Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руската стратегия в първата чеченска война

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ханс написа
    Една новина нямаща нищо общо с темата.

Шамил Басаев е убит при операция на руските специални части.
    Та реши да съобщиш радостната новина, викаш :mhehe: :twisted:

Грей, имам два въпроса към тебе:
    1) Има ли го някъде из нета мястото, от където цитираш това?
    2) Не мислиш ли, че е прекалено, как да го нарека... "умно", "сложно", "детайлизирано" за военни като руските? :lol: :mhehe: ( може и да повтарям нечий коментар по- горе)

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

Comment

1) Ъъъ, гугълствах и попаднах някъде... Мисля че беше статия в Милитари Ревюто, ама Ще погледна хиторито в къщи и ще ти кажа
      2) Айде сега, те хич не са глупави хора по природа Само трябва да пипнат пейката, че да се убедят, че е прясно боядисана (ако някой не знае закона на Мърфи: "Кажи на един човек, че на небето има 300 милиарда звезди и ще ти повярва, кажи му, че пейката е току що боядисана и ще пипне да се убеди" )
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Оказва се че в някой случаи ликвидирането на терористичните лидери е много ефективно...

Чечения готова да се откаже от независимост...

Comment

Еми ФСБ май не спи.....това мен лично не ме учудва. Ясно беше, според мен, че рано или късно в този конфликт ще се стигне точно до тук.

Ако това е краят изобщо, де....
          Last edited by byzantiner; 17-07-2006, 02:25. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

THE LABARUM

Comment

fingolfin написа
            Оказва се че в някой случаи ликвидирането на терористичните лидери е много ефективно...

Чечения готова да се откаже от независимост...
            Всичко е относително:
            Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

М`да, освен да цитирам какво бях написал в отговор на поста на Финголфин в петък (преди да бъде преместен от темата за Ливан в тази):
              Fingolfin, никак не съм убеден, че връзката между тези две медийни събития е толкова директна (по-точно, именно в журналистическото съзнание може да е такава). Дори и наистина да се стигне до подобен край, то той няма да е резултат само на успешното прилагане на това средство. Да не говорим, че преговорни "обрати" могат много да се наброят в историята на този конфрикт.

Comment

Въобще не вярвам, че конфликта в Чечения приключва с убииството на един от водачите на терористите. В тази република съществуват достатъчно много фанатизирани и радикализирани ислямисти и някой от тях навярно ще заеме мястото на Басаев. Да не забравяме и чисто бандитските подбуди на много чеченци да хванат оръжието. Сигурно сега ще има известен период на избистряне на политика и прегрупиране на бунтовнически сили, но накрая конфликта ще се поднови(а той спирал ли е въобще?) -дали под формата на преки сблъсъци или с продължаващи терористични актове, все едно. Единственото решение е независима Чечения, но руснаците засега са неотстъпчиви. Част от чеченците пък, които са готови на преговори добре знаят, че не всичките техни сънародници ще ги последват. Това е по скоро изказване за привличане на световното мнение, което те и си признават.
                А в конфликта има заряд за поне още сто години!
                http://mamkamu.blog.bg/
                http://gledam.blogspot.bg/

Comment

Не знам до колко е по темата но ето ви сайта на информациония център на чеченците - http://www.chechenpress.net/index.shtml
                  Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

снайперисти (от хеликоптерите)????
                    Човече, някога пипал ли си снайперска пушка с пръст? Имащ ли представа от снайперизъм?Как си представяш точна снайперска стрелба от хеликоптер???? Или може би знаеш нещо за точен артилерийски огън?
                    нека да кажа. Няма такова нещо като точна артилерийска стрелба. Между другото отговора на руската армия в първата чеченска война ( след като контингента достигнал до президентския дворец е загубил около 80-90% от личния си състав и бойни машини) се изразява именно в масиран артилерийски обстрел като на моменти стрелбата достига до 4-5 000 изстрела за час. Едва ли някой може да преброи точно жертвите, били те цивилни или не. Колкото до високотехнологичните оръжия... не смяташ ли , че може би руското командване е преценило, че ще бъде твърде скъпо за борба срещу бандитите? Още повече всички знаем че руската армия има огромен потенциал в жива сила и техника. замислял ли си се, че може пък и нарочно да е било така? Оцелелите в такава битка ще са идеални за обучаване на нови войници имайки предвид опита който са получили в реални бойни действия. Колко държави могат да се похвалят , че имат ветерани в редиците на армиите си?
                    И накрая.. методите за водене на война малко са се променили ор времето на доблестните рицари до сега...

..всъщност Dinain , те го сринаха Грозни. Ако не вярваш провери каква площ има града и си представи какво поражения ще се получат ако обстрелваш МНОГО интензивно такъв град в продължение на седмица-две.
                    Valor is of no service,
                    chance rules all,
                    and the bravest often fall
                    by the hands of cowards.

Comment

Един материал, донякъде по темата, на който попаднах.

Comment

Темата е разчистена, защото:
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Умаров последние несколько лет считается среди лидеров экстремистов фигурой, практически равной по влиянию Шамилю Басаеву. В его отряде около 250-300 человек, они поделены на мелкие группы и действуют в основном на юге Чечни.

THE LABARUM

Comment

Тази тема е доста брадясала,ама аз искам да си кажа мнението! Жалко за Руските войничета,но за Руските военни човешкият живот няма стойност.Причините за тоталната издънка са много,ще изброя няколко,като изводите си съм направил от доста документални,игрални филми ,статии и интернет форуми-предимно Руски.

1.Нулева мотивация на наборните солдати-пратени на кънда мънда в дивото,в къщи мутрите са в процес на първоначално натрупване на капитал, СССР се разпада,те трябва да се бият с брадясали чичковци в Чечня. Защо?

2.Нулева подготовка за този вид бойни действия,дори и на "елитните" поделения,които са си пак наборници ,тренирали малко повече СРБ .Помислете какво тренира един наборник? В най-добрия случай как се бяга зад БТР,а по вероятно как се копае канал или как да се скатава.

3.Корупция клоняща към безкрай-Стигало се е до куриози в стил"Параграф 22" -"....на ти 1000 гущера да промениш с няколко градуса артилерийския залп",или "...тази нощ часовите да не гледат към тази пътека,че ще минават наши хора" и дори " дорогой продай пожалуйста немножко пули че у меня окончилисЬ"

4.Всички Чеченци са служил в Червената армия и са и знаели и кътните зъби ,оборудване,командна верига,тактика,оръжия,и са имали готов огговор на всеки Руски ход.До колко са били подготвени тактически нямам представа но е факт,че се справят блестящо.Колкото до мотивацията им мисля че са били на 110% надъхани ,и религиозно и етнически и морално правото е на тяхна страна!!!

Аз съм на мнение че Руснаците по това време не са имали никакви други начини за действие освен-напред на нож-Майкопската бригада ходом марш към гарата,па каквото стане.Дори и сега не съм 100% убеден че могат да се справят елегантно с такава задача,въпреки че имат очевиден напредък.Цвилните жертви при антитерористичните им операции вече са по-малко от убитите бандяги

Всичко това се отнася за първите няколко месеца на войната,след това всичко си се превръща в поредната партизанска война ,а там знаем,че редовната армия няма шанс!! Изходът е смес от военни действия,политика,корупция,предателства, и крайният резултат пак е трудно предсказуем .

Comment

Доколкото съм запознат с проблема нищо такова не е имало. Просто става дума за предателство на много високо ниво, което докарва руската армия до там да не вярва на собствените си висши командири и политическо ръководство в Москва. И до парадокса Басаев да плаче по телефона 2000 г.:"... ти обеща, че няма да има авиация ..."
                              Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                              Неизвестен руски адмирал

Comment

За първата чеченска война изобщо се съмнявам, че е имало стратегия...Борис Николаевич, просто не е бил в час за реалното положение както в Чечня, така и в съсипаната руска армия. Бившият му бодигард разказваше как едва ли не на колене са го молили да не прави такава глупост, но той човека решил че щом кавказците видят руски танкове ще си плюят на петите а той ще се окичи с лаври. Путин затегна гайките в държавата и армията, извади късмет от високите цени на нефта и размаха моркова заедно с тоягата. Днес ситуацията там е общо взето стабилна, наливат се маса пари, а и хората се умориха от войни. Що се отнася до чисто военния аспект, за руските генерали човешкия живот не е приоритет от имперско и съветско време. Съмнявам се, че имат и технологичната възможност за водене на военни действия с минимум жертви сред населението и инфраструктурата. Войната с Грузия го демонстрира в пълна степен... Самия факт, че Ту-22М, го свалиха докато правел разузнаване(нещо което в нормални армии се прави от космоса или с безпилотници) е показателен!

Comment

Working...
                                X