Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български паравоенни формирования в Босна

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Sula написа Виж мнение
    Dinain,

Ще си позволя забележката, че не съм много съгласен с коментара ти относно написаното от Божилов. Тезата, че Югославия е сбъркана държавна идея от самото си начало не е само негова, а е изказвана от редица западни експерти, а дори и от някои хърватски и словенски учени. (Ако искате ще преведа примери, но те са ми в библиотеката у дома)

Мнозина, които познават добре тази страна някога и наследниците й в момента ще се съгласят, че само идеологията на комунизма, реалиите на поствоенния период и личността на Тито сплотяват етносите, които съставят Югославия в една държава. С израждането на комунистическия идеал, промяната на международното положение и смъртта на Тито тези предпоставки изчезват и държавата започва да се разпада, като етносите й поемат по иначе нормалния за тях път.

На мен тази трактовка на събитията ми звучи логично, а и още повече съм видял всичко това с очите си, за да я приема. В нея не виждам нищо обидно за когото и да е.

PS

Един от изразителите на тази позиция е Leslie Benson в книгата си "Yuogoslavia A Concise History". Авторът е Sinior Lecturer inPolitics and Sociology at University College Northhampton.
    Това с идеологията на комунизма и реалиите на поствоенния период, още повече личността на Тито, са типичните приказки на разин западни автори, които изобщо не са наясно с Балканите. Проблемът с Югославия е , че това е мъртвородена империя. Една империя, особено в ХХ в., за да може да съществува, трябва водещият етнос да е икономически най-силния (сравни СССР-дори и след неговият разпад руснаците запазиха доминиращото си влияние), защото само така той може да държи в зависимост останалите. Само с административна принуда нищо не става. При Югославия, най-силни бяха хърватите, а не сърбите. Ако центърът на Югослвия беше Загреб, то нещата щяха да стоят по различен начин. Тито , който е хърватин, е балансирал между отделните републики, но след неговата смърт сърбите започнаха да да стават водещи, за сметка на останалите и точно поради това Югоимперията се разпадна с гръм и трясък. Не може босякът да управлява богатия. Просто не става.

Comment

gollum написа Виж мнение
      Amonit е прав - филма се казва "Белите вълци". Но не е задължително да можеш да го откриеш качен някъде.
      А может быть някой го има в лична видеоколлекция,на диск или видеокассета?
      На излёте века взял и ниспроверг
      Злого человека - Добрый человек. Из гранатомёта, шлёп его, козла! Стало быть, добро-то посильнее зла!

Comment

Вчера беше дата
        Злого человека - Добрый человек. Из гранатомёта, шлёп его, козла! Стало быть, добро-то посильнее зла!

Comment

Бях в Босна 3 години/след войната/

Бях в Босна 3 години по миротворчески мисии,но след войната.Видях много неща и се срещнах с много хора.Гадна война,много причини за нея и никой след свършването и не е разбрал какво точно се е случило.Говоря за обикновените хора.Всички са били еднакво жестоки и всички са пострадали еднакво.Имам около2000 снимки оттам,ако на някой му е интересно...

Comment

Gr8 написа Виж мнение
            Това с идеологията на комунизма и реалиите на поствоенния период, още повече личността на Тито, са типичните приказки на разин западни автори, които изобщо не са наясно с Балканите. Проблемът с Югославия е , че това е мъртвородена империя. Една империя, особено в ХХ в., за да може да съществува, трябва водещият етнос да е икономически най-силния (сравни СССР-дори и след неговият разпад руснаците запазиха доминиращото си влияние), защото само така той може да държи в зависимост останалите. Само с административна принуда нищо не става. При Югославия, най-силни бяха хърватите, а не сърбите. Ако центърът на Югослвия беше Загреб, то нещата щяха да стоят по различен начин. Тито , който е хърватин, е балансирал между отделните републики, но след неговата смърт сърбите започнаха да да стават водещи, за сметка на останалите и точно поради това Югоимперията се разпадна с гръм и трясък. Не може босякът да управлява богатия. Просто не става.
            Моите уважения, Gr8,но не мисля, че имаме големи различия в мнението си въпреки, че нито ти и нито аз сме "западни автори". Във всеки случай на нас, както ина тях трябва да ни е ясно, че сърбите никога не биха допуснали в една Югославия хърватите да са водещия етнос. А и последните не са се натискали особено да управляват албанци и македонци, които те считат за доста отдалечени в културно отношение от тях.

Мисля, че Тито и компания са били наясно с това и затова опитват формулата: комунизъм+югонационализъм+либерална икономика+необвързана външна политика= дано стане нещо.

Е, не стана. А войната, за която си пишем тук е печалния епилог на този есперимент.
            Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Живял съм В Далмация и съм говорил с доста хора от първо лице-обиколил съм целия район Шибеник-Задар -Сплит-Дубровник-Карловац-Синь-Книн-Мостар(бивша крайна)....много от нещата са верни даже до подробности,гадна история ,оръжие бол,осакатени хора психически и физически .Нас Българите много ни уважават --особено ако разберат че си от Македония или Западнопокрайнския регион и те гледат като брат-Savjeznici Zauvjek!!!Nema Veze ,Ima breze!що се касае до Веско Маринов-наистина считат го за герой от войната .
              лошо нещо е това,много лошо човешкият живот не струва и една цигара,дано никога не се случва подобно нещо ,но винаги човек трябва да има едно на ум,и да знае какво да прави....

всъщност първата бомба я хвърли оня лъжлив сайт-генщтабру през 1998-че било имало българска бригада от 2000 човека-била най-голямата--дрън дрън -както излезе историята с българските сс....

Comment

Az Aleksandar Vasilev mojat brat e zaginal na Vozuca bosna sled tova az sam bio vav kosovo kadeto sam ranen

Comment

az sam bil vava kosovo na stranata na srbite a brat mi zagina 1995 vav bosna

Comment

da nistina sa otpusnali na moite roditeli voenna pesnija od republika srbska

Comment

brat mi e zaginal v bosna a az sam bil v kosovo

Comment

ja Aleksandar Ljubenov a moi brat Evgeni e zaginal na vozuca 95 god

Comment

sasho_vasilef написа Виж мнение
                          brat mi e zaginal v bosna a az sam bil v kosovo
                          Брат ти в "Дрински вълци" ли е бил? Пък ти мъй беше ранен в Косово със шрапнела от натовска касетна бомба? "Багера" от Стрелча позаваш ли?

Comment

ne e bil e v 4 ozrenska brigada poznavam bagera od strel4a toi ne e u4astval vav boini deistvia ina4e malko mu hlopa daskata ako iska6 da govorime me nameri vav feisa Aleksandar Vasilev pozdrav

Comment

Amonit написа Виж мнение
                              Ребята,Там не было наемников,а все были добровольцами,т.к. денег там не платили,и каждый мог уехать домой когда захочет..И тех редких парней болгар,которых я встречал на той войне,я до сих пор считаю лучшими воинами с кем мне приходилось вместе воевать,и дай им Бог здоровья,а павшим -лека пръст...
                              ZABRAVETE DUMATA NAEMNICI BILI SME DOBROVOLCI

Comment

sasho_vasilef написа Виж мнение
                                ne e bil e v 4 ozrenska brigada poznavam bagera od strel4a toi ne e u4astval vav boini deistvia ina4e malko mu hlopa daskata ako iska6 da govorime me nameri vav feisa Aleksandar Vasilev pozdrav
                                За брат ти знам от малчугани от РДО-3 и "белите вылци". Геройско моче било...Лека му пръст!
                                А на Багера наистина му хлопа дъската...))) Но иначе участвал с нас в 3 "акции" през май 99г. Човек-проблема!) Имал конфликти с сърби заради ракия и татуировките с свастики по ръцете и краката му))) При нас пък имал проблеми заради пьянските му истории, и това че рисувал сатанински символи и пентаграмите на стените , за да не удари в къща някуй "Круз" или "Томахаук" .. 8-0 ))) След това собрал си багажа и тръгнал у в дома. Так то...

Comment

Working...
                                X