If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
да, интересуват се от пари. другото го казват, за да се правят на интересни, защото в нашето общество да каjеш, че правиш нещо за пари звучи някак мръсно, а неща като 'патриотизъм', макар толкова малко хора да вярват наистина в тях - напротив - звучат геройски едва ли не.
глупости на търкалета.
Напротив точно обратното е и не само в нашето общество - да правиш пари, да имаш жена, деца, кола и т.н. е похвално. Ако не спазваш общо приетите ценности значи си "ненормален" чалнат... и за това всичките им близки винаги са против заминаването. Има хора, които не им пука дали ще умрат. ВЪНШНО не го показват, преструват се, че живеят и са "щастливи" в монотонния свят като останалите. Много такива хора са там и парите са само извинение пред самите тях и близките им ще го кажа пак.
Едва ли разбираш за какво ти говоря.
Никой не говори за патриотизъм тука. България няма нищо общо с тази война и те го знаят. Патриот може да е само човек който защитава държавните граници, родината, дома. Не са никакви патриоти а просто войници.
В Америка на военните се плаща много добре имат редица привилегий и какво ли не.... но пак има безброй далеч по лесни и безопасни начини за изкарване на много много повече пари ако това е въпроса.
В Америка на военните се плаща много добре имат редица привилегий и какво ли не.... но пак има безброй далеч по лесни и безопасни начини за изкарване на много много повече пари ако това е въпроса.
както каза някой в една друга тема, военната професия и в щатите и у нас (с малко изключения, главно в офицерския състав, разбира се) е избирана от хора без качества за каквото и да било друго.
трудно ще ме убедиш, че за войниците, които цитираш би било по-престиjно да каjат по националната телевизия 'видите ли, не ни пука за българия и за предците ни - войници, отиваме за да спечелим лесни пари'. да се твърди, че някой отива от любов към войната е смешно - даването на наряди не е война, както и обикалянето из града с автомат и проверяването на паспорти трудно ще се вмести в термина urban warfare.
а дори и да има истински бойни действия, както знаеш, никой не мрази воината повече от войниците.
За тебе може да е смешно... за друг не. Защо продължаваш да намесваш България и предци и т.н. ? Естественно е, че няма да кажат така защото все пак не са психопати. Плюс това става дума за вестник и със сигурност човека, който е писал статията е разкрасил работите.
"Никой не мрази воината повече от войниците." - това клише също е относително. Както знаем има два вида войници:
"Наборници" - хора които са в Армията не по собствено желание (най-често ненавиждат всичко военно).
"Доброволци" или "Легионери" - самата дума говори за тях. ( Всичко военно ги привлича - униформата, оръжието, не е нужно да има истински бойни действия при все, че в Ирак определено ги има..... и накрая парите, че кой може да съществува без пари ? ). Парите в армията винаги са малко и никога не могат да оправдаят риска. "Лесни" ? това не го разбрах.
Щом за теб това са хора без качества... пепел му тури. За какво да говорим изобщо.
P.S. Ще цитирам себе си
Но наистина няма какво да се оправдаваме след като олигофрени като Соломон Паси и компания ги набутаха с голи тумбаци в чужда държава (с тези открити камьони и УАЗ-ки, един БРДМ да няма както в всички миротворчески мисии..)
Ето, че това което говорих преди няколко дни почна да се сбъдва :tup: (Току що по новините съобщиха: С новата група за Ирак тръгват и 10 бронирани машини - БРДМ )
за теб може да е банално но я прочети свещената книга ни иудеите, Талмуда, и ще видиш че за 1- млн души това е факт! още имали завет с Бога... с кой бог? по-скоро с дявола :evil:
Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!
Ето, че това което говорих преди няколко дни почна да се сбъдва (Току що по новините съобщиха: С новата група за Ирак тръгват и 10 бронирани машини - БРДМ )
Мисля че точно в една такава бяха убити трима наши войници в Камбоджа. Самата машина още била в Карлово (един приятел, който е служил там ми каза, че я е виждал).
Все пак със сигурност са по-добре от УАЗ-ките ...
Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
Salvor Hardin
"Наборници" - хора които са в Армията не по собствено желание (най-често ненавиждат всичко военно).
"Доброволци" или "Легионери" - самата дума говори за тях. ( Всичко военно ги привлича - униформата, оръжието,
мда.
само да те питам къде забравяш онези, другите, които са станали професионални войници защото нямат перспектива за някаква друга професия, а все някак трябва да издърjат семейство, и не им се работи като хамали в склад за 200 лева и работата е сигурна, дърjавна и им се плащат всички осигуровки. Верно, командват те идиоти и си се заклел да умреш за родината, ама все се надяваш някак страната да не влиза във война и така...
не ги забравяй тези хора, моля те, защото съставляват 99.9% от професионалните войници в БГ.
Съгласен съм, че има и такива но за процентите да приемем едно 20% макс. И още нещо по важно хората от батальона в Ирак са доброволци от професионалистите ( доброволци от доброволците). Тия дето ги "мързи" си остават тука и си взимат 200-те лева за кибичене и риене на шума както казваш.
За офицерския състав явно си имаш твой си предубеждения... (опаки хора са военните)
И в крайна сметка за хиляден и последен път ще повторя дори хората, които отиват главно заради парите - има ли нещо срамно в това ? (нима полицаите, пожарникарите и всички останали не работим за мизерни пари?)
Съгласен съм, че има и такива но за процентите да приемем едно 20% макс.
не са 20%, човече.
В момента работата ми изисква да живея в Белене, където има поделение, много тясно сътрудничещо си с НАТО-вски военни и всякак година има международни учения. Голяма част от младежите в града са професионални войници там и някои от тях отидоха в Ирак ( в любимия ми 24 часа има интервю с жената на един от тях, моя съседка).
Учил съм до шести клас в града и много от момчетата са ми приятели от тогава. Повярвай ми - знам защо са станали войници. Не е от любов към казармата.
Когато бях в Гвардията, там също имаше професионални. Не съм чул някой да е отишъл заради военнолюбството си- причината беше, че така и така нямат професия и се налага да стават войници, но поне да не ходят на мисии и да не ги занимават със стрелби и тактики. Отгоре на всичко и униформите са яки, че и храната е като в ресторант.
не подценявай парите като фактор - аз и ти може да сме щастливи с професиите си и да печелим добре, но има хора, на които им се налага да изкарват насъщния по какъвто им се удаде начин, дори да не е най-приятният за тях.
Ще кажа само три неща:
1. Съболезнования за роднините
2. Знаели са къде отиват и са отишли съвсем доброволно
3. От двете години, прекарани в БНА, / и то доста отдавна , по соц. време/ съм се убедил, че бойната подготовка и дисциплината в нашата армия са направо смешни, ако въобще съществуват. И то тогава, а сетга предполагам, че е доста по-зле. Та просто е време да берем плодовете на лошата структура и липсата на що-годе разумно командване.
"If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
, че бойната подготовка и дисциплината в нашата армия са направо смешни, ако въобще съществуват.
тук съм направо много съгласен с тебе, поне що се отнася до дисциплината (по бойна подготовка не мога да давам мнение - просто такава нямам).
Мога да сравня дисциплината в поделенията в Плевен (където бях като новобранец), Белене (където чичо ми е началник-щаб) и Националната Гвардейска Част.
В Плевен дисциплината е на плачевно ниво - разчита се предимно на младшите наборни командири - ефрейторите, а те са събирани от кол и въже. Ротите са смесени(ефрейторите са различни набори) и това поражда напрежение между войниците. Отгоре не това офицерите като авторитетен фактор се ползват с много малко уважение, защото фактически почти не участват в обучението на войниците. Да не говорим за бездействието като дисциплиноразвалящ фактор.
В Белене се разчита предимно на професионални войници за обучаващи и дежурни по рота, но ефрейторите също владеят положението. Все пак тясното взаимодействие на поделението с НАТО си казва думата и дисциплината е по-скоро добра, макар да има още много какво да се желае.
Съдейки по опита ми и по разказите на служили на други места мои приятели и познати мога със сигурност да кажа, че Гвардията няма аналог в Българската армия като дисциплина и спазване на уставите.
Всичко се прави по буква и офицерите са юркани дори повече от войниците, за което виновен е главно легендарният майор Кънчо Иванов - Къната, зам. шеф на учебната подготовка.
Представете си - просто не можеш да преминеш на по-малко от 50 метра(30, ако си стар войник) от прост лейтенант, без да му отдадеш чест със строева крачка. При това, ако не хареса маршировката ти, той може да те връща докато му харесаш. Да влезеш в стая и да не се обърнеш към когото трябва както трябва е смърт.... Тряскаш ли вратата на стаята, оставаш през уикенда да тренираш 2 дни тихо затваряне на стаята на дежурния....Колкото до сбиванията.....не само при сбиване, но дори и при забелязано пререкание на висок глас между войници и двамата директно отиват в ареста (който е добра алтернатива да си починеш на спокойствие от тренировки, но това не го казвайте на никого ), да не говорим че за 7 месеца имаше само 2 такива случая, единият в нашата рота.
Разбира се, за дисциплината има и други фактори:
- роти от един набор (ефрейторите ги повишават са от нашите, и аз бях за малко), като другите набори нямат достъп не само до нашите спални, но дори и до етажа без покана и знанието на КР.
- никакво участие на ефрейторите и старшините в учебния процес (който продължава до уволнението , не се майтапя ) - ефритата само дават ДР и не командват никой, а старшините се занимават с парадните униформи и другата материална част.
- добри условия на живот - храната е екстра, стаи по 4-6 души, кабелна, видео(договор с Александра за 20 касети на месец), през свободното време (след 5 следобед) никой офицер няма право да те закача почти за каквото и да е. Пита ли за тебе - почиваш и толкоз.
- чести отпуски -събота и неделя в поделението остава само наряда за деня (обикновено наказани) - всички други са ГСП.
и най-важното според мен : постоянната заетост на войниците - строева подготовка по 7 учебни часа на ден, всеки ден, освен уикенда. Няма стари, няма млади - всички на плаца. Тренировките се водят от взводни и ротни командири, а когато предстои мероприятие и те влизат в строя - Къната не прощава....
тука ми идва идея да се направи тема, в която всеки да пише как е било в неговото поделение, +малко интересни случки - винаги има такива....
Цитат:
Ето, че това което говорих преди няколко дни почна да се сбъдва (Току що по новините съобщиха: С новата група за Ирак тръгват и 10 бронирани машини - БРДМ )
Мисля че точно в една такава бяха убити трима наши войници в Камбоджа.
BRDM, BTR-i kakto i MTLB-tata sa leko bronirani ma6ini koito se uni6tojavat lesno s RPG no pone ima nqkakva elementarna za6tita ot udarna vulna i leko strelkovo orajie.. koeto ne moje da se kaje za UAZ-kite i kamionite koito vidqh 4e imat tam na6ite voenni.. btw ne znam dali znaete no v Kerbala sme razpolagali i vse o6te razpolagame ( ne znam po kakva pri4ina ) i s BMP-23.. tova e izcqlo proektirana u nas do kolkoto znam boina ma6ina na pehotata... nai veroqtno dosta ot komponentite i agregatite sa SSSR-ski ) no ne i vijdam prednazna4enieto i specialno tam... po prostata pri4ina 4 e verijna..i vuzgolemi4ka za gradski usloviq... ma moje i na6te maloumnici ot komandvaneto da sa videli po CNN 4e USA-cite imat AFV M2A2 Bradley i sa si rekli.. ''breii q i nii da pratim edno takvozi''.. ta BRDM-ite poradi lipsa na HMMW-ita mislq 4e sa prekrasno re6enie... samo ne mi se misli ako ne sa gi snabdili s klimatik kakvo 6e im se slu4i na ka6icite vutre.. :evil:
eto go i BMP-23 za liubopitnite
BMP-23 INFANTRY COMBAT VEHICLE
Country Of Origin: Bulgaria
Designation: Armoured Personnel Carrier
Manufacturer: Bulgarian State Factories
Crew: 3 + 7
Armament: 1 x 23 mm cannon,
1 x 7.62 mm MG (coaxial),
1 x AT-3 Sagger ATGW launcher
Ammunition: 600 x 23 mm,
2,000 x 7.62 mm
4 x AT-3 Sagger ATGW
Length: 7.285 m
Width: 2.85 m
Height: 2.53 m
Power To Weight Ratio: 20.72 hp / tonne
Ground Clearance: 0.40 m
Weight (Combat): 15,200 kg
Engine: Diesel developing 315 hp
Maximum Road Speed: 61.5 km / hr
Maximum Road Range: 550-600 km
Fuel Capacity: 500 to 560 lit
Fording: Amphibious
Vertical Obstacle 0.8 m
Trench: 2.5 m
Gradient 60 %
Side Slope: 30 %
Armour: Classified
Armour Type: Steel
NBC System: Yes
Night Vision: Yes
Ami i az ako znam za kakvo e sekretno.. koito ima jelanie moje da otide vuv voenno istori4eskiq i da si 4upne malko ot edno takova BMP23.. az dori vlizah v nego konserva i polovina.. dosta zduhana istoriq.. depresirah se samo kato si predstavih 4e s takova ne6to bi mi se nalojilo da u4astvam v istinski boini deistviq... otvutre e ob6ito s nqkakuv stranen material..debel okolo 1.5sm
grapav zavinten s ogromni grubi vintove.. moje bi e ne6to kato ogneuporen material.. no ne sum siguren v kraina smetka kakva e celta mu..
за дисциплината в БА - там кадето би трябвало да има драконов контрол или дисциплина в ВВОВУ "ВасилЛевски"( Нац.Военен Университет-В.Търново)
има РЕДОВНА АЛКОХОЛНА ФИЕСТА( която не минава без "офицерите")и в 5-те(6-те) батал-на , може да се каже че що годе няква дисциплина има само в кашишкия бат. и то само през деня , единственото нещо което повлиява на НОЩ..АНАРХИЯ е само свободния режим от време на време и то само защото никои( почти) не остава в бригадата - е ако някои иска да си е дисциплиниран никои му не пречи стига да не причи на останалите "кадети" , и това трябва да е МЕКАТА на АРМИЯТА !!!!! - сега може и да има няква " промяна ".
ако во6те някои иска да има няква Армия трябва да наложи такива правила които да са един вид самоконтролиращи се - воиникът трябва да е професионалист с работно време( през трениров.период) и през това време тои да е постоянно зает с различни задачи които някои да проконтролира , защото един воиник( човек) оставен без задачи почва да се занимава( да мисли) за :x :? :twisted: :cry: :evil: !?+"%=:/!@#$%^&*()_ .
Comment