Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стрелба по нашите в Кербала

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Originally posted by "Boteff"

Ami i az ako znam za kakvo e sekretno.. koito ima jelanie moje da otide vuv voenno istori4eskiq i da si 4upne malko ot edno takova BMP23.. az dori vlizah v nego konserva i polovina.. dosta zduhana istoriq.. depresirah se samo kato si predstavih 4e s takova ne6to bi mi se nalojilo da u4astvam v istinski boini deistviq... otvutre e ob6ito s nqkakuv stranen material..debel okolo 1.5sm
    grapav zavinten s ogromni grubi vintove.. moje bi e ne6to kato ogneuporen material.. no ne sum siguren v kraina smetka kakva e celta mu..
    най-вероятно това е NBC защитата (nuclear-biological-chemical)
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

eto tova sa ma6inite ot koito mislq 4e se nujdae na6ia batalion v Irak..
      malki bronirani i povratlivi.. s dobra vazmojnost za obzor nat raiona na deistvie

Comment

това френски машини ли са?
        Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!

Comment

VBL -bukvalno na BG zna4i BTR da frenski ma6ini sa.. pomnq gi o6te v Bosna i Hercegovina kato patruliraha..

Comment

Откъде чу, че сме разполагали с BMP-23 ?
            Много чудно ми стана като прочетох това

Engine: Diesel developing 315 hp
            Българска машина с дизелов двигател.. доста съмнително. По принцип това ни е голям проблем, че всичките ни машини (Руски) са с бензинови двигатели докато Американците движат само на нафта и големи мизерии ствали заради това. (При все че става дума за Ирак :o )
            Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

ami o6te predi da trugnat za Irak ( govorq za purviq kontingent ) vidqh na trenirovkite im dve takiva ma6ini ednata be6e okopana do kupolata.. togava pomnq 4e si pomislih za 4ii trenirat s tezi tromavi za gradski uslovia ma6ini..
              i 4ak naskoro 4uh 4e v Kerbala sme imali BMP23.. po televiziqta go 4uh..
              A otnosto tova dali tazi ma6ina e bulgarska.. ami napi6i BMP23 v www.google.com i vij kakvo 6e izlezne.. napi6i BMP1 ili BMP2 i vij kakvo 6e izlezne.. samo za BMP23 pi6e 4e e bulgarsko.... tova 4e e konglumerat ot nqkoilko ruski ma6ini e edna druga tema.. makar kupolata mi se struva da e na6enska...

Comment

Аз знам, че е Българска просто се съмнявам дали не са сгрешили в този с сайт с тези дизелови двигатели.

Comment

ne sum te razbral za dvigatelq namerih na o6te edno mqsto info.. qvno ne e gre6ka.. ''Za pogon se snage 222 kW (302 ks), koji se licencno proizvodi u Bugarskoj. BMP-23 ima amfibijske karakteristike, a na vodi je pogonjen gusenicama. Standardna oprema podrazumeva valobran, uređaj za grejanje, sistem za zadimljavanje, protivpožarni sistem, uređaje za navigaciju, NHB zaštitu i IC reflektore za vožnju i osmatranje noću.'' na surbohurvatski e mai btw do kolkoto znam samo i BTR-te do BTR-70 sa s po dva benzinovi dvigatelq.. BRDM e s edin.. pak benzinov.. infoto mi e to4no 6toto brat im se uvolni naskoro ot Jandarmeriqta puk dava6e ponqkoga dejurstva v avtoparka a za verijni ma6ini znam ot sobstven opit 4e MTLB e s dva Krazovi dizelovi dvigatlq...
                  sega proverih i vidqh 4e i vsi4ki tankove T-62 T-64 T-72-sa s dizeli.. saotvetno
                  T-80 T-90 s gazoturbinni ot vertoleten tip

Comment

Това е едно мнение от форумите в Гювеч, смятам, че коментарът е направо блестящ, затова го копирам тук и, както се казва: credit to the original poster

Тема Еуфорията на траурния PR
                    Автор C.M.&TheBicycle
                    Дата Tue Dec 30 17:51:17 2003

Траур, траур, траур, траур!
                    Сълзи, сълзи, сълзи, сълзи.
                    Тук-таме се мерне и някой скромно замотан, свенлив сопол.

Надпреварата е страшна, усилията - неимоверни.
                    Аз лично не помня чак такова нещо.
                    То са извънредни емисии, черни заглавия, огромни снимки, списъци, преки включвания, не-преки включвания, телефонни интервюта, кадри, ракурси, осветление.
                    Грим, облекло. Музика.
                    То са хлипания, подсмърчания, извънредни пресконференции, съчувствия, информации, статии за любимата играчка на племенника на етървата на геройски загиналия Х, семейни подробности до 9 коляно и нататък.
                    То са траурни маршове, военни почести, паради.
                    Трагедия страшна.
                    Всеки иска да се изкара най-по-съвсем-вече-хич-въобще-изобщо-дори-колкото-може-повече- съпричастен.
                    Никой не иска да изпусне Новината, да изпусне златния шанс за безплатен траурен PR.

Чувствата са смесени - от една страна тайничкото еретично задоволство на медиите, че сега имат богат материал (и съответно пазар) през традиционно бедният от към казионни (предпочитаните от българските журналисти) новини период. Да си представим само, ако не се беше случило това, какви щяха да са новините - репортер в "Пирогов" - 2-3 счупени ръце от непочистен сняг, 5-6 препили и преяли по празниците, 1 жена от ромски произход, пребита празнично от Хасан (който и да е той) и 2-3 откъснати от фойерверки пръста. Краси Костов - пътна обстановка, със съответните му катастрофи, поради "несъобразена" скорост (нищо, че тя може да е минус 5 км/ч), и други "апетитки".
                    Малко снимки или кадри от празничната трапеза в дома на Леля Пена от Мало Бучино, щипка "деца в неравностойно положение", ако може, по-мургавички, с блеснали очи от Тоблероните на някой "щедър дарител", и накрая, безценната информация, как точно се празнува Коледата в западно-северо-източната част на Заир, и посрещането на Нова Година в Париж. Всички сме ги гледали и чели тези новини.
                    И изведнъж - БАМ! Богат материал поне за 3-4 дни.

От друга страна са леко гузните "публични личности", които си мерят подсмърчанията, и се надпреварват да хлипат облечени в черно, вдигайки шум до Бога, може би, защото иначе някой може да започне да задава неудобни въпроси.
                    Като например, дали Бате ти Слави не "разлая кучетата" излишно с "анонимното" си посещение в Кербала, седмица преди атентата. Дали беше необходимо да се прави на Месия, и на единствен всенароден водач, който "мисли за българските бойци".
                    Неудобни въпроси - дал Господ. Я по-добре да ги парираме със пози, стойки, почести и други такива.

Не ме разбирайте погрешно. И на мен ми е мъчно за загиналите и за техните близки. И аз съжалявам за тях. Но на тях сега им е все едно, и нищо не може да ги върне обратно. Бог да ги прости.

А PR-ът се прави за пред нас живите, като се трупат дивиденти за сметка на загиналите.
                    Всъщност, в PR-ът няма нищо лошо, стига да не се прави по този безчувствен, безскрупулен и циничен начин.
                    Най-лошото е, че и това ще бъде "чудо за 3 дни". След тези 3 дни ще останат само истинските чувства на близките и приятелите на загиналите, рейтинги, временно покачени с няколко пункта, и купчина стари вестници, годни само за още едно нещо.
                    Така, както стана с другата блестяща PR-кампания преди 2 години, пак на Коледа.

Ако се замислим, ще установим, че смъртта на тези хора е предизвестена - те са заминали с ясното чувство, че отиват на война, и вероятно ще убиват, и/или ще бъдат убити. За което ще получават съвсем прилични за нашият стандарт пари. С други думи - наемници. (Ако някой си е въобразявал друго - то си е за негова сметка, време е да се опомни.) Интересно, че в нито едно интервю никой от тях не посочва някаква кауза като мотив за заминаването си, всички те са откровени, и си признават че отиват "за пари" или "да се докажат". Никой не каза, че отива да громи световния тероризъм.
                    Кауза те нямат, или ако имат, тя е съвсем мъглява и неясна. Друго ще е, ако някой "ни настъпи по мазола", и трябва да се защитават дом, семейство, родина.
                    Така че, колкото и да е трагична и тъжна, тази смърт не трябва да ни изненадва, всеки ден в Ирак загиват много много хора, там си е война. Дано поне ни стресне малко, и следващите контингенти от наши войници бъдат съвсем наясно къде отиват, и какво рискуват. И, моля ви се, нека повече да не си говорим за професионализъм - най-малкото е смешно и неуместно. Професионализъм в какво? Във убиването? Ами. В опазването на града и лагера? Да-да. Пък и фактите... ама хайде да не задълбавам.

Та думата ми беше за траурния PR.
                    Да си спомним инцидента в "Индиго". И тогава имаше траур, сълзи, официални лица, черни заглавия. Сега някой, освен близките на загиналите деца, да си спомня за тях? Някой нещо да е направил? Нещо да се е променило? И тогава всичко отмина за 3 дни, както ще стане и сега. Защото на никой не му пука истински. Защото ако на някой му пукаше истински, нямаше да спре нито за миг да рови, да настоява, да прави нещо. А тогава загинаха 7 (а не 5) деца (а не възрастни). И си загинаха мърцина. Като изгоряха и 14-те войничета на Околовръстното, както загиват всеки ден по 6-7 човека на пътя. Тези петимата поне загинаха уж "в името на демократичен Ирак". Всичко е фалш - 2 години след инцидента в "Индиго" няма осъдени. А свидетели на случилото се - бол. Ясно е каква е причината, виновни - няма. Както няма и за изгорелите войничета, и за жертвите на пътя.

За това не вярвам на днешния траур - всеки който го боли истински, затваря болката в себе си, и се моли за загиналите. Но не бие камбаната, в ожесточено съревнование за рейтинг с други кабано-биятели.

Бог да ви прости, момчета! Ето за това не си заслужаваше вашата саможертва - защото не е ясно дали ще помогне за "освобождаването" на Ирак, но със сигурност ще вдигне рейтингът на няколко селски тариката.
                    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

rambler така е да, аз това го казах още в средата на темата. Ясно е, че политиците и медиите ще се възползват от смърта им и ще се превземат до макс. нали това им е работата. Просто това са първите жертви (да се надяваме и последните), които даваме в този конфликт за това се дигна толкова шум.

Наемници ненаемници - респект и уважение това поне го заслужават.

Comment

Originally posted by "Boteff"

ne sum te razbral za dvigatelq namerih na o6te edno mqsto info.. qvno ne e gre6ka.. ''Za pogon se snage 222 kW (302 ks), koji se licencno proizvodi u Bugarskoj. BMP-23 ima amfibijske karakteristike, a na vodi je pogonjen gusenicama. Standardna oprema podrazumeva valobran, uređaj za grejanje, sistem za zadimljavanje, protivpožarni sistem, uređaje za navigaciju, NHB zaštitu i IC reflektore za vožnju i osmatranje noću.'' na surbohurvatski e mai btw do kolkoto znam samo i BTR-te do BTR-70 sa s po dva benzinovi dvigatelq.. BRDM e s edin.. pak benzinov.. infoto mi e to4no 6toto brat im se uvolni naskoro ot Jandarmeriqta puk dava6e ponqkoga dejurstva v avtoparka a za verijni ma6ini znam ot sobstven opit 4e MTLB e s dva Krazovi dizelovi dvigatlq...
                        sega proverih i vidqh 4e i vsi4ki tankove T-62 T-64 T-72-sa s dizeli.. saotvetno
                        T-80 T-90 s gazoturbinni ot vertoleten tip
                        1) всичката руска тежка бойна техника (от БМП нагоре) е с дизели.

2) единственото изключение, за което аз знам, е Т-80, и то едният му вариант, буквата не я помня (има и Т-80 с дизел). Т-90 е развитие на Т-72 и като машина, изключая модернизираното оборудване и броня, всъщност е назад от Т-80. Ако още не е станало ясно - с дизел е
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

vqrno prav si.. ne6to sum se oburkal za T-90... a 4e koi model na T-80 e s dizel i poradi kakva pri4ina.. hm ??? stana mi liubopitno..

Comment

Т 80 УД е с двутактов дизел (6ТД) 1000 кс.

Просто пичовете са видели зор с прахоочистването на въздуха за газовата турбина и най-вече с консумацията на гориво и затва са направили дизелов вариант.

Comment

Империал е прав за Т 90 (че еразвитие на Т 72), но пък Т 80 си е развитие на Т 64... тъй, че може да се спори кой е по-напред и кой по-назад.

Последното развитие на Т 80 е Т 84, но той вече се води украински.

Comment

е, в известен смисъл Т-64 и Т-80 са "гвардейски" танкове, а Т-72 е масов, за износ и тн. Макар че сега нещата се размазаха... Доколкото си спомням Русия има ок. 5,000 Т-80, но колко от тях са боеспособни е съвсем друг въпрос.

Т-84 е украински и определено вече трябва да се разглежда отделно. Да не говорим за версията му със 120мм швейцарско гладкоцевно оръдие и западна електроника...
                                albireo написа

Comment

Working...
                                X