Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПЕРСИЙСКАТА ИМПЕРИЯ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Наистина, Персия е имала финасовия ресурс да си набави най-доброто като въоръжение и вероятно го е правила, така че поражението от гърците не би трябвало да се дължи на липса на качествена екипировка, а по-скоро до начина на употребяването и.

Comment

Afshin

Aз като половин персиец не мога да остана равнодушен относно Гръко-Персийските войни.За съжаление пове4ето сведения около тези събития имаме от Херодот/бащата на лъжата/.И как би могло да бъде ина4е,като според него персите произлизали от митологи4ният гръцки герой Персей.Изпадналите в немилост гръцки тирани образували цяла фракция в Персия,целяща да подтикне персийския цар да нападне родината им за да могат с негова помощ да си върнат власта.Между тях бил тиранинът на Атина Хипий,4ието изгонване от Гърция довело до създаването на демокрацията;тирана на Милет Хистией,които помогнал на Дарий Първи да премине Хелеспонта след похода му срещу скитите;Темистокъл,4ието дело запо4нато като предателство,завършило като спасение за цяла Гърция.Всъщност целта на персийските царе била да овладеят Средиземноморието и да развият търговска дейност.Гърците така и не разбрали,4е Персия е голяма и богата,а Гърция-малка и бедна.Но за постигането на тази цел персите първо трябвало да се справят с гърците,които все се бунтували.Походите не завършили с успех по редица при4ини:персите били предадени от своитве капитани/които били 4ужди наемници/,персийските генерали не действали по най разумния на4ин,природата също им изиграла лоша шега.

Comment

Буквата "ч" се намира на мястото на ~.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Afshin написа
          Aз като половин персиец не мога да остана равнодушен относно Гръко-Персийските войни.
          Аз като 1/16 грък, също не съм равнодушен. :twisted:

На площад "П.Славйков" срещу 50-60лв. се намират "Исторически съчинения" включващи "Анабазис" и "Гръцка история" на Ксенофонт. За сумата от 20 лв. се намира Киропедия, на същият автор.
          Проче ти ги и след това формирай мнение за гръцките автори и отношението им към Персия.
          Като как така си половин персиец?
          Аз дали съм изцяло тракиец или 1/16 грък и 1/16 македонец останалото българин. :sm186:
          Италианците дали са Римляни?, Гърците дали са Елини?

П.П. като ходиш на Славейков си купи и Сатирикон на Гай Петроний, няма общо с темата но ще ти е забавно.
          "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

А мен като 100% българин ми харесват персийските биреми - броненосците на Средиземноморието тогава. Но не съм и равнодушен към атинските кораби - крайцерите на епохата.
            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
            Неизвестен руски адмирал

Comment

Afshin написа
              Aз като половин персиец не мога да остана равнодушен относно Гръко-Персийските войни.За съжаление пове4ето сведения около тези събития имаме от Херодот/бащата на лъжата/.И как би могло да бъде ина4е,като според него персите произлизали от митологи4ният гръцки герой Персей.Изпадналите в немилост гръцки тирани образували цяла фракция в Персия,целяща да подтикне персийския цар да нападне родината им за да могат с негова помощ да си върнат власта.Между тях бил тиранинът на Атина Хипий,4ието изгонване от Гърция довело до създаването на демокрацията;тирана на Милет Хистией,които помогнал на Дарий Първи да премине Хелеспонта след похода му срещу скитите;Темистокъл,4ието дело запо4нато като предателство,завършило като спасение за цяла Гърция.Всъщност целта на персийските царе била да овладеят Средиземноморието и да развият търговска дейност.Гърците така и не разбрали,4е Персия е голяма и богата,а Гърция-малка и бедна.Но за постигането на тази цел персите първо трябвало да се справят с гърците,които все се бунтували.Походите не завършили с успех по редица при4ини:персите били предадени от своитве капитани/които били 4ужди наемници/,персийските генерали не действали по най разумния на4ин,природата също им изиграла лоша шега.
              ти да не си чел 'Сътворението' на Гор Видал... :twisted:
              sigpic

Comment

Да,чел съм Сътворението и много други книги.И добре че има такива като Гор Видал,които да отворят очите на заблудените.Много хора смятат че Дарий Трети Кодоман е бил слаб цар.Аз не мисля така.След смъртта на Артаксеркс Трети неговите синове били един по един отровени от неговия везир Багой/Багоас/.Той се опитал да управлява чрез най-малкият от тях,Арсес,който също последвал съдбата на братята си.Дарий,бил роднина на царското семейство успял да надхитри Багой и го накарал да се самоубие/последният искал да отрови Дарий,но той разбрал за плановете му/.Сами виждате,че той преди това дори и не си е представял,че един ден щте бъде цар.А и персийската империя още преди това вървяла към своя разпад.Непокорните сатрапи се отцепвали и се смятали за независими,из цялата империя постоянно избухвали възтания,а и Гръко-Персийските войни напълно изтощили държавата.Що се отнася до А.Македонски,факт е че е бил невероятен военен стратег,много импулсивен и непостоянен/като идола си Ахил,чийто потомък смятал че е/.Персите никога няма да му простят за стореното от него в Персепол,при положение,че градат се е предал.Вършил е и други безчинства,унищожил е редица книги на зороастрийските жредци и много от тях е избил.Той сам казва,че е бил нещастник,тъй като стигайки да Индия,вече си мислел че е покорил целия свят/какъв наивник/.А след смърта му неговите пълководци си разделят земите.

Баща ми е Иранец,следователно съм половин иранец/персиец/.
                Last edited by Afshin; 20-02-2007, 19:19. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Вечни етноси няма. Игнорираш партите и саките и арабите, участвали в етногенеза на съвремените иранци. Това е все едно да кажеш, че днешните гърци са елини, а римляните са италианци.
                  Персите са били погубени именно от сепаратизма на отделните провинции и от липсата на ефективна и дисциплинирана армия, която да се противопостави на македонската фаланга.
                  Че Сашко е палил и вършеел като луд - това е ясно. Все пак за гърците всички останали народи са били варвари и заслужавали само варварско оношение.
                  sigpic

Comment

Много хора смятат че Дарий Трети Кодоман е бил слаб цар.Аз не мисля така.
                    Е ок, бил е слаб военачалник

А персите (фарси) освен народ са и религиозна общност. Афшин, баща ти да не е зороастриец?
                    A strong toun Rodez hit is,
                    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Afshin

Не,баща ми е атеист/всъщност той като всеки човек си има свои собствени виждания за Бог и за Света/.Може да се каже,че нашият мироглед е близо до този на персийският поет и учен Омар Хаям.Аз не съм игнорирал партите и сасанидите,но те се появяват на историческата сцена по-късно.Иначе е факт,че народите са вече наистина много смесени/както се казва,кой от където е минал,там си е оставил семето/.Що се отнася до Херодот и повечето гръцки автори,трудно може да се вярва на тях.Тъй наречената история на Херодот си е всъщност негова си история/такава,каквато на него би му се искало да бъде/,а не събития,отразяващи действителноста.Що се отнася до Дарий Кодоман,вече писах,че той е станал цар вследствие на обстоятелствата и е нямал нужните умения на държавник,най-вече във военно дело.Просто времената са били трудни,а една птица пролет не прави.По-голямата част от персийската армия е била от наемници,които по-скоро биха умрели в битка,отколкото да служат на Персия.Може би това е най-голямата грешка на персите-че те така и не успели да изградят своя собствена армия.

Comment

Хайде да пробваме да държим темата на ниво следващия път
                        Форумен Правилник

Comment

Дарий III Кодоман е бил слаб и късоглед стратег и цар за мен, двама гърци са му казвали каква стратегия би била успешна срещу А. Македонски- Ментор и Харидем но той избира фронталния удар с македонците и бърка. Имал е време след Исос да я запощне мащабна партизанска война срещу македонците но не го прави, според мен той е бил един вид заложник на най- видните си хора в своето обкръжение. Артаксеркс ΙΙΙ e последния ахеменидски монарх за мен който е могъл да спре македонското нашествие.

Comment

Лесно многознайството с късна дата!
                            същото щяха да твърдят и за Александър, ако персиецът пир Граник беше по-точно му разсякъл шлема с главаат барабар.
                            Прочети постовете по-горе, за Гор Видал, ако не си го чел, го прегледай!
                            Проблемът, е че съдим за всичко само от гръко-римски автори, естествено твърде пристрастни!!!

Comment

Така е ама от каква дата да съдя. Не може да се варне миналото само може да философстваме над него. Еми така си е с тия един фаитон жертви дето ги дават във всяка битка ...тия да не са терминаТОРи

Comment

Относно Гор Видал нищо повече от добра книга.

Comment

Working...
                                X