Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Студената война - граници и хронология

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За този въпрос съм чел доста мнения и най-големите спорове са относно края на тази ера. Някои автори го определят след края на Кубинската криза, други с посещението на Никсъм в СССР и договорите САЛТ, има и трето мнение(с най-много поддръжници), което определя края на периода с падането на комунистическите режими в края на миналия век. Различните мнения се обосновават с различни доводи, но не мисля да се спирам на въпроса за горната граница.
    От кога можем да кажем, че света се намира в разделение и е започнала Студената война?
    Аз съм на мнение, че това е след ВСВ, след доктрината Труман и плана Маршал. Именно с доктрината Труман се поставя началото на открито противопоставяне и "сдържане" на комунизма и държавите, които са под такава форма на управление.
    Другото мнение е, че ерата на Студената война, започва още през ВСВ с противоречията между тримата големи относно съдбата на Полша. Двете привоенни полски правителства (лондонското и люблинското), които са поддържани от Велокобротания и СССР са доказателство за това твърдение. Съвсем друго е мнението на поляците, които искат да създадат собствено правителство, което да не е под влияние на която и да е чужда сила, но това никой не го взима под внимание.
    За Студената война е характерно откритото противопоставяне, но без преки военни действия (това го пише във всеки учебник по най-нова обща история). Но за примера с Полша е трудно да се говори за открито противопоставяне. По-скоро това са тайни дипломатически уговорки и противоречия, които не могат да се сравнят с доктрините на СССР и САЩ след ВСВ, които открито показват целите и разбиранията относно другия (да си спомним за за "империята на злото", както Рейгън определи СССР).
    Това е моето виждане, което ми намали оценката на последния изпит, защото преподавателя поддържаше другата теза :evil: . Надявам се някой да допълни темата или сподели различно мнение, което да обсъдим.
    “Никога не е имало война, която по-лесно би могла да бъде
    предотвратена от тази, която току-що бе доразрушила
    всичко, останало от света при предишната битка.”
    Сър Уинстън Чърчил
    март 1948г.

мдам, според мен "студената война" започва именно след деклариране на Доктрината за сдържане...в тази връзка, ми се струва по-интересно кой всъщност започва "студената война"??? кой пръв създава доктрина, кой пръв създава военен съюз насочен срещу противника....защо ми се струва, че отговорът на първия въпрос е същият, като на следващите :roll: а за горна граница...ами трудно ми е да кажа, но със сигурност не бих казал, че е ерата на "затоплянето" ...знам ли, може би бих казал, че "студената война" завършва някъде при идването на власт на Горбачов или дори при Черненко и Андропов.
    Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
    каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
    каквито са мислите ти,такива са делата ти,
    каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

E, хронолгично погледнато, студената война започва на 5 март, 1946 след речта на Чърчил във Фултън. " От Балтика до Адриатика през кантинента е спусната желязна завеса и зад нея са всички столици на Централна и Източна Европа", казва той / Цитатът ми е малко неточен, но беше нещо от този род/. Що се отнася до това, че Американците според Махадева са "виновници" за това положение на нещата, не съм съгласен. Тяхната реакция е плод на това, че Сталин нагло не изпълнява задълженията си от Ялта, като например - независими избори в Полша, и забавя изтеглянето на войските в уговорените срокове. Да не говорим за червения терор в цялата буферна зона на СССР, където, за съжаление, се намира и България. Пък и на Американците им е трябвало доста време да проумеят, че не бива да се поддават на изолационизма си,както след първата световна война, добре, че е бил Чърчил да ги "ръчка". Иначе бихме живели в доста по-различен свят.
      По въпроса за края на студената война - несъм убеден, че този край е настъпил. Независимо от икономическото си изоставане и доста други проблеми, руснаците са естественитеантиподи наамериканците, въпреки че всъщност много си приличат.
      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Според мен, Студената война е неизбежност, още от началото на ВСВ (по-точно - от момента, в който се оформя съюза срещу Оста).
        А едно от първите действия от Студената война (макар реално тя още да не е факт) - налагането от страна на Рудвелт на условието за безусловна капитулация (с което прави така, че войната в Европа да не може да приключи без участието на сухоземни американски сили в огромно количество - т.е., участие на САЩ в прераспределянето на света след войната).
        Естествено, далеч съм от мисълта, че само една от страните е "виновна" за Студената война (тук има и много допълнителни сметки и неразбиране намесено).
        А за краят - може би, неуспеха на космическите програми (т.е., невъзможността директно да се продължи своеобразният вертикален прогрес и експанзия) налагат и постепенният край на Студената война. Според мен, тя вече е приключила и сега живеем (според нечие сполучливо изказване) в епохата на "Студеният мир".

Comment

Съжалявам, че започнах темата в неподходящ за мен момент. Заринат съм от работа и учене.
          Другата седмица ще дам някое мое мнение по въпросите, които засегнахте. :tup:
          Сър Уинстън Чърчил
          март 1948г.

Comment

е, Рамблър, че то и аз не си вярвам много, просто беше провокацийка )))))
            обаче за Чърчил....преди войната хич не е бил обичан политик във Великобритания, смятали са го за ретрограден и общо взето за престарял преждевременно политик. фактът, че политическата му кариера не потръгва много-много след края на войната също говори, че има нещо гнило около личността му (или има нещо гнило в британците ) та, той, както знаете, е рисувал Европа като крокодилче, което е трябвало да бъде ударено в слабите му части, т.е. в Балканите (абе не ми харесва много идеята да ме смятат за пенис :roll: ) и е искал да отвори втория фронт точно на Балканите. мисля, че е ясно защо и че не е било заради "спасението на балканските народи"...еми просто всяка страна следва своята политика, тъй че доста трудно може да се определи кой е започнал "студената война"...просто нещата не трябва да се гледат едностранно. както и при други неща, за "студена война" трябват най-малко двама :tup:
            а никой не може да ме убеди, че Труман е бил...абе да кажем смахнат...този човек попада на президентския пост доста случайно и вместо да се радва на случайността и късмета си той прави предимно простотии...

Comment

Мдам... вече съм правоспособен даскал по история. Взех си единия държавен изпит (да му мислят хлапетата) :twisted:
              Обаче не съм съгласен с мнението на rambler, че Сталин не изпълнява задълженията си от Ялта. Точно там той поставя въпроса СССР да граничи с приятелски настроени към него държави, т.е. да не се получи "санитарен коридор" подобен на този след ПСВ. Това негово искане е одобрено от Чърчил и Рузвелт, а и Сталин на Потсдамската конференция отстоява исканията си, така че относно изборите в Полша "чичкото с мустаците" си следва своята политика. Друг е въпроса с какви средства (може би затова са големите противоречия и спорове около Полша), но такива средства са нормални за Сталин. Ако разгледаме хронологично решенията на отделните конференции (не само на "Тримата големи") ще забележим, че Чърчил започва да се противопоставя и да не спазва вече поети ангажименти. А Сталин срещу тези си искания обещава да се включи във войната срещу Япония, което ще "спести" около 1 млн. американски живота (при евентуален десант в Япония, според първоначалните планове).
              Много се отнесох с тези конференции... исках да поставя деуг въпрос.
              През 1945г. Япония вече е блокирана почти отвсякъде. С влизането на СССР във войната срещу нея отпада "почти" и страната на изгряващото слънце е обречена. Знаем, че японците нямат суровини за индустрията си, а това че моретата са почти в пълно владение на САЩ определят тази обреченост. Защо тогава американците хвърлят двете атомни бомби??? Някой каза, че Труман вършил простотии. Цялостно погледнато не са много, но хвърлянето на бомбите е една от най-големите. Това "показване на мускули" от американска страна води до голямото разцепление сред силите на оста (особено отдалечаването на СССР). Ако войната (сигурно ще ме обвините, че използвам много "ако" и много предположения ) беше завършена без използването на атомно оръжие, това щеше да струва много повече човешки живота, по-скоро жертвите щяха да са и от другата страна. Но нямаше да се стигне до това разделение на света и Студената война щеше да започне може би по късно, а може и въобще да я няма.
              Наистина много "ако" и много предположения, но ще се раздвам ако някой сподели мнение по тези "прогнози за миналото"
              Сър Уинстън Чърчил
              март 1948г.

Comment

Между другото, много от мислещите японци, заемащи отговорни постове (като Ямамото, но далеч не само той) са наясно още през 41-ва, че нямат възможност да водят война по-дълга от година. Т.е., още през 42-ра те са наясно, че войната е загубена (оттам насетне всичко останало е спасяване на честта). Единственият им шанс е кратък съкрушителен удар, последван от мирен договор. Нещо, което не се случва (и това е изцяло заслуга на Рузвелт и случая (при Мидеуй)).
                Достатъчно е да се проведат преговори, на които да се гарантира на японците, че няма да им бъде наложена републиканска система и войната е можела да приключи още през 43-44 г. Въпросът е, че Рузвелт няма подобно желание (поради много и разнообразни причини). Естествено, че атомните бомби са напълно излишни (да не говорим, че при конвенционалните бомбардировки на японски градове с напалм и запалителни бомби, са убити много повече цивилни японци), но войната спокойно може да се приключи и без тях (същото важи и за офанзивата на Макартър, която забавя края на войната поне с година, година и половина). И това единия милион американски войници е една от легендите (или просто оправдание).

Comment

точно атомните бомби имах предвид като казах, че Труман е правил простотии :o използването на ядрени бомби, каквото и да си говорим, винаги е простотия (изключвам възможността те да бъдат използвани срещу извънземни и астероиди, например :oops: ) няма оправдание за този престъпен акт. най-малкото пък оправдание е това да се покажат мускули срещу СССР (доколкото знам, когато на Сталин му казват, че амитата имат такава бомба, той не казва абсолютно нищо и се държи така все едно са му казали общоизвестен факт, че руснаците пият много водка, например :twisted: ) ми че стига бе, даже едно време са забранявали оръжия като отровните стрели, например.смятали са се за нехуманни, все едно има хуманни оръжия, като мирната атомна бомба на Индия или стремежа на Кадафи към африканска атомна бомба.

Comment

Originally posted by "Mahadeva"

(доколкото знам, когато на Сталин му казват, че амитата имат такава бомба, той не казва абсолютно нищо и се държи така все едно са му казали общоизвестен факт, че руснаците пият много водка, например :twisted: ) .

Да, но това не му пречи да състави комитет, начело с Берия, с приоритет над всичко друго в страната и резултатите не закъсняват, не без помощта на "къртиците" в американската администрация.
                    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Което от своя страна позволява да се избегне горещата трета световна - защото в условията на взаимно париране и двете страни бързо осъзнават, че атомното оръжие е смислено само когато го имаш, но не го използваш - като потенциална заплаха (която обаче позволява един сравнително дълъг мирен период).

Comment

Originally posted by "gollum"

Което от своя страна позволява да се избегне горещата трета световна - защото в условията на взаимно париране и двете страни бързо осъзнават, че атомното оръжие е смислено само когато го имаш, но не го използваш - като потенциална заплаха (която обаче позволява един сравнително дълъг мирен период).
                        Хм така :tup: какво мислите вие за идеята за "светата атомна бомба" (не знам, кой я беше нарекъл така, естествено ) смятате ли, че именно тя, колкото и парадоксално да звучи спира светът да се самоунищожи. Но се появява и друг проблем в случая. Този individual, който беше казал това за "светата атомна бомба" твърдеше, че заради нея нито един диктатор не започва агресивни действия с атомно оръжия, защото то ще го застигне и в най-дълбокия бункер...обаче, дали наистина това е достатъчно средство за възпиране.
                        А това за Сталин, Рамблър, го цитирах от Кисинджър, доколкото си спомням той го даваше като пример за самообладанието му и склонността му да представя нещата такива каквито не са :twisted:

Comment

Факт е обаче, че паритетът е постигнат с помощта на евреите. Този път тяхната кауза заслужава адмирации. Колкото и да е странно, те наистина може би предотвратяват конфликта. 8)
                          Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

какво общо имат пък тук евреите?!?
                            XV mile the sea brode is
                            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Aми те са тези, които снасят информацията
                              Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Working...
                              X