Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Подводницата С-34 открита?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Odzava написа Виж мнение
    Аз пък я видях тая тугра Не е точно на цевта, а е по-скоро на затвора на оръдието. Ето я:



    На снимката добре се вижда и вида на оръдието. А то далеч не е 47-мм "Шнайдер". А всички подводници от Константинополската полуфлотилия са имали 37-мм оръдия. Преди да ни бъде предадена UB 8 нейното е свалено -вижда се на снимката по време на изпитателното плаване с българския екипаж и ¹18 на корпуса пред рубката. Пък и български кораб с оръдие "подписано" от турския султан. И то 4 г. след Балканската война. Как ви звучи това

    Интересен е въпросът за произхода както на 37-мм оръдия, така и на 47-мм на нашия подводник. Но засега нАуката мълчи, а само празнува И както върви "проучването" май наистина никога няма да разберем наистина коя е подводницата.
    Надпис на винта:
    Fried. Krupp AG.
    Germaniawerft - няма да коментирам. Ясно е, че става въпрос за Корабостроителницата.
    U.B. 1-8. - Серията и номерата на подводниците за които е предназначен винта. (Това съкращение се използва в Германия за "от"-"до".)
    Следващия надпис е: B.B. Nr.: 132
    Back Bord - и номера на отливката 132.(Това е един т.н. "бакборд винт". Този винт върти наляво, а не на дясно, като повечето винтове на плавателни съдове с един винт, които са с "щойерборд" винт и вартята на дясно.)
    Следвано от: Nickelmanganbronze - трикомпонентна сплав от която е отлят.
    Следва датата на производство: 6.4.1915. За тази дата ще стане въпрос по-късно.
    Следва Durchmesser 1060 - Диаметър на винта в мм. Този диаметър пасва само на осемте подводници от град Кил, които са с Даимлер двигател. Подводниците от Везер АГ са с двигател на Братя Кйортинг АГ от Хановер и са с диаметър на винта 1100 мм.
    Следва: Steigung 270 - преведено на български означава "покачване" в мм на отделната лопатка на витлото.
    Следва: 22 Blat ... За съжаление немога да видя добре надписа на снимката, но тоя надпис е почти без значение.
    Всички тези данни са необходими, за да може без документация във време на война, по една формула да се изчисли съвместимостта на винта с двигателя и вала, ако се стигне до използването му за друг плавателен съд, за да се избегне кавитация.
    Ще се върна към датата 6.4.1915.
    Тя е много важна!
    На 20.03.1915 е направен "Ablieferungsprotokoll" за UB I-8, и подводницата е пусната пробно на вода в акваторията на корабостроителницата в град Кил. "Ablieferungsprotokoll" е нещо като нашето "Акт 16" за въвеждане в експлоатация.
    От тук следва заключението, че тоя винт неможе да бъде на UB-8. Ако е на UB-8 тази дата трябва да е преди 20.03.1915.
    Същия протокол е направен за UB-7 на 23.04.1915. Която последна е била сдадена от корабостроителницата.
    Вземайки всички тези факти под внимание, мога категорично да твардя че тоя винт е на SM UB-7!
    Първоначално подводниците не са имали орадие на борда. Разполагали са само с една 8 мм картечница и 1600 патрона. В началните месеци на 1915 се извършва превъоръжаване на турския крайцер Межидие ( http://en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_cruiser_Mecidiye), по него време под командването на немеца Ernst Bоеchsel. От крайцера са демонтирани старите 37 и 47 мм оръдия произведени през 1903 от Bethlehem Steel Corporation, Pennsylvania. На тяхно място са монтирани много модерните за времето 5 цевни 37 и 47 мм Hotchkiss оръдия.
    Именно тези демонтирани от Mecidiye оръдия са монтирани на UB-7 и UB-8.
    Преди предаването на UB-8 на България, 37 мм-вото оръдие на Bethlehem Steel Corporation е демонтирано в Константинопол,и подводницата е предадена без оръдие (Както писа вече Odzava по-горе). По-късно на "Подводник 18" е монтирано 47 мм-во оръдие на Schneider et Cie, доставила в България Дръзки, Смели, Храбри, Строги,Летящи и Шумни.
    България никога не е била във владение или разполагала с 37 мм оръдие на Bethlehem Steel Corporation произведенo през 1903 г.


    С уважение - Красимир.
    Last edited by Krassi666; 08-03-2012, 01:21.
    Einigkeit und Recht und Freiheit
    fuer das deutsche Vaterland!
    (August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. 1841)

    Nationalhymne der Bundesrepublik Deutschland.

    Comment


      #17
      Как беше припозната UB-7 в "Подводник 18"?

      Как беше припозната UB-7 в "Подводник 18"?

      В "Морски Вестник" от месец май 2011, г-н Атанас Панайотов помества статията "95 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПОДВОДНОТО
      ПЛАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ" http://www.morskivestnik.com/compass...052011_80.html

      Безспорно една много компетентна статия! В нея г-н Панайотов пише: цитат:" В нашия флот подводницата е включена с тактически номер 18. Обяснението на Владимир Павлов е, че серията, произведена в Германия е от осем единици, които носят обозначенията от 1-1 до 1-8. Неоснователното сливане на двете цифри е предлог тя да се възприема като ¹18."

      Тук г-н Панайотов се базира на мнението на Доц. Владимир Павлов - един от най-авторитетните директори на Военноморския музей от края на 70-те до средатана 80-те години.

      Това твърдение обаче е гршно!
      Защо? :

      1. Серията подовдници UB I не е от осем единици, а от (17) седемнадесетединици. Осем са построени от корабостроителницата в Кил и девет от корабостроителницата Weser AG. Quelle: http://uboat.net/wwi/types/

      2. Преминавайки в състава на БМФ, подводника получава поредния от серията номер"18". Съвпадението на тип и пореден номер на произведения в Кил подводник тук се явява пагубно и води до фатално заблуждение! Не е обърнато внимание, че типа "UB I" навсякъде се изписва с едно "римско", а не с едно "арабско".

      3. Няма абревиатура, където да се назовават заедно типа и номера на подовдницата.

      4. Доц. Владимир Павлов е допуснал и още една капитална грешка. В анализа си: цитат: "...които носят обозначенията от 1-1 до 1-8" се базира на този документ от архива /виж снимката долу/. Тук обаче надписа "S.M.Unterseeboote 1-8" е в множествено чилсо. Което се чете "Н.В.Подводниците УБ 1 до 8". (От едно до осем). Недоброто познаване на немския език го заблуждава. От тогава в България се заражда и "новата абревиатура" - "УБ едно осем", "Уб едно седем" и каквили не още..?!. Такава абревиатура е АБСОЛЮТНО грешна!

      В заключение, за да се избегнат недуразумения, искам изрично да подчертая заслугите на Доц. Владимир Павлов за българската военноморска история. Той обаче е специалист по доставените в България подводници от СССР/Русия и е по-малко запознат с произведените подводници от Германия.

      Errare humanum est....

      С уважение: Красимир Христов.
      Last edited by Krassi666; 16-12-2012, 22:52. Причина: dobawjane na snimka
      Einigkeit und Recht und Freiheit
      fuer das deutsche Vaterland!
      (August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. 1841)

      Nationalhymne der Bundesrepublik Deutschland.

      Comment


        #18
        S.M.Unterseeboote 1-8
        Н.В.Подводниците УБ 1 до 8
        Attached Files
        Einigkeit und Recht und Freiheit
        fuer das deutsche Vaterland!
        (August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. 1841)

        Nationalhymne der Bundesrepublik Deutschland.

        Comment

        Working...
        X