Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мда, забравих името на водещия - видеото го има някъде по-назад в темата, постнато от equo с име epic fail.

Иначе, Арсен Аваков за ситуацията в Славянск днес. Той самият е там, което говори, че тази нощ и утре ще бъде решаваща вероятно

Comment

Ако про-руските активисти издържат до насрочената дата за референдума на 11-ти, а той най-вероятно ще се състои, какъв е хипотетичния сценарий след това ? Възможно ли е руска миротворческа мисия с оглед резултата от реферндума ?

Comment

Днес, боят край Славянск

Comment

Разтърсващо, аеромобилната бригада търси спонсори:

Военнослужащим 79-й аэромобильной бригады, в которой несут службу более сотни резервистов из Запорожья, требуется помощь, так как государств

Comment

Ситуацията става все по-неконтролируема, според мен беше огромна грешка да се хващат с щурмове преди президентските избори.

Иначе откъм хеликоптери - на теория имат поне 100-тина Ми-8/24, но вече загубиха 3 Ми-24 и 2 Ми-8. Най-вероятно и изправните хеликоптери ако са следвали славните български традиции са 20-тина макс от тези 100. Отделно сваленият днес е бил ООН-овски (бял камуфлаж), имаше и един бял Ми-8. По тези мисии се пращат най-изправните бордове, тъй че нищо чудно наличието на бели камуфлажи да е признак, че по редовите части изправни машини почти няма.

И отново питам - без извънредно положение имат ли право въобще да ползват армия във вътрешнодържавна ситуация?
            „Аз, Драгомир, писах.
            Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

22-47
              По информации бойцов ополчения: "порядка 60 убитых, пропали безвести, тяжело ранены".
              Сейчас устанавливаются точные данные по больницам и моргам. К утру будет точная информация.
              Рупор тоталитарной пропаганды. Военно-политическая аналитика и публицистика.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Пилот написа Виж мнение
                Ситуацията става все по-неконтролируема, според мен беше огромна грешка да се хващат с щурмове преди президентските избори.

Иначе откъм хеликоптери - на теория имат поне 100-тина Ми-8/24, но вече загубиха 3 Ми-24 и 2 Ми-8. Най-вероятно и изправните хеликоптери ако са следвали славните български традиции са 20-тина макс от тези 100. Отделно сваленият днес е бил ООН-овски (бял камуфлаж), имаше и един бял Ми-8. По тези мисии се пращат най-изправните бордове, тъй че нищо чудно наличието на бели камуфлажи да е признак, че по редовите части изправни машини почти няма.

И отново питам - без извънредно положение имат ли право въобще да ползват армия във вътрешнодържавна ситуация?
                Преди няколко дена говореха за 20 изправни хеликоптера. Вече са с 5 по-малко.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Не знам дали е пускано тук, ако е - сори. Част от одеската милиция, след събитията и уволненията, отказва да служи:

Comment

9-ти Май?

Имам чувството, че за "украинците"/"националистите"/"про-западняците" се готви неприятна изненада на 9-ти Май. Казвам "чувство", защото не е базирано на някаква конкретна методология и ясни индикатори. Но нека да се замислим над риториката и, съответно, символиката на про-руската пропаганда в този конфликт - ако правилно разбирам, идеята е, че това е нещо като борба/съпротива срещу "фашизма". А в руската психология, 9-ти Май символизира кулминацията на борбата (победата) над, така наречения, "фашизъм". Също така, деветомайските паради биха могли да предоставят възможност за "маскировка" на движението/дислокацията на руските въоръжени сили. Тези intangible фактори ме навеждат на мисълта, че не е напълно изключена възможността на тази дата да се проведе някаква мащабна демонстрация със силно символично съдържание от страна на про-руските сили или от самата РФ.

Това е просто спекулация за един от безбройните варианти на развоя на събитията в следващите няколко дни.
                    Аз не задължава никого със свое мнение.
                    По-добре късно, отколкото още по-късно.

Comment

Да, 9-ти е една от критичните дати в следващите дни. Другите са 11 май (дата на референдума в ИУ), 16 май - датата, до която Украйна трябва да плати газа (ако не го направи - се приминава към системата на предварително плащане - тоест, доставка само на платените количества. Това значи реално врътване на кранчето).

Междувременно се появи това, твърди се от Игор Стрелков:

Сведения от Стрелкова Игоря Ивановича.

05 мая 2014г. 20 ч. 30 мин. по Москве

"Сегодня был тяжелый бой. Погибли пять моих бойцов. Соотношение сил было удручающим - примерно 1 к 5 - ребята на кольце 4 автодорог попали в двойную засаду у Семеновки - с двух сторон их зажали группы противника с 2 БТР каждая (потом еще подходили и с вертушки десант высаживали). А когда завязался бой, с автозаправки их обстреляли "правосеки" в гражданской одежде, которые до этого никак себя не проявляли. Выручили в итоге 2 трофейные БМД, высланные из резерва - позволили отойти уцелевшим и вывезти раненых. Это был их первый "настоящий" бой. Кстати, командует бронегруппой старший лейтенант, русский, сознательно и добровольно, без какого-либо принуждения перешедший к нам из 25-й аэромобильной бригады - единственный пока. Множество других "ам¸б", в частных переговорах охотно признавая, что служат ублюдкам и нацистам, продолжают "оставаться верными присяге". Командовал старлей сегодня храбро и профессионально.
                      По сообщениям укрСМИ, у противника потери примерно такие же, не смотря на указанное соотношение сил.
                      Что не врут укры, так это то, что кольцо блокады вокруг Славянска они действительно теперь замкнули - у Семеновки было последнее "окошко".
                      Краснолиманская рота снова отличилась сегодня - сбила еще один Ми-24 (из пулемета). Упал в воду и укры это признали. Так что уже 4 машины на счету моих подчиненных. С учетом ранее поврежденных, вертолетный парк Украины мы проредели нехило. "Пустячок, а приятно"."

Comment

повреденият/свален днес Ми-24. Може би

Издадената днес от руското МВнР "бяла книга" за нарушаване на човешките права в Украйна (само по данни от открити източници):

Comment

Deliver immersive shopping experiences through shoppable video to as many customers as you want. Expand your reach and boost your sales in one place.

Видео от опожаряването на профсъюзният дом в Одеса

В Одессе объявлен трехдневный траур. В уличных боях и при пожаре в Доме профсоюзов погибли более 40 человек. Трагедия началась с нападения пророссийских боевиков на участников марша за единую Украину. Мы приводим свидетельства очевидцев и комментарии журналистов, которые проанализировали видеозаписи.
                          Last edited by piston; 05-05-2014, 23:59.
                          "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
                          И. В. Сталин

Comment

Работа с НУРС от хеликоптер. Кофти, най-вече защото в каквото и да било населено място с тези неуправляеми ракети ще има жертви, особено както половината население гледа като на мач
                            „Аз, Драгомир, писах.
                            Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Пилот написа Виж мнение
                              Общото и възприето от всички европейски страни, включително и у нас, правило е, че армията не може да се използва на територията на страната във вътрешнодържавна ситуация даже и при въвеждане на извънредно положение, а само при военно. При въвеждане на извънредно положение се мобилизират полицията и жандармерията, но не и редовната армия. Но дори и тогава това става с Решение на Народното събрание или Указ на Президента, в който се определят задачите, числеността, срокът за използване и ръководството на формированията от въоръжените сили. Без този документ издаване на заповед за мобилизация е военно престъпление по чл. 387 от НК. А да се използва редовна армия срещу гражданско население по нашия НК е престъпление срещу мира и човечеството по чл. 412 от НК.
                              Изобщо - Турчинов отвсякъде си е за съд и го знае. Затова няма друг избор освен за налива масло в огъня.

Comment

Пилот написа Виж мнение
                                Без военно положение попринцип не, но Генпрокуратурата им е разрешила, въпреки че противоречи на конституцията.
                                Изказването на ГПУ:
                                В ГПУ отметили, что для выполнения поставленных перед Вооруженными силами Украины задач военнослужащим предоставляется право использовать оружие. "В частности, оружие может использоваться для защиты жизни и здоровья военнослужащих, отражения нападений на объекты, которые ими охраняются, обеспечения выполнения возложенных на соединение, воинские части и подразделения задач во время их применения в районе проведения антитеррористической операции", - сообщили в Генпрокуратуре.
                                От друга страна реално им разрешават да ползват оръжие при задачите им. А какви могат да бъдат тези задачи според конституцията?
                                Според конституцията:
                                Указанные законы определяют перечень обстоятельств и мест для использования Вооруженных Сил в антитеррористических операциях. Они ограничиваются военными или стратегическими объектами оборонного характера. В то же время недопустимо задействовать Вооруженные Силы в населенных пунктах, по месту пребывания, работы или учебы граждан.
                                Ни один из законодательных актов Украины не предусматривает использования Вооруженных Сил страны, а также военной техники в мирное время, тем более, если это сопряжено с ограничением конституционных прав и свобод граждан.
                                В соответствии с Законом Украины «О Совете национальной безопасности и обороны Украины», СНБО как координационный и вспомогательный орган при Президенте не уполномочен, как и Президент, принимать решения о привлечении Вооруженных Сил для проведения широкомасштабных антитеррористических операций внутри страны. Все вопросы, касающиеся использования Вооруженных Сил, решаются только при одобрении парламента Украины.
                                Более того, Верховная Рада Украины Постановлением ¹ 740-VII от 20 февраля 2014 года «Об осуждении применения насилия, приведшего к гибели людей» признала недопустимым проведение Службой безопасности Украины с использованием Вооруженных Сил антитеррористических операций, сопряженных с ограничением прав и свобод граждан.
                                Цялата дълга статия

Тоест дори с разрешението от генпрокуратурата те (военните) нямат право да действат в градовете.
                                Как стои въпроса с Нац.гвардията и новите "спец.баталиони" на МВР нямам идея, но тъй като сега си ги измислиха едва ли има точна рамка...
                                Last edited by Sharana; 06-05-2014, 00:16.

Comment

Working...
                                X