Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Идващата война в залива

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тов апо-скоро би имало морален ефект върху американския начин на мислене-а именно че те са непобедимата нация сееща справедливост в глобален мащаб/въпреки че това е малко вероятно/.

А ако погледнеме от чисто военен аспект предимството е на страната наамериканците тъй като технологично са много пред иракската армия/поради специфичния релеф/.Може би проблем биха им създали уличните боеве в по-големите градове... :evil:
    Състраданието е слабост...

Comment

Не ми се струва много вероятно да се стигне до улични боеве, американците ще разчитат най вече на авиацията и икономическата блокада и ще се надяват рано или късно да се появи опозиция, която да им свърши мръсната работа. Ако се впуснат в улични боеве, загубите им ще са огромни
      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Да, но няма да допуснат битките в градовете - вмероятно все още си спомнят за Виетнам, да не говорим, че искат война подобна на тази от 91-ва година - иракчани да мрат колкото и да е, важното е от своите да няма загуби (е, освен от friendly fire). Имат достатъчно "чисти" (макар по-скоро да са мръсни, поне като ефект) оръжия, с които могат да избият населението на един град и без да влизат в него. Да не говорим, че за да постигнат ефект е достатъчно да прережат и тънката линия, която свързва Ирак със света (икономически имам предвид), като същевременно разтроят и без това слабата им икономика - резултатът ще е смърт от глад за голяма част от населението. А хора умиращи от глад едва ли ще имат голямо желание да се бият (като в Етиопия, например).

Comment

Война само по въздух не се печели!Е във Виетнам като исипаха по тон и половина бомби на 1 човек какъв беше ефекта?Виетнам не капитулира....Без пехота не става таа ребота/овладяването на една цяла страна/

Comment

Именно това исках да кажа и аэ - ако не предизвикат някакви брожения срещу Саддам отвътре, ще им е доса трудно, да не кажа невъзможно. А е малко вероятно да тръгнат с пехота

Comment

я вижте това

Comment

Бих отвърнал, че съвременните войни се водят и "печелят" по медиите, а там можеш (за САЩ говорим) да постигнеш какъвто си искаш резултат, по какъвто си решиш начин. Това са новите войни - показни.

Ха, Rambler, тези са си спомнили 50-те години и разгара на Ядрената опсност и най-"добрите4 дни на Студената война.

Comment

Как беше - при случай на ядрен взрив в околността се завиваш с бял чаршав да отразява лъчението и бавно тръгваш към гробището.
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Бога ми, не мога да го разбера този яростен антиамериканизъм, и това си е :? Само личностно обагрен проблем ли е, или пък е преобладаващо национално обусловен?!
                    Въобще не искам да мисля за възможността да е предизвикан от чувства на любов към г-н Саддам Хюсеин :lol:
                    Si vis pacem - para bellum!

Comment

Най-малко мен можеш да обвиняваш в антиамериканизъм, Hauptmann, но това не значи, че американците в доста отношения нямат трески за дялане, най-вече с опростенческия си подход към всичко.

Comment

Не е точно "анти-американизъм", а по-скоро е негативно отношение към управляващата в момента там администрация (и донякъде към някои "трески за дялане", дето го каза Rambler). Щото иначе много от книгите (е да не са чак много), част от филмите и много други неща (като геймове напр.), които харесвам са правени в САЩ, от техни граждани. По-скоро отношението (поне моето) е предизвикано от подобни мотиви, както и негативното отношение към СССР - отношение към имперските амбиции на държавата, а не към народа, които я обитава.
                        А това, че съм срещу войната дето ще я започва Буш, не означава че подкрепям по какъвто и да е начин ония сатрап Саддам. Въпросът не е дотам елементарен, че да има само две взаимноизключващи се възможности.

Comment

Това исках да чуя, вече съм по-спокоен
                          И не забравяй, че някой трябва да се нагърби и с мръсната работа - да измита от лицето на Земята боклуци като "оня сатрап Саддам". По-лесно е да стоиш отстрани и да размахваш осъдително напомадените си с френски мазила ръчички... :lol:
                          Si vis pacem - para bellum!

Comment

Да, обаче това е коварна задача, която лесно може да те обърне срещу първоначалната ти идея (имаше един не лош съветски филм на тая тема - "Да убиеш дракон"). Хубаво го каза и Гор Видал в интервюто в неделя - (ще го цитирам по памет) - един от съветниците на президнета Адамс го увещава да поведат война срещу турците за да освободят подтиснатите гърци (през XIX в. става действието), на което президентът отвърнал нещо в този смисъл: "САЩ не е държава-паладин, която ще се бори с каквито чудовища има по света, и то, защото това е най-лесният начин да се превърнем в световен-тиранин и всички да ни намразят"

Comment

Нямам нищо против американците-нека да си ядат пържолите и да си дебелеят/да са жижи и здрави орицата/,но съм против външнатаполитика на правителството им.За Садам и дума да не става.... :evil:

Comment

Веднага мога да кажа какво в американците не ми харесва...не ми харесва това, че са американци :evil: не ми харесва това, че се имат за световни месии, че смятат, че либералната демокрация може да се наложи навсякъде, че делят света на Америка и останалите,че са гадни мачовци, че приемат чуждото мнение само привидно, че общо взето външната им политика е "Горе ръцете, вие сте свободни," че са безумно самоуверени, че....безброй други неща не ми харесват няма по-мразена нация в света от американската. е, сигурно за това си има причина. но, естествено искам да подчертая, че не мразя американския народ, а само техните управляващи...(сега като го казах се замислих, че това си е типично американско изказване - "Ние не сме против иракския народ, а против иракския режим...") :twisted:
                                Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                                каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                                каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                                каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Working...
                                X