Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Dinain написа Виж мнение
    А тук говорим за новия вид "хибридна война".
    Чисто новия вид война, за който никой в България не беше чувал, но добре, че мисловните титани в МО го написаха, та читателите на Икономедиа да знаят от какво да не заспиват... "Хибридната война... Дъ хорор!

    Иначе сериозно, нито т.нар. "хибридна война" е новост, нито книжната трактовка на термина отговаря на това, което се случва в Донбас, нито смятам, че термина трябва да се джурка безотговорно в българския интернет.

    Това, което става в Донбас е най-обикновена гражданска война, само че на никой не му стиска да я нарича така. Или по-точно не е политически коректно.
    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

    Comment


      1951 написа
      Това, което става в Донбас е най-обикновена гражданска война, само че на никой не му стиска да я нарича така. Или по-точно не е политически коректно.
      Съгласен, но тук (във форума) имаме предимство - от самото начало си у наричаме така. И съгласен съм - няма нищо ново - нито в руските десйтвия (е, освен че ми се струват доста по-умели като цяло), нито в десйтвията на останаите замесени страни.

      ПП Вероятно една от сериозните греки на украинското "революционно" ръководстов е тази - че не нарича нещата с истинските им имена. Може би защото повече гледат и търсят пропагандния ефект на запад.

      Comment


        gollum написа Виж мнение
        Да, това не звучи много вероятно - аз не пиша за нещо подобно. По-скоро дев неща. Първо, онази страна от една тепърва изграждаща се армия (тази на сепаратистите), котяо е най-трудно да се намери и осигури: офицери, подофицери и щабисти, т.е. все "военни специалисти / съветници", които хем да участват в обучението и изгражаднето на въоръжените сили на сепаратистите, хем да служат и като "гръбнак" на бойните им части. Второ, добре подготвени конкретни специалисти-оператори на въоръжение (зенитчици, екипажи за бронираните машини и артилеристи), сапьори, свързочници. Естествено, най-вероятно не цели подразделения, но е нелогично и да пращат отделин доброволци. Много по-лесно и удобно е е вече сработени подразделения. Въпросът с мотивировката е важен, разбира се, така че може и да са действали на принципа на доброволците. Нищо от това не отговаря на "пушечно месо".
        От друга страна, точно в този род конфликти важно е не толкова тежкото въоръжение само по себе си (то си има роля и значение, но не е решаваща - поне докато не започнат да водят общо взето открити полеви сражения), колкото добре мотивираната и обучена лека пехота. В този смисъл има и смисъл и роля за професионалисти, при това - ели подразделения (поне взводове) - за организиране на диверсии, засади и разузнаване. Това пак не е "пушечно месо".
        Всичко това би било доста фино и внимателно "намесване" в събитията - доста далеч от грубия подход, който обикновено се свързва със страната. Т.е. научили са се на много. Това се видя и по събитията в Крим.
        Естествено, всичко това са непреки улики, трудно ще е да се докаже каквото и да е. Затова и приказките за пряко нападение не са особено обмислени, защото подобно нещо вече няма как да се скрие и е доста по-лесно за доказване. Впрочем, те са си за пропагандна употреба и си вършат работата (предполагам) добре. Тази война се води много интезивно на информационния фронт, както вече е ставало въпрос.
        Абсолютно съм съгласен, описаните неща не са "пушечно месо" и съм далеч от мисълта, че не го правят или няма да го правят в скоро време.
        Имах предвид цели роти ВДВ дето украинците уж ги изтрепват при засади, с артилерия и тн. Тоест отделни взводове с конкретна задача като нищо, но както се твърди в пропагандата на едната страна да са основата, да седят по блокпостове и тн е несериозно (според мен поне).

        Comment


          Dinain написа Виж мнение
          Само дето ти говориш за явна руска намеса. А тук говорим за новия вид "хибридна война". Има разлика.
          Една рота руски войници ще стигнат ли до Киев? Един батальон? Два? Бригада? Две? Откъде тази аксиома, че ако руската армия участва, то ще участва обезателно с дивизии и фронтове, не знам.
          Да, това е съвсем отделен въпрос. Но новите хибридни войни се водят по много места по света и не виждам да се вдига чак такава олелия стигаща до международни санкции при другите участници. За това моята презумпция беше, че обвинението трябва да е в пълномащабна война за да заслужава такава гласност и обвинения. Иначе трябваше сащ да са в международна изолация от две десетилетия, понеже за това време не знам да са спирали да водят хибридни войни дори за ден, при това обикновено повече от една.

          Бойчо Курдисания написа Виж мнение
          Междувременно, в редовете на ВСУ избухнала и епидемия от тиф(салмонелоза)-болест от лоша хигиена с повръщане, диария и обща отпадналост, при недобро лечение и смърт, както и все по-широко се разпространява туберкулозата.А и два и зима.
          http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mi...90334-b6dv.htm
          Извинявай за офтопика, но между салмонелоза и тиф разликата е от небето до земята.

          Comment


            Не, че ООН някой ги бръсне за нещо, но докладът е интересен:

            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

            Comment


              Обзор карты боевых действий 29.08.2014 в 19:45
              http://www.youtube.com/watch?v=db1IgEiaoGI

              Comment


                Нараснал брой пленници, както и възползвали се от предложението за коридор за изтегляне - без оръжие:



                Още пленници



                Среща на пленници с местното население:

                Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.







                Има слухове, засега непотвърдени, че колона 200 души с няколко бронирани машини, камиони и коли се е опитала да пробие обкръжението. Говори се, че е унищожена напълно.

                И разказ за подобен случай:

                Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

                Comment


                  Опълченците твърдят, че днес са свалили 4 украински Су-25

                  Comment


                    Голъм, аз май писах преди няколко страници - според мен фазата която описваш и превключването на обороти беше моментът, когато Стрелков "потъна", по слухове по поръчка на Кремъл - явно го изтеглиха и за да се съгласи съответния герой на революцията (реално погледнато той държеше цялата власт в Донецк и ИМХО нямаше нищо общо с Кремъл, даже напротив - ако му се четат постовете по-скоро той е доста опасен елемент за официалната власт в РФ) това трябва да е станало защото му е предложена сделка от типа "пращаме наши хора да контролират процеса, но в замяна изсипваме много повече подкрепа". Поне мое ИМХО де. Иначе имаше и ред фактори, които се стекоха през август месец:
                    1. Стана очевидно, че ресурсът на авиацията на ВСУ е вече изчерпан и те практически са загубили възможността да нападат сериозно от въздуха (много голям проблем при мобилен противник).
                    2. Реално към края на август всички налични бригади на ВСУ действаха в боевете или вече бяха докарани до състояние да трябва да се доукомплектоват и бяха изтеглени. Резервите явно са на провършване, защото все по-често доброволческите батальони и териториалната отбрана се споменава.
                    3. Имаше 3-4 неуспешни опита за разсичане на Донецк и Луганск, които реално сдъвкаха в градски сражения най-боеспособните съединения.
                    4. Поради засиленият артилерийски обстрел на големи градове (Донецк и Луганск) от страна на ВСУ последните два месеца най-вероятно количеството местно доброволци и подкрепа за ДНР/ЛНР е скочило главоломно.
                    5. Тъй като поне в толкова кратък конфликт и със сериозен ресурс от Русия (дори и само частен - практически целият руски нет събира пари и екипировка за сепаратистите) най-важният ресурс на ДНР/ЛНР имхо беше в хората, не в територията. Украинската армия така и не успя да унищожи значително количество сепаратисти въпреки честите локални победи или да пресече доставката на муниции.
                    6. Опитът на сепаратистите и сработеността им се качва непрекъснато, докато при ВСУ пада. Класика е да се гледат клиповете от май/юни и сега - преди артилеристите бяха като на сватба, сега гледаш как скорострелността на една и съща батарея на ЛНР дето си качва клипчета в нета се е удвоила или утроила, ходят на позиция и се изтеглят в пъти по-бързо - явно са си научили урока.
                    7. ВСУ май изчерпаха готовите психологически за бой хора, а нивото на командването и пропагандата май не допринася достатъчно.
                    8. Говорейки за пропаганда - последните 2 месеца нонстоп се обясняваше, как победата е в кърпа вързана и вече едва ли не достигната, което последните седмици беше в сериозен дисонанс с фактологията (картата няколко поста над мен е демонстрация, нищо общо с реалността), оттам и когато почнаха да се губят сериозни сражения официалната реакция беше да се отричат загубите до последно, а след това изведнъж всичко се срива - много е тежко психологически. Вече се нагледах на напуснати и изоставени добре подготвени позиции без дори да са се водили някакви видими сражения там.

                    Не отричам помощта на Русия, но просто август месец беше make or break за ВСУ откъм изчерпване на ресурс, не мисля, че въобще са били необходими толкова сериозни ресурси от страна на Русия за да успее да подпомогне настъплението към Мариупол. Никакви бригади и дивизии, просто обучаване на доброволци, снабдяване с работеща техника от 70-те и 80-те, боеприпаси и гориво и толкова.
                    „Аз, Драгомир, писах.
                    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                    Модератор на раздел "Военна Авиация"

                    Comment


                      Angelmr написа Виж мнение

                      Извинявай за офтопика, но между салмонелоза и тиф разликата е от небето до земята.
                      ОТ
                      ммм, не е чак толкова голяма - едното се причинява от вида салмонелла специфичен за вида, а другото от не специфична салмонелла. Стига да не се бърка с петнистия тиф.
                      Last edited by tonev; 30-08-2014, 08:43.
                      Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                      Comment


                        Според тази карта http://cassad.net/?do=warmarker, Опълчението е заела село Осипенко, северно от Бердянск. Българските села -Софиево, Палаузово, Андрово, Троян, Куца-Бердянка (Луначарское) са на 15-тина километра по права линия от Осипенко.

                        Comment


                          1.Иловайск, обкръжените украинци
                          Click image for larger version

Name:	1058911.jpg
Views:	1
Size:	123.1 КБ
ID:	545805
                          2. Г(Х)орливка... борш след боя
                          Click image for larger version

Name:	brendan-hoffman_3.jpg
Views:	1
Size:	55.8 КБ
ID:	545806
                          3. Саур могила, вчера, превзет, от паметника явно не е останало нищо.
                          Click image for larger version

Name:	pro-russian-separatists-donetsk.jpg
Views:	1
Size:	78.5 КБ
ID:	545807
                          4. Всъщност намерих снимка от падането на стелата на мемориалния комплекс, станало е на 21-ви, заради артобстрела
                          Click image for larger version

Name:	384045436.jpg
Views:	1
Size:	54.6 КБ
ID:	545808
                          Last edited by von Danitz; 29-08-2014, 22:52.

                          Comment


                            "Донбасс" и "Азов" заявляют, что попали в окружение недалеко от Иловайска, от них требуют сдаться до 6 утра
                            На переговоры с россиянами пошел командир первого взвода батальона "Донбасс". Он, как сообщается, был взят в плен

                            Comment


                              Angelmr написа Виж мнение
                              ...
                              В случая "новата хибридна война" е планирана още от 2009 година, но СМИ си остават най-мощния пропаганден инструмент и изведнъж стана нова и хибридна...

                              На территории Донецкой области действовали военные лагеря ДНР с полным вооружением с 2009 года ФОТО

                              Террористическая группировка "Донецкая республика", которая в 2014 году была переименована в "Донецкую народную республику", вела подготовку к вооруженному восстанию на территории Донецкой области с 2009 года. Об этом свидетельствуют фотографии, которыми располагает агентство журналистских расследований "Донецкая правда", сделанные в военном лагере "ДНР" в 2009 году. Судя по фото, на территории военного лагеря в Донецкой области, членов ДНР обучали стрелять и делать "коктейли Молотова" еще в 2009 году. Подобный лагерь также существовал и в городе Макеевка.

                              Дали историята е истина или лъжа не знам, но изглежда правдива. Не може всичко от украинските СМИ да е само лъжа.
                              На който му се занимава нека постне снимките от линка.

                              Comment


                                Между другото - пример за това как се организират доброволците за ДНР - в случая става дума за "ескадрилата" безпилотни самолети и квадрокоптери с които дават насочване на сепаратистката артилерия. Има и описание за това как се въоръжава безпилотник с гранати и чаши от ИКЕА:

                                спасаем из гуглокеша: ЖЖ забанил st-fuodoroff.livejournal .com, так что я на сохранение, пока доступны, перекину уцелевшие в кеше материалы сюда. Дневники 1 ОАЭ БПЛА ВВС Новороссии. Часть 1. 02:51… (стр. 1 из 5)


                                Имам и силни подозрения, че този е или командир на БЛА-тата, или нещо като началник на подготовката:



                                в двух словах
                                Открыли в Крыму центр Практического применения БПЛА
                                Готовим сейчас, кроме ополченцев морпехов, беркут, котиков и т д.
                                Нужны машины. От фантомов для обучения и выше классом.
                                В основном финансирую я за свой счет сейчас и РВО специалистами.
                                В будущем возможно получим финансы от ВПК, но пока это история долгая. Нужно много бумаг и поклонов. Второе я не умею вовсе, а аппараты людям нужны сейчас.
                                (У нас один боец, получивший ранение еще 080808, рассказывал что до нападения их регулярно облетывали с подобных машин. То есть 6 лет назад. очень мотивированный)
                                Стоимость каждого аппарата - от 100 000 рублей. До миллиона. Сейчас нужны не только деньги или аппараты
                                Сейчас нужны
                                Кто готов инженерить и обладает достаточной квалификацией в области
                                - разработки радиоэлектронных устройств, ( каналы связи, передача телеметрии, видео)
                                - программисты разного уровня,
                                - операторы БПЛА с большим стажем, готовые инструкторить
                                - авиамоделисты-конструкторы с большим стажем
                                добро пожаловать.
                                в личку, кто готов работать на энтузиазме. ( сейчас по крайней мере) Можно анонимно.
                                Технику можно присылать тоже анонимно.
                                Крым идеальное место, поскольку очень разные виды ландшафтов и различные климатические зоны. Начальные тренировки проводим на плацу, потом выходим в сухие горы, без растительности, - там просто искать аппараты, потом в лес и кустарник. Потом в строения. Очень хорошо что сложная ветровая нагрузка. Можем моделировать любые условия. Вчера бойцы лихо проносили аппараты между мной и полковником с позывным слон, а сегодня при кажущихся простых условиях дважды искали аппараты по часу.
                                Желающие поработать с переездом сюда тоже рассматриваются, но с готовностью работать по реальным задачам и в спартанских условиях проживания.
                                То есть имеющие военный опыт ну или спецподготовку.
                                „Аз, Драгомир, писах.
                                Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                                Модератор на раздел "Военна Авиация"

                                Comment

                                Working...
                                X