Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Траките

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Също така, забележете следните детайли:
    1. Платентата любов се превръща в много доходен бизнес по онова време. Ясно че най-платежосопсобните по онова време ще да са били войниците, понеже са били на твърда заплата, нещо с което много малко хора от онова време са можели да се похвалят.
    2. Платената любов се превръща в легален законен бизнес в Римската Империя
    3. Легализирането на проституцията донякъде е било с цел да се запазят добрите патрициански нрави, да се пренасочат сексуалните желания на мъжете от благочестивите съпруги към онези другите, специално регистрирани за такива цели.

    В годините преди Изригването на Везувий е имало рязък бум в тази индустрия, нещо което се е запечатъло в залетия с огнена лава Помпей като на филмова лента в триизмерно изображение..
    Ако се вгледате в някои от римските бани по нашите територии - сигурен съм ще откриете много общи неща.


    Ето това от Варненските терми:

    https://youtu.be/rudJ-kuidUA
    Last edited by BGTRAK; 21-10-2019, 01:48.

    Comment


      Темата за траките и връзката им със славяните посредством балто-славяните - наричани още анти доста се поотклони и премина във "фолк-историята" на средновековието.

      За непосветените в тоя форум , добре е че си имаме "Гръцки Извори за Българската История" или така нареченото ГИБИ.

      Това си е като скъпоценно съкровище за търсачи на древна история, при това преведено на чист и забавен български език.. Издание на БАН. (free)
      Нашите академици на времето доста работа са свършили, тихомълком , без много реклама.
      Ще ми трябва известно време да асимилирам цялата тази информация, оказва се че доста неща има написани за онези незнайни тъмни векове ....

      Comment


        Има и латински извори (ЛИБИ, пак там). Има и разни други.

        Закачал на Яндекс-диск издания источников по болгарской истории двух серий Извори за Българската история (представлены более полные издания, чем раньше было) и «Архивите говорят». Выпуск этих книг осуществляется с 1954 до 2000-х годов. В списке жирным стоит то, что имеется в…

        Comment


          Какво стана с този форум?
          Защо се беше прецакал за толкова дълго време?
          Има ли това връзка със срутването и на другия форум в наука ?

          Comment


            Като цяло не, не знам да има някаква връзка с външни фактори. Имаше технически проблем и хостинг компанията бяха предприели мерки да го ограничат. Забавихме се малко повече с пускането отново поради доста натоварен "реален живот" Извинявам се за което.
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

            Comment


              Препоръчвам книгата: Борис Живков. Хазария през IХ и Х век
              Можете да я откриете в Академията или да си я купите.
              Това е най-доброто, което откривам за Хазария до момента, и съответно връзката с българите е много добре разгледана.

              Comment


                Имам два съществени въпроса за войската на траките. Няма да разглеждаме периода, когато са били в армиите на Александър или римските. Изобщо няма да говорим за тези измишльотини напоследък, дето всеки варварин победил Рим го изкарват тракиец. Победил ли си Рим си тракиец, не си ли победил не си или как в битката при Абритус готите ги изкарват траките гети, после в битката при Ниш като ги побеждават пак са варвари и отново траки в битката при Адрианопол. Първият въпрос ми е били ли са траките както казват западняците combined force. Тоест различни видове войска дето действат заедно, както армиите на Александър, за разлика от римляни, атиняни и спартанци, които имат една основа и на другите видове войска се обръща по-малко внимание. Какво имам предвид например траките имат пехотинци с ромфеи или фалксове при даките, леки пехотинци пелтасти, тежка конница, дори конни стрелци. Това са разнообразни видове войска. Излишно е да говорим за комбинацията на цар Децебал от даки с фалксове и сарматски конници съюзници, което според мен беше по-опасно за римляните от галите, германците и бритите, беше от ранга единствено на партите. И вторият ми въпрос е гетите ли са единствените конни стрелци не само на балканите ами и в тогавашна Европа. Тракийската конница за близък бой е била по-добра от тези на елинските полиси, но разбира се отсъпва на македонската и тесалийската, които в близък бой са били номер едно в света по онова време. В Елада конната стрелба е била позната заради скитите. Но елинските аристократи са я практикували по-скоро като спорт. Гетите ли са тези, които масово адаптират скитския начин на бой, вероятно повлияни от тях.

                Comment

                Working...
                X