Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политическата криза в Римската империя през 3 век

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Политическата криза в Римската империя през 3 век



    Влошаване на положението в края на управлението на Александър Север

    В този период ситуацията в държавата много се обострила. Нуждата от пари карало правителството системно да влошава качеството на монетите, което ги обезценявало и натуралния обмен станал все по-чест. Също така наместниците, чиновниците, и командирите започнали да получават заплатата си в стоки. В зависимост от ранга било определено кой колко дрехи, скъпоцености, съдове, хляб, месо, яйца, коне, роби и наложници ще получи. Във връзка с това редица колегии от занаятчии били принудени да доставят неохбодимите товари, което довело до закрепостяване на занаятчиите към сдруженията им. Външнополитическото положение също се влошило с войните с новото царство на Сасанидите и инвазията на германските племенана територията на римските провинции. Север първо оглавил похода срещу персите през 231 г. като разделил армията си на три части. Едната, възглавявана лично от императора освободила Месопотамия, другата нахлула в Армения, а третата настъпила към Ктезифон. Според Геродиан римляните претърпели тежко поражение, но вероятно битките довели до тежки загуби и от двете страни, тъй като персите могли да се възползат от плодовете на своята победа и възобновили военните действия чак през 239 г. Няколко пъти избухвали войнишки въстания, най-накрая в едното от тях загинал и самият император Александър Север.
    Легионерите провъзгласили за император военачалника Максимин /235 238 г./, който по произход бил обикновен тракийски пастир. Направил кариера при Септимий Север, притежавал голяма физическа сила, храброст и бил ненадминат в военните упражнения. Популярността му в дунавските легиони била голяма, а управлението му носело антисенатски характер. Той масово конфискувал земите на патрициите, които служели за издръжка на армията и ги раздавал на ветераните. Също така издал указ, че земеделецът, живеещ извън градовете не е задължен да им плаща налози. Това било облегчение за войниците и ветераните, които живеели в селата и имало за цел да съхрани селското население, което било гръбнакът на армията. Максимин водил успешни войни срещу германците по Дунав и Рейн. Но политиката му предизвикала омраза сред аритокрацията. В Африка започнало въстание и за императори били провъзгласени престарелият наместник Гордиан и синът му. Сенатът с радост ги признал и обявил за свалянето на Максимин. Започнала гражданска война. Срещу двамата Гордиановци потеглил базирания в Нумидия III Августов легион. Той разбил привуржениците на сенатските импераори, а Гордиан I и Гордиан II загинали. Максимин се готвел за поход към Рим. Сенатът набирал доброволци из цяла италия и наемал германци. В Рим започнали бунтове сред преторианците и плебса. Максимин, обсаждал в северна Италия град Аквилея, но бил убит от войниците си. След редица стълкновения различните сенаторски групировки постигнали компромис и за император бил избран внукът на Гордиан I тринадесетгодишния Гордиан III, управлявал от 238 до 242 г. За наказание III Августов легион бил разформиран, а земите на ветераните му били отнети. Легионът бил възстановен отново от Валериан през 253 г. за отбрана на африканския лимес.
    Репресиите на богаташите и управителите на латифундиите над местното африканско население се засили, което довело до разпространение на Християнството и към средата на 3 век. Африканската църква става една от най-значимите и влиятелни християнски организации. Започва брожение сред колоните, катастрофално нараства количеството на пустеещите земи, градовете са в упадък.
    Външната политика на Гордиан III била по-успешна. Къй 238-239 г. персийския цар Шапур I отново нахлул в Месопотамия и Сирия. Смутовете и готските нахлувания в Дунавските провинции забавили римската контраофанзива до 242 г. Тогава преторианския префект Тимесифей разбил персите в генерално сражение при Рейзана. Армията имитирала отстъпление и персийските катафракти били подмамени в предварително подготвена клопки от колове и препятствия. След това легионите контраатакували объркания противник. Римляните освободили Месопотамия и завзели Ктезифон. Цялата кампания обаче се провалила поради заговора на другия преториански префект Филип срещу Гордиан III. Филип, който бил арабин по произход, нарушил снабдяването на войската, обвинявайки за това младия император. Недоволните войници свалили младежа, който бил убит, а Филип бил провъзгласен за император и побързал да сключи мир с персите и да се върне в Рим.

    Кризата на империята, християнските гонения и укрепването на църквата

    Просенатското правителство на Гордиан се опитвало да ограничи влиянието на легионите върху държавата, стимулирайки създаването на нерегулярна войска милиция. Това предизвикало недоволство сред войската довело до смъртта на Гордиан III. В последвалия хаос народните вълнения зачестили, а варварските нашествия на готите /248-268 г./ достигнали небивал размах. Зачестилите поражения на римляните. Християнският поет Комодиан приветствал успехите на готите, които трябвало да съкрушат сатанинската сила на Рим и изразявал надежда, че: тогава военачалниците и богатите ще станат роби на своите роби . Естествено подобни революционни призиви предизвикали антипатията на властта и репресиите срещу християните се засилили.
    След убийството на Филип Арабина и гибелта на Деций Траян при Абритус през 251 г. императори станали сенаторът Валериан и синът му Галиен. Те поделили империята Валериан взел под контрол изтока, а Галиен получил запада и задачата да се бори с нахлуващите германци. Борейки се с опозиционните настроения Валериан започнал масови гонения срещу християните. Репресиите му били насочени главно срещу църковното ръководство, като продължение на политиката на предшественика му Деций. Деций издал едикт, според който всички жители на империята трябвало да засвидетелстват лоялността си към импераора и официалните богове, правейки жертвоприношения в тяхна чест, от което християните се отказвали, заради което били преследвани като отцепници. Гоненията на Валериан, особено масови в източните и африканските провинции, способствали за нарастването на социалното противоречие. Църквата се сплотявала и укрепвала в борбата срещу правителството. Властта на епископите станала абсолютна, те развили широка благотворителна дейност, което усилило популярността на Християнството. В края на краищата репресиите на Валериан не дали резултат, а способствали за укрепването на Църквата. Неуспешна била и войната му с персите. Шапур I още през 252 г. нападнал Месопотамия и Сирия и разграбил Антиохия. Валериан се установил в Самосата, събирайки сили и нанасяйки ответни контраудари. Но през 260 г. при Едеса 70 000 войска на Валериан претърпяла поражение, а самият той попаднал в плен и до края на живота си бил подлаган на унизително отношение от страна на Шапур.

    Галиен и тридесетте тирани

    Останал сам начело на империята Галиен бил противоречив управител. Негов идеал бил Август, а мечтата му възстановяване на империята. Той стимулирал развитието на градовете и възродил колегиите на занаятчиите. Опитал се да възроди традиционната римската религия, но отменил преследването на християните, които вече били доста разпространени сред поддръжниците на императора. Борейки се със аристокрацията, Галиен забранил на сенаторите да заемат военни и управленски длъжности в провинциите. Така и обикновените войници получили шанс да заемат ръководни постове във властта. Галиен провел военна реформа в армията, като създал полеви подразделения /комитати/ от кавалерия, която да се противопостави на тази на готите, сарматите и персите и така повдигнал боеспособността на армита.
    Сенаторите се отплатили на Галиен с нескрита омраза. Всичките му реформи се осмивали и осъждали. В провинциите започнали бунтове, оглавявани от местни магнати, които подкрепяли противниците на императора. Сепаратизмът засегнал цели региони. Испания, Галия и Британия се подчинили на богаташа Постум и образували в т.нар. Галска империя /260 - 274 г./. Узурпаорът се представил за спасител на Галия и около 15 години отбивал нахлуванията на варварите. В Сирия за император се провъзгласил магната Квиет, който обещал да финансира създаването на наемна войска, но преданите на Галиен легиони бързо го разбили. Палмирецът Оденат заявил, че отмъщава за пленяването на император Валериан и така спечелил поддръжници сред римското население. Той създал Палмирската империя /260 272 г./, а войската му, организирана от арабски конници и сирийски селяни успяла да изгони персите от Месопотамия и дори превзела Ктезифон. Галиен, нямайки достатъчно сили, за да се справи с многочислените врагове на империята признал Оденат за император и дукс (вожд) на римляните . След убийството на Оденат през 267 г. жена му Зенобия преминала на страната на персите и завзела Мала Азия и Египет. В провинция Африка сепараизмът не получил отклик, заради засилената активност на мавританските племена, сред които настъпила консолидация. Заплашени от грабителските им набези, местните власти създавали доброволчески отряди и търсели подкрепа от симпатизиращите на Галиен легионни части в провинцията. Мала Азия и Гърция, опустошавани от готите и разчитащи на новите мобилни отряди на Галиен също останали верни на Рим, въпреки че и там местните военачалници създавали собствена войска и след успешни действия срещу варварите се провъзгласявали за императори. Робите и колоните обаче симпатизирали на готите и действали заедно с тях, показвайки им пътищата към богатите градове.
    Галиен бил зает да отблъсква варварите и се примирил със съществуването на Галското царство и много от претендентите в останалите провинции. В това време франките разграбили Галия и през 260 г. достигнали чак до Испания, където разрушили Тарако. Алеманите нахлули в Северна Италия, но императорът през 259 г. ги разбил при Медиолан. През 263 г. обаче римляните били принудени да се изтеглят от т. нар. Декуматски полета в Германия. По Дунавкия лимес особено опасни били нашествията на готите, които със заграбената флота от Боспорското царство предприемали грабителски походи не само в Мизия и Тракия, а опустошили Мала Азия, Ахея и Крит. През втората половина на 50-те години на 3 век в съюз с карпите, певкините и херулите, те извършили редица морски нападения и разорили Трапезунд, Халкедон, Никомедия, Никея, Киос, Апамея, Пруса и Хераклея, а през 262 г. разрушили Ефес и храма на Артемида. През 268 г. те предприели мащабен поход към Егейското крайбрежие. Разделили се на три части готските ескадри дебаркирали при Тесалоника, Атина и Ефес. Галиен лично с далматинската си конница нанесъл контраудар срещу херулите при Тесалоника и пленил вожда им. Но командващият войските Авреол, който преминал на страната на Галската империя, му изменил и в резултат на заговор Галиен бил убит край Медиолан.
    През това време в Атика били разграбени Атина, Спарта, Коринт, а местните жители организирали отряди за самоотбрана и успели да спрат нашествениците.

    Войнишките императори

    След смъртта на Галиен за император бил провъзгласен илириеца Клавдий II, който разбил завръщащите се по суша готи при Наисус и приел титлата
    Готски . С тази голяма победа започнало очистването на полуоствова от варварите. Гладът и епидемиите, както и постоянните атаки на римската конница довели до тежки загуби сред варварите. Те се разделили на малки групи, стремейки се по-бързо да се оттеглят зад Дунав. Остатъците от войската им били блокирани в Родопите. Най-накрая и те капитулирали. Оцелелите били заселени в Мизия или попълнили редовете на римската армия. Третата готска ескадра по малоазийското крайбрежие действала по-успешно, макар че и тя понесла големи загуби от римската флота, чийто египетски префект Проб от Египет през 269 г. успял в крайна сметка да ги отблъсне. В Египет обаче надделяла антиримската опозиция и той също се отцепил от империята.
    Клавдий Готски успял да отблъсне алеманите през 269 г., но зимата на 270 г. умрял от чума в Сирмиум. Наследил го друг илирийски командир на Галиен Аврелиан. Наречен Възстановителят на света той само за 4 години успял да обедини отново Империята, въпреки че ситуацията изглеждала безнадеждна. Ютунгите нападнали през 270 г. нападнали Реция и Италия. След първите успехи срещу тях, както и отблъскването на вандалите и сарматите в Панония, последвало катастофическото поражение на римляните при Плаценция. Ютунгите и вандалите през 271 г. достигнали чак до Умбрия. Възползвайки се от това, че армията им се разделила на грабителски отряди, Аврелиан в три последователни сражения при Метавър, Фанон и Тичино ги разгромил, а около Рим издигнал нови отбранителни стени. Варварите се осмелили да нападнат отново Италия чак при Аларих през 401 г. Императорът удавил в кръв и бунта на сенаторите и занаятчиите в Рим.
    След това с укрепналата и победоносна армия Аврелиан се отправил на изток към Палмира, като по пътя очистил Балканите от карпите и готите, които разбил през 271 г. и ги гонил отвъд Дунав. В сраженията загинали 5000 варвари и вожда им Канаба. Аврелиан приел титлата Gothicus Maximus и сключил мир с готите. Тъй като основаната от Траян провинция Дакия вече не могла да бъде отбранявана ефвктивно, през 272 г. Аврелиан решил да я изостави, като изтеглил легионите и романизираното население оттам. Тази стъпка осигурила около век спокойствие по дунавската граница. Заети с настаняването в опразнените от римляните територии готите, гепидите, карпите и бастарните започнали вражда помежду си и оставили Мизия и Тракия на мира.
    В резултат на две кампании през 272 г. била покорена и Палмирската империя, а Зенобия пленена. Подчинен бил и Египет, където Аврелиан отстранил богатия земеделец Фирм. Аврелиан приел и титлата Parthicus, а Войниците пеели, че не ще изпием толкова вино, колкото кръв е пролял . Авторитетът на императора достигнал небивали висоти. След като изтокът бил подчинен, насочил вниманието си към Галската империя на запад. В това време в Галската империя набирало мощ въстанието на багаудите /на келстки борци/. Това били разбунтували се колони, закрепостени занаятчии и селяни, които се борели срещу произвола на богатите. Те разорявали латифундиите и убивали собствениците им. Така галските аристократи започнали да търсят съюз с Рим. Управляващият Галия след смъртта на Постум Тетрик помолил Аврелиан да завладее Галската империя и обещал да признае властта му. Така без бой Аврелиан покорил и запада, а Тетрик получил богати имения и наместничество в Южна Италия. Багаудите избрали за свои императори Елиан и Аманд и се укрепили на остров между р. Марна и Сена, тормозейки непрекъснато галските и испанските земевладелци.
    През 274 г. Аврелиан отпразнувал своя заслужен триумф над изтока и запада. В шествието вървяли пленените врагове от всички краища на империята: франки и алемани от север, готи, карпи, сармати и вандали от Дунав, Зенобия /окована в златни вериги/ и Тетрик. Най-впечатляващия трофей била колесницата на готския вожд, теглена от четири елена. Няколкото месеца, прекарани в Рим, Аврелиан посветил на реформи.
    Религиозните реформи на Аврелиан се свеждали до установяване на монотеистичния култ към Sol Invictus. Неговата идея била да даде на населението на империята един бог, за да ги сплоти. Също така той установил и култ към личността си и изисквал божествени почести. На някои монети той се появява с титлата deus et dominus natus ("Бог и роден управник"), също така после възприета от Диоклециан, а управлението му носи неприкрит монархически характер. Императорът носел златна корона и разкошни одежди, имитирайки сасанидските царе. За разлика от Елагабал обаче Аврелиан организирал култа подобно на Юпитеровия. Християните, които не възприели новия култ към личността на императора били подложени на гонения.
    Императорът реорганизирал и паричната система и заменил обезценения антониниан с посребрена монета с малко по-висока номинална стойност, вероятно наречена "аврелиан" в негова чест. Практически обаче тя бива приравнена от населението към старата монета.
    Възникнали обаче нови предизвикателства Аврелиан решил да поведе нов поход срещу Сасанидския Иран. Но през 275 г. той станал жертва на заговор от страна на офицерите и приближените си.
    В последвалия петмесечен хаос сирийските легиони провъзгласили за император друг илириец Проб. Управлението му /276 282 г./ носело типичния почерк на войнишките императори. Той прекарвал повечето си време в битки с узурпатори и германските племена по поречието на Дунав и Рейн. Алеманите и франките отново нападнали Галия, а сарматите и бастарните в Мизия също се активизирали. Проб победил бастарните и ги заселил като колони в Тракия. В Египет Проб разгромил номадските племена на блемиите и узурпатора Сатурнин (280 г.), в Германия - Бонос през същата година. След всичките си успехи се върнал в Рим, където отпразнувал триумф. Икономическите му реформи имали за цел да укрепят икономиката. За да възроди опустошените от войните райони, той наредил засаждането на северна Африка с маслинови дръвчета, а в Галия, Панония и Мизия отглеждането на лозя, с цел да развие местното стопанство. При посещението си в Египет организирал почистването на каналите на Нил, занемарени от векове. Проб карал легионерите да работят по обществените строежи, ако няма военни действия, но това му навлекло тяхната ненавист. Готвейки се за поход към Персия, при Сирмиум императорът им заповядал да пресушат блатата около града, но те се разбунтували и го убили.
    С управлението на Проб се свързва преодоляването на политическата криза. Външните нахлувания на варварите също спряли. В резултат на успешните военни кампании многочислените германски пленници били превърнати в колони, заселвани като земеделци и изпълняващи военна повинност, други с готовност ставали римски войници и участвали в походите на победоносните императори. С част от варварите били сключени договори, според които те се заселвали в граничните области и в качеството си на федерати трябвало да ги отбраняват от съплеменниците си. Възстановяването на империя се съпътствало с промени в социалния и политическия й статус. Въстанията нанесли тежък удар по робовладелците и едрите градски земевладелци. Значителната част от градското население се преместило от градовете в селата. Този процес е бил по-изразен на запад. Разорените градски занаятчии ставали колони и се заселвали в именията на богатите. Развивали се и свободните занаятчии в селата.
    Приемникът на Проб - Кар също бил илириец. Той назначил сина си Карин за император на запада, а сам потеглил срещу персите. През 283 г. той подчинил Армения, разбил войските на персийския цар Баграм II и превзел Ктезифон. Но на връщане той загинал при неизяснени обстоятелства /според източниците убит от мълния/. Синът му Нумериан поел властта на изток, но бил убит от преторианския префект Апър. Армията обаче застанала на страната на Диокъл, командир на личната охрана на императора. Срещу претендента се опълчил законният император Карин. След битка при Сингидунум победилият Карин бил убит от един от офицерите си и Диоклециан бил провъзгласен за император, с управлението на който започнала нова епоха за Рим.
    Last edited by Last roman; 22-10-2007, 00:26.
    sigpic

    #2
    Ще продължиш ли с моя любимец - Диоклетиан?


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #3
      да, но няма да е скоро. Mисля първо да напиша за развитието на легиона през 4-5 век.
      sigpic

      Comment


        #4
        Last roman написа
        Интересното е, че през 3 век готите нямат читава кавалерия. Далматинските конници на Галиен ги мачкат като въшки.
        В това твърдение се съдържа голяма доза истина, но ми се струва, че е малко пресилено. Наистина, далматинската конница, начело с Галиен успява да нанесе едно поражение на готите, в което загиват 3000 от тях. През останалото време обаче войната се води с променлив успех.
        Впечатляващата победа на Клавдий ²² обаче показва, че наистина римляните все още имат решително превъзходство над готите във военно отношение.

        Last roman написа
        През 4 век обаче готската конница е на ниво
        За съжаление, напълно си прав. И този път в ролята на "въшките" са Валент и неговите римляни.

        "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

        Comment


          #5
          Приложената карта е много интересна, но има един доста спорен момент в нея. Става дума за Битката при Найсус през 268 г. и спрегнатото там име на Галиен.
          Впрочем, тази най-кървава битка за цялото трето столетие може би заслужава отделна тема и бих я отворил, стига да съм сигурен, че някой се интересува от този въпрос.

          "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

          Comment


            #6
            Да, в картата има неточност в това отношение, защото Клавдий II побеждава готите, но това беше единственото читаво нещо в нета, което охарактеризираше периода.
            Аз обаче не мога да вдена как изведнъж от Балканите Галиен се прехвърля край Медиолан, където става жертва на заговор. Въобще този император е доста противоречива личност, въпреки че е тотално оплют от съвременниците си /най-вече заради това, че забранява на сенаторите да заемат военни и административни длъжности/, виждаме, че е правел всичко по силите си, за да запази поне част от империята.
            sigpic

            Comment


              #7
              Всъщност причината не е в силата на варварите, а в слабостта на римляните. Достатъчно е било начело да застане някой кадърен управител като Аврелиан или Диоклециан и нещата отново се връщали на мястото си. Но една птичка пролет не прави, за съжаление, а щом римляните не искали сами да си помогнат и убивали талантливите си военачалници /Стилихон, Аеций/, настъпил и логическият край.
              sigpic

              Comment


                #8
                През ²²² и ²V век Империята все още е имала потенциал и наистина, кадърните управници са вършели работа. След катастрофата при Адрианопол обаче (378 г.) нищо не е в състояние да възстанови предишната мощ на държавата. Разбира се, вината за поражението е на Валент. Но въпросът е дали подобна катастрофа е можела да бъде избегната, или е било въпрос на време този "Адрианопол" някога някъде да се случи. Може би причината за поражението е в морално остарялата римска армия и нейната концепция за водене на бой. Реформите в армията този път като че ли наистина фатално закъсняват.

                Колкото до Еций, той действително успява да спре хуните при Каталунските поля с помощта на германските федерати. Но на следващата година е напълно безпомощен, когато Атила опустошава Италия. И тогава варваринът е спрян от един друг "пълководец" - папа Лео ², при това без бой.

                "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                Comment


                  #9
                  Не само катастрофата при Адрианопол, но и междуособиците между римляните, особено битките срещу узурпаторите Магнус Магненций /битката при Мурса - 351 г. в която загиват 55 000 римски войници/ и при Фригиду през 394 г. в която Теодосий побеждава Арбогаст, изтощават и обезкървяват армията. Колкото до Валент - ако беше изчакал племенника си, вместо да се прави на велик, съдбата на готите щеше да се реши както и преди век в битката при Наисус.
                  Аеций успява да умиротвори племената нахлули в Галия с помощта на хунски отряди, пращани от Ругила. Впоследствие успява да спре хуните на Атила с помощта на конфедерация от същите тези подчинени племена. Всъщност сблъсъкът римляни-хуни е по-скоро война между два съюза. Едните варвари искат земя, докато другите, вече уседнали на територията на римска Галия, не искат да я дават. Показателно е, че след Каталонската битка, когато Атила нахлува в Италия, никой от федератите не се намесва в защита на Рим, затова и Аеций няма достатъчно сили да спре хуните. Колкото до убеждението на папата - това според мен е митология. По-скоро откупът на римляните, както и епидемиите сред войската на Атила са го подтикнали да напусне Апенините.
                  sigpic

                  Comment


                    #10
                    Last roman написа
                    междуособиците между римляните, особено битките срещу узурпаторите Магнус Магненций /битката при Мурса - 351 г. в която загиват 55 000 римски войници/ и при Фригиду през 394 г. в която Теодосий побеждава Арбогаст, изтощават и обезкървяват армията.
                    Наистина, римляните са си причинили такива злини, каквито друг не би могъл да им причини. То не стига, че вече не са искали да служат в армията, ами са се избивали помежду си. А това продължава и през Х²V век - гражданските войни на Андроник ²², Андроник ²²² и Йоан Кантакузин.

                    Last roman написа
                    Колкото до Валент - ако беше изчакал племенника си, вместо да се прави на велик, съдбата на готите щеше да се реши както и преди век в битката при Наисус.
                    Може би Валент се е подвел по отсъствието на германската конница и е решил да изненада варварите, но в следствие от внезапната поява на гретунгската кавалерия, в крайна сметка, изненадани са римляните. Ама и Грациан като, че ли много се е мотал с тази помощ.
                    А дали ако Валент беше дочакал Грациан щеше да победи при Адрианопол?:sm186: Може би римляните с цената на невероятни усилия щяха да се справят и този път. Но дали след това щяха да устоят на засилващия се варварски натиск от страна на франки, бургунди, вандали, алемани, хуни, перси, а по-късно славяни и прабългари?:sm186: Със сигурност и по-късно щеше да се намери някой друг "гениален" пълководец, като "Валент", някои други "готи" и някой друг "Адрианопол" рано или късно щеше да се случи.:sm186:
                    Интересно е, че римляните не за пръв път търпят такова тежко поражение, но до този момент винаги са намирали сили да се възстановят. След Адрианопол обаче, те вече не са в състояние да го направят. Но не само римляните са станали по-слаби. Същевременно и варварите като, че ли са станали по-многобройни и по-силни. А и този път варварите, за разлика от друг път, нямат намерение да напускат римските територии.

                    "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                    Comment


                      #11
                      IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                      Колкото до Еций, той действително успява да спре хуните при Каталунските поля с помощта на германските федерати...
                      Според Иордан, там се бият ляво крило - римляните на Аеций (с помощни воиски от германци), дясно крило - готите на Теодорид( вестготи-везеготи) и средата - аланите на Сангибсан, като съюзници срещу: хуните (Атила в центъра) и остроготите(остготите) на Валамир, Теодемир и Видемер и гепидите на Ардарих, както и десетки други племена по крилата.

                      Три са основните интриги в тази битка според Иордан и те са следните: първо, вожда на аланите се опитва да се споразумее с Атила, но съюзниците разбират това и неутрализират с различни маневри, една от които е поставянето на аланите в средата, за да не могат да се обърнат по време на боя.

                      Втората е , че в битката от двете страни участват сродни племена, разделени по волята на съдбата - везеготите, от една страна и остроготите и гепидите от друга. Интересното е че Атила се е доверявал изцяло на "своите" готи и не е имал никакви съмнения относно тяхната лоялност, което се е потвърдило и в битката ( те убиват Теодорид).

                      И третата интрижка, която се заплита според Иордан е факта, че Аеций и Атила се оказват приятели от детинство - Аеций на времето си е прекарал доста време при хуните като заложник, дружейки с Атила и под покровителството на баща му Ругила! В крайна сметка Аеций оставя битката недовършена, убеждавайки готите да се оттеглят след като Атила е блокиран в лагера си и очаква своята гибел. Поводът е смъртта на Теодорид и необходимостта наследникът му - Торисмуд да поеме властта според церемониала на готите. Истинският повод, пак според Иордан е, че Аеций се безпокои, че след гибелта на Атила готите ще станат прекалено силни и това би застрашило Империята.
                      Какво следва от това - вече се писа. Както казваше една моя леля - ако искаш да разсмееш Господ - сподели плановете си с него! Та така с плановете на Империята... :vsad:

                      И тъй като ставаше въпрос за аланите - по сведения на Пр.Кесарийски (Войната с вандалите) аланите стават част от вандалските племена по време на преселването им от Панония в Испания и африканското турне на Гизерих - вожда на вандалите по това време :mike: . Има дори предположения, че баските са далечни родственици на аланите, тъй като езикът им е близък до някои северокавказки наречия.
                      Last edited by НВС; 20-11-2007, 10:00.
                      "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

                      Comment


                        #12
                        Аланите са иранци по език и няма как да са рода с баските, които въобще не са индоевропейци. Не са и част от вандалите, а просто се присъединяват към тях.


                        thorn

                        Средновековните църкви в България

                        Comment


                          #13
                          Доколкото аз знам, баските ги изкарват родствени с грузинците. По - общата теория, е че тъй като имат език, който е изолиран, те са прединдоевропейско население от едно време.
                          Не 7, а 77 пъти по 7...

                          http://www.mathematicalanthropology.org/

                          Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

                          Comment


                            #14
                            НВС написа
                            Според Иордан, там се бият ляво крило - римляните на Аеций (с помощни воиски от германци), дясно крило - готите на Теодорид( вестготи-везеготи) и средата - аланите на Сангибсан, като съюзници...
                            Та мисълта ми беше (в случай, че някой не ме е разбрал), че действително Еций е бил способен военачалник, но дори и Валентиниан да не беше го убил, той едва ли щеше да възкреси Империята. Без своите съюзници Еций е бил неспособен да направи каквото и да било. Да не забравяме също и това, че в Галия визиготите на Теодорих са се сражавали за собствената си нова родина.

                            Darkas написа
                            За аланите - ако те бяха от тюркски произход, откъде тогава имат вождове с името Аспар?
                            Че кой твърди, че са от тюркски произход?

                            tonev написа
                            стигаме до въпроса какви са баските? или по скоро какви са били тогава, щото сега може и да са нещо друго...
                            Вероятно тогава са били каквито са и сега, защото езикът им не прилича на никой език по света. Затова се приема, че те са някакво древно, прединдоевропейско население. Но откога обитава Пиренеите, едва ли някой може да каже със сигурност.

                            tonev написа
                            в не една карта от 3 -4 в държавата на баските е дадена точно в прикавказието.
                            Не съм виждал такива карти. Да нямаш предвид албанците, или иберите?:sm186:

                            "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                            Comment


                              #15
                              Last roman написа
                              Аз обаче не мога да вдена как изведнъж от Балканите Галиен се прехвърля край Медиолан, където става жертва на заговор.
                              Информацията във вторичните източници за действията на Галиен и Клавдий срещу готите през 267-269 г. е доста противоречива и объркана. Поради това наскоро направих опит да проуча по-добре тези събития и да си сглобя картината. Успях да стигна до някакъв не много сигурен извод. Но ето част от записките ми по въпроса:
                              “... Маркиан съумява да нанесе поражение на варварите и да ги принуди да напуснат Ахея. От там те се отправят към Епир, Македония и евентуално към Илирикум. През лятото на 268 г. Галиен оставя войната с Постум и се отправя на изток срещу готите. В решителния сблъсък край р. Нестос Галиен нанася тежко поражение на варварите. Мнозина от тях намират смъртта си по време на битката, а останалите се измъкват през планинските проходи, като с колите си препречват пътя на римляните зад гърба си.
                              Докато Галиен воюва с готите, през септември 268 г. Авреол, командващ конницата, оставена в района на Медиоланум да следи за действията на узурпатора Постум, решава сам да узурпира властта. Когато научава за намеренията на Авреол, Галиен веднага потегля за Италия, поверявайки на Маркиан и Марк Аврелий Клавдий командването във войната срещу готите. Бойните действия срещу варварите са продължени от Маркиан с променлив успех. На път за Италия, Галиен е убит в резултат на заговор. За император е избран Клавдий ²² (268-270).”

                              Last roman написа
                              Въобще този император е доста противоречива личност, въпреки че е тотално оплют от съвременниците си /най-вече заради това, че забранява на сенаторите да заемат военни и административни длъжности/, виждаме, че е правел всичко по силите си, за да запази поне част от империята.
                              Според мен, има още поне няколко причини да бъде оплюван (може би често пъти незаслужено) от съвременниците си. За разлика от баща си и другите войнишки императори от ²²² век, Галиен не е бил воин, а по-скоро интелектуалец. Поради това той не е имал голям авторитет сред армията и сред калените в множество битки военни командири. Той просто не е бил един от тях. Докато е бил жив Валериан, в Империята е имало някаква стабилност. След смъртта му обаче настъпва пълен хаос. От всички страни се надигат узурпатори срещу презряния император, а от създалата се анархия в пълна степен се възползват варварите, които опустошават римските територии и окупират Дакия и Декуматските поля.
                              Галиен е обвиняван от съвременниците си и за това, че на фона на разпадащата се Империя не се е лишавал от удоволствия.
                              И въпреки, че е показал определени качества, пълната липса на авторитет му е връзвала ръцете и го е правела неспособен да се справи със сложната ситуация. Поради това мисля, че за съжаление, отстраняването му е било наложително с оглед държавните интереси. Рим е имал спешна нужда от император с авторитет, който да наложи ред в държавата.

                              Иначе и аз изпитвам известни симпатии към Галиен.

                              "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                              It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                              Comment

                              Working...
                              X