Та пеласги, келти, траки - всички са скити или келтоскити...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Траките
Collapse
X
-
Споко. Някои от тях са наистина любознателни. А са чели само писанията на Зизи, на Чилингиров и сие или в най-добрия случай на Б. Д. Като дойдат тук и получат един студен душ или ще си отидат по психарските сайтове или ще почнат наистина да четат сериозно и да се замислят. И накрая може и да се получи още един човек, с който да си спориш дали пелтата е кръгла или лунообразна и дали намерените пластини са от бригандина или от източен доспех. Но мнението му да е интересно и аргументирано. А това ще е достатъчно добър резултат. Който няма къде да се получи, освен на БС.
Comment
-
Аз пък четох теория за това,че траки=скити=готи=германи=англи=арийци=болг-арии=пеласги=пеонци=мирмидонци=хети ит.н.Всички те произхождат едновременно от древна Балхара и Балканите(как става не знам).Ние сме потомци на всички тях.Българите съществуват от 30000 години насам и са в основата на всички цивилизации египетска,древногръцка,ацтекска,индийска,китайска и др.Освен това носят висш разум от друга планета.Да не си мислите,че Тангра е име на бог.Тангра е името на предводителя на извънземните,който ръководи великите български дела на земята.Ох какви български дела.Болг-арийски дела.Най-важното-ние сме АРИЙЦИ.
След като прочетох и споделих това с вас аз се чувствам повече българин отвсякога и съм горд с племето си(ако не бяхме болг-арии нямаше да съм толкова горд).Historia vitae magistra
Comment
-
Индоевропейци. Родствени с даките. До скоро се твърдеше, че са родствени и с фригийците, но в момента тази теория не е вече толкова популярна.
И понеже не ми е в темата и не съм ровил, интересно ми е археологически кои са тракийските култури и имали континуитет с енеолитните археологически култури или от археологическа гледна точка има основания да ги смятаме за пришълци.
Първото споменаване на траките е у Омир за събития от Троянската война, има и споменавания от по-късно автори в разкази за събития с едно-две поколения по-ранни. А тракийските археологически култури от кои векове започват?
Comment
-
VladPomak написа Виж мнение. Та пеласги, келти, траки - всички са скити или келтоскити...
ВладПомак
В последно време се налага една теория ,че под "келти" трябва да се разбира културна група , а не етническа. Един от опорните стълбове на тази теория е споменаване в "Галската война" на Цезар ,че някои от клетските племена говорят езици , различни от останалите , както и включването от страна на римски автори на германски племена като кимврите и тевтоните и славянско племе , като венедите(предполагаемо приравняване с венети) , изброени като келтски.
Ако приемем тази теория за вярна то "тракокелтите" намират своето обяснение- племена от келтската културна група , съжителстват с траки , възприемат както културни идеи , така и технологии. Мисля ,че Маразов изследва такива в "Митология на траките" .
Но поне на мен паралели между келти и скити не са ми известни. Всъщност Тацит споменава , че бастарните (келтско племе) , по език и начин на живот приличат на германите , но поради смесените бракове външните им черти приличат на сарматите. Тоест можем да говорим за някакви етнически сливания и паралели. Но за културни такива?
Comment
-
Не приравнявайте автоматично бретанските венети на Цезар със славяните. Венети са обитавали и в северна Италия и са били илирийци. Самото име вероятно е някакъв древен индоевропейски корен.
Етническият произход на победените от Марий кимври и тевтони е обект на спорове, като особено за кимврите германската хипотеза е много съмнителна. Колкото до езиците - то и оските и умбрите са говорели друг език, а не латински, но пак е бил древно италийски. Нищо не пречи между езика на североиталианските келти, на галатите и на британците да е имало значителни разлики и те пак да са келтски и сродни.
Comment
-
Иван Асен II написа Виж мнениеИ кажете някоя по-добра книжица за траките ако знаете.2-3 заглавия ще ми свършат работа.Едното в стил Стефан Цанев(по като приказка).
Христо Данов - Древна Тракия. нищо че е стара. Писанията на Фол и компания - днешните български "траколози" са пълен боклук
Comment
-
Stan написа Виж мнениеХристо Данов - Древна Тракия. нищо че е стара. Писанията на Фол и компания - днешните български "траколози" са пълен боклукHistoria vitae magistra
Comment
-
Trakite.info?
Thorn написа Виж мнениеима ли континуитет с енеолитните археологически култури"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
Comment