Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поглед към Морската карта

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Да не би това да са Ямато и Мусаши (9 х 460 мм)?
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Warlord написа Виж мнение
      Да не би това да са Ямато и Мусаши (9 х 460 мм)?
      Не, макар че са близо в класацията.
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Ако гледаме само ХХ век, май е Фюриъс,с едно или две 457мм оръдия. Ама кой знае какъв топ може да са качили венецианците...

Comment

Като гледам тази страничка, струва ми се невероятно някой да е качил над 460 мм на кораб.
          Все пак да предположа - мортирата на рицарите-хоспиталиери?

Comment

Интересно как са го товарили тоя топ на дървената палуба, впечатляващо.
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Да не става дума за морски калибър - отношението на диаметъра на цевта към дължината.

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                Като гледам тази страничка, струва ми се невероятно някой да е качил над 460 мм на кораб.
                Все пак да предположа - мортирата на рицарите-хоспиталиери?
                Тази мортира съм я виждал на живо - не е тя, макар че си е широчка. Калибърът на търсеното оръдие не е "морски" и определено надвишава посочените от вас цифри .

Comment

Непотвърдени данни, според самите статии:

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_(ship)
                  На всичкото отгоре не могат да решат колко е калибърът на оръдието

Comment

bsb написа Виж мнение
                    Непотвърдени данни, според самите статии:

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_(ship)
                    На всичкото отгоре не могат да решат колко е калибърът на оръдието
                    Това е. Калибърът на Монс Мег е добре известен.

Comment

Може да е добре известен за онези, които са отишли с една ролетка до оръдието, за да го премерят. Обаче в едната статия пише 20 инча, а в другата - 22. А пък в посочената по-горе статия със списъка на големокалибрените оръдия пишеше 520 милиметра, което не е нито 20, нито 22 инча. И тъй като аз няма как да го премеря, трябва да вярвам на прочетеното, ама да виждам три различни стойности вече ми идва в повече
                      И да, знам, че съществуват и други източници на информация освен Wikipedia.

Comment

Наскоро ми попадна една карта на РЖеч Посполита изобразяваща Полша от края на XVIIв. На която карта се мъдри остров Тобаго и устието на река Гамбия като владение на кралството. Има и посочени години на владение съответно о. Тобаго (1639-1693г.) и за устието на Гамбия ( 1651- 1661г.) Та ако някой има информация за проблема ще съм много благодарен , че нещо ме заинтересува напоследък.
                        Ето и споменатата карта.
                        Attached Files

Comment

Ми да, васална Курландия, (сега западната част на Латвия) си имала колонийки и търговски фортпостове. И в устието на Гамбия, и в Тобаго - Нова Курландия (Neu Kurland). Само че германците са си плавали до там, товарели са какао и кафе и са продавали в Англия и из Балтика. Херцогът Якоб Кетлер (1642-82) пък си плаща данъка във Варшава, в касата на Владислав ²V. Официално, курландският владетел притежава тези земи от 1651 - експедицията закарала и 80 колонисти. Но и един поляк не е имало там.

Корабите са носели звучните полски имена:
                          Das Wappen der Herzogin von Kurland с капитан Вилем Моленс
                          Ritter Sankt Georg - галеон
                          Tygrys (Tigern) - галеон
                          König David

Първите експедиции на курландците са от 1637. Почти веднага ги надушват холандците какви ги вършат, и почва и варгала. Херцог Якоб или Якуб по полски, бил предприемчив, мислел и за Австралия. Всичко се обърква от шведите и нашествието им в земите на короната.
                          Last edited by von Danitz; 09-11-2009, 08:48.

Comment

Благодаря за бързият полезен и интересен отговор Von Danitz. А аз взех да си мисля разни теориии как аджеба една макар и силна Полша се е сдобила с колониии макар и за кратко. За малко да забравя да попитам дали случайно се сещаш за литература по въпроса.
                            Last edited by Aruta; 10-11-2009, 23:45.

Comment

Специална или обща. Специална, не съм запознат. Как си представяш от Балканите да ти препоръчам монография за Курландско Тобаго през ХV²² век?!Ако те интересува исторята на Полша към епохата, поръчай си спокойно. :

Норман Дейвис е най-уважавания английски историк в Полша. Но полски истории има и на български, разтърси се!

Ако те интересуват балтийските страни, пробвай

Comment

Предишният въпрос беше лесен; да видим този:
                                През ....година бъдеща европейска колониална сила, действайки в съюз с един могъщ ориенталски монарх, завзема едно прочуто пристанище, което вече векове наред е ключово за владеенето на морските пътища в тази част на света. Градът е предоставен във владение на ориенталеца. Дотогава той е бил владение на друга колониална сила, която често преди и след това е била съюзник на тази, която го завладява, но точно в този период трета европейска държава й е повлияла така, че е направила отношенията помежду им враждебни. Кое е това пристанище?

Comment

Working...
                                X