Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

картаген написа Виж мнение
    Това за мотивацията е вярно и не съвсем. Все още не е ясно кой с кои е. В момента, в който това се изясни, армията ще бъде прочистена и съкратена във вид, че да има достатъчно мотивация. А мобилизационен потенциал, както се вижда , има, и то значителен, дори ако приемем, че изтокът се отцепи.
    Мобилизационния потенциал едва ли важи при такива конфликти. Ако има пукотевица то тя няма да продължи повече от седмица. А мотивация ще има ако руската армия тръгне на марш към Киев. Ако им заповядат да навлязат в Крим вече е доста по-различно според мен.

Comment

Тия дни гледах руски телевизии - направи ми впечатление, че анализаторите в предаванията доста пренебрежително се изказват за възможностите на украинската армия. Може би имат основание. Но пък и момента с пропагандата не бива да се изключва.
      Не е добре да се подценява противника, защото после много боли.

Comment

Ако се стигне до военни действия (дано не се стига до там), това ще е преди всичко вътрешен конфликт, гражданска война. А не война между Русия и Украйна. Естествено, пропагандно нещата ще се представят иначе, но по същество ще е така.
        Чисто военно изцяло зависи дали армията ще се подчинява на новата революционна власт. Което както вече бе посочено, най-малкото е съмнително за въоръжените сили като цяло. Тъй-като конфликтът си е вътрешен, те ще се разделят по съответния признак и всичко ще зависи от това кой колко мотивиран и въоръжен е вътре. Поне на мен така ми изглеждат нещата.

ПП Да се присъединя към Пилот в призива му: да се въздържаме от политика и особено от личните си пристрастия.

Comment

Приема се че в борбата за Украйна са два играчи, Запад и Русия, но с тази статия ме кара да мисля че и Китай се опитва да извлечел ползи.

Пока Россия и ЕС делят, в чью «зону влияния» войдет Украина, Китай осуществляет тихую, но масштабную экспансию в Крыму. Киев надеется, что с помощью КНР ему удастся избежать выбора в пользу Москвы или Брюсселя.

Comment

Все си мисля, че всичките тези маневри са един голям блъф и психологическа игра.
            От икономическа гледна точка отцепване на части от Украйна с помощта на руски военни части, би следвало да доведе до много неприятни икономически последствия за Русия.
            Много вероятно е да доведе след себе си международни санкции, затрудняващи търговския обмен .. сценарии подобен, но много различен от този в Иран.А Русия като страна с икономика изградена около добивната промишленост, би трябвало сериозно да пострада от подобни санкции (чисто икономически).
            Няма ги вече сателитите от Студената война и подобна международна изолация е неприемлива.

Да не говорим, че тръбопровода за газта към Западна Европа е в територии над които Москва няма такъв контрол какъвто има в Крим.

От икономическа гледна точка много може да бъде загубено от подобна намеса, без преспектива да се спечели нещо което да си струва риска.

От друга страна обаче за тъкмо надигащия глава ЕС подобна търговска война с Русия и загубата на такъв важен пазар също е икономически неприемливо.Т.е. остава варианта, ако се стигне до санкции от страна на ЕС те да бъдат чисто фиктивни.
            Nobody has three balls but some people have two very good ones!

Comment

За Флагмана : http://www.segodnia.ru/news/135825
              Last edited by Dinain; 02-03-2014, 00:47.

Comment

Нещата ще се успокоят до няколко дни. Няма условия за война, особено когато никой не я иска(пиша за Украйна и Русия). Референдума в Крим просто ще затвърди сегашното положение на автономна територия и това ще е всичко. Преврата в Киев ще си остане точно това - кървав преврат изхвърлил един корумпиран държавник. Избори ще си има, нови държави и аншлуси няма да се случват. Руснаците не са идиоти и няма да го допуснат. Иначе е интересна тема за чесане на езиците и следене как специалните части си вършат работата. Особено с клипчетата които излизат напоследък.
                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Не мисля така.Избори ще има, но не и в Източна Украйна.Там нещата тръгнаха много бързо.Днес и в Одеса издигнаха над кметството Руското знаме.Мина се една граница която метежниците в Киев нетрябваше да минават и предизвикаха надигането на Руснаците от изток.Няма как пак да се върнат там където бяха.Крим - тип "Абхазия" , и автономна източна Украйна.

Comment

Засега предпоставки няма и аз дълбоко се съмнявам някой да си е правил илюзиите, че ще откъсне Крим от влиянието на Русия и ще ги лиши от база там.
                    Проблема са другите области. Днес в Харков май (не помня кой град казаха) имаше 97 ранени при щурма на областната управа (връщаха си я от десния сектор). Ако Крим се отцепи ще избухнат сериозни вълнения в още няколко области, но за разлика от Крим там ще има много,които да се противопоставят и да са против. Там вече ситуацията ще е много крива, особено ако има кървави сблъсъци и жертви и ако всички само "осъждат насилието" в разни декларации наистина може и да стане сблъсък...

Comment

Одеса http://www.vesti.bg/sviat/evropa/sva...raciia-6006597
                      Харков http://www.nakanune.ru/news/2014/3/1/22343250/
                      След тези митинги, надигания, сблъсъци... конфронтация в Крим- няма как да бъде същото както преди метежа в Киев.

п.с И над Луганск Руското знаме

Харков

Донбас

Comment

Да си го кажем ясно никой няма полза от разделена Украйна, всичко е дрънкане на оръжия, и показване на топки. Нито Русия има нужда от пряка граница с НАТО, нито Германия има нужда от по-голяма Полша, да не говорим, че запада няма финансов ресурс да се прави на "мъж" , за САЩ да не говорим след януари , едвам не фалираха. А и не трябва да забравяме че играта е вече на два фронта, Сирия, вече и в Украйна.Бих скромно казал, сложна партия шах.

Comment

Наистина е възможно да има вълнения, но в областите с преобладаващо руско население локалната милиция ще ги овладее. Където не успее, предполагам ще се изсипят руски войски и накрая всичко ще затихне. Русия е подписала договор че гарантира териториалната цялост на Украйна и ИМХО ще си го спази каквото и да и струва. Включая окупиране на цялата Украйна. Но както написах, съмнявам се че ще се стигне до там.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                            Наистина е възможно да има вълнения, но в областите с преобладаващо руско население локалната милиция ще ги овладее. Където не успее, предполагам ще се изсипят руски войски и накрая всичко ще затихне. Русия е подписала договор че гарантира териториалната цялост на Украйна и ИМХО ще си го спази каквото и да и струва. Включая окупиране на цялата Украйна. Но както написах, съмнявам се че ще се стигне до там.
                            Тя границата няма да се променя.По скоро ще се мине по изпитаният модел в Приднестровието,Абхазия, Южна Осетия,Северен Кипър..

Cобытия и новости 24 часа в сутки: эксклюзивные расследования, оригинальные фото и видео, «живые» истории, топовые эксперты, онлайн трансляции со всей планеты и горячие тренды соцмедиа и блогов.

"21:40 / 01.03.2014260521 КОММЕНТАРИЙ Украинские военные в Крыму перешли на сторону автономииВице-премьер Крыма заявил, что украинские военные на полуострове блокированы, частично они сдали оружие, часть перешла на сторону АРК."

???

Comment

Чисто икономически Русия няма изгода да разцепва Украина и затова смятам (надявам се) всички тези учения и приетото днес Решение на Съвета на Федерацията да са реално част от психологическия натиск а не реални намерения за въвеждане на войски в Украина. Слагам настрана международната реакция на подобно действие. Русия зависи от украина не по-малко отколокото Украина от Русия. Ако се появят няколко украини от кого Русия да си иска дълговете? С коя от украините тя има търговски споразумения? И не на последно място с коя от Украините Русия има договор за транзит на газ. Русия е най-заинтерисована в момента от стабилизацията и цялостта на Украина, лошото че почна да оказва дипломатическия си натиск прекалено късно и затова сега се налага да бара тежко и непохватно. ЕС според мен в момента е в ступо и не знае какво да прави - тъй като те не са толкова свикнали с циничната политика и искат и агнето да е цяло и "демократичните ценности " да са спазени, а този момент са го изтървали и за разлика от Русия нямат потенциала за груба политика.

Както казах и преди единственото разумно решение което аз виждам е Съвета по безопасност на ООН да вземе решение за вкарване на смесен контенгент сини каски, възстановяване на държавността в Украина и провеждани на строго наблюдавани от всички заинтерисовани и незаинтерисовани страни избори на нова Рада и Президент. След което да се изготви нова конституция и да се гласува на референдум (едно от основните възражения на протестирашите бе конституцията приета в 2004 година на практика превръщаща Украина в президентска република). Пълна деамунизация на населението, ако трябва и с обиски по домовете, но оръжието трябва да се изземе от населението, особенно след като в хаоса бяха разграбени няколко военни и полицейски арсенала.

И макар и най-неприятното според мен - повсеместно опрощение за тези които доброволно сдават оръжието и престават да вилнеят. В градовете с разрушените паметници да се проведе плебисцит дали те да бъдат възстановени или не. Връщане на законите за регионалните езици , но и започване на програма по задължително изучаване на украински език от всички граждани на Украина. Като руснак обичам руски език и мисля че е кощунство той да се отнема у тези които го смятат за роден, но както аз в България съм научил български, така и руските избрали за своя страна Украина трябва да се научат да уважават суверенитета и и да знаят украински език. Когато това стане задължителна норма, тогава вече постепенно може да се отменят регионалните официални езици. В къщи и с приятели всеки нека си говори на какъвто си иска, но една държава и един народ трябва да имат един езек който да е официален.
                              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                              きさまはしんでくださいませんか
                              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

княз Крылов написа Виж мнение
                                ...
                                Искрено се надявам това което си написал да се случи. Не знаех че в момента в Украйна няма задължително изучаване на украински език, което е кощунство. Да почакаме няколко дни и да видим какво ще се случи. Спред мен Русия ще се справи със ситуацията и ескалацията ще е до тук. Те цяла олимпиада спретнаха, че с една политическа криза ли няма да се оправят

Comment

Working...
                                X