Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Траките

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Та пеласги, келти, траки - всички са скити или келтоскити...
    Глупости. Единственото, което ги свързва е индоевропейството, кото най-вероятно не се отнася за пеласгите. А келтоскити не е по различно примерно от келтибери, което говори за хетерогенност, а не за общ произход.


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #17
      Торн, не пиши така, че и тебе ще те обвинят, че биеш пърта на младите....

      Comment


        #18


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          #19
          върховна простотия е да приравниш келти, скити, да не гонвоорим за митичните пеласги...абе хора, що малко не четете и мислите, преди да изразите някакви смешни идейки

          Comment


            #20
            Споко. Някои от тях са наистина любознателни. А са чели само писанията на Зизи, на Чилингиров и сие или в най-добрия случай на Б. Д. Като дойдат тук и получат един студен душ или ще си отидат по психарските сайтове или ще почнат наистина да четат сериозно и да се замислят. И накрая може и да се получи още един човек, с който да си спориш дали пелтата е кръгла или лунообразна и дали намерените пластини са от бригандина или от източен доспех. Но мнението му да е интересно и аргументирано. А това ще е достатъчно добър резултат. Който няма къде да се получи, освен на БС.


            thorn

            Средновековните църкви в България

            Comment


              #21
              Аз пък четох теория за това,че траки=скити=готи=германи=англи=арийци=болг-арии=пеласги=пеонци=мирмидонци=хети ит.н.Всички те произхождат едновременно от древна Балхара и Балканите(как става не знам).Ние сме потомци на всички тях.Българите съществуват от 30000 години насам и са в основата на всички цивилизации египетска,древногръцка,ацтекска,индийска,китайска и др.Освен това носят висш разум от друга планета.Да не си мислите,че Тангра е име на бог.Тангра е името на предводителя на извънземните,който ръководи великите български дела на земята.Ох какви български дела.Болг-арийски дела.Най-важното-ние сме АРИЙЦИ.
              След като прочетох и споделих това с вас аз се чувствам повече българин отвсякога и съм горд с племето си(ако не бяхме болг-арии нямаше да съм толкова горд).
              Historia vitae magistra

              Comment


                #22
                На мен вече даже не ми е смешно.


                thorn

                Средновековните църкви в България

                Comment


                  #23
                  А сега сериозно.Досега не бях се интересувал за произхода на траките.Коя е най-утвърдената хипотеза за произхода им.Казвам утвърдена а не зиезивите и ганчоценовски глупости.
                  Historia vitae magistra

                  Comment


                    #24
                    И кажете някоя по-добра книжица за траките ако знаете.2-3 заглавия ще ми свършат работа.Едното в стил Стефан Цанев(по като приказка).
                    Historia vitae magistra

                    Comment


                      #25
                      Индоевропейци. Родствени с даките. До скоро се твърдеше, че са родствени и с фригийците, но в момента тази теория не е вече толкова популярна.

                      И понеже не ми е в темата и не съм ровил, интересно ми е археологически кои са тракийските култури и имали континуитет с енеолитните археологически култури или от археологическа гледна точка има основания да ги смятаме за пришълци.

                      Първото споменаване на траките е у Омир за събития от Троянската война, има и споменавания от по-късно автори в разкази за събития с едно-две поколения по-ранни. А тракийските археологически култури от кои векове започват?


                      thorn

                      Средновековните църкви в България

                      Comment


                        #26
                        VladPomak написа Виж мнение
                        . Та пеласги, келти, траки - всички са скити или келтоскити...
                        ВладПомак
                        Мисля ,че това е едно невъзможно за доказване твърдение.


                        В последно време се налага една теория ,че под "келти" трябва да се разбира културна група , а не етническа. Един от опорните стълбове на тази теория е споменаване в "Галската война" на Цезар ,че някои от клетските племена говорят езици , различни от останалите , както и включването от страна на римски автори на германски племена като кимврите и тевтоните и славянско племе , като венедите(предполагаемо приравняване с венети) , изброени като келтски.
                        Ако приемем тази теория за вярна то "тракокелтите" намират своето обяснение- племена от келтската културна група , съжителстват с траки , възприемат както културни идеи , така и технологии. Мисля ,че Маразов изследва такива в "Митология на траките" .
                        Но поне на мен паралели между келти и скити не са ми известни. Всъщност Тацит споменава , че бастарните (келтско племе) , по език и начин на живот приличат на германите , но поради смесените бракове външните им черти приличат на сарматите. Тоест можем да говорим за някакви етнически сливания и паралели. Но за културни такива?

                        Comment


                          #27
                          Не приравнявайте автоматично бретанските венети на Цезар със славяните. Венети са обитавали и в северна Италия и са били илирийци. Самото име вероятно е някакъв древен индоевропейски корен.

                          Етническият произход на победените от Марий кимври и тевтони е обект на спорове, като особено за кимврите германската хипотеза е много съмнителна. Колкото до езиците - то и оските и умбрите са говорели друг език, а не латински, но пак е бил древно италийски. Нищо не пречи между езика на североиталианските келти, на галатите и на британците да е имало значителни разлики и те пак да са келтски и сродни.


                          thorn

                          Средновековните църкви в България

                          Comment


                            #28
                            Иван Асен II написа Виж мнение
                            И кажете някоя по-добра книжица за траките ако знаете.2-3 заглавия ще ми свършат работа.Едното в стил Стефан Цанев(по като приказка).

                            Христо Данов - Древна Тракия. нищо че е стара. Писанията на Фол и компания - днешните български "траколози" са пълен боклук

                            Comment


                              #29
                              Stan написа Виж мнение
                              Христо Данов - Древна Тракия. нищо че е стара. Писанията на Фол и компания - днешните български "траколози" са пълен боклук
                              Благодаря.
                              Historia vitae magistra

                              Comment


                                #30
                                Trakite.info?

                                Thorn написа Виж мнение
                                има ли континуитет с енеолитните археологически култури
                                Доколкото съм чела тук-там - траките са пришълци. Виж например това: "През периода на VII – IV хил. пр. Хр. поречието на р. Русенски Лом образува един микрорайон, отговарящ на различните социално-икономически и фортификационни изисквания на праисторическите общества. ... Развилите се праисторически култури тук загиват в края на каменно-медната епоха, когато се наблюдават резки природо-климатични промени – чуствително захлаждане и засушаване на климата, което се оказва фатално за отглеждането на земеделските култури. По същото време по археологически път са установени повсеместни опожарявания на селищата, които са резултат от външни инвазии. Вероятно те са дело на степни народи, идващи от североизток, които са носители на нови културни традиции – главно познаването и използването на една нова суровина - бронза."[Източник]
                                "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

                                Comment

                                Working...
                                X