Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руският самолетоносач отново плава...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

еМГето написа Виж мнение
    Летейки ниско над водата (50 м.) те влачат сонар.
    Сигурен ли си че го влачат? Поне съществуващите сега хеликопетери си ползват сонара като зависват.

Comment

Да влачат го. Сонара е във водата, може би 2-3 м. дълбочина. Той представлява нещо като бутилка за въздух (на водолаз) с малки криле и опашен стабилизатор.

Comment

Модификацията която имаме ние на въоръжение не е предвидена да бъде буксирана,вероятно за това Гоги задава този въпрос,но все пак нашата е конструкция от преди почти 40 години,а може и повече

Comment

Въпроса не е толкова в годините, а в изпълнението. Този, понеже е потопен под водата, естествено е по-чувствителен от другия.
          При всички случаи, тази технология е по-евтина от употребата на противолодъчни кораби, а е и по-ефикасна.

Comment

Хъм, питам, понеже не разбирам много: влаченето с висока скорост на съответното устройство не създава ли проблеми с чувствителността му, т.е. излишни шумове (завихряне на водни потоци и прочее)? Може би питането ми се дължи на това, че интересите ми са съсредоточени основно в първата половина на ХХ век, когато това със сигурност би било вярно. След това, има и друго нещо: предимството на използването на кораб е времето, през което той може да патрулира, което е значително по-дълго от това за който и да е самолет (т.е. вариантът с кораб, на който се базира противолодъчен вертолет сякаш е оптимален). Впрочем, цялата дискусия е малко съмнителна, защото едва ли точно противолодъчните кораби са най-важни в контекста на България.

Comment

gollum написа Виж мнение
              Впрочем, цялата дискусия е малко съмнителна, защото едва ли точно противолодъчните кораби са най-важни в контекста на България.
              Вервай ми - до 1990 г. точно тези + противоминните кораби (чети тралщици) са били основните в българското военно-морско планиране. Затова и по-голямата част на флота е била окомплектвана с такива кораби.
              А сега едва ли може да се каже, че каквото и да било в българия се разглежда извън един точно определен контекст. Останалото са благи пожелания.
              Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
              Неизвестен руски адмирал

Comment

Вярвам ти .

Comment

Не съм специалист в областта, но виждам няколко проблема с идеята за хеликоптери заменящи изцяло фрегатите:
                  1. На един кораб може да се побере много по-голям и по-чувствителен сонар. Всъщност сонари - по няколко вида.
                  2. Хеликоптерите имат нужда от летища+бази за поддръжка, а тези летища трябва да са по цялата крайбрежна ивица.
                  3. От споменатото в горните две точки следва, че ще трябват МНОГО хеликоптери, особено ако трябва непрекъснат контрол дори и над сравнително малки райони.
                  4. Хеликоптерите си стоят вкъщи и трудно отиват на задгранични мисии.
                  5. Имат малък и сравнително лек боекомплект.
                  6. Зависят до по-голяма степен от метеорологичните условия.
                  7. Не стават за множество други задачи, които биха били по-лесно изпълнени от кораб - от хуманитарна помощ до атака срещу други кораби.

Просто да си се ползва комбинирано фрегата+хеликоптер си е най-ефективния начин за борба с подводници, ако се стигне до едната крайност веднага изскачат горните съображения.
                  „Аз, Драгомир, писах.
                  Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Има една малка подробност,много по уязвими са,а и боекомплакта им е доста скромен,за откриване и унищожение на мини изобщо не са приложими

Comment

Какви са тия мини? Това е за противолодъчна защита.
                      Хеликоптера лети неограничено време (зарежда се във време на полет), има летище на Острова на потъналите кораби (о. Сейбъл).
                      В Канада има летища повече от бензиностанциите в България! Аз тук видях двойни ж.п. линии с трети (резервен) коловоз. Лети бързо и във всякакво време. Два-три са достатъчни за атлантическото крайбрежие на Канада. Ако това се прави от противолодъчни кораби ще са нужни 7-8, много персонал и освен това става бавно.
                      За България не става.

Comment

Хеликоптера лети неограничено време
                        да, стига да няма вятър.

В Канада има летища повече от бензиностанциите в България!
                        и са все в морето, където няма вятър.

Лети бързо и във всякакво време.
                        без случаите на вятър.

Два-три са достатъчни за атлантическото крайбрежие на Канада.
                        2 хеликоптера със сонари са достъчни за проверка на фронт от около 10-20 мили - в зависимост от чувствителността на сонара, времето и морската вода.

освен това става бавно.
                        но пък при вятър.

Comment

Хъм, нещо ме съмнява неограниченото полетно време на вертолета - те какво, във въздуха и прегледи и ремонти ли правят, да не говорим за смяна на екипажа? Все пак, един екипаж има някакво не кой знае колко дълго време, през което може да работи - след това трябва почивка. Това е един ограничаващ фактор и то е в рамките на не повече от денонощие (а би трябвало да е и много по-малко). След това, през определено време вертолета трябва да се проверява от механик, т.е. да му се извършва някаква поддръжка. Това също е ограничаващ фактор и със сигурност е свързан с часовете, които прекарва в полет и условията, в които лети. Т.е. освен боекомплекта и горивото има и друго, което не позволява неограничен полет.

Comment

И, разбира се - дори и да лети със сонара във водата, то това става само при близка до нулевата скорост или зависване. Няма такова нещо като като "влачене" на сонара.

Аз тук видях двойни ж.п. линии с трети (резервен) коловоз
                            тва, в случай че задуха вятър, хеликоптерът става трамвай.

Comment

Има някой преимущества хеликоптера,понякога са решаващи,може да нанесе бърз и точен удар,но не и като единственно основно средство,а мини са търсени със сонар,дори и през ВСВ,особенно противо подводните мини тип UMA,основните загуби на руски подлодки в черно море са били от този тип мина,опитали са се да създадат сонар за откриването им,но неуспешно мисля

Comment

Да, вярно е, че Канада е една много ветровита държава, даже повече, отколкото бихте повярвали, но и САЩ е така! А технологията идва от там и те я използват отдавна.
                                Мините не са проблем за Канада, понеже тя не е във война с никого! Така, че няма кой да слага мини в канадски води. Ако въпреки това подобно нещо стане, те (никога не се съмнявайте) ще вземат незабавно ефикасни мерки!
                                Техния проблем в мирно време са подводниците. Хеликоптерите са по-доброто и по-евтиното решение. А ако стане война ще се впрегнат всички ресурси. Като знам каква висока производителност на труда имат, да му мисли който е насреща им.

Comment

Working...
                                X