Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Шквал"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кухулин написа Виж мнение
    Приятелю, бОли ме дедовия за американските крокодили и за руските крокозебери. Просто искам да си изясня тактическата картинка. За съжаление получавам в отговор не особено качествени философии. Тъй като съм убеден, че знания не ви липсват, отдавам го на нежеланието да отговорите по същество. Няма проблеми, аз съм любознателен тип и все някога ще намеря отговор другаде.
    Пък мене ме боли лакътя, ама няма общо с руснаци и американци.
    Иначе тактическата сутиация аз я обясних, а ако искаш съвсем да се дълбае трябва да се говори за концепцията която двете страни имат за подводна война. Американците примерно спират да се лутат и след Скипджек вече са съвсем наясно какво се опитват да правят иследващите им лодки се строят съгласно новат им концепция, към която се придържат долу горе до Сии Улф, Вирджиния вече а нова.
    Та имаме Пермит (Трешър), Стържън и Лос Анжелис които са оптимизирани за противолодъчни операции, което се изразява в отдаване приоритет на ниска шумност и мощно сонарно оборудване, в жертва е пренесена част от огневата мощ и скороста. т.е торпедните апарати от 6 стават 4 при това наклонени, корпусът от "албакоров" става пурообразен с голяма цилиндрична секция. и т.н.т.
    Като резултат се получава това което ти писах, че изведжъж да се чуем на 7 км е твърде невероятно, при това за д аползваш Шквал това трябва да е между 5 и 7 км, иначе и ти ще дадеш фира.
    В същото врем Съброка може да с еползва от 5 до 55, км, а под 5 Мк-48. отделно дори да допуснем че едновременно се чуем на 7 км, предвид че шквала е доста по бавем и "лети" във водна среда аз ще има време да разбера за твоите възнамерения и да ти пусна съброк, най-вероятно ще ме нюкнеш, но ще те взем а мене, т.е дори в ситуация което може да си ползваш оръжието вероятноста да оцелееш е малка.
    За целите на повествованието "аз" се асоциира с американска подводница, "ти"с руска.
    При желание може да си спретнем тема за следвовнните подводници. но само при гаранции от администрацията че ще бъде строго модерирана и почиствана от нашмъркани и/или неинформирани ... индивиди.

Comment

Гоги написа
      При желание може да си спретнем тема за следвовнните подводници. но само при гаранции от администрацията че ще бъде строго модерирана и почиствана от нашмъркани и/или неинформирани ... индивиди.
      Гоги, аз лично имам желание да прочета нещо такова - синтезирано и от хора, които разбират. Така че отвори тема и обещавам, че ще я следя (а и можеш просто да ми пишеш какво да се модерира).

Comment

Голъм, предназначените за поразяване на вражески кораби и подводници свръх-бързо торпедо и доставяната с ракета подводна бомба са абсолютни различни в тактически план средства за решаване на основната задача - поразяване на вражеския съд.
        Няма как да сравняваш бойните възможности на две подводници при една и съща ситуация и да вкараш в това сравнение Шквал от едната страна и Саброк от друга. Просто защото ТЕ НЕ АНАЛОЗИ (пиша го с големи букви, барем някой се светне, че е за 12-ти път). Ако, да речем лодка А и Б открият цел на 30 км, то двете ще я светнат с А - Саброк или Мк46, Б - Вьюга, Метель/Раструб, Водопад. На разстояние от 10-на километра ще избират между Мк46, ТЭ-2 или Шквал. Ако целта е на пристана в базата - ще ползват бойни плувци и мини. Ясен ли съм сега?

Comment

Gaden Gogi написа Виж мнение
          Иначе тактическата сутиация аз я обясних, а ако искаш съвсем да се дълбае трябва да се говори за концепцията която двете страни имат за подводна война. Американците примерно спират да се лутат и след Скипджек вече са съвсем наясно какво се опитват да правят иследващите им лодки се строят съгласно новат им концепция, към която се придържат долу горе до Сии Улф, Вирджиния вече а нова.
          Та имаме Пермит (Трешър), Стържън и Лос Анжелис които са оптимизирани за противолодъчни операции, което се изразява в отдаване приоритет на ниска шумност и мощно сонарно оборудване, в жертва е пренесена част от огневата мощ и скороста. т.е торпедните апарати от 6 стават 4 при това наклонени, корпусът от "албакоров" става пурообразен с голяма цилиндрична секция. и т.н.т.
          Като резултат се получава това което ти писах, че изведжъж да се чуем на 7 км е твърде невероятно, при това за д аползваш Шквал това трябва да е между 5 и 7 км, иначе и ти ще дадеш фира.
          В същото врем Съброка може да с еползва от 5 до 55, км, а под 5 Мк-48. отделно дори да допуснем че едновременно се чуем на 7 км, предвид че шквала е доста по бавем и "лети" във водна среда аз ще има време да разбера за твоите възнамерения и да ти пусна съброк, най-вероятно ще ме нюкнеш, но ще те взем а мене, т.е дори в ситуация което може да си ползваш оръжието вероятноста да оцелееш е малка.
          За целите на повествованието "аз" се асоциира с американска подводница, "ти"с руска.
          Да, това общо взето изяснява ситуацията, благодаря.

кало написа Виж мнение
          На разстояние от 10-на километра ще избират между Мк46, ТЭ-2 или Шквал. Ако целта е на пристана в базата - ще ползват бойни плувци и мини. Ясен ли съм сега?
          Ако има възможност да се използват ядрени боеприпаси, Суброк не е ли за предпочитане пред Марк 46/48? В смисъл - контрамерките срещу торпедото все ще имат някаква ефективност, особено ако близо до него се взриви нещо ядрено.

Comment

Не е. Ядреният взрив е все пак последното средство, а и не е гаранция за унищожаване на целта. Но не виждам какво общо има това със спора. В този аспект може да разискваме дали пък ядрен удар с МБР по базите не е за предпочитане за унищожаване на противниковите подводници - тоест - така се стига до абсурд.

Колкото до съвременните подводници, ситуация, при която американска открива руска или обратното на разстояния над 10-12 км е почти невъзможна. Особено в случаите с Вирджиния и Щука-Б.

Comment

Виж, кало, аз те разбрах още първият път, че не са аналози. Но тъй като не разбирам от тези работи, те помолих за разяснение в какво се състои тактическата разлика. Предпоследният ти пост вече съдържа такова, така че нещата са ясни.

Comment

Само да вметна, че според Wiki, SUBROC не се използва от '81, единствено надводния вариант още се използва ASROC, а Шквал няма на въоръжение с ядрена бойна глава - според мен половината от спора на предните 2 страници е невалиден

Относно сравнението (което не трябва да се прави) - и 2-те оръжия те издават, и 2-те оръжия пристигат за горе-долу еднакво време, и 2-те оръжия носят достатъчно мощен заряд, да няма нужда от допълнителни корекции на курса. Едното е с по-голям радиус на действие, но лети по балистична треактория, и би се засекло от всичко с радар в голям радиус, а другото е с по-малък радиус, но видно само за сонари в малък радиус. Гледайки отгоре-отгоре, бих казал че са равносилни.
                War, war never changes..

Comment

StrEagle написа Виж мнение
                  Само да вметна, че според Wiki, SUBROC не се използва от '81, единствено надводния вариант още се използва ASROC, а Шквал няма на въоръжение с ядрена бойна глава - според мен половината от спора на предните 2 страници е невалиден .
                  Само да вметна че си меко казано неинформиран.
                  1. да сочиш викито като източник е смешно.
                  2. Суброк се ползва до '92:
                  Between 1989 and 1992, all UUM-44A missiles and their nuclear warheads were removed form the U.S. Navy's inventory
                  3. суброк и асрок нямат нищо общо, освен че са американски.
                  4. Шквал няма на въоръжени защото всички тактически оръжия са свалени от подводниците, ха познай защо.
                  Относно сравнението (което не трябва да се прави) - и 2-те оръжия те издават, и 2-те оръжия пристигат за горе-долу еднакво време, и 2-те оръжия носят достатъчно мощен заряд, да няма нужда от допълнителни корекции на курса. Едното е с по-голям радиус на действие, но лети по балистична треактория, и би се засекло от всичко с радар в голям радиус, а другото е с по-малък радиус, но видно само за сонари в малък радиус. Гледайки отгоре-отгоре, бих казал че са равносилни.
                  "И ловец си и рибар си" (демек избиваш рибата)
                  1. еднот те издава само за кратък период през който се движи във водата.
                  2, въх леле, от кога 360 км/ч и поне 1200 са еднаква скорост?
                  3. какъв радар какви 5 лева? говорим за подводници.
                  4. да шквал е виден само от близо, понеже не може да ходи далече.
                  5 Гледайки от горе бих казал че си трол и си за банване, така на око поне две точки от форумният правилник си нарушил.
                  П.П. интересно какво вики си ползвал защот в ингилизкото ясно си пише че се ползва до края на студената война.

Comment

Болежки, гледам са ви налегнали. Гледайте да не се озовете в изолатора за разюздан език да ближете "болните" места.
                    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                    Неизвестен руски адмирал

Comment

М-да, появи се Одзава и почна старата песен.
                      Впрочел той е една от причинтите морската част на форума да е мъртвило.

Comment

Друга причина е, че всеки който посмее да се намеси, бива прекаран под кила.
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Само да вметна че си меко казано неинформиран.
                          1. да сочиш викито като източник е смешно.
                          2. Суброк се ползва до '92:

3. суброк и асрок нямат нищо общо, освен че са американски.
                          4. Шквал няма на въоръжени защото всички тактически оръжия са свалени от подводниците, ха познай защо.

"И ловец си и рибар си" (демек избиваш рибата)
                          1. еднот те издава само за кратък период през който се движи във водата.
                          2, въх леле, от кога 360 км/ч и поне 1200 са еднаква скорост?
                          3. какъв радар какви 5 лева? говорим за подводници.
                          4. да шквал е виден само от близо, понеже не може да ходи далече.
                          5 Гледайки от горе бих казал че си трол и си за банване, така на око поне две точки от форумният правилник си нарушил.
                          П.П. интересно какво вики си ползвал защот в ингилизкото ясно си пише че се ползва до края на студената война.
                          Първо се извинявам, ако съм нарушил точки от форумния правилник. Моля да ми кажете кои са, понеже аз не мога да преценя. Ще си изтрия постовете.

2. И отново се извинявам, объркал съм годината, не '81 а '89 e започнало свалянето им от въоръжение.
                          In service 1965-1989
                          Относно източника ми - отскоро съм тук, толкова мога.

3. И двете оръжия са ракети-носители на торпеда/дълбочинни бомби.
                          4. Не съм казал, че няма Шквал на въоръжение, а че няма с ядрени бойни глави.
                          All current versions are believed to be fitted only with conventional explosive warheads, although the original design used a nuclear warhead.
                          Относно сравнението ми, неаргументирано, и само мое мнение:
                          1. От подводните симулатори, съм останал с впечатлението че Шквал-а е особенно шумен във водата, и може с определена точност да се разбере от къде е изтрелян. Тук изключвам възможността да бъде изхвърлен от подводницата със закъснял старт, поради липсата на активно насочване на самото оръжие.
                          2. Ако и с двете оръжия стреляш на 7км, разликата в пристигането им може да не се вземе под внимание, като се има в предвид радиуса на сигурност за унищожаването на целта, които имат ядрените бойни заряди които носят.
                          3. говорим за подводници, но пак мое мнение е, че в бойното поле няма само подводници, а може да има и кораби, и летателни апарати, и близък наземен радар
                          4. Както споменах по-горе, Шквала е доста шумен във водата, и според мен може да се чуе от няколко километра разстояние, но само от сонари.
                          5. Моля да ме извините, ако постовете ми не са на нужното ниво, ще спра да поствам във всички форуми, освен в Игри.
                          War, war never changes..

Comment

М-да, появи се Одзава и почна старата песен.
                            Впрочел той е една от причинтите морската част на форума да е мъртвило.
                            И аз бих могъл да кажа - "Появи се Гоги и се почнаха кръчмарските изпълнения". Но ще си замълча и ще се съглася с Динаин. А и за месеците, в които не участвах активно в дискусиите не забелязвам някакво особено стимулирано от теб, Гоги, оживление. Така, че спазваме правилата и си продължаваме нататък както умеем.
                            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                            Неизвестен руски адмирал

Comment

Относно сравнението ми, неаргументирано, и само мое мнение:
                              1. От подводните симулатори, .
                              Пък аз скоро при игра на warlord 3 с армия съставена предимно от селяни +1 рицар+1 сиидж енджин , колих чуждите драконски армии почти без загуби...сети се какво ти намеквам.
                              2. Ако и с двете оръжия стреляш на 7км,.
                              Ако първо успееш да стигнеш на 7 км,
                              говорим за подводници, но пак мое мнение е, че в бойното поле няма само подводници, а може да има и кораби, и летателни апарати, и близък наземен радар,.
                              Ъъъъ, за игри ли си говорим? Защото тогава трябваше да спомена че моят герой имаше "сонг ъф батъл" и още 1-2, просто убер чудовище.
                              А ако трябва да сме сериозни и да се абстрахираме от игрите- като как го виждаш руски надводен флот близо до американският??? Отделно комуникация между надводен кораб и подводница..просто за протикола- в солена вода радио вълни не виреят.
                              4. Както споменах по-горе, Шквала е доста шумен във водата, и според мен може да се чуе от няколко километра разстояние, но само от сонари..
                              Е то само сонарите служат за слушане
                              5. Моля да ме извините, ако постовете ми не са на нужното ниво, ще спра да поствам във всички форуми, освен в Игри.
                              Айде сега, взе че се фръцна. Иначе "проблемът" не е в това че не знаеш нещо, а че не знаеш но се появяваш и изръсваш "категорично утвърждение неподкрепено с факти".
                              Иначе не знанието не е лошо, просто питаш и все накяой е ти даде добри линкове или направо литература по който там те интересува въпрос.

Comment

Мисля че ти много ме взимаш на подбив
                                Единствената реална критика от тебе, беше за годината - другите неща ги приемаш за невярни, по това че аз съм ги постнал, и без да се аргументираш

Относно шумността на Шквала - той се движи чрез supercavitation, а всички подводници избягват да правят cavitation с пропелерите си, понеже се появява шум.

Cavitation is considered a nuisance because it creates noise which can pinpoint the location of ships and submarines.
                                Относно виждането на двата флота един до друг - идеята ми беше, да видя руска подводница до американския флот, или обратното - американска подводница, до руския флот.

Edit: Ето ти една вероятна бойна сцена: Ти си руска Akula подводница, ескорт на Typhoon подводница. Получаваш информация, че на 10км от тебе има Seawolf американска подводница, която се готви да атакува твоята Typhoon подводница. Ако атакуваш с оръжие подобно на SUBROC, и около тебе ако прелита самолет за борба с подводниците, който търси същата Typhoon подводница, същия този самолет ще пусне 1-2 сонарни буйчета около мястото на излизане на ракетата от водата, ще те засече, ще каже на целия руски флот къде си, и ще ти пусне 1-2 самонасочващи се торпеда, да има с какво да се занимаваш.

И в интерес на истината, май виреят радио вълни в солена вода:

The ability to effectively copy VLF/LF broadcast, while submerged, has long been a requirement for submarines.
                                И отделно имат по няколко антени, една от които е кабел, който може да се пусне след подводницата, и се издига до повърхността.

Buoyant wires are long, towed antennas that provide a submarine with the ability to communicate while remaining deeply submerged. The system consists of a buoyant wire antenna, a reeling machine which deploys, tows, and retrieves the antenna, reeling machine controls, a transmit/receive switch, and an antenna coupler. When the submarine wishes to communicate, the buoyant wire antenna is deployed via the reeling machine which can be mounted either inboard or outboard of the pressure hull. A portion of the antenna floats at or near the sea surface and receives radio signals. An antenna that allows both transmit and receive in the HF band is also available. Signals received on the Buoyant Wire Antenna are filtered and amplified in the Antenna Coupler located in the radio room. This coupler is a broadband device that provides the interface between the special antenna and the standard submarine radio receivers. Because the system is broadband, it is LINK Eleven compatible.
                                Ще се учудиш какви неща може да научиш от хубави симулатори.. и никъде не съм казал, че това са абсолютно вярни факти - напротив, даже съм упоменал, че някои твърдения, са си лично мое мнение.
                                Last edited by StrEagle; 14-01-2010, 13:34.
                                War, war never changes..

Comment

Working...
                                X