Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руският самолетоносач отново плава...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кстати, я тоже Русский как твои коллеги... и скажу - грязь и нищета идет от людей, а не от России, Болгарии или Камеруна. Если эти люди свиньи и живут среди свиней, то для них везде "мизерия". Эти люди уедут в Канаду и про Болгарию скажут ещ¸ хуже. Эмигранты - эгоисты, им на страну наплевать, им главное они сами, любимые...

По поводу авианосцев почти согласен - они нам почти не нужны, но один не помешает. Вот подводных лодок желательно побольше.
    "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Хайде без заяждания къде е мизерия и къде не, познати ходиха до Москва/Санкт Петербург няколко пъти на командировка (от 1997 до 2007 някъде 5-6 пъти) и мнението е, че поне Москва към настоящия момент е на светлинни години напред от България.

Колкото за самолетоносачите - според мен те не са нужни на Русия в този вид на флота, най-малкото липсва ясна концепция за използването им/нужда от това (Русия има сухопътни граници с всеки, когото трябва да бомбардира в близкото бъдеще за разлика от САЩ). Все пак зависи какво се предвижда в бъдещето, при този ръст на икономиката всичко е възможно. В момента политиката явно е Кузнецов да се пази като самоценен, в смисъл - стар е, грешна концепция, доста лоша поддръжка, НО той държи палубната авиация жива и така ще е на линия докато не се появи нов самолетоносач/не се промени нещо във флота.

Иначе от балансър.ру - допреди последният ремонт на самолетоносача положението е било почти неспасяемо, в смисъл, че поддръжката е била много зле, някои от най-долните палуби са били задръстени с боклуци/вода/мазут, не е имало електричество, двигателите са били в плачевно състояние (при една визита до Малта за малко корабът да бъде изхвърлен на скалите заради отказ на всички двигатели).

Сега положението е по-добре, доста обстойно са ремонтирали до колкото разбирам, сменяли са/оправяли двигателите, надолу също са пооправили положението.

За съжаление си остават няколко хронични проблеми:
      - няма достатъчно голяма авиогрупа (малко на брой Су-33/липса на Ка-31)
      - Марс-Пасат (съветско подобие на SPY-1 мисля) така и не е доизкусурен и си карат на Фрегат
      - Основното ударно въоръжение - ракетите Гранит - не работи поради порядъчно смотана грешка - при пълнене на цистерна с мазут в кораба има неизправен датчик, цистерната се препълва и излива мазут в стаята с пултовете за управление на системата (вахтеният не е бил на място неизвестно защо и никой не е видял какво става докато не е твърде късно). Никой няма и намерение да оправя ракетите (все пак това би трябвало да е самолетоносач/много работа е), на някой следващ ремонт може да ги махнат и да направят повече място за склад на гориво/боеприпаси за самолетите.
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Аз пък напълно се съгласявам с Виталий! Съвсем си е прав човека! Те не са емигранти (повечето от тях), а гурбетчии (печалбари). Ех, има една подробност - никой от тях не е от Москва. Техният аргумент всъщност е точно този, че пудрят все Москва и Петербург. Казват: "Това ли е Русия - Москва и Петербург! Милиони ли трябва да живеят само за Москва и Петербург." Не знам какво да им кажа. То и в България е така - все се говори за София като, че ли тя е България!
        Самолетоносачите са оръжия на полицейските държави, а Русия сега не е такава.

Comment

еМГето написа Виж мнение
          Самолетоносачите са оръжия на полицейските държави, а Русия сега не е такава.
          позволи ми да не се съглася с това.
          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Не знам гледната ти точка, но считам, че сега Русия не е световен полицай като САЩ например. Може би това е резултат от тяхното вътрешно състояние. Те са си полицаи в Чечня и в Грузия, но за там не са необходими самолетоносачи. Освен ако имаш нещо друго предвид!

Comment

еМГето написа
              Освен ако имаш нещо друго предвид!
              Предполагам, че Тонев има друго предвид, а при мен, във всеки случай, е така. Съмнение предизвиква не толкова ролята на "световен полицай" (тук може и да има нещо за обсъждане, но не във военноморския раздел), а изказването, че "самолетоносачите са оръжия на полицейски държави". Това мнение е много далеч от нещата, както си ги представям аз. Ще се опитам да обясня защо, макар че сигурно ще се намери някой от "флотските" - Одзава, например, - който ще стори това по-добре от мен.
              Самолетоносачите са изключително скъпо оръжие, което комбинира в себе си две неща: завоюване на морско господство с възможност да се завоюва въздушно превъзходство (и да се извлекат всички дивиденти от това) кажи-речи във всяко кътче на света. Т.е. това е оръжие са съкрушаване и унищожение по море - във всеки случай, докато конфликтите остават конвенционални.
              Макар и от ВСВ насам в морската стратегия все по-силно значение да добиват подводните крайцери с ядрени ракети, самолетоносачите запазват голяма част от значението си, разкрито през този конфликт, а то е (да напомня) на основно морско оръжие. Нещата не се променят със значителното им оскъпяване в следвоенното им развитие, съчетано и с нарастване на ударните и отбранителни възможности.
              Полицейската роля, от друга страна, предполага конфликт с много ниска интензивност, в който се използва леко въоръжение. С оглед на това се строят сухопътните сили, за използване в подобен род конфликти. Малко вероятно е противниците, които изискват "полицейска намеса" да разполагат със сериозни количества от тежко оръжие, авиация или морски сили, а дори и да имат такива, технологичното им ниво, обикновено е ниско. Неутрализацията им не изисква подобно по цена и мощ оръжие като авионосна група. Тя е много скъпо излишество. За подобни цели могат да се използват далеч по-простички и евтини кораби. Противниците, които биха изисквали мощта на подобно оръжие, за да бъдат неутрализирани, едва ли са такива, спрямо които се водят "полицейски действия".
              Самолетоносачите не са полицейско оръжие. Ако и да се случва да се ползват като такива, то не е с оглед на предназначението, а на наличието им, макар че са създадени за съвсем друга роля. Същото е като да се използва подводен крайцер, за да се нанесе удар с крилата ракета с конвенционален заряд по лидера на някое "въстаническо" движение. Може, върши работа, но не за това е строен и плащан подводният крайцер - той е излишно скъп за тази цел, която може да се изпълнява и от далеч по-евтин специализиран (за полицейски цели) кораб. Затова и с оглед на тези цели (поне така мисля) се разработват специализирани, значително по-евтини и пригодени, военноморски съдове.

Comment

Голум няма смисъл Одзава да се намесва. Ти го каза много добре. Точно така е! Все си мисля обаче, че в днешно време Америка ги строи точно за тази цел. Няма друго обяснение, понеже те нямат вече сериозни противници.

Comment

gollum написа Виж мнение
                  .....
                  отделно ако погледнем нуждата от тактическа поддръжка на войски далеч от собствената територия имаме две евентуални стратегии - или пращаме бомбардировачи от собствени бази с дозареждане във въздуха или самолетоносач с малка бойна част и възможност да носи и стовари подкрепление в най - горещата точка... единствените които могат да си позволят и двете опции са сащ... русия има бомбардировачи и си ги развива, европеиските държави имат няколко самолетоносача, ако могат да се нарекат така. просто парите не стигат за всичко... мислех и дори потърсих това - онова за цени и общо взето излизат еднакви и двете опции.... само че всяка от тях е колкото цял бюджет... така че ако няма непосредствена заплаха.... пари няма да има за повече.
                  Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Ами Америка прави самолетоносачи защото има пари! Момчета как ще ги стигнем американците просто не ми е ясно (говоря за Европа, не за България)! В този малък и набъкан с хора континент, който на всичко отгоре няма и ресурси просто не виждам как ще стане! Скъпотия и нищо друго! Неща, които тук струват нищо - там ще ти одерат кожата! Просто не ми се говори. Как е възможно! В момента 1 л. бензин е 1.33 кан. дола ра, а в България е 2 долара. Е, как става тази работа. Там да не го носят от Марс?
                    Last edited by еМГето; 06-07-2008, 13:54.

Comment

еМГето написа Виж мнение
                      Ами Америка прави самолетоносачи защото има пари! Момчета как ще ги стигнем американците просто не ми е ясно (говоря за Европа, не за България)! В този малък и набъкан с хора континент, който на всичко отгоре няма и ресурси просто не виждам как ще стане! Скъпотия и нищо друго! Неща, които тук струват нищо - там ще ти одерат кожата! Просто не ми се говори. Как е възможно! В момента 1 л. бензин е 1.33 кан. дола ра, а в България е 2 долара. Е, как става тази работа. Там да не го носят от Марс?
                      ние европейците никого не гоним. сащ са наши съюзници и партньори...

Comment

[/QUOTE]=еМГето;221391Все си мисля обаче, че в днешно време Америка ги строи точно за тази цел. Няма друго обяснение, понеже те нямат вече сериозни противници.[/QUOTE]

Американците и през 1928г.са мислели че нямат сериозни противници, обаче идва 08.12.1941г , когато отрезняват и явно са си научили урока, че е по добре да имаш оръжие което да не ти потрябва, отколкото да нямаш такова когато ти потрябва.

Comment

То и в това има много истина, но днес политическите конфигурации са
                          доста различни от 41-ва.

Comment

еМГето написа Виж мнение
                            То и в това има много истина, но днес политическите конфигурации са
                            доста различни от 41-ва.
                            да де ама както в темата за фрегатите спорехме с Торн... един флот може да се построи за 5 г. ама остава проблема с хората които ще го ползвуват....

Comment

2ая часть интересной статьи

В прошлый раз мы начали рассказ о трагической истории создания советских авианосцев. Теперь читайте вторую, заключительную часть статьи…
                              "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

tonev написа Виж мнение
                                да де ама както в темата за фрегатите спорехме с Торн... един флот може да се построи за 5 г. ама остава проблема с хората които ще го ползвуват....

За пет години флот не можеш да построиш. Проблемът е, че какъвто и флот да построи България с каквото и да е напрежение и вложени оскъдни ресурси, то той ще е напълно безполезен за всички мислими задачи, които биха били от значение за националната сигурност на страната.

Да се закрие флота и да се оставят сам полицейски стражеви катери против калканджии и контрабандисти!

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                                X