Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Студената война - граници и хронология

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    ааааа, загрех!!!!!!
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

    Comment


      #17
      Да попитам дали някой знае за една история, която видях по Discovery (защото те малко послъгват ). След избухването на първата атомна бомба на руснаците някакъв американски разузнавателен самолет прелитал над Сибир и уловил във въздуха данни за атомна експлозия, от което американците заключили, че вече не са единствените, които разполагат с ядрено оръжие. От това вече променят и политиката си спрямо СССР и започва ерата на "светата атомна бомба" (много точно определение, който и да го е казал). Та мисълта ми е дали някой знае дали това със самолета е вярно и бтв кога точно е създадена първата руска атомна бомба?
      “Никога не е имало война, която по-лесно би могла да бъде
      предотвратена от тази, която току-що бе доразрушила
      всичко, останало от света при предишната битка.”
      Сър Уинстън Чърчил
      март 1948г.

      Comment


        #18
        Общоприетата версия е свързана с Опенхаймер и предаването на американските данни в ръцете на руснаците, което спомага да бъде завършена тяхната атомна програма (която започва много по-рано, но по време на ВСВ не й се отдава достатъчен приоритет). В момента не се сещам за точната дата, но доколкото си спомням се спрягаше 1948 г.

        Comment


          #19
          Май че и съпрузите Розенбърг имаха сериозен принос в тая афера, така че съветската атомна бомба има много родители - както законни, така и незаконни. Старият симпатяга Лаврентий Павлович само е координирал разностранната им дейност... 8)
          Вождът на народите е обичал да се прави на непукист, но си представям как вътрешно се е вцепенил, когато Хари му е съобщил благата вест Мерейки хората единствено със собствения си аршин, няма начин да не си е помислил: свършено е с мене, тия ей сега ще ни подпукат с ядрените си бомби
          Между другото как смятате: защо Вашингтон не използва това оръжие срещу априорния си и екзистенциален враг - СССР; и ако единствено Москва разполагаше с такова - как би постъпила?!
          Si vis pacem - para bellum!

          Comment


            #20
            Ами, всъщност на няколко пъти са били почти на прага на масовите атомни бомбардировки - поне що се отнася до мнението на щатските военни. Шефът на стратегическата им аваиация (в момента не се сещам какво му беше името, а източникът не ми е подръка) тогава засипва Труман с предложения за превантивна атомна бомбардировка на големите съветски градове и даже се оптива да прокара поравки, според които да може сам да взима решение за атомна бомбардировка. Слава Богу, Труман се оказва достатъчно разумен човек и устоява на тази съмнителна съблазън. Тъй че няма нужда да приписваме някакъв прекален хуманизъм на американците, за сметка на демонизиране на руснаците.
            Между другото, именно СССР споделят доктрината за "ответен атомен удар", докато в САЩ повече се скланят към доктрината за "превантивен атомен удар". Това е показателно поне донякъде за това кой колко е човеколюбив. Американските военни са "хуманисти" единствено когато става въпрос за собствените им военнослужещи или граждани на САЩ (и евентуално - на приятелски държави). Инак - никаква милост към цивилното население не са проявявали (не проявяват и сега, впрочем).

            Comment


              #21
              ами не станахме ли сами свидетели на престъпната доктрина за "превантивния удар" :evil:
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

              Comment


                #22
                Originally posted by "Imperial Friedrich"

                престъпната доктрина за "превантивния удар" :evil:
                Кво пък й е чак толкова престъпно?! Добрите момчета трябва да озаптяват лошите преди те да са направили някоя голяма беля :fire:
                Si vis pacem - para bellum!

                Comment


                  #23
                  Кои определяш като "добри" - тези,които единствени са ползвали атомба бомба или тези които отстъпиха в кубинската криза и спасиха света от унищожение
                  С пистолет и добра дума се постига много повече,отколкото само с добра дума

                  Comment


                    #24
                    Тези, които отстъпиха в кубинската криза са именно американците, което в най-голяма степен се дължи на нерешителността и бездарността на Кенеди и неговия щаб. Руснаците получават много повече отколкото са се надявали.А пък тази лексика - за света и неговото унищожение навява доста апокалиптични соц. картини. Те руснаците така спасяваха от унищожение и балтийските държави, Западна Украйна, Бесарабия и Буковина и много други. Те и нас ни спасяваха известно време .Големи спасители са, ако не бяха те на този свят, сме съвсем изтубени.
                    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

                    Comment


                      #25
                      Може би, проблемът им е, че си нямат избуяла ръж, в която да се прикрият, причаквайки поредните нещастници, които трябва да бъдат спасени . Лошото е, че и американците взеха много да "спасяват" света напоследък. Което допълнително ме навежда на мисълта, че са заприличали твърде много на онова, което беше съветската империя (и се боя, че все повече ще приличат).
                      А иначе в Кубинската криза наистина отстъпват американците, която импостъпка може различно да се интерпретира (но съм убеден, че е погрешна, защото руснаците не биха нанесли ядрен удар - по-скоро блъфират и Кенеди им се връзва). Но пък истина е, че и едниствени американците са използвали атомна бомба и то срещу цивилни обекти. Така че няма какво да ги ангелизираме толкова (нещо, което Хауптман отдавна се опитва да наложи ). Най-малкото, пропагандата им достатъчно добре се справя с тази задача, та и ние да й пригласяме.

                      Comment


                        #26
                        Не става въпрос за ангелизиране, а за минимална обективност. Много бързо забравихме какви бяха руснаците, какво правеха и са правили преди да сме родени в България и целия свят. Няма такова престъпление срещу човечеството, което да не са извършили, а що се отнася до използването на атомното оръжие срещу цивилни обекти, американците поне го прилагат срещу вражеска държава / без да ги оправдавам/, докато руснаците използват за опитни зайчета собствените си поданици, което е не по-малко осъдително. Не съм сигурен, че американците ще се спуснат до положението на руснаците - първо, защото самата им народопсихология е по-различна, второ - защото методите на натиск са много по-префинени в наше време. Едно е сигурно - най-накрая и те ще си отидат като свръхсила и силно се надявам, че мястото им ще се заеме от Европа,а не от китайците, но за съжаление, натам вървят нещата.
                        "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

                        Comment


                          #27
                          Е, така е, макар аз да не страдам от загуба на памет в това отношение.
                          А за надеждите ти - мисля че са необосновани (както сам казваш) - твърде дълго Европа е била начело и на практика е променила останалия свят по свой образ и подобие - но не мисля че скоро отново ще й дойде времето. По-скоро наред е именно Азия.

                          Comment


                            #28
                            Интересна дискусийка, драги ми Рамблер и Ам-гъл :tup:
                            А защо смятате, че именно Азия "е наред"???
                            Хайде да заформим една дискусийка
                            Защо да не е Европа? Отново, както в най-добрите години...
                            Не смятате ли, че в момента имаме налице един прецедент в историческото развитие на Европа като цяло. Сещате се сигурно за какво говоря и се сещате, че не визирам ЕС... или поне не като цяло :twisted:
                            Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

                            Comment


                              #29
                              ЕС не може да се мери с Азия нито по демография, нито по ресурси. Добре, че засега парите са у нас, но и това ще се промени когато Азия развие индустриалната си мощ (което е неминуемо) Реално ЕС самостоятелно е второстепенна сила дори спрямо САЩ и една възстановила се Русия. При едно сближаване обаче на Русия и ЕС може да се получи силна комбинация
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

                              Comment


                                #30
                                Нали знаете за "вълните на Кондратиев", убитият от Сталин гениален руски економист, чиято концепция предизвика истинска революция в обществознанието. Е, надига се нова вълна, при която огнищата на стопанска активност се преместват в Югоизточна Азия и Тихоокеанския басейн. Непредотвратимо е ... А добрата стара Европа, деградираща от лицемерие, егоизъм, бюрократщина, ояждане и еснафлък, постепенно се превръща в световен Hinterhof
                                Si vis pacem - para bellum!

                                Comment

                                Working...
                                X