Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли наследници на древните македони?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Къде с насмешка, къде с отчаяние чета, че племената kalash и hunza са наследници на А. Македонски. :vsad:

Делото на П. Добрев не е забравено. :sm113:

Comment

можеби Македоните неса нито елини нито древни гърци или траки това че се появат с гръцки имена не значи нищо просто гърците така са го превели Александър на арабски Искендер нали,а как звучат Българаските ханове гръцки.Няма наследници на Македоните.това кой какъв генетичен код носи в този район не значи нищо.древна изчезнала цивилизация това е.По същата логика кои са Етруските,Картагенците,финикийците,Минойците и те ли са гърци

Comment

:1087:
        Last edited by случайно прелитащ; 15-06-2008, 01:42.

Comment

случайно прелитащ написа
          Най-вече, защото повтаря по смисъл казани неща тук.
          Които определено са в пълно противоречие с мисленето и разбирането, демонстрирано от Вас. Което повтарям, за мен е на нивото на булевардния национализъм от 19 век.
          По такъв начин определям мислене, което привежда следната логическа връзка:
          - Щом гърците могат да бъдат признати за наследници на древните македони, то това легитимира правата на гърците над Македония.
          и на базата на тази видимо абсурдна логическа връзка между горните две твърдения, да въздигне глас в "тревога за Тракия..."
          Имаше време, когато подобни писаници се приемаха за обидни за форума и участниците му.
          И тъй като не виждам от висотата на каква позиция си позволявате да оценявате моя "напредък", бих искал да кажа, че смятам Вашите мнения, за не по-малко политизирани и политически обременени от това на Станоев. kocetu, а това би трябвало да отговори и на твоя въпрос, какво общо има тук поста на Станоев.

И беше време, когато политически обременени мнения от типа на това на случайно прелитащ, не се толерираха или най-малкото се осмиваха в този форум. И където позицията, която определяше форума и го правеше такъв какъвто е (някои биха казали официалната форумна позиция) се доближаваше повече до духа и смисъла в мнението на Иво Станоев. Помня, че и тогава, както и сега тя предизвикваше искреното възмущение на разни случайно прелитащи из Бойна Слава потребители.
          Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

след 2500 години археолози,историци,политици също може да спорят на кого са наследници Българите имената ни вече звучат на латински-лоренцо,моника ,анабел и др.пишеме на латиница при разкопки ще намират кутии от цигари кутии от бири и коли, надписи на английски навсякаде, и още и още тем подомни .Ище спорят ожесточено на кого сме наследници на британската империя, САЩ или още някой.ще ни наричат булгари,бългериен,булгалгарише или българистанци и ще си спорят кое е правилното, и кой колко процента дял има

:clown: няма защо да си мисля че се колебая
            Last edited by тамбараци; 15-06-2008, 01:11. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

АЛБИРЕО
              гърците намат права над македония, също както и тия дето живеят в Скопие,въобразяват си че имат такива защото имат подкрепата на цял свят,

Но преки наследници на античните македони сред тях няма.
              Бургундеца сам сиго е написал
              Last edited by тамбараци; 15-06-2008, 02:01. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Леле, ужас :aaa:

Коментар към поста на Станоев: ти си параноик бе, човек! Въобще, ама изобщо не съм искал да внушавам идеята за това, че понеже траките били "наши" и затова ние сме истинските наследници на Александър Македонски. Идеята ми беше съвсем друга- просто съществува сходство между имената на близките тракийски племена и македоните и на това вероятно подсказва първоначален тракийски произход на техния етнос. По правилно е да се пише "македони", а не "македонци", тъй като това е традиционно приетото в нашата историография наименование за обозначаване на този античен народ. БЮРМ пък е официално приетото название на югозападната ни съседка. Останалите ти философски разсъждения за мен са напълно безумни и излишни, но това всъщност съм го казвал неведнъж...

Към албирео и останалите: нещо не ми четете постовете явно! Ами аз исках просто от чисто историческа и научна гледна точка да проследим развитието на античните македони и да видим дали изобщо е останала някаква следа от тях освен в писанията на древните историографи. На мене продължава да ми се струва крещящо абсурдно БЮРМ-овците да претендират, че са потомци на Александър Велики. За гърците вече споменах по-горе, че имат най-голямо основание да се считат за такива. Естествено, че образуването на нации итн. са променливи процеси- това на всеки трябва да му е ясно, но, бога ми, толкова племена са изчезнали без следа от зората на времето до днес. За да поясня ще дам един пример - принципно мнението ми е, че да се считаме за най-близките родственици и наследници на античните траки е глупаво, макар че пак имаме сравнително по-голямо основание да го правим, отколкото търсената връзка на БЮРМ-овците или албанците с македоните. Още един пример- румънците с по-голямо историческо основание могат да се считат за наследници на античните даки, отколкото ние на траките. Разбира се, говоря не за един процес на пряко наследяване (прапрапрадедо ти Трак и вуйка му Терес), а именно за съвкупността от всички тези процеси, довели до изграждането на коя и да е съвременна нация и погледът към тях от историческа гледна точка.

Толкова по въпроса от мен.
                A strong toun Rodez hit is,
                The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

И държа да отбележа, че ме е яд, че така се получи с темата, защото въпросът е супер интересен от историческа гледна точка (поне за мен) и отговорът му въобще не е толкова очевиден и еднозначен, дори като му махнем съвременната политическа окраска. Аз действително до неотдавна не се бях замислял какво точно се е случило с един от най-прославените антични етноси- македоните и, без да чета нещо допълнително, според общата си култура за събитията в периода, се постарах да дам в пърия пост на темата една бегла картина на историята им, която трябваше да послужи просто, ако мога така да се изразя, като "трамплин" за развитието на темата. Щеше да е интересно по-подробно да се проследи какво става с македоните по времето на римското владичество, какво довежда до прикачването на името "Македония" към военноадминистративната ромейска област/тема с център в Адрианопол, има ли следи от античните македони през средновековието, как се е наричала днешна Македония тогава според различните източници итн. Ама на- появи се Иво Станоев и всичко пропадна :x :tdown
                  A strong toun Rodez hit is,
                  The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Working...
                  X