Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременно стрелково оръжие

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

3 изстрела на единичен по гръдна фигура с кръгове (мишена ¹3, ако не се лъжа) на 100 м. плюс стрелба на автоматичен по две мишени ¹ 8, човешка фигура в цял ръст на 200 и 300 м. приблизително. Това беше първото, което правихме ние. Не помня как точно се казваше. 9 патрона общо.
    Първо упражниене за спИциалисти, както се води официално - картечен разчет (¹10А) на 150 м, две ¹8 на около200 и 250 - 300. 12 патрона, от тях 4 трасиращи, първият е такъв.
    АК-47 действително не рита, аз поне не съм усетил отката като фактор.
    Гвардейците с какво пушкало служат?

Comment

Е, моите впечатления са по-различни - няколко упражнения с АК-47 (6-7, до колкото си спомням) - всичките - 12 патрона (4 трасиращи) по три мишени (на 100, 200, 300, или нещо от сорта). Откатът се изразяваше в отскачане на автомата нагоре, така че първият изстрел отива общо взето където си се прицелил, но следващите - по-рязко изкачваща се възходяща линия. Упражнението беше само на автоматична стрелба и условието изискваше къси серии от по 2-3 патрона (съвсем постижимо, след като веднъж си свикнал с автомата, който ти се е паднал).
      И едно сходно упражнение с АК-74 - много по-малък откат, а и самият изстрел е по-тих - точността е по-висока. Пона това са ми впечатленията.

Comment

гвардейците служат с Самозарядна Карабина Симонов модел '54,
        била е на въоръжение преди АК в армията ни.

карабините са обаче без затвор от съображения за сигурност.

всяка рота има и по 3 AK74, тъй като асистентите на знаменосеца (2ма) са с това оръжие. те имат затвор, защото с тях се дават салюти на погребения, но само с халосни патрони.

за тренировки на новобранците има винтовки модел '44 и с тях може
        да се стреля (патрон за АК, какъвто е всъщност и на СКС-a), но
        само теоретично - стрелби не са предвидени.

Comment

octagon, мишената, за която говориш, е ¹4. Тя представлява силует на картечар.
          Калашникът "рита", ако не се държи здраво и добре прикладнат. Когато стрелях преди доста време с него и аз очаквах голям откат.
          При стрелба на автоматичен е добре да се целите в основата на целта (мишената, човек), понеже след първия изстрел, оръжието отскача нагоре. По този начин се гарантира попадение на повече от един куршум в целта.
          Точността идва с многото стрелба!

Longanlon, едва ли точно с тези лъскави автомати се стреля при салюти.
          scharfschutze ®

Comment

Originally posted by "scharfschutze"

всъщност 'лъскавите автомати' са хромирани и са само 2 в цялото
            поделение на националната гвардейска част (или поделение за
            отдаване на военни почести, както се казва от скоро). използват
            се при мноооооого официални случаи и наистина не могат да
            стрелят. останалите обаче могат.

Comment

Originally posted by "Longanlon"

scharfschutze написа

всъщност 'лъскавите автомати' са хромирани и са само 2 в цялото
              поделение на националната гвардейска част (или поделение за
              отдаване на военни почести, както се казва от скоро). използват
              се при мноооооого официални случаи и наистина не могат да
              стрелят. останалите обаче могат.
              Не съм те разбрал добре. Изглеждаше ми странно да се стреля с въпросните автомати.
              Виждал съм тези автомати на прарадите. Носят ги асистентите на знаменосците, но мисля, че са повече от два. Все пак трябва да има някой резервен.
              Иначе благодаря за уточнението. От далече не може да се прецени дали са хромирани или никелирани.
              scharfschutze ®

Comment

СКС значи? Баща ми е служил с такава преди АК, имаше много добро мнение за нея.

Картечният разчет (силует на 2-ма души) определено е мишена ¹10А, и по мое време, и сега на братовчед ми, който е в Карлово и изпуква невероятно количество патрони, наскоро си говорихме за техните истории.

Сега ми идва наум - първият Калашников в документите е просто АК. Откъде се е взело това популярно АК-47? Не съм виждал официално да го наричат така :?

Comment

Е, това е общо взето логично - по годината на приемане на въоръжение - това е доста разпространен метод .

Comment

То и СКС я виждам като СКС-45, но в официалните документи означение АК-47 не видях. Просто АК, а след него - АКМ. Заедно с тях - РПК и РПКМ. Няма цифри. Чак малокалибрените са АК-74 и РПК-74.
                    Някой може ли да ми каже защо мощната ПК се дава на отделения, като те едва ли могат да я използват? Тя по идея е ротна картечница, доколкото зная, за използване от станок. Като мобилно оръжие не е много удобна, а и просто не може да се използва предимството й в далекобойност, щото просто картечарят не вижда толкова далече.

Comment

Не знам. Аз поне си мислех, че на отделенията се дава леката ПК, която е малко по-тежка от автомат и е със сходни характеристики (макар и по-мощна, като цяло). Драгони трябва да знае, защото, доколкото си спомням каза, че е служил в казармата именно като картечар.

Comment

Това беше картечницата на ротата ни. ПК 7.62.

Оctagon, цифрите след АК си ги има. Пишат се навсякъде в армията.
                        За пръв път чувам, че се пише "АК" вместо АК47.

Ти къде си чел, че няма 47 след АК?
                        scharfschutze ®

Comment

ама си пич.

Comment

Къде го видя това АК-47? Учебните плакати са за АК и АКМ. Инструкцията също, специално я гледах. Не знам как е във ВВС, в СВ поне за АК-47 не са и чували. Ефрейторите доста се учудиха на това название. И във военните книжки пишеше "Автоматчик 7.62". Никакви индекси.
                            Ротната картечница хубаво, че е ПК. Отдельонните какви бяха?

Comment

Да, по таблата и книжките си е АК (доста стари са като изработка). Вероятно означението АК-47 се въвежда след появяването на въоръжение на АК-74. В интернет си пише АК-47, АК-74. Ще поразпитам за подробности и ще ти кажа. Имам един познат - оръжеен експерт, така, че сигурно той ще даде яснота по въпроса.

Нямахме отдельонни картечници. При нас структурата беше по-различна от тази на СВ. Всака специалност беше едно класно отделение и имахме само Калашници. За даване на караул се използваха автоматите, а в по-горните курсове, когато се даваха въоръжени наряди, се използваха ПМ. Разните му там кашишки изпълнения приключиха за два месеца, след приемането ни в първи курс. След това, когато ротният ни командир даваше дежурства, се събирахме наколко ентусиасти в оръжейната, разглобявахме картечницата, говорехме за оръжия, самолети, изобщо имаше какво да се види и чуе...
                              scharfschutze ®

Comment

Две думи за АК.

През 1949 година в Съветска Армия тръгнали първите "автомат Калашникова (АК) образца 1947 года". На Запад те се казвали "АК-47", защото ВИНАГИ модел се назоваваше с букви и С ЦИФРИ. Да кажем, пистолет "Тульский, Токарева" се казваше "ТТ-33".
                                Първи вариант на АК-47 имаше цевна кутия с фрезована предна част и щампована задна, сглобени с нитове. Обаче тази конструкция не беше издържлива, за тъй втори вариант (най-масов) на АК-47 беше с изцяло фрезована цевна кутия. Трети вариант беше с изцяло щампована цевна кутия и той беше основа за АКМ - от АК-47 нов модел се отличаваше с прав приклад, замедлител на петлето, компенсатър на дулна част и по-тънък капак на цевна кутия с щампован профил.
                                АК-74 се базираше на АКМ (исползваше щампована цевна кутия) с няколко промени заради по-малкия калибър.
                                WBR,
                                Милчев.

Comment

Working...
                                X