ще разбереш.
        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

pnp5q написа Виж мнение
          Ако може, едно пояснение - за имотите се вижда, че вече значително надвишават търсенето /макар че там какви схеми може да се активират - `подкрепа` на банки за сметка на данъкоплатеца и пр., засега не ми се мисли/. Обаче доколкото знам, тук още не са тръгнали да раздават NINJA-кредити /No Income, No Job or Assets/, даже близо до това не са. По тази причина имам известни надежди кризата да не повлече много сектори и ще се радвам да чуя пояснения по въпроса от по-сведущи.
          ми...в петък бях в централен клон на една от най големите банки в Заарата... за първи път в целия клон имаше 2 клиенти... единия бях аз...
          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

gollum написа Виж мнение
            ...
            По официални данни - 90% от българите не само че нямат никакви спестявания във финансови средства, но и имат кредити надвишаващи 30% от работната им заплата.
            за последния месец са отпуснати дългосрочни кредити в размер на около 1% от предишни периоди.

Comment

pnp5q написа Виж мнение
              Не са нужни ипотеки. Достатъчен е факта, че много свободни средства са се изляли и продължават да се изливат в един обречен сектор. Дали появили се от просрочени кредити или просто от свръхпроизводство, резултатът ще бъде един и същ - много незаети жилища, които рано или късно ще срутят пазара. Там ще се издавят всички редови строителни фирми, предприемачи, инвеститори, които няма да имат достатъчно свободни средства да покрият задълженията си, от там на улицата ще излязат техните работници и служители - а това ще повлече и много други сектори. Банките ще бъдат спасени, защото сме във валутен борд и тяхната стабилност е приоритет. Но това няма да спаси икономиката от колапс.
              Проблемът в мисленето вече се спомена, че имотите като уж ограничен ресурс ще се радват на постоянна стабилност и растеж като цена и възвращаемост.
              Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Иначе в БГ кризата на финансовия пазар отмина...нещата се стабилизираха. Проблемът ще е в кризата на реалната икономика и намалелите възможности за кредитиране. Колкото до пазара на недвижимите имоти - ваканционните имоти изгърмяха със или без световна финансова криза, при другите нещата не са толкова зле...
                Last edited by Dinain; 04-11-2008, 17:27. Причина: отговор на изтрит пост
                Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Тая тема ще я бъде ли, или да минаваме с голяма брадва? Колеги, айде по-сериозно! еМГето - моля те, постарай се повече, това последното си е пълна простотия. Ако темата продължи по тоя начин или ще я мина през ситното сито и ще изчезнат много мнения или просто ще я заключа. Не ми се иска нито едното, нито другото. Затова моля - постарайте се.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Съгласен съм, че е глупости, зощото отидох надолу. Например тези неща, които описах мен лично не ме засягат. Но аз мисля, че за да се разбере една криза, трябва да се отиде и надолу, защото там е масата.
                    Тук е криза - така говорят непрестанно, но надолу не виждам засегнати. Вчера слушах Клинтън, който каза, че безразборното строителство е причина за проблема, понеже е голям процент от американския прираст за последните години. По точно той посочи, че начина на ипотекиране не възвръща достатъчно бързо инвестициите в бранша. Колко той е компетентен, обаче не мога да кажа.
                    Могат да махнат моя пост, няма да им се обидя.

Comment

tonev написа
                      По официални данни - 90% от българите не само че нямат никакви спестявания във финансови средства, но и имат кредити надвишаващи 30% от работната им заплата.
                      за последния месец са отпуснати дългосрочни кредити в размер на около 1% от предишни периоди.
                      Официални данни...? Глупости.
                      expert.bg написа
                      Данни от социологическо проучване от юли 2008 г., поръчано от Индъстри Уоч на Агенция Скала, сочат, че 47% от хората имат спестявания. От тях, около 40% влагат парите си основно в банкови депозити, около 40% държат пари в брой, малко над 7% инвестират в недвижимост, а 12% - активно инвестират в акции или в колективни инвестиционни схеми (пенсионни и взаимни фондове, животозастрахователни компании). Близо 16% от отговорилите заявяват, че те или член от семейството им са реализирали доход от работа в чужбина през последните 3 години.
                      dnevnik.bg написа
                      50% от българите - клиенти на поне една банка

Повечето нашенци спестяват пари за "черни дни"

Броят на българите, ползващи банкови услуги, нараства бързо. Това показва проучване на Института за маркетингови проучвания GfK. Компанията представи анализ на развитието на финансовия сектор у нас през 2007 година. Според данните през 2002 година едва 21,6% от българите са използвали услугите на поне една банка. През 2007 година броят им се е увеличил до 44%, а в периода януари-септември тази година над 49 на сто от населението ползва услугите на банковата сфера. В това отношение обаче България е на последно място сред страните от Централна и Източна Европа. Безспорен лидер в региона е Словения, където 100% от населението ползва услугите на банковата сфера. На предпоследно място е Румъния, където броят на клиентите на банките е над 52% от населението.
                      Другите по-важни тенденции, които се наблюдават на финансовия пазар у нас, са сравнително бързото увеличаване на кредитите, както и стабилното развитие на спестяванията. В анализа обаче не са отчетени промените, причинени от финансовата криза през последните седмици, обясни Антония Гогова, директор на изследователското направление в GfK-България.
                      Употребата на кредитни карти бележи значително увеличение - през 2002 година по-малко от 1% от българите са използвали кредитни карти, докато към септември 2008 година броят им вече е 9,2% от населението. Специфична особеност при кредитните карти е, че те се ползват главно за спешни плащания (в 42,7% от случаите) или при парични затруднения (52,4%), показва проучването. Причината за това е, че хората не желаят да живеят на кредит. Това е изтъкнато като аргумент от 24% от анкетираните. 23% от българите пък все още предпочитат да плащат в брой. Проучването на GfK показва още, че банковите карти все още не са част от ежедневните плащания на българите, независимо че през последните години употребата им отбеляза сериозен скок.
                      Над 65% от българите посочват като основна причина за спестяването нуждата да имат средства за "черни дни". От началото на тази година се наблюдава раздвижване и увеличение на ползването и на други банкови продукти, отчитат анализаторите. Ако имат достатъчно пари, 50% от българите биха ги инвестирали в недвижим имот, сочат данните от проучването. 22% биха избрали банков продукт, а едва 2,4% биха вложили средствата си в пенсионен фонд. Броят на инвестиращите в застрахователни продукти пък е под 0,5%.

29.10.2008
                      Albireo написа
                      Иначе в БГ кризата на финансовия пазар отмина...нещата се стабилизираха.
                      Преди няколко дни ходехме да пием - двама банкери, един портфолио мениджър, един трейдър, един анализатор, една експертка-продажби и двама крупни инвеститори - и картината беше толкова мрачна, че се попритесних. Но заключението на Албирео ме успокои
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Интересная ( хотя и не бесспорная) статья

Так утверждает известный экономист, еще в 2000 году обосновавший неотвратимость нынешнего финансового кризиса.

Проблема Америки еще и в том, что под спровоцированный растущий спрос выстроили мощности. Производившие как товары, так и услуги. И какой бы вариант спасения ни выбрал сейчас Уолл-стрит, спрос неминуемо упадет. Что делать с этими мощностями? В 2000 году мы подсчитали, какая часть американской экономики должна исчезнуть. На тот момент - четверть. Сегодня - треть.

- Разрушение этой системы приведет к тому, что жизненный уровень в США упадет.
                        Раза в два как минимум. Еще не было в истории случаев, чтобы падение жизненного уровня такого масштаба не привело к разрушению социально-политической системы государства. Нынешняя политическая элита США делает все, чтобы не потерять власть. Что мы и видим.

- Американская элита прекрасно понимает, что следующая администрация, скорее всего, до конца срока не досидит. Ведь ей придется идти на очень жесткие, непопулярные решения в экономике. Сажать в Белый дом толкового президента из своего круга бессмысленно. Человека жалко, к тому же он все равно ничего реально сделать не сможет. Нужен персонаж, которого не жалко. Обама сделает некие ужасные вещи, необходимые элите. Затем его сметут возмущенные массы.
                        "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

(Допълнение или алтернатива на горното? )

Расте натискът над премиера Путин

"Кремъл се прави, че финансовата криза не засяга Русия. Само че парите намаляват и премиерът Путин е изложен на все по-силна критика.

Това пише седмичникът "Райнишер Меркур", цитиран от "Дойче веле".

В Москва все по-отчетливо се дочуват призиви за оставката на Путин и неговото правителство. "Най-доброто, което би могъл да направи Путин, е да си вземе шапката", казва Михаил Касянов, който в един момент бе премиер на президента Путин, а днес се числи към опозицията.

Същото мнение застъпва и Владимир Милов, директор на Института за енергийна политика, който казва, че не вижда друг изход освен коренна промяна не само в политическия и икономическия курс на Кремъл: "Необходимо е изграждането на модерно, свободно и цивилизовано общество, което да може да реагира по подходящ начин на подобни кризи."

Икономистът Константин Зонин обръща внимание на растящото недоволство сред руските бизнесмени: "Плаши ги това, че Путин доминира всички политически институции на страната." А това означава, че той би могъл да принуди Централната банка да използва валутните резерви, които доскоро надхвърляха 500 милиарда долара, за спасяването на близки до Кремъл едри бизнесмени.

През последните месеци 25-мата най-богати хора на Русия са изгубили поне 230 милиарда долара. Руският борсов пазар се срина с 85 %, газовият гигант Газпром изгуби две трети от пазарната си стойност, а валутните резерви са намалели с 80 милиарда долара. Резкият спад в световните цени на петрола и газта носи на Русия месечни загуби от 10 милиарда долара ... "

В Москва все по-отчетливо се дочуват призиви за оставката на Путин

Comment

Согласен, что кризис ударил по России, только это не столько финансовый кризис, как кризис связанный с коррупцией и воровством.
                            Система гнилая насквозь (впрочем система ценностей основанная на "золотом тельце" гнилая во всех странах).
                            Что по поводу натиска на премьера, то позвольте не согласится - натиска пока нет и пока не предвидится. Потому, что народу нужна надежда, а премьер для обыкновенных людей практически единственная надежда среди бесспорных воров и жуликов. Тоже Касьянов, на которого есть ссылка в предыдущем посту в России зовется "Миша 2%", за его бесстыдное взяточничество воровство когда он сам был премьером. И то, что Касьянов стал критиковать Кремль, в глазах народа только увеличивает ценность Кремля.
                            "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

"2%"? Море счастья у вас Нашим 10% мало.

Comment

Lobbyists Swarm the Treasury for Piece of Bailout Pie

Клааасика
                                По моя преценка съм обективен.

Comment

Working...
                                X