Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политическата криза в Римската империя през 3 век

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Dobromir Rusev написа
    На тази тема ми идва само едно на ум: да цитирам буква по буква и шесте тома на Едуард Гибън, "The Fall And The Decline Of The Roman Empire", които пише за повече от 20 години :-D и които Свинтила така добре преведе.
    Прочитането им, смятам за едно много сериозно културно постижение на всеки човек!
    В българското издание томовете се получиха четири. Само първите два бяха преведени от В. Свинтила. И то крайно нечетивно. Личи си, че нищо не е редактирано (което май си е запазена марка на този преводач). Колко съм се потил навремето на книгата в напразни опити да разбера за какво става дума и къде е връзката между две изречения... много по-късно можах да я прочета на английски и хич не съжалявам.
    Луд на шарено се радва - цивилен блог

    Comment


      #47
      Аз съм от хората, които харесват Владимир Свинтила, защото е част от една преводаческа школа, която на практика вече загина с него - достатъчно е да се прочетат преводите му на Уилям Блейк, Урдзуърт и Шекспир. Той не завърши другите томове на "Залез и упадък..." поради смъртта си - да. Що се касае до стила и връзката на изреченията - според мен това не е чисто историческа документална литература. Затова и казах "културно постижение" - в нея има дух, има повече психологизъм и обяснения в дълбочина за дегенериралата Империя. Имайки предвид липсата на дати и времето, когато са писани, тези томове са едни от най-цитираните в западната културология повече, отколкото историография днес.
      Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

      МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

      Comment


        #48
        всичко това много хубаво, но каква е връзката с темата?
        sigpic

        Comment


          #49
          ZWQRA написа
          Да началото на това полага Юстиниян, това става по доста елегантен начин, цялата кодификация (всички закони от латински минават на гръцки, също в правораздавателната система официален език става гръцкия) е на гръцки, без да се изменя официалния език на държавната администрация. Това без съмнение е направено нарочно и постига добър ефек. Унищожава нещо (римското самосъзнание на населението) не по ревлюционен метод, а по принудителен умишлен еволюционен. Хитро нали?
          1. Не виждам логика Юстиниан да е целял умишлено унищожаване на "римското самосъзнание". Самият той е латиноезичен римлянин и произхожда от провинция с преобладаващо латиноезично население.
          2. Никой император не е искал унищожаване на "римското самосъзнание" и това самосъзнание е съществувало до края на Империята през ХV век.
          3. Юстиниановият кодекс е издаден на двата езика - гръцки и латински. Издаването на екземпляри на двата езика не е някаква приумица на Юстиниан, а е необходимост, породена от факта, че в езиково и културно отношение Империята отдавна е била разделена на две. В източните провинции е преобладавало гръцкото население, а в западните - латиноезичното. Така че Юстиниан просто е следвал течението.
          По-късно от Империята отпадат провинциите с преобладаващо латиноезично население - Италия, Сицилия, Корсика, Сардиния, Хиспания, Африка, Илирикум, Дакия и Мизия. Тогава вече латинският език губи позициите си по естествен път. Градското латиноезично население постепенно е елинизирано, а латинският език оцелява главно в някои планински райони на Тесалия и Епир, където продължава да се говори и днес.

          "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

          Comment


            #50
            Инфлацията и упадъкът на Римската империя:
            sigpic

            Comment

            Working...
            X