Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Траките

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Така.Известен ли е друг етноним освен Траки назоваващ същия народ?Какви са тези митични Пеласги?Какво се знае със сигурност за пеласгите?Къде живеят траките?Даките траки ли са?Има ли оцелели тракийски надписи?Какви други народи освен траките се знае,че са населявали земите ни преди тях,успоредно с тях,и след тях(до създаването на България)?На траките се гледа като на единствения и основен древен народ,населявал земите ни.Възможно ли е именно заради съкровищата им,те да са получили незаслужени признания и значимост в историята ни,а в същото време да са нищо повече от поредния древен народ по нашите земи?Траки е екзоним,обозначаващ много племена.Доколко има връзка между отделните такива?Възможно ли е да няма такава и траки да е наименование на съвкупност от различни народи?Пришълци ли са траките?Възможно ли е траки да е по-късен екзоним на заварения народ?А въпросните пришълци да не играят такава роля и всъщност да не са траки?Много или малко са изворите от които черпим сведения?Какви са по-съществените неща написани там?Много въпроси станаха,дано има желаещи да отговорят.
    Има ли отношение на средновековните автори спрямо траките?Има ли някакъв жив спомен за тях у българите?Има ли някакъв спомен от тях до откритията на съкровищата в последния век?
    Historia vitae magistra

Comment

Иван Асен II написа Виж мнение
      Какви са тези митични Пеласги?Какво се знае със сигурност за пеласгите?
      Няма сигурност в тази материя, но има преобладаващо мнение сред научната общност. Според него:

- пеласгите не са индоевропейски народ;
      - траките са индоевропейски народ;
      - прародината на индоевропейците е различна от Балканския полуостров;

Това би трябвало да даде отговор на част от въпросите.

Comment

вероятно първите им предшественици се появяват с ямниците в РБЕ

Comment

Иван Асен II написа Виж мнение
          Известни ли са други имена с които са наричани траките.Четох някъде,че traquoi значело нещо като чужденци,но може да греша.Ако е вярно,то значи за гърците народите на север са си просто чужденци,може да не е имало много общо помежду им.
          То по това време гърци май въобще не е имало...въртят ми се из главата ахейци - както са при Омир, данайци (Бой се от данайците, носещи дарове - лат.), или както са се наричали по времето на различните периоди - минойски, дорийски, йонийски, или пък жителите на отделните полиси..микса и при тях е бил май не по малък отколкото на континенталната част. Види се в последствие морската търговия, колонизацията и развитието на обществените отношения дават превес над "замръзналите" в това отношение съседни племена. Е, всички са произлезли от "варварите", ама някои са го забравили по бързо от други...
          Last edited by НВС; 03-02-2011, 10:31.
          "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

да ме прощаваш-минойци, дорийци, ахейци имат толкова общо с траките, колкото аз и ядрената физика

Comment

gladiator написа Виж мнение
              да ме прощаваш-минойци, дорийци, ахейци имат толкова общо с траките, колкото аз и ядрената физика
              Мисля, че НВС е на крачка от любимата автохтонска теза - "гърци няма".

Обаче гърци има. И ахейци и йонийци и дорийци, и еолийци са се осъзнавали като членове на една общност, почитали са общи богове и са говорели език, който всички те са разбирали. Виж, минойци наистина няма - името е условно за по-древните неиндоевропейски създадтели на критската цивилизация.

Колкото до връзката им с траките, която търси Станимир - вероятно има някаква такава в дълбините на вековете. Нищо чудно протогръцките племена примерно някъде в началото на ²²² хил. пр. н.е. да са обитавали в близко съседство с прототракийските такива и дори да не са още били много диференцирани, бидейки и едните и другите индоевропейци. Но това разбира се са само спекулации. И то за една наистина много древна епоха.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Сакън, не ща да съм автохонтец.... Признавам си че не бях наясно точно с тоя момент с езика (ахейския де...), ама щом Торн го казва, нямам претенции!
                "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

gladiator каза
                  вероятно първите им предшественици се появяват с ямниците в РБЕ
                  Да, вероятно е така. Курганната култура (дали е една култура или няколко е друг въпрос) се развива в степите северно от Черно море и се свързва с първите индоевропейци. При движението им на Запад, нашите земи (дн. Североизточна България) попадат в перифиерията. Смесват с населението от могилите и скоро след това (РБЕ 2) ямните погребения спират.
                  Преходът межди Енеолита и Бронза е доста разнороден. На места има континуитет (в Северозападна България), другаде е регистриран хиатус (източна Тракийска низина). През цялата БЕ текат промени - керамиката, материалната култура. Появяват се нови погребални обреди, една нова, по-различна (по-войнствена) религия. В някои селищни могили има опожарени хоризонт, но да се говори за поголовна сеч и "етническо прочистване"..
                  Този процес на индоевропейзация, ако мога така да го нарека, не е еднократен акт, а тече през цялата Бронзова епоха. Източникът също не е един - освен от степите, има силно влияние и от Централна Европа. Това движение на народи продължава и през т.нар. "криза на бронзовата индустрия" КБЕ-РЖЕ. Разпадат се цели културни комплекси, прекъснати са стари търговски връзки и се създават нови и т.н. Според мен, някъде по това време можем с известна сигурност да говорим и за траки.
                  Last edited by ΑΛΚΙ; 03-02-2011, 13:08.

Comment

ΑΛΚΙ написа
                    В някои селищни могили има опожарени хоризонт, но да се говори за поголовна сеч и "етническо прочистване"...
                    в хотница и юнаците скелите буквално са нахвърляни там където са ги бастисали
                    Last edited by gollum; 03-02-2011, 15:09.

Comment

gladiator каза
                      в хотница и юнаците скелите буквално са нахвърляни там където са ги бастисали
                      Така е да, но могат ли да бъдат показателни за цялата еопха?
                      Въпроса е много стар и разискван многократно в археологията. Има ли "кланета" през бронзовата епоха или няма !?
                      Идеята за "симбиозата" между енеолитните култури и тези на кургана не е моя, а на П. Георгиева.
                      Според нея в края на V - начало IV хилядолетие, поради някакви причини (климатични или социално-икономически), животът на енеолитните култури в североизточния Балкански п-в започват да замира. По същото време ямната култура (най-общо по средното течение на Дон) започва да се движи на запад и на юг. По пътя се смесва с култура Среден Сток (която също е започнала движение в западна и южна посока), а след това и с въпросните СИ Балкански к-ри (Кукутени-Триполие) Като резултат се сформират нови етнокултурни общности. Появяват се "хибридни" култури в следствие на това раздвижване. Забелязва се и унифициране на керамичния материал: Шайбеншенхел на запад и този на Чернавода I -Певец, Усатово на изток. В рамките на тези два района се обособяват редица по-малки култури.
                      В контекста на всичко това, тя разглежда курганните могили като отражение на чуждото културно влияние над местното население, а не дело на степни пришълци. В защита на теорията си отбелязва факта, че съдовете от погребалния инвентар на могилите са характерни за местните раннобронзовите култури, а не за земите откъдето се разпространява кургана.
                      Както казах според мен истината е посредата. Такива мащабни промените стават бавно и постепенно, обхващайки период от стотици години (може би до края на РЖЕ). Да се мисли, че са резултат от една вълна (при това странична - южната посока е само едно от направленията - движение има към Средна Европа и Скандинавието) ми се струва слабо вероятно. Има безспорни изменения в живота на населението (материален и духовен), но да се свързва с някакъв армагедон е пресилено.
                      P.S.
                      Говоря напълно по спомени, тъй като в момента нямам достъп до литература по въпроса. Възможно е да съм допуснал някои неточности.
                      Last edited by ΑΛΚΙ; 03-02-2011, 16:55.

Comment

Извинете ме за лаишкия въпрос, но имам смътни спомени от разни научно популярни програми (Дискавъри и т.п.) че има миграция и от към Мала Азия (през протока),т.е. и от югоизток, мисля че беше в периода РБЕ, Не знам защо, но съм останал с впечатление че това са именно прародителите на траките. Пришълците притежавали видимо по-висока култура и технология за обработка на бронза. Има ли такава хипотеза или се бъркам?

Comment

Здравейте, това ще ми е първи пост в този форум!
                          Със сигурност траки е имало на тези земи и те не са просто различни народи с общо име.Траките са имали общ език (ако не греша, той спада към романската езикова група), общи традиции и общ нрав (войнствени са, обичат виното и т.н)!Друго важно нещо, което трябва да се подчертае е, че наименованието "траки" е дадено от гърците, което означава "диви, войнствени", никой не знае как са се наричали самите те (защо не дори именно те да са така наречените "пеласги")

Comment

НВС написа Виж мнение
                            Извинете ме за лаишкия въпрос, но имам смътни спомени от разни научно популярни програми (Дискавъри и т.п.) че има миграция и от към Мала Азия (през протока),т.е. и от югоизток, мисля че беше в периода РБЕ, Не знам защо, но съм останал с впечатление че това са именно прародителите на траките. Пришълците притежавали видимо по-висока култура и технология за обработка на бронза. Има ли такава хипотеза или се бъркам?
                            Това е т.н. Анатолийска хипотеза за прародината на индоевропейците, но става въпрос за малко по-ранна миграция - около VII-V хил пр. Хр. Засега уж не е водеща, обаче напоследък има все повече публикации в нейна защита.

Comment

Четох някъде че според римляните, траките на Балканския полуостров са били в порядъка на 1 млн. души!Ако я приемем тази бройка за достоверна, то тя се припокрива с мнението на Херодот:
                              „Траките след индийците са най-многобройните в света. Ако те бяха нещо общо и се управляваха само от един владетел, биха били непобедими и според мен най-могъщи от всички, които съществуват. Тъй като това обаче е невъзможно и със сигурност никога няма да бъде постигнато от тях, те са слаби. Във всяка отделна племенна област, те носят отделно име, но нравите и обичаите им са едни и същи. Изключение от това правило правят само гетите, травсите и племената, които живеят на север от крестоните”

Comment

Не знам дали е точната тема, дали има някаква доза истина, но е интересно.

"Таен тунел минава под България"

Величествен таен подземен тунел пресича цяла България, твърди доц. Ангел Калинов, оглавявал дълги години катедрата по генетика към ВСИ – Пловдив. След пенсионирането си се е отдал на голямата си страст – радиестезията, бил е председател на пловдивския Духовен център „Гея”. Хари НИГОХОСЯН „Аз съм бил в този тунел – заклева се доцентът. – Правен […]

Comment

Working...
                                X