If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Аз пък никога не бях виждал това знаме и наивно смятах, че гербът и флагът на Люзинян са си все едно и също - Йерусалим, златен на бяло поле, с четири малки кръста.
Да продължим със забавлението и тази вечер. Сутринта ще видим какво можем да направим с пияния моряк- някак си само си ми дойде като тананикане. Но няма много общо с загадката ми. А тя е: Коя страна с вонноморска сила( в един период от историята, сред първите), е била в 385-годишна война, официално завършила с мирен договор и без победител, с малки и почти незабележими, но все пак добре известни, острови? Островите не са притежавали суверинетет, освен в кратък период на бунт срещу тяхното си правителство или по скоро контрареволюция.... Ако това е суверинетет, не се наемам да споря, та за това обявяването на войната май е обвито в мъгла от юридически контрааргументации и презумции. Но мирът е сключен горе долу след ²V века.
Да, това е правилният отговор. Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog. През осемдесетте години на ХХ век излязоха на бял свят няколко такива конфликта, изтупани от прахта от историци-архивари. Другият пример е за войната между испанския град Хуаскар и Дания. Или за края на Първата световна през 1951, защото Андора не била поканена във Версай и подписа с наследника на Райха - Федералната република чак тогава.
Разбира се, след като раздухме за войната между Несебър и Созопол, Божо веднага спретна и мирен договор между тях.
Та за войната на Сили, става дума за губернаторът им сър Джон Гренвил с другарите си, въпреки, че Кромуел завладял Корнуел, си се укрупил и си разбойничел из тия води. Холандците, сериозна млада държава, веднага предприели мерки. Но докато дойде техният флот, парламентаристките сили вече си били върнали контрола и над островите. После забравили за мирен договор.
Току що, докато си четях, ми хрумна един интересен исторически паралел, който ми се струва подходящ да бъде зададен като въпрос в темата. Кое прочуто в миналото сирийско пристанище е най-близкият първообраз на Бейрут от 70-те и 80-те години на 20 век - в смисъл на голям град, обхванат от продължителен вътрешен конфликт и перманентни улични сражения между враждуващите граждански фракции? Кога се случва този конфликт и какво е неговото име? Като казвам "сирийско" нямам предвид в границите на съвременна Сирия, а в тези на историческата Сирия.
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
Comment