Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Иран или Рим- кой е по-голям?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Юлиан Август написа
    Тежковозите се използват за работа- а конете от тежките кавалерии в миналото наподобяват по-скоро днешните ресаци, а не тежковози. Ризниците в източниците /всъщност- един източник/ не са упоменати като такива за коне- това вече се обсъди по-горе. Съкровището от Сен Миклош не е доказано прабългарско, а аварско, като се установи произходът му- ще си поговорим пак.
    Я да ги видим рисунките от Мурфатлар и другите скални такива- къде са клибанариите ?
    Тактиката на прабългарите е описана от Лъв като подобна на маджарската- конниците се държат вкупом, с много близки разтояния по между си /така си придават устойчивост в боя/ и разчитат на отвличащите маньоври, на засадите и изгодата от местността. Ако визираш битката при Версиникия, където ромеите губят на равно поле, то там те просто побягват и то така, че Крум се е опасявал от засада- иначе ромеите били твърдо уверени, че в "ръкопашните схватки" били винаги победители- а това не се връзва с толкова години опит в битките с прабългари и славяни, ако не беше така.

Що се отнася до успехите на франките с арабите, то там изобщо конницата не е била фактор- франките разбиват ислямската армия със своите "солидни като леден блок редици" от щитове. На пехотата, обаче.
    При обсадата на Константинопол е логично да се предположи, че арабите са попаднали в обкръжение, предвид големите загуби. Тежката кавалерия не "прамазва" противника, това не са танкове.
    Преди да ти кажа къде грешиш, любезно ще те питам "Колко образеца ранносредновековно въоръжение са открити по нашите земи?".

Last roman написа
    Маготине, ти и тука ли цъфна да приписваш съмнителни победи на Шапур I? Мисля че този спор сме го водили на друго място и време.
    Настъплението на Тимесифей /префекта на Гордиан III/ срещу персите през 240-243 г. е повече от успешно. Римляните разбиват тотално Шапур I при Рейзана и превземат Ктезифон през 244 г., но кампанията е саботирана от следващия преториански префект Филип, който отстранява Гордиан, провъзгласява се за император и сключва мир с персите след една битка. Това че на барелефа в Бишапур покрай трупа на Гордиан е изобразен коленичил и Филип е чиста проба персийска пропаганда. Подобно на римляните, които вдигнали арка на Пет, когато последният претърпял поражение при Рандея от арменските и персийските войски два века преди това.
    Колкото до пленяването на Валериан - това е станало с помощта на хитра измама от страна на персите, подобно на опитът да бъде пленен Крас по време на преговори след битката при Каре /завършила със смъртта на триумвира/.
    Персите са имали временен превес, когато империята била в криза. След това нещата пак се върнали в нормалното русло. Айде сега да не вадя и аз дългия списък на римските победи.
    Ами скучно ми е в твоя форум, където заради много "ентусиасти" една нормална дискусия не може да стане.
    Не знам кой е бил по коварен, но според мен ти имаш неприятния навик да забравяш нашата си, българска история, в която именно ромеите го играят коварни, нападащи по време на преговори и прочие.
    Колкото до войните на Рим и Персия мисля на картата на света се вижда коя е по-устойчивата цивилизация - Иран и сега е нещо като регионален лидер, а Италия, при огромното ми уважение и любов към тази държава, го играе не точно от първенците на ЕС. Но това е друга тема, да не се отплесваме. :twisted:
    Last edited by _magotin_; 17-03-2008, 21:41. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

_magotin_ написа
      на картата на света се вижда коя е по-устойчивата цивилизация
      Да, наистина. Не само на картата се вижда отлично, че римската цивилизация е по-устойчивата. Тя е пуснала дълбоки корени в цяла Северна и Южна Америка, Австралия, Европа, голяма част от Африка.
      А къде са сега иранската цивилизация и иранският език? А иранското право? А зороастризмът? А иранската азбука? Май иранската цивилизация е оцеляла само в Афганистан. А, да! И в България, разбира се.:mhehe:

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
        Да, наистина. Не само на картата се вижда отлично, че римската цивилизация е по-устойчивата. Тя е пуснала дълбоки корени в цяла Северна и Южна Америка, Австралия, Европа, голяма част от Африка. А къде е иранската цивилизация и иранският език? А иранското право? А зороастризмът? А иранската азбука? Май иранската цивилизация се е запазила само в Афганистан. А, да! И в България, разбира се.:mhehe:
        Всъщност може да се спори, защото според мен не римската, а "англо-саксонската" цивилизация е колонизирала въпросните територии. Но простено ти е, все пак вземи прочети нещо от Тойнби, ако искаш да спорим за цивилизациите...

ПП Наследството и живите организми са различни работи.

Comment

Англо-саксонската цивилизация е един от наследниците на римската цивилизация. А английският език е наполовина латински. А в САЩ си имат латинска азбука, християнска религия, съдебни заседатели, република, Капитолий, Сенат. Само консули и императори си нямат. Но пък от персийския абсолютизъм няма и следа.

_magotin_ написа
          Но простено ти е, все пак вземи прочети нещо от Тойнби, ако искаш да спорим за цивилизациите...
          Нали! Прости ми господи, аз не знам какво пиша!

P. S. А самата дума цивилизация също е латинска.
          Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 17-03-2008, 22:17. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

САЩ между другото е съвременната държава с най-много общи черти с Res Publica Romana, не и с империята обаче

Предполагам, че се дължи на това, че след Римската република, САЩ е първата република без монарх - за изграждането на държавата си, просто не са имали друг образец, така че изобилието от римски черти в САЩ изобщо не е учудващо.

Само дано не претърпи метаморфозите на Римската република...
            "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Stormbringer написа
              САЩ между другото е съвременната държава с най-много общи черти с Res Publica Romana, не и с империята обаче
              Само дано не претърпи метаморфозите на Римската република...
              САЩ са жалки имитатори. Но им липсва въображение, затова и никога няма да стигнат Рим. Пък и да правим сравнение между държави в две различни епохи е малко несериозно. Колкото до метаморфозите - това е неизбежния път на всяка една империя, която се ражда, развива се, експандира и загива. Вечни държави и народи няма. Културата обаче често надживява създателите си. Цяла Европа дължи културата си именно на Римската империя.
              sigpic

Comment

Last roman написа
                САЩ са жалки имитатори. Но им липсва въображение, затова и никога няма да стигнат Рим. Пък и да правим сравнение между държави в две различни епохи е малко несериозно. Колкото до метаморфозите - това е неизбежния път на всяка една империя, която се ражда, развива се, експандира и загива. Вечни държави и народи няма. Културата обаче често надживява създателите си. Цяла Европа дължи културата си именно на Римската империя.

И аз така им казах на ромеите и щяха да ме колят насред Солуника.
                Впрочем по отношение на изкуствата ромеите наистина са били на елинска вълна... :sm113:

Англо-саксонската цивилизация е един от наследниците на римската цивилизация. А английският език е наполовина латински. А в САЩ си имат латинска азбука, християнска религия, съдебни заседатели, република, Капитолий, Сенат. Само консули и императори си нямат. Но пък от персийския абсолютизъм няма и следа.:
                Англо-саксонската цивилизация е основана и се развива на принципи, които не се коренят в Римската империя. Това, че им харесва римското лустро още нищо не означава.
                Last edited by _magotin_; 18-03-2008, 00:01. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

_magotin_ написа
                  Впрочем по отношение на изкуствата ромеите наистина са били на елинска вълна... :sm113:

Англо-саксонската цивилизация е основана и се развива на принципи, които не се коренят в Римската империя. Това, че им харесва римското лустро още нищо не означава.
                  А къде се вписват иранците и тяхното културно наследство в цялата тази картинка?

Comment

А къде се вписват иранците и тяхното културно наследство в цялата тази картинка?
                    Сложен въпрос наистина, и ако искаш, да пуснем тема за него, тъй като вече правят забележки за разводняването на темата. Ще ти дам два жокера - монархическият институт във Византия и Рим, както и религиите - християнство и митраизъм.

Comment

_magotin_ написа
                      Сложен въпрос наистина, и ако искаш, да пуснем тема за него, тъй като вече правят забележки за разводняването на темата. Ще ти дам два жокера - монархическият институт във Византия и Рим, както и религиите - християнство и митраизъм.
                      Сега ще кажеш, че Аврелиан е копирал от Шахиншаха.
                      За дворцовия церемониал и евнусите при Констанций II съм съгласен.
                      sigpic

Comment

Last roman написа
                        Сега ще кажеш, че Аврелиан е копирал от Шахиншаха.
                        За дворцовия церемониал и евнусите при Констанций II съм съгласен.

За да подхванем темата, трябва да започнем от Ахеменидите, после да преминем през Елинизма, след това да видим как се променя характера на властта в Рим, да видим титлата ВАСИЛЕВС откъде се пръква и кога и прочие. Дворцовият церемониал, включително седянето с покрити ръце, тамяна и други подобни, в това число и торбите с пари, все са "оттам".

Comment

BAGA_TUR написа
                          Всеки желаещ да бъде ... "пушечно месо".. "настрелян игленик".. или "женоподобен ромей" ни е добре дошъл!
                          Ще бъде бързо :o ... оправен.. , първо от Никифор /Пуха/, после от българите.. :tongue5:
                          Съвсем изнагляхте, варварите. Току виж сте ме накарали да стана Телефтеос Ромеос и да раздам справедливост.
                          sigpic

Comment

_magotin_ написа
                            ... след това да видим как се променя характера на властта в Рим, да видим титлата ВАСИЛЕВС откъде се пръква и кога и прочие. Дворцовият церемониал, включително седянето с покрити ръце, тамяна и други подобни, в това число и торбите с пари, все са "оттам".
                            Ех, и вий, иранците сте дали нещо на света! Но за съжаление, просването по очи пред владетеля отдавна не се прилага в т. нар. цивилизован свят.
                            А титлата василевс е мноооого стара гръцка титла. Тя се ползва от гърците още през ²² хил. пр. н. е. Напразни са надеждите за търсене на неин персийски корен.

Comment

Ех, и вий, иранците сте дали нещо на света! Но за съжаление, просването по очи пред владетеля отдавна не се прилага в т. нар. цивилизован свят.
                              А титлата василевс е мноооого стара гръцка титла. Тя се ползва от гърците още през ²² хил. пр. н. е. Напразни са надеждите за търсене на неин персийски корен.
                              Я си помисли кога титлата "ВАСИЛЕВС" е въведена във Византия, защото ми се струва, че не знаеш.
                              А за нас, иранците, не знам, но вие, тюрките, ме съмнява да сте дали повече.

Comment

_magotin_ написа
                                Я си помисли кога титлата "ВАСИЛЕВС" е въведена във Византия, защото ми се струва, че не знаеш.
                                Не знам и за такава държава Византия? Може ли малко повече инфо за нея? Изглежда, че доста неща ми се губят.:sm186:

Comment

Working...
                                X