фестивалът в Свищов тази година ще е от 18 до 20 септември!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Снимки от римска възстановка
Collapse
X
-
Айде, дано тая година нещата станат по-изгладено, организирано и успешно. А и ние да се учим от тия, дето са по-напред с материала от нас :Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.
МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12
Comment
-
gladiator написа Виж мнениеДругарю Д. Русев - поне на мен ми се струва, че темата с римски възстановки е малко травиално изчерпана, където и да съм гледал снимки от света на такива-дори в Австралия, те до болка повтарят един и същ модел на екипировка. какво ново ще кажем-покажем ние?
Comment
-
gladiator написа Виж мнениеДругарю Д. Русев - поне на мен ми се струва, че темата с римски възстановки е малко травиално изчерпана, където и да съм гледал снимки от света на такива-дори в Австралия, те до болка повтарят един и същ модел на екипировка. какво ново ще кажем-покажем ние?
Всеки си има поглед и причина да гледа или участва. Вашият е такъв и аз го разбирам. Търсите разнообразие от преекспонираното, в което няма нищо лошо. Но за мен идеята на една възстановка надхвърля далеч семплата й фабула и визия. Това е моят ъгъл. Допускам, че може и да ме оборите с професионални аргументи.Last edited by Dobromir Rusev; 15-01-2009, 00:35.Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеМалко си гледал. Възстановяват се не само ранноимперските легиони. Има и доста реконструкции на късни /4-5 век/ легиони, особено в Англия. В никакъв случай не е един и същ модел на екипировка.
Иначе клубове за възстановка на 3-4 век има и в Германия:
английския сайт:
Comitatus is Britain's leading Late Roman re-enactment group helping to set a new standard in historical authenticity. Putting on events across the North and down into the Midlands, the group is able to bring to an event a complete living history presentation demonstrating the life and skills of the Late Roman army, including infantry, cavalry, archery, artillery, gladiators and everyday life.
и ето този интересен датски сайт:
T.Jonchev големината /форма, ширина, дължина/ и начина на носене и обличане на една тога зависи много от периода /дали е републикански или принципат/. Моята скромно я приписвам към най-опростения републикански модел:
sigpic
Comment
-
Интернет е малко заблуждаващ фактор, ако се взема за 100% източник при правенето на една тога. Да не говорим, че има една кичозна и отвратителна купонджийска мода на запад, от която тръгват асимилирани много грешни представи. Дават се схеми, които нямат нищо общо с това, за което пишат Квинтилиан и Тертулиан. Ама кой да ти чете.
Тук пишат, че републиканска претекста е била дълга до 4.30 без подгъв - такова нещо незнам дали сте увивали около себе си, но е КРАЙНО недостатъчно, камо ли за направата на умбо, а и при тоя силен срез при краищатата нито една републиканска статуя нямаше да изглежда така. Втората - чисто бялата е била pura (чиста). Обаче нейното име е candida, от където идва и думата кандидат, и има съвсем други мерки, форма и предназначение. Да не говорим за материала, а и че има гръцки и латински модел на носене....ама тва е за един друг форум!Last edited by Dobromir Rusev; 15-01-2009, 13:59.Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.
Comment
-
Last roman написа Виж мнениеЧел съм от доста места за тогите, но наистина моята се оказа къса /поне още метър мисля да я удължа/, иначе републиканска тога с умбо едва ли е възможно да се завърти. Трябва си имперска.Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.
Comment
-
Другарите Торнов и Русев, към които питая само най-дълбоко уважение, не са ме разбрали правилно! въобще не омаловажавам онези които жертват време, пари нерви, лични контакти за да съживят PAX ROMANA!!!
въпросът беше ако може да се излезе от шаблона, не само да се събираме да си очукаме теникиите, но и да се извлече някаква полза
Comment
-
Dobromir Rusev написа Виж мнениеАз не за друго, ама щото се оказва в един момент (колкото и парадоксално да звучи), че е по-лесно днес да се стегне едно цяло въоръжение на легионер 1-2 век, отколкото да се направи правилна тога - нещо което всеки си мисли, че е елементарно, казвайки: "кво толкоз - един чаршаф"!sigpic
Comment
Comment