Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Еквадор и Венецуела пред война с Колумбия?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Добре, хайде да оставим кокаина в Афганистан и САЩ, за друга тема, където обсъждането им ще е на място, а да оставим тази за това, за което е. Още повече, че и другото отклонение малко или повече се изясни.

Comment

А по принцип може ли да се прецени чия армия е по-голяма, по-добре обурудвана и обучена, защото това до голяма степен може да определи възможността за конфликт. Имам предвид, че ако въоръжените сили на Венесуела са далеч по-слаби от тези на Колумбия, едва ли можем да говорим за друго освен за празно дрънчене и хапливи изявления.
      "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

kris4o1993 написа
        Сред намерените от колумбийците документи имало бележки, които доказвали интереса на ФАРК към придобиването на близо 50 кг уран. "Това означава, че ФАРК упорито върви по пътя на тероризма и има амбициите да се превърне в играч от глобална величина", заявил началникът на полицията на Колумбия. Според него намерените документи показват още, че лидерът на Фарк Мануел Маруланда е тясно свързан с венецуелското правителство.
        А виж какво чета (съжалявам, че вторичен източник на инфо - АР):

Colombia also accused the rebels of trying to make a radioactive dirty bomb, although the documents it shared with reporters do not support that allegation, indicating instead that the rebels discussed the possibility of buying uranium to resell at a profit.
        Някой има ли идея дали в лошия нет нейде ги има тия документи? Ако твърдението на АР е вярно, тогава повода за влизането на еквадорска територия нещо не е издържан и се цели нещо по-различно. Впрочем такова нещо не е имало между тия две държави, така че временното нахлуване въобще не може да се квалифицира нито като рутинно, нито като нормално. Просто тук има друга цел и тя е ясна - големия брат не ще да се цапа/не бива да се цапа по джунглите. А Чавес е седнал връз бая пари.

Абе Драгун, ако на теб шурея ти е първоизточник, за мен брои ли се, ако съм имал гадже от Еквадор?

Comment

кало написа
          Изводът е, че службите на САЩ са: невероятно некадърни...
          Прочее такава теория съвсем не ми звучи невероятно.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Не, че такъв род нахлуване не може да е рутинно съм напълно съгласен, то е смешно чак. Може да става въпрос за рутина в някои горещи точки на света, където си се води повече или по-малко открита война, но този случай явно не е точно такъв.

SRH, аз може и да не съм разбрал нещо, но целта на нападението не е ли била да се убие някакъв "революционен" лидер с хората му в някакъв лагер?

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
              Интересно какво ли би могло да направи правителството на Колумбия при положение, че все още огромна част от територията й се контролира от ФАРК, гражданската война продължава от десетки години, а наркокартелите господстват над големите градове в "Хайлендс"?
              Ако не се лъжа, т.нар."партизанска територия" контролирана от ФАРК е с размерите на Швейцария. Това са диви джунгли, планини истинки ад плюс зле охранявани граници със съседите, така че няма да е лесно дасе унищожат ей така ... Да не забравяме, че за успех с такива партизани е нужно не само да се воюва но и да се прекъсне връзката им със външните спонсори, да се лишат от подкрепата на местното население. Особено е трудно да се влияе на селяните за които коката е единствен източник на доходи/както опиума за афганистанските им събратя/, затова борбата с наркотрафика тъпче на място, въпроса е колкото криминален-толкова и социален. САЩ здраво са затънали в Ирак и Афганистан едва ли ще воюват, но цените на нефта хвърчат нагоре и като нищо петролните полета в ез. Маракайбо може да им потрябват. Така,че всичко е възможно. Каквото и да ти говорят казват янките-знай че става дума за пари/в случая петродолари/! Ако в Ирак имаше минерална вода вместо нефт, Саддам още щеше да царува там-образно казано разбира се, без нефт там историята просто щеше да е друга и вероятно без човека от Тикрит!

Comment

С този пост възнамерявам да прекратя отклонението, което започнахме с Dragoon.

Dragoon написа
                Това, че не знаеш за подобни събития показва, че не всичката информация е в интернет или в медиите и за това си има причина, така че единствено следенето на новините не дава квалификация по дадени въпроси.
                Ще те помоля в бъдеще да се въздържаш от такива елементарни заяждания. Позоваваш се на някакви мистериозни "събития", без да конкретизираш, заявяваш че нищо не знам за тях и същевременно че нищо няма да кажеш за тях - и това е довод за нещо си? Добре, аз на свой ред заявявам че ти не знаеш нищо за едни "събития", но няма да кажа нищо за тях, така че не ме питай. Сега сме квит.

Dragoon написа
                Що се отнася до други ти въпрос не го разбирам.
                Явно ще се наложи да поясня, защото очевидно не ме разбираш.

Dragoon написа
                Първо ми заявяваш,че да се използват "нормално" и "нормализация" в езика на дипломацията е несериозно
                Това вече е или разсеяност, или съзнателна лъжа - не съм заявявал нищо подобно. Думата "нормализация" не съм споменавал въобще, нито съм говорил за "език на дипломацията". Ти беше този, който използва думата "нормално", но ти не си "дипломацията", поне така предполагам.

Dragoon написа
                но изтърсваш "рутина", която дума пък въобще няма място в него и се чудиш какъв е проблема.
                Отново - не съм говорил за никаква дипломация и прилежащия и език, така че дали думата "рутина" има място в него е без никакво значение. Така че, да, чудех се какъв е проблемът, но вече ми се струва че разбрах - ти говориш и четеш на някакъв "дипломатически език", а аз - на човешки такъв.

Dragoon написа
                Ще спра дотук, защото наистина много се отклоних от темата, донякъде и по моя вина.
                И аз ще спра дотук и предлагам ако има още нещо за изясняване, да ми пишеш ЛС.
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

"Оръжието наркотик", Хенрик Крюгер - София : Партиздат, 1986 - за всякакви справки относително контрола над наркотиците - още като почнете от френската ДЕА и "поемането" на контрола над Златния триъгълник от ЦРУ, та през всички континенти и океани. Автора, доколкото си спомням навремето книжното издание, е западно-германец. Ако някой я намери в нета, ще е супер.
                  "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

gollum написа
                    SRH, аз може и да не съм разбрал нещо, но целта на нападението не е ли била да се убие някакъв "революционен" лидер с хората му в някакъв лагер?
                    Те тук зациклих... Инак - да, точно това е целта на атаката. Утрепали са 24 души, включително говорителят им Раул Рейес. Обаче никак не мога да схвана дали това си е било профилактична атака или е имало нещо по-съществено. Нещо не ми е ясно кога са открити документите, които доказвали връзката и финансирането на революционарети от Чавес.

Сега еквадорците обикалят нагоре-надолу да се оплакват, венецуелците пратили 9000 души армия (10 батальона), а чичко Буш нарекъл цялата работа "провокативни маневри" визирайки Чавес.

Comment

Според последната, непотвърдена засега, информация, във Венесуела е обявена обща мобилизация. 10 танкови бригади били изпратени към колумбийската граница.
                      Това е мегабезумие....

Comment

SRH написа
                        Нещо не ми е ясно кога са открити документите, които доказвали връзката и финансирането на революционарети от Чавес.

Документите според Колумбия са открити по време на рейда, по-точно в компютрите на ФАРК, или според един друг източник - отмъкнали са личния лаптоп на покойния Раул и в него са открити данни, обясняващи защо Чавес подскача толкова енергично, сякаш рейда е бил на негова територия.
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Тогава излиза, че документите са на по-късен етап и не те са причина за нападението. Николай, 10 танкови бригади е нещо много голямо? В Yahoo чета за 10 батальона (9000 души).

Comment

Разбира се. Става въпрос за батальони. Грешката е моя.

Comment

Пентагонът не вижда сериозни знаци, които да показват, че Венецуела разполага масово войски на границата си с Колумбия, съобщи високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

Втори представител, който също пожелал анонимност, обаче заяви, че разполага с достоверна информация за придвижването на бронирани коли, които идвали от основните военни бази на Венецуела, намиращи се в град Валенсия в централната част на страната. В неделя венецуелският президент Уго Чавес нареди десет батальона да бъдат изпратени на границата с Колумбия заради кризата, породена от извършеното от колумбийската армия нападение срещу партизаните от ФАРК, намиращи се на територията на Еквадор.
                              АФП, това е към 18 часа и 40 минути българско време

Comment

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.
                                A strong toun Rodez hit is,
                                The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Working...
                                X