Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стрелба по нашите в Кербала

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Британският военен експерт Пол Бивър за напрежението между България и Полша

откъс:

Въпрос: В България се появиха доста мнения, че терористичната атака срещу българската база в Кербала е била толкова унищожителна, защото базата не е била добре укрепена и защитена. Основателни ли са според Пол Бивър тези критики?

"Българската база е защитена по стандартите на НАТО. Друг е въпросът, че може би тези стандарти не отговарят на настоящата обстановка и това не се отнася само до българската база. Обстановката се променя непрекъснато и е належащо защитата на базите на коалиционните сили да е съобразена с това. Така на например британските сили в Басра засилиха укрепленията в един момент, а после когато ситуацията се подобри махнаха някои защитни съоръжения. Трябва обаче да се отбележи, че нападенията в Ирак стават все по-малко, особено след залавянето на Саддам Хюсеин. Освен това трябва да се каже, че защитата никога не може да бъде стопроцентова, но и професията на войника не дава стопроцентова сигурност. Ние британците разбираме добре как се чувстват семействата на загиналите български войници. Ние също загубихме двама войници през празниците, а преди това много други".
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

tova ima6e v predvit nali Imperial :Oplot MBT (T-84-120) tova OPLOT mai nqkakva sistema 6te da e... ma me marzi da tursq..

Comment

Да

мисля, че Оплот е някакво животно на украински
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Originally posted by "Imperial Friedrich"

мисля, че Оплот е някакво животно на украински
          :lol: :lol: :lol: :lol:
          оплот значи "прибежище", "защита" и пр.
          Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!

Comment

добре деее, добрее, не съм всезнаещ
            albireo написа

Comment

1. В комисията по външна политика не се разбраха за атентата в Кербала
              И на днешното си трето поред заседание, посветено на терористичния акт в Кербала на 27 декември, народните представители от Комисията по външна политика, отбрана и сигурност не стигнаха до конкретни решения.

Депутатите от Коалиция “За България” напуснаха заседанието, като лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че този политически акт е заради отказа на мнозинството да разгледа различните постъпили предложения за сформиране на комисия, която да анализира инцидента.

Станишев упрекна мнозинството в бягство от отговорност и нежелание да се ангажира с проблемите на българския контингент в Кербала.

2. Ив. Костов: Първанов е знаел за евентуален атентат в Кербала
              10 дни преди терористичното нападение в Кербала, на Консултативния съвет за национална сигурност при президента е била получена недвусмислена информация от българските специални служби и от партньорските служби, че срещу нашия контингент по Коледа ще бъде извършен атентат.

Това заяви Иван Костов по време на днешното заседание на комисията по външна политика, отбрана и сигурност в парламента.

Това скандализира мен и моите колеги, защото пред журналистите президентът Георги Първанов каза, че като извод от докладите към момента няма данни за пряка терористична заплаха срещу българските граждани във и извън страната, каза Костов.

Сами си правете изводите, подчерта той.

Експремиерът обаче допълни, че президентът е уточнил, че залавянето на Саддам Хюсеин не трябва да намалява бдителността, че в условията на празници винаги могат да се очакват провокации.

Междувременно от прессекретариата на държавния глава разпространиха следното съобщение
              По повод изказвания на народни представители относно доклада на служба “Военна информация”, изнесен по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност на 10-17 декември 2003 година, прессекретариатът на Президента е упълномощен да заяви следното:

Единственият текст в представения от директора на службата доклад е: “Не разполагаме с конкретна разузнавателна информация за пряко насочена срещу нашата страна терористична дейност. Това обаче не означава, че подобна заплаха липсва. Тероризмът сам по себе си не е нова заплаха, но трябва да се подчертае, че в наши дни придобива ново измерение за сигурността на Република България. Считаме, че понастоящем най-уязвим от терористични действия е контингентът ни в Ирак.”
              Ген. Студенков устно е допълнил, че и занапред, в близко време, около Коледа и Нова година, най-застрашен от терористични действия е контингентът ни в Ирак”.
              В заключение ген. Студенков е подчертал: “основният извод, който ще направя е, че не можем да знаем със сигурност какво ни очаква в бъдеще. Със сигурност обаче знаем, че трябва внимателно да анализираме миналите събития и тяхното отражение върху бъдещето и да усъвършенстваме технологията и методите на добиване, анализиране и разпространяване на разузнавателната информация.”

След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 декември м.г. президентът Първанов заяви пред журналисти: “Според нас, тези нови факти (залавянето на Саддам Хюсеин) в никакъв случай не трябва да намаляват нашата бдителност, още повече, че наближават празници, а в условията на празнична обстановка винаги могат да се очакват провокации и нови изпитания и предизвикателства.”

Държавният глава ще предостави за ползване на членовете на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност доклада на служба “Военна информация” пред КСНС от 10-17 декември 2003 година.
              Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

(Не)сериозни филми

rambler каза:
                [B]Това е едно мнение от форумите в Гювеч, смятам, че коментарът е направо блестящ, затова го копирам тук и, както се казва: credit to the original poster

А PR-ът се прави за пред нас живите, като се трупат дивиденти за сметка на загиналите.
                Естестествено, че PR-a се прави за живите, но това изказване е изключително цинично. а дните на траур са именно с цел да се избегне циничността, да не се правят глупави, неуместни коментари, да не си чешат перата разни "умове"...целта е всички да се обединят около нещастието най-вече на роднините на загиналите. траурът е уважение и към тях. поза е, да, но не е безсмислена поза. и какви пък дивиденти би могъл да натрупа, който и да било от подобен инцидент???:-o
                Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Не съм съвсем съгласен с теб, Махадева. От тези събития си се трупат достатъчно дивиденти - достатъчно очевидно е, че мнението на повечето хора и на политическата класа (и реакцията им на събитието) се различават драстично - или поне такива са моите впечатления. Върху едно, само по себе си трагично събитие (защото смъртта на когото и да е си е трагедия) се натрупаха пластове безсмислици. Същевременно се случиха поне още две подобни събития, които по нищо не се отличават (а дори според мен едното е по-значително - аварията в Кремиковци), но те не са толкова "подходящи". Да не говорим, че по пътищата ни се разиграва много по-смъртоносна и опасна за народа ни "война", но това сякаш не тревожи никого.
                  Войниците отишли да окупират чужда държава в никакъв случай не са "умрели за България", нито пък са герои. Те са наемници (както повечето работници), но с тази разлика, че се наемат за много пари, да работят сравнително мръсна и опасна работа, но която по никакъв начин не е свързана с героизъм или пък със защита на родината (както едва ли не беше представено събитието). Да не говорим, че по всичко личи, че основна вина за случилото се носят и наши висши военни, които естествено ще се измъкнат.
                  Може би липсват героични и възвишени събития, но това не означава, че трябва да си ги изковават от каквото им попадне.

Comment

От такива събития по принцип се трупат дивиденти, да. след 11 септември (въобще не съизмерявам двете събития, и изобщо не абсолютизирам атентатите в САЩ, просто давам пример) рейтингът на Буш се вдигна значително, заради реакцията му на атентатите, то не бяха речи, то не бяха простотии, то не беше: "May God save America"...така се трупат дивиденти, но не съм чул на някой от нашите политици да му се вдигне рейтинга от това. струва ми се, че те правеха това, което е общоприето без да преиграват, кой знае колко много - или поне тази част от политиците, които бяха в да го наречем "лагера" на поднасящите съболезнования...другите, които бяха в "лагера" на хулещите, те пък още по-малко са натрупали дивиденти, с изказвания като: "Това не е българска кауза"...такова поне е моето усещане. и все пак продължавам да твърдя, че "лагерът" на първите бе с по-правилната позиция в онзи момент.

Може би липсват героични и възвишени събития, но това не означава, че трябва да си ги изковават от каквото им попадне.

да, така е, но ако не от това събитие, тогава от какво да се изковават. от миньорите, които бачкат при ужасни условия, от хората, които едвам свързват двата края ли...
                    Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                    каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                    каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                    каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

proba

Ами просто не виждам нищо героично в това. Всъщност, миньорите, който продължават да работят в подобни условия постъпват значително по-"героично". А и реакцията беше пресилена - нямам предвид поднасянето на съболезнования - това си е в реда на нещата. Пресилено беше да се опитват да повдигнат духа на населението (което в крайна сметка е опит именно да съберат малко дивиденти - един вид "де се обединим всички около България", като под държавата имат предвид себе си - говоря за политическата класа като цяло) превъзнасяйки значението на събитието.
                      А що се отнася до дивидентите - всички политици се опитаха да ги съберат - едни по описания по-горе начин - други, като рлавят от събитието основа, върху която да критикуват политическите си опоненти.
                      А позите са безсмислени дотолкова, доколкото отклоняват вниманието от същността на проблемите - както е и в този случай. Тъй или инак - сръбта на семействата на загиналите си е тяхна лична работа, а не държавно събитие. Силно се съмнявам, че на скърбящите ще им стане по-леко от тази суматоха и оживен интерес.

Comment

gollum каза:
                        [b]
                        Войниците отишли да окупират чужда държава в никакъв случай не са "умрели за България", нито пък са герои. Те са наемници (както повечето работници), но с тази разлика, че се наемат за много пари, да работят сравнително мръсна и опасна работа, но която по никакъв начин не е свързана с героизъм или пък със защита на родината (както едва ли не беше представено събитието).
                        Е това вече е възмутително!!!!!

- Когато ислямските камикадзе (зомбирани от изрода на снимката) нахлуят и в нашия двор, тогава ще разбереш, че рейнджърите са точно "герои", загинали именно "за България", и в "защита на родината"! Ама дано вече не е прекалено късно...
                        - Ти самият, както и аз (разбира се) не сме ли наемници, та я използваш тази дума с такава ненавист?!

:evil:

Si vis pacem - para bellum!

Comment

Човекът на снимката сигурно има някаква причина да прави това което прави, и тази причина едва ли е скука. А това че използува граждански самолети и камиони е просто защото няма Б-1 Б-2 Б-52 и танкове, ако ги имаше сигурно тях щеше да използува и да се нарича "гарант за мира на планетата"
                          А относно бзрива и политическите дивиденти: просто ви е бледна фантазията колко законопроекта са се навъдили, вчера изчилявах разходите по два от тях.Те естествено няма да се приемат защото няма пари за тях но този които ги внася ще натрупа дивиденти защото е "добър" а правителството "лошо" че ги отхвърля.

Comment

Хъм, Хауптман. Нещо не ги виждам наоколо тия зомбираните (всъщност, като се замисля, едниственият случай нещо да падне и да се взриви беше една НАТО-вска заблудена ракета преди време, ама нейсе). Да не говорим, че на тоя принцип са оправдавани почти всички престъпления, извършвани с широка ръка от една държава срещу част от нейното население или пък срещу друга държава (включително така омразната ти СССР).
                            А не виждам по кой точно начин ония, отишли за пари да участват в окупацията на една държава (защото както и да оправдаваме войната, в момента става въпрос именно за окупационни полицейски сили), за която каквото знаем е от средствата за масово осведомяване, ме защитават мен. Може би ти лично, се чувстваш заплашен и тогава си е твое право да смяташ, че защитават теб. Но не ме намесвай мен в тази работа.
                            А що се отнася до думата "наемник" - до скоро и аз бях такъв и вероятно не след дълго пак ще бъда. Но все пак не се наемам да върша мръсна работа или да се изразя по друг начин - работата ми на никой не вреди и имам основателна причина да я върша. И ако това второ основание може и да важи за българските войници в Кербала, то първото - едва ли. Инак по същата логика съветските войници в Афганистан защитаваха родните си домове. Впрочем, ако бях руснак вероятно щях да имам пълното право да кажа, че руските федерални сили в Чечня умират за родината си (макар и тук да имам възражения, но не са съществени). Но българските войници в Кербала умират за интересите на САЩ, което някак не се припокрива, поне за мен, с понятието "родина". Ако при теб това е така - то, какво да кажа - хора много, пътища - още повече, щом желаеш да се възмущаваш, то - твоя работа.
                            И накрая (казвал съм го и друг път) - емоциите по никакъв начин не подсилват позицията ти.

Comment

no comment

това харесва ли ти?

Comment

Красный террор, 1918

А това? Явленията са от една причинно-следствена верига...

Comment

Working...
                                X