Sir Gray написа
От тактическа гледна точка двете страни могат да преговарят за някакво временно примирие, но нищо повече. Хизбула, обаче няма да се съгласи на преговори, касаещи установяването на "вечен" мир. Това не я устройва. Това устройва само Израел.
Винаги ми е чудно, как някои не могат да различат злодея от нормалните хора. И имат същото отношение към него, както към някоя сетра-монахиня. Това сигурно е типично за цивилизацията ни. За доказани престъпници (които не го крият) се използват либерализми от сорта на "ама да помислим от тяхната гледна точка", "да се вгледаме в техните подбуди", "дайте да не ги бием", "и те са хора", "знаете ли, какво им е на тях", "преговаряйте с тях". Всичко това е хубаво (аз самият го подкрепям), но обекта, към който е насочено, не му пука за тях и техните ценности. И сигурно с минаването на десетилетия,полека-лека, нашата цивилизация ще започне да отстъпва пред енергичния и безкомпромисен ислямски фундаментализъм. От липса на желание за защита. Много култури са загивали така.
Надеждата ми е в самите арабски общества, които развивайки се, постепенно ще се очистят от този тумор в тялото на съвременния свят.
Сега някой ще ми каже, че именно тези "либерализми" ни отличават от тях и това ни прави такива, каквито сме. Да, аз не казвам, че това не е хубаво, но тези принципи са неприложими в конкретния случай и го обясних по-горе защо.
Съгласен съм с тебе, Sir Gray, че трябва да се махнат причините, които ги карат да стават терористи, но това е процес, който може да продължи 15-20 години. А в това време?
Comment