Преди известно време един човек, служил като военен полицай в Босна, ми разправяше, че имало доста българи-доброволци, които се биели на тяхна страна. Разправяше ми даже, че били известни с ефикасността си: "Когато българите минат през някое село, за нас нямаше повече работа." Според него, а и други сърби са казвали това, основният мотив бил първо общият ни славянски произход и второ, че сме православни (Дигни три свОбодни пръста! ). В Хърватия обаче чух, че имало българи, които са се били и на тяхна страна. Там изтъкваха като основна причина традиционната ни омраза към сърбите /както и обратното/. Във всички случаи е имало българи, които /май/ дори са се били в собствени паравоенни формирования.
В нета намерих, че 430 българи са се записали като доброволци през 1999 г. /когато "бомбиха" заради Косово - информация на радио "Свободна Европа"/. За Босна обаче нищо. И значи ме интересува дали някой знае някаква приблизителна бройка за участието ни там и евентуално нещо повече?
В нета намерих, че 430 българи са се записали като доброволци през 1999 г. /когато "бомбиха" заради Косово - информация на радио "Свободна Европа"/. За Босна обаче нищо. И значи ме интересува дали някой знае някаква приблизителна бройка за участието ни там и евентуално нещо повече?
Comment