Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снимки от римска възстановка

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

До колкото знам жени-гладиатори е имало, но в редовната армия надали се е допускало
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

А имало ли е жени сенаторки, консулки, преторки, легатки? :sm186: А статута на жената в семейството какъв е бил? Имало ли е жена pater familias?

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Айде стига майтапи. Жената е играла важна роля в римското семейство като пазител на домашното огнище. Грижела се за възпитанието на децата и домакинството.
        Вече през Императорския Рим много амбициозни съпруги на императори играли голяма роля в управлението на държавата.
        Като започнем от Ливия, минем през Агрипина, Плотина, Юлия Домна, Мамея, Константина, Гала Плацидия, Хонория, Теодора...
        sigpic

Comment

Пропусна Месалина
          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
          きさまはしんでくださいませんか
          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Сравнена с древната гъркиня е имала много голяма независимост. Най-малкото, може да притежава самостоятелно имущество. Била е самостоятелен правен субект. Но баш pater familias...
            А за легионерки не съм и чувал дори.
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Last roman написа
              Айде стига майтапи. Жената е играла важна роля в римското семейство като пазител на домашното огнище. Грижела се за възпитанието на децата и домакинството.
              Те и робите са играли голяма роля. Обаче вие тук явно обсъждате разни възстановки. Не мисля, че някой от вас би искал да играе роб, например...
              Last roman написа
              Вече през Императорския Рим много амбициозни съпруги на императори играли голяма роля в управлението на държавата.
              Като започнем от Ливия, минем през Агрипина, Плотина, Юлия Домна, Мамея, Константина, Гала Плацидия, Хонория, Теодора...
              Е, да. Еманципацията не е от вчера. И всъщност точно това ми беше мисълта. Просто си мислех, че вече живеем в един доста силно феминизиран свят. Жените са навсякъде - в армия, полиция, политика, стопанство, моторни спортове... Дори някои от тях се справят добре в тези области. И жените все по-малко обичат да готвят. Даже основните TV готвачи са все мъже...
              Та съвсем сериозно, интересно ми е какво поражда у една жена интерес към древния Рим, в който мъжете определено са доминирали?
              И за да не бъда неправилно обвинен в сексизъм ще подчертая, че само може да ме радва факта, че все още има жени, които не страдат от феминистки комплекси...:tup:
              Да погледнем чисто практично. Възстановките, които обсъждате тук ще са предимно на разни битки, предполагам. Чисто мъжка работа. Може, обаче някоя жена да предлага на зяпачите разни римски специалитети, като съсел в liquamen, например или солена риба, натопена в мед, както и разредено вино, подсладено също с мед. А зяпачите като опитват храната ще притичват до вомиториума... Момент, отивам да повърна. След малко се връщам...
              Две минути по-късно: А издаването на готварски книги може да стане и без никакво сдружение.
              Иначе би било интересно да се спретне едно цяло римско градче с обществени сгради, бани, амфитеатри, тоалетни... или едно легионско лагерче... Ще стане много истинско, но колко ли пари ще струва.:sm186: А пък и като знам, че човек за да си построи клозет в двора на село трябват един куп разрешителни.:aaa: Забравете. Това за римското градче все едно, че не съм го казвал...
              А пък ако някой иска да се почувства наистина римлянин, най-добре е не просто да сготви някой римски буламач, да облече един чаршаф, или да се въоръжи подходящо. Най-добре е всички ентусиасти да зарежат домовете си, телевизия, I-net, хладилници, автомобили, климатици, сапун, тоалетна хартия и всички плодове на съвременната цивилизация. Отиват на лагер за една седмица. Изминават всеки ден по 15-20 мили в пълно бойно снаряжение, докато им излязат плюски по краката от римските сандали, а всяка вечер се окопават докато им излязат плюски и по ръцете. Така чрез естествен подбор ще се отсеят истинските римляни. Тези които се откажат до една седмица, отпадат. Тези, които издържат до край, получават римско гражданство.
              Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 06-03-2007, 16:39.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Подозирам, че в такъв случай получилите римско гражданство ще бъдат твърде малко.
                Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Юлиан Август написа
                  Подозирам, че в такъв случай получилите римско гражданство ще бъдат твърде малко.
                  И аз имам подобни подозрения.:tup:
                  P. S. Ако някой иска да се почувства като римлянин, може да опита и в домашни условия. Нека си събира урината в някакъв съд, а след това да си изпере дрехите с нея...
                  Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 06-03-2007, 16:40.

Comment

Warlord написа
                    До колкото знам жени-гладиатори е имало, но в редовната армия надали се е допускало
                    Правилното твърдение е по-скоро - имало е роби-гладиатори.
                    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                    きさまはしんでくださいませんか

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                      ...Та съвсем сериозно, интересно ми е какво поражда у една жена интерес към древния Рим, в който мъжете определено са доминирали?:confused....И освен това: Дали е имало жени - легионери, центуриони, легати, сенатори, патер фамилиас и т.н.? Ква е била ролята на жените и т.н.? ...:...
                      Отговорих на въпроса, но го изтрих...
                      Що ли се се занимавам да отговарям на хора, дето не заслужават отговор, а задават глупави въпроси, пълни с комплексарски подтекст... и след като прочетат написаното от другите, замазват казаното по гнусен и недостоен начин...... ...

------------------------------------------------
                      Тurpe est rem bene coeptam male finire!
                      Last edited by LiquamenA; 06-03-2007, 22:35.
                      чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
                      /Из Конституцията на Република България/

Comment

ъъъъ? аз лично не виждам защо една съвременна жена да не се интерисува от историята на древен Рим...

请您死在地狱般的阵痛
                        きさまはしんでくださいませんか

Comment

Месалина не става в чисто нравствен аспект, иначе подвизите й са ненадминати от никоя друга римлянка. :kill_myse

А и не виждам за какво толкова спорите - нормално е един разплут съвременен обитател на цивилизования свят да не може да издържи форсиран дневен преход от 25 - 30 км. с 25 кила на раменете си; за копаене на лагер вечерта да не говорим. По Дискавъри бяха дали една такава възстановка с морски пехотинци, които се правеха на легионери и момчетата доста се озориха, въпреки че са тренирани на натоварвания. Затова е наивно да сравняваме обикновен човек от 21 век с римски войник от 1-2 век, за който подобни операции били рутина и въпрос на ежедневни тренировки.
                          Въпросът е хората, които проявяват интерес към римската култура да бъдат запознати с римското облекло, оръжието, кухнята, обичаите и пр.
                          И не виждам защо в България да не могат да се организират подобни мероприятия, при положение че на изток и на запад от нас римските възстановки са доста популярни. Стига да има желание и съмишленици, всяка добра идея ще процъфти, попаднала в благоприятна почва.
                          sigpic

Comment

LiquamenA написа
                            Що ли се се занимавам да отговарям на хора, дето не заслужават отговор, а задават глупави въпроси, пълни с комплексарски подтекст...
                            Признавам, че подходих доста гадно към въпроса за твоя интерес към Рим. Но наистина ми е любопитно. Явно доста съм те засегнал. Затова любопитството ми ще остане недокрай задоволено. И то изцяло по моя вина. Няма да моля и за извинение, защото сигурно няма да го приемеш. А и сигурно не го заслужавам. Но и ти не се гневи. Не се поддавай толкова лесно на провокации. Една истинска римлянка трябва да е по сдържана.
                            LiquamenA написа
                            и след като прочетат написаното от другите, замазват казаното по гнусен и недостоен начин.
                            Не разбирам какво имаш предвид под замазване по гнусен и недостоен начин. Ако коригирането на някоя и друга правописна грешка го смяташ за недостойно, не мога да се съглася с теб. Впрочем дай ми конкретен пример, защото не ми става съвсем ясно за какво иде реч.
                            Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 07-03-2007, 14:18.

Comment

"Герои были в наше время ...Богатыри не мы!" - Ю.Лермонтов

PS - Императоре, ти май все търсиш оправдание да не се извиняваш

请您死在地狱般的阵痛
                              きさまはしんでくださいませんか

Comment

Мда - "Плохая им досталась доля
                                Не многие вернулись с поля..."
                                sigpic

Comment

Working...
                                X