Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Размера на армиите през Гръко-Персийските войни

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Размера на армиите през Гръко-Персийските войни

в момента уча за Гръцко-Персийските войни и обърнах внимание,че по времето на Ксерск (сина на Дарий I) имало поход с/у Гърция с войска която наброява 3 милиона души:
    Различни племена,носий,наречия,въоръжение. през 480г.пр.Хр. армията настъпила през ТРАКИЯ,Македония и тесалия.
    ТА ВЪПРОСА МИ Е ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА Е ИМАЛО ТОЛКОВА ГОЛЯМА АРМИЯ ПО ОНОВА ВРЕМЕ И КАК Е БИЛО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗХРАНИ ТЯ
    http://trakite.free.bg
    =VNVV=Fly_Frog

aao написа
    в момента уча за Гръцко-Персийските войни и обърнах внимание,че по времето на Ксерск (сина на Дарий I) имало поход с/у Гърция с войска която наброява 3 милиона души:
    Различни племена,носий,наречия,въоръжение. през 480г.пр.Хр. армията настъпила през ТРАКИЯ,Македония и тесалия.
    ТА ВЪПРОСА МИ Е ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА Е ИМАЛО ТОЛКОВА ГОЛЯМА АРМИЯ ПО ОНОВА ВРЕМЕ И КАК Е БИЛО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗХРАНИ ТЯ
    Абсолютно невъзможно!! :aaa:

.
    ..И кажи ми ти страннико,
    чувал ли си звук,
    по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Ами само ще ти кажа, че според демографските изчисления преди Великото преселение на народите цялото население на континента Европа е било едва 3 милиона души. Сам си прави заключенията.
      (\_/)
      (°_°)
      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Warlord написа
        Ами само ще ти кажа, че според демографските изчисления преди Великото преселение на народите цялото население на континента Европа е било едва 3 милиона души. Сам си прави заключенията.
        аз отдавна си направих заключението но реших да попитам по-запознатите за да видя тяхното мнение
        =VNVV=Fly_Frog

Comment

А може ли да попитам защо толкова лесно отхвърляте източницита? Повечето хора знаят колко пъти самият аз съм правил същото, но аз все пак съм представял определени доводи. Тук не виждам подобни.
          Както обичам да казвам: "аргументи господа, аргументи" .
          Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Какъв е източника където го пише това?
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Warlord написа
              Какъв е източника където го пише това?
              ако ме питаш мен това го пише в учебника ми по история:
              "История на Стария свят" 7клас, издателска къща Анубис
              =VNVV=Fly_Frog

Comment

Населението не се е умножавало линейно, макар като ЦЯЛО графиката е нагоре, несъмнено. В отделните моменти има спадове, рухвания на целли общества, цивилизации и т.н. Човек не знае, макар че 3 милиона само армия ... ако това е 20-30% от населението на Персия, могло ли е то да е било къде 10 милиона?

Comment

Аз бях чел някъде, че тая въпросна армия е била 600 000 хилядна което не ми се вярва, ама 3 000 000 това вече е прекалено такава армия нито може да бъде изхранена, нито въоражена като хората.

Comment

Вероятно цитират Херодот или някой друг древен автор, макар да не мога да си спомня в момента за Гръко-персийските войни друг в момента.....древните автор, по принцип по мое впечатление не се церемонят много мнго с цифрите....макар че, доколкото си спомням Херодот май казваше-доколкото се обажда паметтта ми в момента, че армията на Ксеркс била 500 000 души/общо с флотилия и всичко останало/ и срещу нея се изправили тристата спартанци на цар Леонид при Термопилите :nod: Ясно е все пак, че броя е преувеличен...

Човек не знае, макар че 3 милиона само армия ... ако това е 20-30% от населението на Персия, могло ли е то да е било къде 10 милиона?
                    Когато става дума за една такава бомбастична цифричка, според мен е ясно, че некой (бил той автор на някогашно историческо съчинение или пък на съвременен учебник по история :aaa: ), поради некомпетентност, неинформираност или просто от желание да преувеличи дадена цифра, за да направи подвига на еди си кой, още по-голям....три милиона, извинявам се, ама не съществува, доколкото съм запознат даже със съвременната стратегия/а тука далеч не съм разбирач, макар да ми е интересно../, възможност да тръгнеш на военен поход с толкоз....май некой, дето е писал учебника не е у ред...мдаам тва смятам аз....а иначе за населението на Персия...не знам, дори и да приемеме, че е било 10 милиона/макар аз лично да съм склонен да сложа максимума м/у 3-5 милиона/, не смятам, че поддържаната армия е била 3 милиона...ако приемем, че действително са били 10 000 000, то максимума, който давам 700-900 000....правя тези предположения в момента, малко по усет без да съм правил некви справки. Ако някой направи или пък даде некви линкове, не би било лошо...аз май преди записвал на диск едни подобни материали и предположения, ама не съм сигурен...ше видя, дали бих могъл да изровя нещо.....

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                    ,sevogorob eht erew ysmim llA
                    .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
                    тарляха се и сврецваха във плите;
                    съвсем окласни бяха тук щурпите
                    и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Тъй като преди не много време съм учил по този учебник, мога да опровергая написаното от aao, че персииската армия е наброявала 3 милиона души, а 2 милиона, ето цитат от "История на Стария Свят" 7клас Васко Арнаудов, Цветан Цветански, Глемият двубой - Изтокът срещу Запада, стр. 67: "Поемайки властта, неговият син Ксеркс смазал въстанието и предприел замисления от баща му поход срещу Гърция. Персия разполагала със силен флот и армия. По думите на древногръцкия историк Херодот(V в. пр .Хр), който явно преувиличил, персииската войска наброявала 2 милиона - една поразителна смесица от най - различни племена, носии, наречия, въоръжение. След Една солидна подготовка, през 480г. пр. Хр., армията настъпила през Тракия, Македония и Тесалия"
                      Дори авторите на учебника пишат, че най-вероятно Херодот преувеличил...
                      Ако трябва да преразкажа думите на един Американски археолог(доколкото се сещам) цитиран в същия учебник казва нещо подобно: И Херодот е източник на историческа информация( макар и не винаги достоверна), но той не е достатъчен... Нещо подобно беше, но аао обръщаи малко повече внимание на подробностите, колкото и дребни да са те... :sm100:
                      По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
                      --- Цицерон ---

Comment

Авторите на моят учебник са други а също така и страницата не е същата при мен страницата е 83
                        =VNVV=Fly_Frog

Comment

В четвъртък като че ли даваха по телевизията "Битката на спартанците". Там казаха, че Ксеркс навлязъл в Гърция с 250 000 души войска през 480 година пр. Хр.

Comment

aao написа
                            ако ме питаш мен това го пише в учебника ми по история:
                            "История на Стария свят" 7клас, издателска къща Анубис
                            Ами ако трябва да коментирам учебниците за средните училища като извори по-добре да си замълча. :o :stupid:

byzantiner написа
                            Вероятно цитират Херодот или някой друг древен автор, макар да не мога да си спомня в момента за Гръко-персийските войни друг в момента.....древните автор, по принцип по мое впечатление не се церемонят много мнго с цифрите....макар че, доколкото си спомням Херодот май казваше-доколкото се обажда паметтта ми в момента, че армията на Ксеркс била 500 000 души/общо с флотилия и всичко останало/ и срещу нея се изправили тристата спартанци на цар Леонид при Термопилите :nod: Ясно е все пак, че броя е преувеличен...
                            Мда, сега като видях, че става дума за Херодот всичко ми стана ясно. Той всъщност посочва, че първият път когато персите стъпват на Балканите, още по времето на Дарий ², те наброявали 700 000. След като прекосили Босфора, те направили преброяването и издигнали колона, на която били записани имената на всички народи, от които имало войници във войската им. "Преброяването" станало като натъпкали на едно място плътно един до друг десет хиляди човека и ги заградили с ограда, след това я изпразнили и на същото място натъпкали още десет хиляди и така докато през нея не минали всички войници и по този начин било направено изчислението, върху което Херодот очевидно си е добавил солиден бонус за да изтъкне голямата победа над гърците над безбройно многото перси.
                            За Термопилите аз бях чел, че Херодот посочва 1 милион (трета версия, явно тази цифра нараства като аритметична прогресия :nut: ) за броя на персите, а не 3 милиона. Но трябва да се вземе в предвид и факта, че древните гърци са наричали числото 10 000 (десет хиляди) милион, и от там могат да се направят някои основни преобразувания на данните в повечето източници, ако въобще е имало някаква обективност и точност.

А и победите на гърците над персите, толкова едностранчиво написани и възхвалявани от Херодот и по-късните гръцки автори, са твърде преувеличени.
                            При Термопилите, първо не е имало никакви милиони перси. Второ това е един съвсем тесен проход който не позволява един до друг да се бият по няколко войника наведнъж. Така че схватките са били индивидуални - лице в лице, докато останалите перси са изчаквали реда си в теснината. Така, че не само гърците, но и който и да било друг при това положение би задържал колкото и да е огромно количество противници само с 300 човека. Но и да не забравяме, че все пак персите в крайна сметка избиват до един защитниците на прохода и го прекосяват макар и с големи загуби.

По принцип за персите войните с Гърция не са били от особена важност. Територията им се е намирала в периферията на тогавашните цивилизации и от стратегическа гледна точка не е била от голямо значение за персите. Освен това е била и крайно бедна на природни ресурси и обработваеми земи в сравнение с Месопотамия и Египет например. Както казва Гор Видал според персите там можели да се отглеждат само маслини, а те не понасяли маслините.
                            Персийската агресия в Гърция е провокирана повече от вътрешни интриги и стремежи на отделни аристократи и военачалници от двора на Дарий ². Някои от тях са били под нещо като домашен арест в двореца му и са търсели начини да се отърват от положението, други доста по-авантюристично настроени просто са искали поле за изява, набиране на престиж и изкачване в йерархията. Някои от тях успяват да убедят Дарий, да ги прати начело на големи войски за да завладеят и далечният запад, мислейки си, че срещу гърците като слаб противник ще пожънат бързи и лесни победи. Но несериозността на тези походи и подценяването на противника, както и все пак героичната съпротива на елините, довежда до техният крах.
                            Един от авантюристите целящи да се издигнат и спечелят слава на завоеватели е Мардоний. Той търпи пълен провал в гръцката кампания, като една от причините е и че при едно внезапно нападение траките нанасят поражение на персите, а самият той е тежко ранен в битката и неможе да продължи да ръководи похода.

Но да се върнем на 3-те милиона. Значи както казвате, дори и по това време населението на цялата Персийска империя да е било 10 000 000, с което мога да се съглася, това значи че трябва да има мобилизационно напрежение от близо 30%, или една трета от цялото население (!) Така излиза, че дори е нямало толкова боеспособни мъже между 16 и 40 години. Като тук въобще не се взима под внимание фактът, че е напълно невъзможна такава пълна мобилизация на абсолютно всички войски и изтеглянето и придвижването им през хиляди километри планини и пустини, за изхранването и снабдяването да не говорим. Дали персите ще опразнят от войски всичките си провинции за да ги хвърлят срещу някаква си Гърция, това би било равно на разпад на империята, ако тя не поддържа постоянно гарнизони във всички провинции.
                            Всъщност мисля, че преди Първата Световна война войски от над 1 000 000 души никога не са били събирани на едно място, ако някой може да даде пример - слушам.
                            Last edited by Warlord; 04-01-2006, 14:48. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                            (\_/)
                            (°_°)

Comment

Warlord е прав, тъй като там все пак е писано на по лек стил ако мога така да го кажа, също така авторите се стремят да не объркват учениците...малко уроци от този учебник са както трябва написани според мен.....
                              По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
                              --- Цицерон ---

Comment

Working...
                              X