Бенджамин, благодаря за включването, страхотно е.
Както се вижда аз поизоставих темата, защото също като теб се потопих в някакви морета от литература и направо потънах. И един от най-големите проблеми е датирането на това писмо до Мадувата. Ако то е наистина от около средата на 13 век, това е аргумент за датиране на троянската война близо до традиционната дата. Обаче според Гиндин и Цимбурски писмото е предатирано по филологични особености към около 1400 г., в смисъл, че езикът му бил архаичен. Ти споменаваш, че към края на 13 век нарочно са писали на архаичен език и това обезсмисляло филологичната аргументация, но честно казано това не звучи много убедително. В твоята книга има ли някаква по-разгърната аргументация по темата?
Хиксоската хипотеза за Персей и Минос(?) ми изглежда изсмукана от пръстите, не виждам никакви възможни доказателства.
Съвършено вярно, не се доверяваме.
Има ли основания за това твърдения. Имаше нещо, че Вилуса е имала дружба с хетите, но двамата царе /Алаксандус и Валми/, които са били с хетска подкрепа са имали сериозни вътрешни и външни проблеми, може да се каже, че са се крепяли на хетските щикове /по-скоро копия/. Не прилича на традиционен съюзник. Пък и за участие на троянски войски в хетска кампания май може да се предполага само при Кадеш, където било имало дардани, т. е. едно от имената на троянците.
Кипър със сигурност е превземан от хетите поне два пъти през втората половина на 13 век.
Има и доста други неща за коментиране, но като ми остане малко повече време.
Както се вижда аз поизоставих темата, защото също като теб се потопих в някакви морета от литература и направо потънах. И един от най-големите проблеми е датирането на това писмо до Мадувата. Ако то е наистина от около средата на 13 век, това е аргумент за датиране на троянската война близо до традиционната дата. Обаче според Гиндин и Цимбурски писмото е предатирано по филологични особености към около 1400 г., в смисъл, че езикът му бил архаичен. Ти споменаваш, че към края на 13 век нарочно са писали на архаичен език и това обезсмисляло филологичната аргументация, но честно казано това не звучи много убедително. В твоята книга има ли някаква по-разгърната аргументация по темата?
Хиксоската хипотеза за Персей и Минос(?) ми изглежда изсмукана от пръстите, не виждам никакви възможни доказателства.
Между другото не се доверявайте на картите на хетските земи, поне не що се отнася до подробности.
В продължение на много векове след това Вилуса е съюзник на хетските царе. Винаги когато последните имат поход на запад, било завоевателен, било да потушат бунт, Вилуса се бие на тяхна страна.
Кипър със сигурност е превземан от хетите поне два пъти през втората половина на 13 век.
Има и доста други неща за коментиране, но като ми остане малко повече време.
Comment