Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Турската пролет?
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Разбиха основните барикади, но протестиращите направиха нова барикада по-близо до парка. Изглежда тактическата задача на полицията беше да вземе паметника в центъра на площада и да "изчисти" културния център Ататюрк. Бая търкал беше, за жалост само частично проследих. Кофти новината е, че има единодушие сред протестиращите за това, че хвърлящите коктейли Молтов са били инфилтрирани. С оглед на цялостната досегашна обстновка на площада и начина, по който се държаха хората там ми изглежда много вероятно да е така. Полицията щурмува и офиса на социалистическата партия, чиито знаци са носели тези с коктейлите Молотов. Много прилича на пошла постановка.
Те полицаите хубаво взеха площада, а довечера ще го удържат ли без сериозно кръвопролитие?
Таксим на живо - http://www.livestream.com/revoltistanbul
П.П. Да не говорим, че вчера Ердоган каза, че в Сряда ще се срещне с протистиращите, за да се намери мирно решение. Иди после му вярвай за каквото и да е, вчера вика айде мир вече, днес сутрин те атакува. Чудя се такъв ли чак идиот е тоя, че да тласне кво-годе уредена държава и работеща икономика в дъргосрочна криза или действително е верно, изваденото от някои социологически агенции, че ако изборите бяха сега би взел 33%, само 3 повече от CHP. Ако това е верно и отиде на избори като нищо може и да ги загуби и тогава с него е свършено, а това означава да повлече със себе си сума хора с много пари, а някои сигурно ще свършат и в затвора, което хич не е добре за падналите глави. Ако изнесеното от социолозите отразява действителната ситуация, то той най-вероятно ще се държи до последно, ако ще и да повлече държавата със себе си.
П.П.2 Почнаха да арестуват и адвокатите, които оказват безплатна правна помощ на арестуваните и причакват колите с арестуваните пред полицейските управления, с което спестяват на арестуваните пореден полицейски кютек (квото са били по пътя били, в управленията се кара по устав, защото адвокатите гледат). Хм, Ердоган май действително тръгва към силово решение и пречупване на протеста. Аз лично очаквам довечера сериозен напън за връщане на площада от протестиращите.
П.П.3 Симпатично описание на началото на днешния ден, протестиращите се събират както обикновено в 7 ч. на Таксим, да видим какво ще стане, ако стане нещо изобщо де.
Ridiculous staging of a cheap cheap scenario at Taksim. A huge number of cops arrive, announcing that they will not touch Gezi Park, but only clean up the square and the banners hanging on Ataturk Cultural Center building. But they use a good dose of tear gas at the square. A handful of people posing as "provoked protesters" throw Molotov cocktails at the police. (The real protesters remain on the park.) The police who have brutalized completely harmless protesters before don't do anything. Just one Toma gently spraying water at them. All national TV channels who ignored the real protests and violence are now simultaneously covering those who throw Molotov cocktails. Protesters are proven to be violent plunderers; police is gentle even after having warned them; the day is saved! This is like a fucking dystopian sci-fi film.Last edited by KIZIL DELI; 11-06-2013, 17:03.
Comment
-
Протестиращите сцепват Ердоган & Co. от сарказъм, да им изкапят мустаците дано!
Във великите филми стават големи грешки.
1. Gladiator - забравена газова бутилка отзад в колесницата
2. Twilight - Микрофон отразен в прозореца.
3. Gеzi'nin Fethi (Превземането на Гези) - радиостанция влезнала в кадър
Една провокация не могат да направят като хората.
П.П. Сладури
П.П.2 Днес много криво мерят операторите на водните оръдия
Last edited by KIZIL DELI; 11-06-2013, 17:22.
Comment
-
Обърнете внимание на седмата снимка - графита горе.
Аркадашлар, как я виждате развитието на пролетта? Според мен нещата отиват към затихване. Западните демокрации, уж му се поскараха (малко) Ердоган, ама не му дръпнаха ушите, демек му казаха - прави каквото си искаш. То ако имаше такъв брутален полицейски произвол в някоя друга европейска държава (казвам европейска, щото малка част от Турция е Европа), щеше да се надигне вой до небесата, ама както е казал народът "интересът клати феса".
Comment
-
Няколко турски тв са глобени за отразяването на протестите
Турският телевизионен регулатор е наложил наказания на няколко местни телевизионни канала за прякото предаване на безредиците на площад Таксим в Истанбул поради „излишната жестокост, показана на някои кадри”, пише „Хюриет”.
Агенцията по мониторинг на дейността на средствата за масово осведомяване смята, че кадрите от действията на полицията срещу демонстрантите на площада „вредят на физическото, умствено и морално развитие на децата и младежите”. Наказаните канали са Halk TV, Ulusal TV, Cem TV и EM TV.
Прякото предаване от Истанбул от страна на Halk TV е привлякло необичайно голям брой зрители.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
...че кадрите от действията на полицията срещу демонстрантите на площада „вредят на физическото, умствено и морално развитие на децата и младежите”"Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
A самите действия на полицията дали влияят?... Цинично....
Реално неговата мисия е допълнително да маргинализира/превъзпита тази група. Днес подписа и закона за ограничаване на употребата на алкохол, въпреки че Турция няма проблем с алкохола. Там данните бяха че консумират алкохол 6-8% от населението и консумацията на алкохол въобще е над десет пъти по-ниска от тази в Европа.
Така че за Ердоган, това е малка групичка, която малко, или повече (не знам какво му се върти в куфалницата) представлява "врагът". От другата страна на барикадата са той - Ердоган и Народът.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Такива изказвания ама хич не радват, Кизил, какво става с протестите? Идва скоро петък вечер и уикенда, повечера хора ще са свободни, или Ердоган вече си свърши работата? Поне от това което наблюдавам напоследък става все по-тихо, изпоарестуваха журналисти и адвокати, глобиха и натиснаха непослушните медии, протестът държи ли се?
Малко допълнение:
Европарламенът отправи предупреждение към турското правителство срещу приемането на "строги мерки срещу мирни демонстранти" и призова премиера "да заеме позиция за единство и помирение, за да избегне влошаване на положението".
Реджеп Тайип Ердоган остро критикува резолюцията.
"За кого се вземате? С каква дързост се осмелявате да приемате такова решение? Аз не го признавам", каза той.
Турският външен министър Ахмет Давутоглу оцени резолюцията като "неприемлива".
Турция била "първокласна демокрация" и няма нужда да бъде поучавана от никого.Last edited by Пилот; 13-06-2013, 19:13.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Какво да кажа и аз не знам, мисля, че вече всички се объркахме тотално. В момента трябва да върви среща на Ердоган с 5-ма легитимни представители на протестиращите в парка (след вчеращната среща-пародия с уж протестиращи) и разни архитекти и т.н. от Истанбул. Просташките му изцепвания към родителите да отидат и да си съберат децата от парка докато не е станало късно (мисля, че е очевадно, че освен демонстрацията на примитивен патриархализъм посланието може би най-вече се цели и в сплотяването на неговия електорат, в голямата си част същите примитиви) доведоха до това, че докараха майките на жива верига в парка.
Ще видим какво/дали ще излезе от тази среща. Започнаха усилено да говорят за референдум в Истанбул относно парка и въобще проекта (което устройва Ердоган перфектно, защото не си говорим за неговата оставка), но хората са като цяло скептични, защото помнят каква пародия направиха Ак парти през 2003 г. в Анкара. То е достатъчно да се знае, че не се гласуваше по места ами сложиха пунктове за гласуване в центъра (за да е видиш ли удобно за всички) и работата стана ха сега да видим колко мангали можем да докараме до пунтковете (с други думи кат у нас). Това видео е достатъчна илюстрация и без да разбира човек турски. С други думи работата с референдума, ако и да изглежда по принцип нормална идея, сложена в ръцете на тези е пази боже.
В момента на Таксим е спокойно, има много хора, но са закарали едно пиано, тече концерт и купонясват.
Така или иначе хората ще се разотиват след час-два, полицията засега стои, гледа и не прави нищо. Да видим как ще ни събудят де, че тогава изтича ултиматума на тоя кретен. Със сигурност за събота и неделя Ердоган организира грандиозни митинги в Истанбул и Анкара в собствена подкрепа, съответно протестиращите също се събират на митинг (слава богу мустаците не се тръшнаха да правят своя митинг на Таксим). Все вярвам, че утре няма да заповяда атака срещу палатковия лагер и прочистването на парка, а ще почака до понеделник, ама знае ли човек, посмъртно не мога да си представя какво точно ходи из главата на индивиди като този.
Малко от серията поебавки:
По повод това, че каза, че вандалите трябвало да се махат от парка, защото били осрали и опикали всичко. Между другото много долна лъжа, защото всеки ходил до там (ако не е промит мозък де) е супер впечатлен от организацията, която беше възникнала спонтанно. Групи за почистване, места за боклуци и въобще учудващ ред и чистота, да не говорим за места за хранене, медицински пунктове, един ветеринар имаше беля. Сега не знам кво е след атаката. Истината е, че аз тоя парк (по-скоро градинка по български) го знам от много години и съм го минавал поне 2-30 пъти и още много преди да започнат строежите си беше сборище на пиянки и такава долна гназ, че ме беше яд да го гледам. В следствие на палатковия лагер нещата само може да са се подобрили .
Внимавайте да не ядосвате тейзе-тата, че са свирепи
Турският полицай така обичал работата си, че не познавал граници и бариери
Добра статия, обобщаваща нещата към днешна дата
Turkey’s prime minister will hold his first meeting Thursday night with a loose coalition of various groups of demonstrators.
С две думи хич не е ясно на къде ще отидат работите, така както изглеждат, че затихват могат да се разгорят с нова сила. Единствената причина за липсата на по-съществени ексцесии (като оставим полицейските простотии на страна) е това, че хората на Таксим са в голямото си множество много културни и свестни.
Comment
-
Добър филм на Кулков (да му се не надяваш) за Таксим
Ердоган пусна духа от бутилката, много се надявам, че тези симпатични млади хора да му забият един заслужен исторически шут.
Comment
Comment