If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
можеби Македоните неса нито елини нито древни гърци или траки това че се появат с гръцки имена не значи нищо просто гърците така са го превели Александър на арабски Искендер нали,а как звучат Българаските ханове гръцки.Няма наследници на Македоните.това кой какъв генетичен код носи в този район не значи нищо.древна изчезнала цивилизация това е.По същата логика кои са Етруските,Картагенците,финикийците,Минойците и те ли са гърци
Най-вече, защото повтаря по смисъл казани неща тук.
Които определено са в пълно противоречие с мисленето и разбирането, демонстрирано от Вас. Което повтарям, за мен е на нивото на булевардния национализъм от 19 век.
По такъв начин определям мислене, което привежда следната логическа връзка:
- Щом гърците могат да бъдат признати за наследници на древните македони, то това легитимира правата на гърците над Македония.
и на базата на тази видимо абсурдна логическа връзка между горните две твърдения, да въздигне глас в "тревога за Тракия..."
Имаше време, когато подобни писаници се приемаха за обидни за форума и участниците му.
И тъй като не виждам от висотата на каква позиция си позволявате да оценявате моя "напредък", бих искал да кажа, че смятам Вашите мнения, за не по-малко политизирани и политически обременени от това на Станоев. kocetu, а това би трябвало да отговори и на твоя въпрос, какво общо има тук поста на Станоев.
И беше време, когато политически обременени мнения от типа на това на случайно прелитащ, не се толерираха или най-малкото се осмиваха в този форум. И където позицията, която определяше форума и го правеше такъв какъвто е (някои биха казали официалната форумна позиция) се доближаваше повече до духа и смисъла в мнението на Иво Станоев. Помня, че и тогава, както и сега тя предизвикваше искреното възмущение на разни случайно прелитащи из Бойна Слава потребители.
след 2500 години археолози,историци,политици също може да спорят на кого са наследници Българите имената ни вече звучат на латински-лоренцо,моника ,анабел и др.пишеме на латиница при разкопки ще намират кутии от цигари кутии от бири и коли, надписи на английски навсякаде, и още и още тем подомни .Ище спорят ожесточено на кого сме наследници на британската империя, САЩ или още някой.ще ни наричат булгари,бългериен,булгалгарише или българистанци и ще си спорят кое е правилното, и кой колко процента дял има
:clown: няма защо да си мисля че се колебая
Last edited by тамбараци; 15-06-2008, 01:11.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Коментар към поста на Станоев: ти си параноик бе, човек! Въобще, ама изобщо не съм искал да внушавам идеята за това, че понеже траките били "наши" и затова ние сме истинските наследници на Александър Македонски. Идеята ми беше съвсем друга- просто съществува сходство между имената на близките тракийски племена и македоните и на това вероятно подсказва първоначален тракийски произход на техния етнос. По правилно е да се пише "македони", а не "македонци", тъй като това е традиционно приетото в нашата историография наименование за обозначаване на този античен народ. БЮРМ пък е официално приетото название на югозападната ни съседка. Останалите ти философски разсъждения за мен са напълно безумни и излишни, но това всъщност съм го казвал неведнъж...
Към албирео и останалите: нещо не ми четете постовете явно! Ами аз исках просто от чисто историческа и научна гледна точка да проследим развитието на античните македони и да видим дали изобщо е останала някаква следа от тях освен в писанията на древните историографи. На мене продължава да ми се струва крещящо абсурдно БЮРМ-овците да претендират, че са потомци на Александър Велики. За гърците вече споменах по-горе, че имат най-голямо основание да се считат за такива. Естествено, че образуването на нации итн. са променливи процеси- това на всеки трябва да му е ясно, но, бога ми, толкова племена са изчезнали без следа от зората на времето до днес. За да поясня ще дам един пример - принципно мнението ми е, че да се считаме за най-близките родственици и наследници на античните траки е глупаво, макар че пак имаме сравнително по-голямо основание да го правим, отколкото търсената връзка на БЮРМ-овците или албанците с македоните. Още един пример- румънците с по-голямо историческо основание могат да се считат за наследници на античните даки, отколкото ние на траките. Разбира се, говоря не за един процес на пряко наследяване (прапрапрадедо ти Трак и вуйка му Терес), а именно за съвкупността от всички тези процеси, довели до изграждането на коя и да е съвременна нация и погледът към тях от историческа гледна точка.
Толкова по въпроса от мен.
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
И държа да отбележа, че ме е яд, че така се получи с темата, защото въпросът е супер интересен от историческа гледна точка (поне за мен) и отговорът му въобще не е толкова очевиден и еднозначен, дори като му махнем съвременната политическа окраска. Аз действително до неотдавна не се бях замислял какво точно се е случило с един от най-прославените антични етноси- македоните и, без да чета нещо допълнително, според общата си култура за събитията в периода, се постарах да дам в пърия пост на темата една бегла картина на историята им, която трябваше да послужи просто, ако мога така да се изразя, като "трамплин" за развитието на темата. Щеше да е интересно по-подробно да се проследи какво става с македоните по времето на римското владичество, какво довежда до прикачването на името "Македония" към военноадминистративната ромейска област/тема с център в Адрианопол, има ли следи от античните македони през средновековието, как се е наричала днешна Македония тогава според различните източници итн. Ама на- появи се Иво Станоев и всичко пропадна :x :tdown
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
Comment