Предавам се! 2 + 2 НЕ Е 4. Съгласен съм с всичко каквото казваш. Слънцето изгрява от запад и земята е с форма на паралелепипед. Каквото кажеш! След снощната ти тирада на мен ми наложиха *** наказание за "language". Не ми се занимава с не особено умни работи. Разбирай го както искаш.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Стратегическа концепция, доктрина и състав на хипотетичен български ВМФ (в бъдещето)
Collapse
X
-
Ми не пиши.
Първо помисли какви "проблеми" поставяш - ще можел ли италианският шланг за нафта да зареди наш кораб.... ще може ли чорапите да са от 93,456% памук ....
Не, ние не можем да направим тези уникални разработки, а трябва да си ги купим за нам си колко стотин милиона...
Ами губи смисъла дискусията. Ние какви сме ? От Судан, Уганда ?
Comment
-
Добре, успокойте се - всеки има право на мнение. Очевидно е, че няма как точно тези мнения да се пресекат в реалността, така че да оставим въпроса както е. Факт е, че в момента „каквато и да е причината“ не произвеждаме военни кораби и военни радари, БИУС и прочее изделия от този род. Сигурно е възможно и да произвеждаме нещо, но това ще иска големи инвестиции.
Comment
-
Освен всичката стандартизация - искам да отбележа за пореден път - китайската фрегата официално струва колкото кажат, не гледайте колко безумно евтино я пробутват. Просто специфики на формата на управление.
Иначе - какво ще кажете за виетнамските сигми? Доближават се доста до това, което нашите са искали от Гоуинд, само май в по-големичък корпус.
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Не ,че българските заводи немогат да произведат нещо по СТАНАГ или другите НАТО стандарти,проблемът е ,че оборудването на много от заводите ни е на нивото на 80-90-те години и просто неможе да произведе нещо съвременно.За кадрите вече говорих,освен това да произведеш нещо по стандарт ...... и да му сложиш етикет,че това именно е по стандарт ..... дрябвя дя си платиш за лиценза а дали като купиш всичките тези машини и лицензи и тръгнеш да произвеждаш въпросното нещо дали няма да ти излезе по-ефтинко ако си го купиш от западният производител????Прост пример-големият производител на търговски кораби България преди години се сблъска със следният проблем-определено окабеляване на корабите вече трябваше да се извършва с 5 жилен кабел а не като досега с 3 жилен и какво се оказа,че в милата ни родина никой не произвежда и не се наема да произвежда този кабел-и се наложи Булярд да го купува този кабел защото ако не го купи и неговите кораби никой няма да ги купи.
Comment
-
Пилот написа Виж мнениеОсвен всичката стандартизация - искам да отбележа за пореден път - китайската фрегата официално струва колкото кажат, не гледайте колко безумно евтино я пробутват. Просто специфики на формата на управление.
Иначе - какво ще кажете за виетнамските сигми? Доближават се доста до това, което нашите са искали от Гоуинд, само май в по-големичък корпус.
http://bmpd.livejournal.com/760706.html
500 милиона евро за 2 корвета + лицензно производство за мен лично е малко височка сума ама тук е въпрос на договорка,мисля,че за 4 Сигми цената ще е под 1 милиард.Те наще са готови да дадът 350 милиона евра за 8/9 истребителя така,че 800-900 мил. за 4 Сигми е добра цена.МЗА-то не ми харесва и ако то се замени с Рейнметал и ПВО-то с Астер става проста бонбон.
Comment
-
komuso написа Виж мнениеНе ,че българските заводи немогат да произведат нещо по СТАНАГ или другите НАТО стандарти,проблемът е ,че оборудването на много от заводите ни е на нивото на 80-90-те години и просто неможе да произведе нещо съвременно.За кадрите вече говорих,освен това да произведеш нещо по стандарт ...... и да му сложиш етикет,че това именно е по стандарт ..... дрябвя дя си платиш за лиценза а дали като купиш всичките тези машини и лицензи и тръгнеш да произвеждаш въпросното нещо дали няма да ти излезе по-ефтинко ако си го купиш от западният производител????Прост пример-големият производител на търговски кораби България преди години се сблъска със следният проблем-определено окабеляване на корабите вече трябваше да се извършва с 5 жилен кабел а не като досега с 3 жилен и какво се оказа,че в милата ни родина никой не произвежда и не се наема да произвежда този кабел-и се наложи Булярд да го купува този кабел защото ако не го купи и неговите кораби никой няма да ги купи.
Това което Пилот разказваше за проблемите и стъпките необходими за това което е постигнала неговата фирма е точно така. Но съм работил за български фирми преодолели подобни проблеми и то на неща съизмерими по сложност с компонент за мобилен телефон. А колкото и да е странно в България все още се произвеждат дори чипове. Възможност има, въпроса е доколко има финансова възможност и каква ще е ефективността.
Но да оставим моят опит. Вижте само един Мелексис какво произвежда: http://www.melexis.com/Products.aspxThis is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Може и да има такива "аптеки" но те са не повече от 10-15% от общото количество фирми.Да не забравяме,че от 1991 г всичко се руши а малко се изгражда/развива.Бат Бойко нанесе поредният удар в/у бизнеса.Аз имам поглед именно в/у корабостроенето(Делфин,Булярд) и отчасти военното производство(Черно море,Дунарит) а там нещата са на фаза бардак(от вариянт много зле до вариян приемлив бардак).
Comment
-
Мелексис е горе-долу единствената компания която се занимава с подобни неща в България и тя има много офиси и извън страната ни Освен това условията за работа там от това което съм чел са отвратителни и служителите им само гледат да избягат. Зная дори и няколко от тях, все бивши оттам, вече успешно работещи на много по-готини места като условия - я във Великобритания, я в Германия, я в Холандия. В повечето случаи ако е нещо модерно въобще не се и произвежда у нас или в Европа (освен ако не е за военните, но това и обуславя ОГРОМНИ цени), компаниите следват така нареченият fabless модел - самият хардуер се произвежда в голям завод нейде в Азия който специализира само в това, а пък в Европа се прави само проектирането на чипа. А за цените кое колко струва - тази картинка не е далече:
На фона й корветите изглеждат смешно евтини Отделно цифрите като инвестиция приемат и факта, че имаш в наличност много обучени хора, които не трябва да се създават от нулата. Реално нашите универиситети на тема електроника са затънали в края на 80-те, ситуацията е трагична. Проблемът не е само в какво се преподава, но и как, какви връзки има с бизнеса, колко е съобразено туй дето се преподава с каквото е необходимо и т.н.
Колкото до Сигмите - едва ли имат проблеми с гаранционното обслужване - поръчаха още два Гепарда след първите, този път в ПЛО изпълнение. Според мен просто искат да не разчитат на един доставчик + като ниво на техника Сигма-та ще е една класа над Гепард-а като системи.Last edited by Пилот; 02-03-2014, 00:11.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Comment
-
Пилот написа Виж мнениеОнова дето го пише за Мах 4 в уики най-вероятно е пикова скорост, не средна такава.
Пилот написа Виж мнениеИначе като се замисля - май проблемът при иранският случай е, че ракетите ще бъдат изстрелвани по-близо от радиохоризонта - те имаха разни острови в протока, а и самият той беше доста тесен. Тоест май може да те стрелят от около 20 км примерно (което прецаква уравнението. Ние в играта с България срещу Турция мислехме така да пускаме последни залпове - от упор).
Comment
-
gollum написа Виж мнениеКато чета какво можело да се случи у нас, направо започвам да се чудя защо България не е сред най-големите корабостроители в света
Comment
-
Отваряме картата и гледаме - протока Хормуз на входа на Персийския залив + платформите в залива. Мерим с линийка - от бряг до бряг е 30-50км, като предполагам безопасното плаване ограничава част от маневрите покрай островите. Не броим платформи с ракети или самоубийствена стрелба от упор или скокове на ракетни катери от крайбрежието. Автоматиката няма да е включена на режим стреляй по каквото се движи, вече отиде един Еърбъс така.
Практически всички ПВО ракети са с твърдо гориво и двигателят работи определено време (5-10сек примерно) и после е на инерция. Има и вариации по темата, но това е общият принцип. Тоест имаш начално ускорение, пикова скорост и после ускорение, ама с минусов знак. Мах 4+ средна скорост при този профил и разстояние на стрелба... сложно според мен.
Румънците имат сериозен инвеститор и по-малко мафиоти бтв.„Аз, Драгомир, писах.
Comment
-
Пилот написа Виж мнениеАвтоматиката няма да е включена на режим стреляй по каквото се движи, вече отиде един Еърбъс така.
Пилот написа Виж мнениеПрактически всички ПВО ракети са с твърдо гориво и двигателят работи определено време (5-10сек примерно) и после е на инерция. Има и вариации по темата, но това е общият принцип.
Comment
Comment