If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Интересно какво ли би могло да направи правителството на Колумбия при положение, че все още огромна част от територията й се контролира от ФАРК, гражданската война продължава от десетки години, а наркокартелите господстват над големите градове в "Хайлендс"?
На мен ми е интересно това къде из нета го прочете, защото зет ми е колумбиец и други неща ми каза.
Че всичките такива филми са пълна глупост, по простата причина, че правителството на САЩ нарочно ги прави такива, за да оправдае пред данъкоплатците средствата, които отпуска ежегодно. Действително Колумбия не е особено богата страна, но не бива да се забравя, че страната разполага със значителни нефтени залежи. А и в действителност страната далеч не е толкова бедна. Той е от Кали, който е смятан за бастион на наркокартела със същото име. Каза ми, че картела наистина е бил много мощен, но властите силно са го ударили и мафиотите далеч не се разхождат по улиците по чанита, по който са афиширали, че владея града преди години. Каза ми, че докато престъпността в Богота е убийствена в провинцията нещата са НЕСРАВНИМО ПО-СПОКОЙНИ. Партизаните владеят около 40% от територията, но в южната част на страната, която и без друго не е разработена и облагостроена и в действителност след като армията ги е натикала там не желае да влезе в джунглата заради неприемливите евентуални жертви. Относно стандарта на живот наистина има хора, които живеят много бедно, но все пак това е страна с 46млн. население, а и много колумбийци са в чужбина. Лично той ми каза, че докато доста негови роднини са в САЩ има и роднини в Испания, Франция и Германия. Относно образа на полудиви бедняци, който чуждите медии искат да създадат за колумбийците ще кажа само, че той ми каза, че кметството на района, в който живеят е прокарало безплатен високоскоростен интернет до ВСЯКА КЪЩА. Това някак си не се връзва с образа на изостанала страна.
наистина ли някой сериозно си мисли, че с цялата мощ, с която разполагат, американците са в Колумбия, за да се БОРЯТ с кокаина, а не да го контролират? наивно, бих казал. по същия начин се БОРЕХА с Нуриега...
А какви са ти основанията да мислиш така?
Dragoon написа
На мен ми е интересно това къде из нета го прочете, защото зет ми е колумбиец и други неща ми каза.
Сподели, че и на мен ми е интересно.
Last edited by messire Woland; 05-03-2008, 09:58.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Кало ще сподели своите основания, но това е една теория-перефраза на Конфуций: "Ако не можеш да победиш врага, присъедини се към него." В смисъл, че американците са решили, че щом не могат да спрат разпространението на наркотици е по-добре да се облажат от него. Подобни основания се посочваха и за нахлуването в Афганистан, в който производството на наркотици скочи главоломно. Всъщност това е просто съвпадение и няма данни за незаконна подкрепа на глобалното наркоразпространение от страна на Вашингтон. ЦРУ определено си е изцапало ръцете с това, но коя сериозна разузнавателна служба не е?
Ами (въпреки филмите) и моето мнение не влиза в чак такова противоречие с казаното от зет ти, да не кажа в никакво. Разбира се, че не всички в Колумбия са "полудиви бедняци" (никога не е било така) и, че картелите не са вече онази сила. Мисля си обаче, че те господстват над крайните квартали на големите градове по течението на Магдалена и биха могли да изиграят голяма роля в една бъдеща война. Същото се отнася и за партизаните- сега са в джунглите, но ако получат подкрепата на венцуелската и еквадорската армия, ще настъпят и към Богота, атлантическото крайбрежие итн., а вероятно имат и привърженици там.
Иначе страната е огромна и без съмнение има и места, на които може да се живее съвсем спокойно и сносно. Теоретично разполага с по-голям потенциал и от Венецуела, и от Еквадор, но в една бъдеща война срещу тях просто не я виждам.
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
Вижте сега, вижданията и изказванията на някои хора не би трябвало да са изненада за никого. Както се казва, традицията е за да се спазва.
Според моето бегло запознанство с региона, не мисля че някоя от страните сериозно иска война. Колумбийското правителство - очевидно си има достатъчно проблеми вкъщи, че да започва война със съседи; Еквадор и Венецуела трябва да са наясно че при война срещу Колумбия има голям шанс САЩ да се намеси с няколко самолетоносача, на които нямат с какво да отговорят; самите САЩ пък най-малко ще искат война в региона, поради и без това рекордните цени на петрола. Така че всичко е парлама според мен; единствено Чавес може да лудне и да подпали плевника, ако си вземе собствените заплахи "Ще пратя Сухой-ите" достатъчно насериозно. Колкото до мълниеносните военни операции през граница, нарушаване на въздушното пространство и т.н. - айде по-сериозно, всички го правят; това не е границата Франция-Белгия, такива неща са рутина.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Колкото до мълниеносните военни операции през граница, нарушаване на въздушното пространство и т.н. - айде по-сериозно, всички го правят; това не е границата Франция-Белгия, такива неща са рутина.
Тук съм напълно съгласен с прагматичния поглед на Динайн - всички го правят, ако рискът това да прерасне в нещо по-сериозно е малък и съответната друга страна няма да реагира веднага, а и няма риск от сериозни международни усложнения (каквито биха възникнали, ако това стане в Централна Европа), но най-вече, ако виждат необходимост в подобно действие (каквато няма в Европа, поне в западна и централна).
А за война - едва ли ще има такава. Най-много да се дрънка оръжие, да има "палячовщина" и толкова.
ПП А ако има още хора, които вярват в разни "революционни" движения и мотивите им... то си тяхна работа.
Относно господството на наркобандите над крайните крартали нима у нас е по-различно с крайните квартали на София и Пловдив например?
Не знам какво разбираш под "градовете по течението на Магдалена" при условие, че повече от 50% от населението живее там и реката минава през цялата гъсто населена територия на Колумбия. За какво им е на наркобандите да се врат между шамарите ако стане война (което е изключено). За какво им е на Венесуела и Еквадор подкрепата на партизаните, освен за пропагандни цели? Това са предимно изолирани анти-социални групи с почти нулеви връзки извън районите, в които са се укрепили. Какво ще стане когато полуорганизирани партизански банди срещнат в джунглите най-добре подготвените сили на колумбийската армия и морска пехота със специално обучение за бой в тези условия и НАЙ-ВАЖНОТО най-активно и ежедневно използваните военни части в Латинска Америка, съставени от ветерани контра-партизани, поддържани от най-добрата вертолетна авиация в Латинска
Америка, също подготвена специално за контра-партизански операции?
Дори да получат подкрепата на Венесуела (защото Еквадор е изцяло под влиянието на САЩ и ще бъде усмирен, още повече, че зависи от американска подкрепа при евентуални бъдещи проблеми с Перу) Колумбия получава редовна помощ от Вашингтон. А и забравяш, че както има партизани-марксисти също така има и про-правителствени полу-легални партизани. Атлантическото крайбрежие е най-лоялната част от населението. Какво влияние може да очакват партизаните от населението с най-висок стандарт? Това колко нормални били рейдове през границата си е откровенна глупост. Ами ако примерно Сърбия започне такива по западната граница какво? Да се успокояваме, че това не е френско-белгийската граница и е нещо нормално? Държавният суверенитет е еднакъв за ВСИЧКИ. Война просто няма да стане, а след време венесуелците ще осъзнаят колко безсмислена е била цялостната политика на Чавес, нищо че сега се кефят да гледат как показва мускули на всички.
офтопик: Сега сигурно ще бъда нападнат, но ВМОРО, а нищо чудно и Левски, е възможно да са се финансирали от производството на афион (дериват на опиумния мак, от който се произвеждат морфин и хероин) в южна Македония (срв. и с началото на "Железния светилник") :p . Е, разбира се, тогава положението е било друго...
Dragoon написа
Относно господството на наркобандите над крайните крартали нима у нас е по-различно с крайните квартали на София и Пловдив например?
Не знам какво разбираш под "градовете по течението на Магдалена" при условие, че повече от 50% от населението живее там и реката минава през цялата гъсто населена територия на Колумбия. За какво им е на наркобандите да се врат между шамарите ако стане война (което е изключено). За какво им е на Венесуела и Еквадор подкрепата на партизаните, освен за пропагандни цели? Това са предимно изолирани анти-социални групи с почти нулеви връзки извън районите, в които са се укрепили. Какво ще стане когато полуорганизирани партизански банди срещнат в джунглите най-добре подготвените сили на колумбийската армия и морска пехота със специално обучение за бой в тези условия и НАЙ-ВАЖНОТО най-активно и ежедневно използваните военни части в Латинска Америка, съставени от ветерани контра-партизани, поддържани от най-добрата вертолетна авиация в Латинска
Америка, също подготвена специално за контра-партизански операции?
Дори да получат подкрепата на Венесуела (защото Еквадор е изцяло под влиянието на САЩ и ще бъде усмирен, още повече, че зависи от американска подкрепа при евентуални бъдещи проблеми с Перу) Колумбия получава редовна помощ от Вашингтон. А и забравяш, че както има партизани-марксисти също така има и про-правителствени полу-легални партизани. Атлантическото крайбрежие е най-лоялната част от населението. Какво влияние може да очакват партизаните от населението с най-висок стандарт?
Не знам у нас как е, но там би трябвало да е по .
За "Магдалена"- изразих се фигуративно...
Наркобандите биха подкрепили тази страна, която е по-изгодна за бизнеса им, не знам защо си мисля, че повечето биха застанали на страната на партизаните.
Като са толкова добри колумбийските спец-части- що не си върнат онези 40 % от територията на страната?
Естествено, че привържениците на партизаните би следвало да се очаква, че ще са от по-бедния слой на населението...
Last edited by Guy de Mont Ferrand; 05-03-2008, 10:42.
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
Не, поне аз не бих те нападнал - знам, че макар често в такъв тип организации да има множество идеалисти, не липсват и прагматици (иначе рядко би се получила реална организирана борба) и с времето идеалистите се прагматизират до голяма степен. А за да може да се води подобна дейност са необходими финансови средства - това не се е променило през годините. И някакъв обществен слой, на който по някакъв начин да може да се опре тази организация, но това малко или много се променя в зависимост от историческия контекст. А щом финансовите средства са основни, винаги действа формулата, че целта оправдава средствата. Не си правя някакви илюзии в това отношение. Макар че, струва ми се, балансът между чисто криминалната и въоръжената дейност с политически и идеалистични мотиви, с времето се променя във всяка организация от такъв вид. И си мисля, че тази промяна е пряко свързана със степента на загуба на връзка с реалността и на политическата мотивация, т.е. преминаването от реалистичност към чиста оправдателна идеалистична догматичност (ако ми позволите тази чудовищна конструкция).
Ако приложа това към партизанските и революционни движения в Латинска Америка, то предполагам, че ще може да се проследи нещо подобно - постепенно отпадане на всякаква връзка с реалността (колкото и тънка да е била в началото) и на преследване на някакви реални цели в полза на догматичен фанатизъм или прикрит бандитизъм. А щом съществува нещо подобно, което удобно може да бъде използвано за прикритие и набиране на мотивирани редови дейци, то е ясно, че ще бъде използвано. Но средството постепенно се е превърнало в цел, т.е. организацията се е обърнала.
Така виждам аз нещата и за това намеквах с поста, към който отправи въпроса си, Ги.
Извинявам се за отклонението от темата.
ПП А общия смисъл на забележката ми бе, че множество хора по света заради определени анти-сащиански възгледи възприемат безкритично всяка сила, която им се струва, че се противопоставя на САЩ. То това може да се разшири въобще за всякакъв тип подобни противопоставяния. Това е и връзката на забележката ми с темата.
По идея - да. Реално - толкова, доколкото може да бъде опазен, по един или друг начин.
Твърде много наблягаш на Макиавели. В момента въоръжените ни сили и международното ни влияние са по-слаби от тези на съседите ни. Това значи ли, че ако хипотетично решат да нахлуят сме си виновни и действията им са оправдани. Защото това за хипотетичен и реален суверенитет е пълна глупост. Важи ако се сравняват въоръжени сили, но факторите от значение са толкова повече...
Guy de Mont Ferrand написа
Като са толкова добри колумбийските спец-части- що не си върнат онези 40 % от територията на страната?
Какво ще спечелят от това? Важното е да се държат далеч от индустриалните райони и транспортните връзки, което е ФАКТ.
Last edited by Dragoon; 05-03-2008, 10:48.
Comment