Херодот също говори за "племена", не за "села"
Това ни води до следващия въпрос: как се е стигнало до това обединение? Ако поначало имаме множество отделни селища, то е логично, че съседите ще враждуват едни с други за територия и ресурси (както сам пишеш: "това е суров свят"), евентуално, ако бъдат притиснати отвън, може и да се обединят под някаква форма срещу външната заплаха (или пък за обща изгода, да речем, общо нападение върху друг съсед). Но тези обединения ще имат определени граници, поставени както от възможността за постоянен контакт (комуникация), така и от степента на доверие (особено за по-дълго време) която може да се изгради с някого, който е "твърде" далеч (примерно, "отдалечено" село на 50 км, с което няма постоянен пряк контакт). Да речем, съседите на моите съседи, с които не съм съсед, са потенциални съюзници (срещу преките ми съседи). Но ако се отдалечим с още една или две стъпки по-далеч, дали въобще има пространство за спор и съюз? Но някак се стига до по-висока форма на обединение (т.е. до по-голямо племе, което може да действа заедно).
За мен пътят е през това дадено село поради някаква причина да стане по-голямо и силно от останалите и постепенно да започне да подчинява съседите си. Т.е. самото то да стане по-богато и по-голямо. Затова и пиша за "големи селища". Ако мащабът е "селище с 30-50 жители" то и обединението няма как да стига кой знае колко надалеч.
ПП Ясно ми е, че представям всичко това много простичко и схематично,, но като за темата и за начало ми се струва достатъчно.
Comment