Дори са два, а от династията им по-пиратска едва ли има
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поглед към Морската карта
Collapse
X
-
von Danitz написа Виж мнение
Дори са два, а от династията им по-пиратска едва ли имаA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Да продължим със забавлението и тази вечер. Сутринта ще видим какво можем да направим с пияния моряк- някак си само си ми дойде като тананикане. Но няма много общо с загадката ми. А тя е: Коя страна с вонноморска сила( в един период от историята, сред първите), е била в 385-годишна война, официално завършила с мирен договор и без победител, с малки и почти незабележими, но все пак добре известни, острови? Островите не са притежавали суверинетет, освен в кратък период на бунт срещу тяхното си правителство или по скоро контрареволюция.... Ако това е суверинетет, не се наемам да споря, та за това обявяването на войната май е обвито в мъгла от юридически контрааргументации и презумции. Но мирът е сключен горе долу след ²V века.
Comment
-
Да, това е правилният отговор. Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog. През осемдесетте години на ХХ век излязоха на бял свят няколко такива конфликта, изтупани от прахта от историци-архивари. Другият пример е за войната между испанския град Хуаскар и Дания. Или за края на Първата световна през 1951, защото Андора не била поканена във Версай и подписа с наследника на Райха - Федералната република чак тогава.
Разбира се, след като раздухме за войната между Несебър и Созопол, Божо веднага спретна и мирен договор между тях.
Та за войната на Сили, става дума за губернаторът им сър Джон Гренвил с другарите си, въпреки, че Кромуел завладял Корнуел, си се укрупил и си разбойничел из тия води. Холандците, сериозна млада държава, веднага предприели мерки. Но докато дойде техният флот, парламентаристките сили вече си били върнали контрола и над островите. После забравили за мирен договор.
Comment
-
Току що, докато си четях, ми хрумна един интересен исторически паралел, който ми се струва подходящ да бъде зададен като въпрос в темата. Кое прочуто в миналото сирийско пристанище е най-близкият първообраз на Бейрут от 70-те и 80-те години на 20 век - в смисъл на голям град, обхванат от продължителен вътрешен конфликт и перманентни улични сражения между враждуващите граждански фракции? Кога се случва този конфликт и какво е неговото име? Като казвам "сирийско" нямам предвид в границите на съвременна Сирия, а в тези на историческата Сирия.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеТриполи? Антиохия?A strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment