Съобщение

Collapse
No announcement yet.

гоги ей това имах предвид като модел

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Според описанието на артилерията на 15 м от дулния срез се развивало налягане от 7 атм. Мночко е. Но аз мисля, че във филма имаше и друга неточност - много ми се видяха свалените самолети. Още 2-3 разчета като на Камио и американските самолетоносачи щяха да останат без самолети.
    Иначе филма е страхотен.
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

Comment

А не ви ли направи впечатление, че той стреля с главния калибър по самолетите???

Comment

Някъде бях чел, че са били разработени специални снаряди за японските тежки кораби за противосамолетна стрелба с главния калибър. Не знам дали са били ефективни на практика.

Comment

"ефектни, но неефективни"

Comment

Снарядите са разработе през 30-те години и са от типа фугасно-запалителни. В японския флот са известни като шой рюсвандан или "пчелен кошер". Да не говорим, че са били златни в прекия смисъл на думата - съдържанието на стоманените тръбички било 45% елекрон.
            А за неефективността си е факт. Кулите не можели да следват достатъчно бързо самолетите.
            Неизвестен руски адмирал

Comment

Защо пишете в тая тема за филми, бе палавници? Одзава, не ти ли дотегна драматизма, поне мъничко?
              Колкото до зенитките, след като готвача на "Аризона" свали няколко японски самолета ("Пърл Харбър"), защо и Камио да не свали няколко американски?
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Защо драматизъм? На мен ми хареса да видя "Ямато" да плава.
                Неизвестен руски адмирал

Comment

от нета:
                  As were most Japanese warships, the Yamato and Musashi were provided with a special anti-aircraft incendiary shrapnel shell officially designated as "3 Shiki tsûjôdan" (Common Type 3) and supposedly nicknamed "The Beehive," but this could be apocryphal. This round weighed 2,998 lbs. (1,360 kg) and was filled with 900 incendiary-filled tubes. A time fuze was used to set the desired bursting distance, usually about 1,000 meters (1,100 yards) after leaving the muzzle. These projectiles were designed to expel the incendiary tubes in a 20 degree cone extending towards the oncoming aircraft with the projectile shell itself being destroyed by a bursting charge to increase the quantity of steel splinters. The incendiary tubes ignited about half a second later and burned for five seconds at 3,000 degrees C, producing a flame approximately 5 meters (16 feet) long.
                  The concept behind these shells was that the ship would put up a barrage pattern through which an attacking aircraft would have to fly. However, these shells were considered by US Navy pilots to be more of a visual spectacular than an effective AA weapon.

Comment

И на мен ми хареса, но аз имах предвид всичко останало освен кораба...
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Гога, тип 3 са всички фугасни снаряди. Тези от фугасно-запалителния тип си имат специално име.
                      Неизвестен руски адмирал

Comment

Odzava написа
                        Гога, тип 3 са всички фугасни снаряди. Тези от фугасно-запалителния тип си имат специално име.
                        Изрично съм писал че го поствам от нета...и ти естественно не се заяждаш а ме просветляваш.

Comment

Аз уточнявам. А защо във всеки пост споменаваш за заяждане?
                          Неизвестен руски адмирал

Comment

И кво, значи през 45 е стрелял с това скъпо чудо? И как се кордисва за височина и разстояние снаряда? За тия, неговите "берти". И може ли да ги цъфка на 50 км самолетите, като излитат от самолетоносача направо. Ми те в Коралово море що не са го ползвали с тая технология?

Comment

Ми те в Коралово море що не са го ползвали с тая технология?
                              Имам смътен спомен, че в едно от по-ранни сражения един от линкорите с подобен снаряд сваля самолет и май това е единствения случай. Не помня къде съм го чел, но може би Одзава ще знае.

Comment

Ами аз не си спомням такъв случай. В Коралово море няма японски линкори. Първия известен ми случай, в който японските линкори водят огън с главния калибър е в море Сибуян, когато Курита отразява налета на американското УС. След това става практика заедно с 120 мм НУРС-ове. Но ефективността им е била много ниска. Специално снарядите май не свалят самолет. Но смисъла от тяхното използване може да се намери в това, че те принуждават торпедоносците да се отклонят от курса си.
                                Неизвестен руски адмирал

Comment

Working...
                                X