Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Малко данни за китайската армия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

виталий написа
    Танки: – ок. 9 500 ед., из них: 8250 средние и основные боевые танки: 450 "Тип 85-II", 400 "Тип 80-I и -II", 300 "Тип 79" и "Тип 69", ок. 6000 "Тип 59-I/-II", а также до 400 Т-54 и 700 Т-34-85; л¸гкие плавающие танки – до 1300 ед. "Тип–63".
    Така.
    Относно Type 59 (на базата Т-54).
    За него пише, че между 1963 и средата на 90-те са произведени към 10 000 бройки, но танка се е радвал на страхотен експортен успех. Посочва се, че за Китай са останали 6000 танка. Това не значи, че толкова са и на въоръжение сега. Срещал съм данни, че към 2002 г. Type 59 са били към 5000 машини. Сега вероятно са по-малко. Колкото и да са останали са модернизирани.
    Type 59-II е с британско 105-mm оръдие, но е произвеждан само три години. Тоест едва ли има повече от 250 от този тип. Сега има една модернизация - Type 59D по която ъпгрейдват китайските танкове. Не е кой знае какво.
    Eто така изглежда Type 59D

Tака или иначе Type 59 е най-масовия китайски танк.

Type 69/79
    Тези основно са строени за експорт - над 2000 продадени и в Китай да са останали няколко стотин. 300 може да е цифра близка да реалната.

Type 80
    Малко е мътна историята тук, но май това е означението на експериментален танк на базата на Type 79.

Type 88
    Е това вече е последното издихание на конструкцията на Т-54 в китайски ръце. Произвеждан до 1995 г. Китайците имат поне 400 - 500 броя от него.

Type 85
    Това също е екпериментален танк (обаче един от вариантите е пуснат в производство под това означение за Пакистан), който в един от вариантите си влиза на въоръжение като Type 96

Ta Тype 96 се произвежда от 1997 май до сега и има към 1500 от него на въоръжение в Китай.

След това нещата са мътни. Заедно с Пакистан работят по Type 90/MBT-2000, като негов вариант Type 98 влиза на въоръбжение в Китай. После и по-добре бронирания Type 99. Тези са от скоро на въоръжение и май не са стигнали 500 броя. Но така или иначе никога няма да се приемат масово на въоръжение поради високата си цена.
    И така Китай ще има два танка - евтин Type 96 и скъп Type 99.

Аз лично смятам, че ОБТ-тата на китайците не са повече от 8000 - 8500 парчета.
    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Малко данни за китайската армия
      Ежедневный рацион китайского солдата включает 100 г мяса, 50 г птицы, 750 г риса, 100 г сахара, 800 г овощей и фруктов, 25 г масла и 15 г соли.
      (Это скорее всего общевойсковой па¸к, в спец. частях кормят конечно иначе)

Ловлю себя на мысли, что отношусь к Китаю с радостным недоумением. Удивительно, всего за жизнь одного поколения (которая ещ¸ кстати не прошла) произошел гигантский взлет от лачуг до прекрасных городов, от ужасающей нищеты к росту благосостояния и уверенности в завтрашнем дне. И причем, этот чудесный рост не закончился, он только увеличивается.
      Я думаю, что успехи Китая делает его в глазах мира (за исключением конечно правительств «демократического Запада») очень привлекательной страной для других государств. Сама идея о том, что Китайская модель одерживает свои победы благодаря материальным успехам страны делает эту политико-экономическую модель привлекательной альтернативой либерально-демократическому капитализму.
      Именно успехи Китая, и его перспективы развития – это его лучшая армия.
      "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Е, в Китай все още си съжителстват средновековието и модерността - просто зависи дали гледаш най-големите градове, не толкова големите градове или всичко останало. Защото по селцата нещата са си каквито са били. Между другото, наскоро четох доста мрачни прогнози за бъдещето на Китай.

Comment

Ам Гъл, нещата в китайските градове и села, съвсем не са както преди 15 години. Разликите са качествени. Разбира се разликите между китайското село и града се запазват - според мен с усилията на самото китайско ръководство. Но това е разбираемо. Управлението на страна с 2 млрд. жители не е лесна работа. Но за разлика от останалите икономики китайската е много по-затворена и по-малко податлива на влияние от страна на глобалните икономически процеси. Ако се разрази една финансова криза тя ще засегне в много по-голяма степен САЩ, Западна Европа, Русия и нас, отколкото Китай.
          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
          Неизвестен руски адмирал

Comment

Одзава написа
            Ам Гъл, нещата в китайските градове и села, съвсем не са както преди 15 години.
            За китайските градове - определено. Селата и по-малките градчета... поне доколкото съм чувал от хора, били в Китай, нещата изглеждат достатъчно зле. Наистина, сведенията са от втора и трета ръка, при това сравнявам с разни неща, които самия аз съм гледал/чел за това как са стояли нещата преди 30-40 години на същите места. Но според това излиза, че промяната в много голяма степен засяга градовете и то най-вече центровете - в много по-малка степен останалата част от страната. Мисълта ми бе, че от някои възторжени възгласи човек може едва ли не да остане с впечатление, че "цялата страна с уверени темпове се е устремила в бъдещето" и едва ли не "навсякъде нещата положението е много добро". А доколкото знам не е точно така. И не мисля, че умишлено се поддържа подобна разлика - тя е неизбежна както от китайската икономика, така и за мащабите (най-вече демографски, пък и географските особености) на страната. Мисълта ми е, че бита и поминъка на селските райони не се е променил особено. Ако китайското правителство има някакво влияние, то вероятно е опит да се намали движението на селско население към градовете и да се тушират определени тенденции, които са неизбежни за всяка ускорено индустриализираща се държава.
            Разбира се, пръв ще призная, че не разполагам с кой знае каква информация, а само с откъслечни неща, та може и да греша.

Одзава написа
            Но за разлика от останалите икономики китайската е много по-затворена и по-малко податлива на влияние от страна на глобалните икономически процеси. Ако се разрази една финансова криза тя ще засегне в много по-голяма степен САЩ, Западна Европа, Русия и нас, отколкото Китай.
            В един интересен руски блог попаднах на прогнози за икономиката на Китай и мрачината им се дължеше не на външна уязвимост, а на вътрешна. Разбира се, не съм в състояние да преценя доколко са реалистични тези прогнози, но поне звучаха смислено, когато ги четях. Става въпрос най-вече за основния ресурс на Китайската икономика - евтината и ефективна работна ръка, на който се дължи и ръста й. Накратко прогнозата се основаваше на това, че политиката за контрол на раждаемостта в Китай е ефективна, което вече води до процеси на промяна в темповете на естествен прираст, което зарежда в бъдеще намаляване на работната ръка. Проблемът идвал от това, че основният семеен модел (особено в най-икономически активните или във всеки случай - най-развитите райони) е сходен с този, характерен за сегашното състояние в Европа. Съответно човекът предвиждаше, че Китай сравнително бързо ще премине в демографско състояние, характерно за развитите Европейски страни със съответните проблеми за икономиката (най-вече липса на работна ръка, особено на такава за "черен" труд и въобще с по-ниска квалификация). Проблемът е, че според него Китай щял да премине в това състояние без да е натрупал съответния резерв (т.е., образно казано, без да се е превърнал в "богата държава"), което означава и че проблемите ще са по-дълбоки.

Така или иначе, това няма много общо с китайската армия, та се извинявам за отклонението - хванах се за нещо в поста на Виталий, може би не биваше.

Comment

Да с повечето неща съм съгласен. Но моята информация (също от втора ръка) е малко по-различна. Но все едно. Да му мислят китайците.
              А икономиката не е много отдалечена от армията. Все някой трябва да храни тази армия
              Неизвестен руски адмирал

Comment

Ами дай да отворим една странична тема за Китай (информация от втора ръка), аз мен ще е интересно.

Comment

Ще помоля брат ми да разкаже нещо и ще го сложа.
                  Неизвестен руски адмирал

Comment

Не разбирам как може да се говори за затворена икономика в страна, известна като "работилницата на света"? Това не е КНДР.
                    Китай е особено уязвим при световна икономическа криза - свиване на производството и изтегляне на чуждестранните инвестиции директно ще доведе до увеличена безработица и това без "вина" на самия Китай. Според CIA Factbook например, 100-150 млн. китайци са в постоянно движение между града и селото и се препитават от временни работи.
                    Най-големите заплахи за Китай в близкото бъдеще според мен са:
                    1) замърсяването на околната среда - обработваемата земя и запасите питайна вода намаляват непрекъснато.
                    2 ) застаряването на населението - Китай е на първо място в света по този показател. Посочените от Голъм тенденции са много реални и са особено страшни за страна без система за социална осигуровка: представете си след 20-30 години огромен брой старци, без пенсия, с 1 или 0 деца да ги издържат.

Между другото, населението на Китай е 1.3 млрд., 2 все още не е стигнало

Една позната след пътешествие до Китай ми е разказвала сходни неща: гигантски бетонни сгради в сталински стил в центровете на градовете, гарнирани с огромни знамена, плакати и лозунги по стените, чистота, що-годе хубави коли, въобще - туристът остава с впечатление за мощ, прогрес, напредък. Обаче картината коренно се променя, когато се излезе не от града, ами само от центъра на повечето градове - безбрежна джунгла от бетон, картон, дъски и ламарина. Селяните бягат от нищетата в провинцията, намират работа в някой завод и се заселват в панелка, ако имат късмет; ако не - направи си сам.
                    Също така каза че китайците са много крадливи, груби и некултурни (по европейските разбирания естествено)

ПП Между другото, икономистите, запознати по-добре с Китай, съветват икономическите показатели да се приемат с едно на ум. Има солидни подозрения че партията често побутва или направо фалшифицира данните, симулирайки чудовищен растеж. Не казвам че растеж няма, а че има вероятност той да не е чак такъв, какъвто го показват официалните данни.
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
                      Не разбирам как може да се говори за затворена икономика в страна, известна като "работилницата на света"? Това не е КНДР.
                      Аз не съм икономист и както вече написах имам информация от втора ръка. Но доколкото аз имам информация никое китайско производство, фирма или компания няма повече от 49% чуждо участие. Така, че чуждите инвестиции в Китай едва ли надхвърлят тези на самата китайска държава. Тяхното изтегляне ще бъде проблематично, но не и критично. Както беше например в Тайван и Сингапур през 1999 г.

Dinain написа
                      Китай е особено уязвим при световна икономическа криза - свиване на производството и изтегляне на чуждестранните инвестиции директно ще доведе до увеличена безработица и това без "вина" на самия Китай. Според CIA Factbook например, 100-150 млн. китайци са в постоянно движение между града и селото и се препитават от временни работи.
                      В Китай и в момента върви процес на преориентиране на чуждите инвеститори към пазари с по-евтина работна ръка - страните от Индокитай. За последните 5 години не малко западни компании за производство на текстил са се насочили към Виетнам и Лаос. Но това само помага на Китай за когото голям проблем е бързия икономически ръст. Последното не мога да го обясня. Но така го пише Вероятно бързото им нарастване на БВП създава същите опасности както свръхпроизводството в САЩ след ПСВ.

Dinain написа
                      Най-големите заплахи за Китай в близкото бъдеще според мен са:
                      1) замърсяването на околната среда - обработваемата земя и запасите питайна вода намаляват непрекъснато.
                      2 ) застаряването на населението - Китай е на първо място в света по този показател. Посочените от Голъм тенденции са много реални и са особено страшни за страна без система за социална осигуровка: представете си след 20-30 години огромен брой старци, без пенсия, с 1 или 0 деца да ги издържат.
                      Съгласен с опасностите за Китай. От няколко години китайското правителство обмисля пенсионна реформа именно поради опасността да има армия от неработещи пенсионери. Но заради това самото китайско правителство има програма за насърчаване на емиграцията.

Dinain написа
                      Между другото, населението на Китай е 1.3 млрд., 2 все още не е стигнало
                      Официално. Неофициално е около 2 млрд. Във вътрешността на Китай живеят много хора, които не съществуват официално. И всичко това е заради семейното планиране в страната - при трето дете следва принудително заселване в изостаналите райони. И поради това раждането на някои деца просто не се съобщават.

Dinain написа
                      Една позната след пътешествие до Китай ми е разказвала сходни неща: гигантски бетонни сгради в сталински стил в центровете на градовете, гарнирани с огромни знамена, плакати и лозунги по стените, чистота, що-годе хубави коли, въобще - туристът остава с впечатление за мощ, прогрес, напредък.
                      Вероятно е било така. Не зная кога е била в Китай. Но от 4 години насам в Китай лозунгите и палкатите са рядкост като кафето в България 1992 г. Даже портрета на Мао щели да свалят от входа на Забранения град. поне така разказва брат ми.

Dinain написа
                      Обаче картината коренно се променя, когато се излезе не от града, ами само от центъра на повечето градове - безбрежна джунгла от бетон, картон, дъски и ламарина. Селяните бягат от нищетата в провинцията, намират работа в някой завод и се заселват в панелка, ако имат късмет; ако не - направи си сам.
                      Също така каза че китайците са много крадливи, груби и некултурни (по европейските разбирания естествено)
                      Абсолютно съгласен! То картината се променя когато се преместиш от центъра в предградията на град като Пекин или Шанхай, та за град - село ли да говорим. Това е факт навсякъде. Но бунище до небостъргач в Китай няма. Има в Индия например. А за китайците дяволски си прав. Брат ми го пребъркали в автобуса още първия ден в Китай А да не говорим как псували когато излезеш от магазинчето без да си се пазарил или как сочели с пръст по улиците и т. н. и т. н. И как питали брат ми дали кучето им е овца и дали говори китайски и дали в българия говорят китайски, защото брат ми жена му говорели, и дали европейците някъде приличат на кучета или маймуни (е, някои се държат като такива, ама чак да приличат ) и прочие и прочие. Но това е тяхната страна с техните нрави.

Dinain написа
                      ПП Между другото, икономистите, запознати по-добре с Китай, съветват икономическите показатели да се приемат с едно на ум. Има солидни подозрения че партията често побутва или направо фалшифицира данните, симулирайки чудовищен растеж. Не казвам че растеж няма, а че има вероятност той да не е чак такъв, какъвто го показват официалните данни.
                      Много вярно! Ей затова не вярвам на официални статистики ако не се засекат с други данни! Всеки си ползва стъкмистиката за своя полза. Но факт е, че в Китай вече не умират от глад както е било само преди 20 години, а дори май всички ядат и с прибори. разбира се до нормален живот за всички е далеч.
                      Неизвестен руски адмирал

Comment

Отиваме на Олимпиадата и виждаме А за пенсионерите статистиката показва, че населението над 64 г. е 7%, 20,7% до 14 г. и останалите в активна възраст, при средна възраст 33 г. Значи идат свежи попълнения. Единственото криво там е, че нямат достатъчно добри свои разработки (засега) и това значи зависимост от чужди проекти. Обаче тия чужди проекти ядат хляба на чуждите поданици, а те не могат всички да станат мозъчни гейзери. Един вид, ако не се спре алчността от печалби (заради ниската производствена цена), европейците и американците ще страдат повече от Китай. А тая цена е важна.

Comment

Срещу 1300 евро отиване и връщане + умопомрачителните 200-300 евро за билет на всяко състезание става.
                          Всъчщност китайците при всичките им достойнства за 6000 години писана история така и не са станали откриватели, а само старателни кописти. На практика всяка нова технология е донесена/копирана/открадната от чужденци. Въпреки реките финанси наливани в иновациите китайски такива не се забелязват.
                          Неизвестен руски адмирал

Comment

Odzava написа
                            Аз не съм икономист и както вече написах имам информация от втора ръка. Но доколкото аз имам информация никое китайско производство, фирма или компания няма повече от 49% чуждо участие. Така, че чуждите инвестиции в Китай едва ли надхвърлят тези на самата китайска държава. Тяхното изтегляне ще бъде проблематично, но не и критично. Както беше например в Тайван и Сингапур през 1999 г.
                            Одзава, то ако чуждото участие е над 50%, компанията няма да е китайска, нали така? Сега сериозно - чуждите инвестиции ако надхвърлят китайските, това е чудовищно съотношение, и не е нужно да се стига дотам, за да имат голямо влияние. За България например чуждите инвестиции са 15-16% от БВП и това се приема за доста висок процент.
                            За Китай - нямам под ръка данни какъв е процента, но предпочитам да избягвам такива неясни термини като "критично". Едно е сигурно - икономическият растеж на Китай много зависи от чуждите пазари и това не се изразява само в чуждите инвестиции. Дори една 100%-ова китайска фабрика за телевизори или хладилници без никакво външно участие ще бъде повлияна от криза навън, защото продукцията и, или поне част, се изнася; криза на целевия пазар води до намалено търсене на продукта, което автоматично означава намаляване на производството, което е синоним на "намаляване на персонала", т.е. - увеличаване на безработицата.

Одзава написа
                            Но това само помага на Китай за когото голям проблем е бързия икономически ръст.
                            Може би се има предвид огромната нужда от нова инфраструктура, на която централното планиране не може да смогне. Всеки месец в Китай строят инфраструктура (пътища, електрофикация, канализация и т.н.) колкото има в София горе-долу. Както и пренаселването на градовете, оттам и замърсяването, хроничния недостиг на жилища и подобни проблеми.

Относно населението, не знам как е направена тая 'неофициална статистика', но нямам много-много вяра на подобни данни, които по дефиниция са на границата на "слухове".

Познатата ми беше за 2 седмици в Китай преди една година и се въртеше главно из провинциалните градове, макар че за Китай това си значи 2-3-милионни

Одзава написа
                            Много вярно! Ей затова не вярвам на официални статистики ако не се засекат с други данни! Всеки си ползва стъкмистиката за своя полза.
                            Тук не мога да се съглася обаче. Официалните икономически данни на Индия например се считат за сравнително достоверни. Истината е че в икономиката съществуват показатели, които могат да се 'нагласят' (примерно държавния дефицит), и това за незапознатите може да изглежда като 'измама', но всъщност може да става дума например за различни счетоводни системи.
                            Разликата между Китай и Индия не е че едните са 'мръсни комуняки' и лъжат по дефициния, ами наличието/отсъствието на регулиращи органи и механизми, които да дават някаква гаранция за достоверност на информацията.
                            Не съм съгласен с това обобщение, че "всеки си ползва стъкмистиката за своя полза" - колкото по-тоталитарна е една държава, толкова по-свободно може да си публикува фалшиви данни. Гласност и прозрачност

Одзава написа
                            Въпреки реките финанси наливани в иновациите китайски такива не се забелязват.
                            Въх, не е така. Бях гледал документален филм за един от най-големите производители на МПС и двигатели в Китай - произвежда 3 млн. двигателя на година, доколкото си спомням. Човекът почнал през 1992 г. с един авто-сервиз и чистосърдечно си призна че отначало е произвеждал копия на японски мотори, без лиценз

...говорят китайски, защото брат ми жена му говорели...
                            Одзава, аз винаги съм те мислел за японец, а ти се оказа китаец.
                            Last edited by Dinain; 15-01-2008, 17:30. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Dinain написа
                              Въх, не е така. Бях гледал документален филм за един от най-големите производители на МПС и двигатели в Китай - произвежда 3 млн. двигателя на година, доколкото си спомням. Човекът почнал през 1992 г. с един авто-сервиз и чистосърдечно си призна че отначало е произвеждал копия на японски мотори, без лиценз
                              А после лицензни ли е пускал. Не ми се вярва. Не и в Китай

Dinain написа
                              Одзава, аз винаги съм те мислел за японец, а ти се оказа китаец.
                              Аааа...зависи от степента на обобщение. Кой смее да поставя под съмнение пристрастията ми?
                              Неизвестен руски адмирал

Comment

А после лицензни ли е пускал. Не ми се вярва. Не и в Китай
                                Не, започнал да произвежда собствени (китайски) неща - двигатели, коли, мотори, дори някакви плажни бъгита беше пуснал наскоро...

Comment

Working...
                                X