Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Надводни рейдери през ВСВ-епизод 2, Алтернативата

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мне...по-скоро искай реални неща. Тогава няма да се налага да ме обвиняваш в нереалистични желания.
    А за парите - така е писал Тарас. Аз 4 ден нищо не мога да намеря. Имам за Япония 1931-1939 г. Имам за САЩ. За Британия само програмата 1938-1939 г.
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

Comment

Относно летищата: Не знам защо Морякът мисли че едно летище се състои единственот от писта - аз, без да съм много разбиращ, предполагам че има горивни резервоари, ремонтни халета, хангари, диспечерни кули, антени и (най-важното) - шарено кепче-ветропоказател. Все неща, които искат време за ремонт и макар пистата да може да се подравни сравнително бързо, летището няма да е особено използваемо без останалите съоръжения.

Моля ви да не се заяждате на дребно - за пореден път казвам: сухоземните събития се развиват като в ТР.

ПП Westland Whirlwind (4х20мм оръдия и 500 Кг бомби), за който говорехме в предната тема, лети за първи път през октомври '38. Даже няма нужда да се променя нищо. Вярно че в ТР масовото производство започва чак през '40 и дава едва стотина бройки; но със "забързването" не виждам никакъв проблем до средата на '40 Одзава да има поне 500 боеспособни машини (със съответното финансиране, разбира се).

ПП2 "Контрибуцирам" за каузата с изравянето на тези 3 карти: на първите две може да се види покритието на бреговата авиация през първата трета на войната и главоломното нарастване през третата (не че има отношение към нашия период). На третата - обсезите (или обсеГите? ) на радарните станции.
      Last edited by Dinain; 01-02-2007, 22:37.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Какво значи "на дребно"? Единствено моите данни са оспорвани, на Британия се отказва да коригира програмите си, а Гоги ще използва всичко, което на мен се отказва.
        Неизвестен руски адмирал

Comment

Dinain написа
          Относно летищата: Не знам защо Морякът мисли че едно летище се състои единственот от писта - аз, без да съм много разбиращ, предполагам че има горивни резервоари, ремонтни халета, хангари, диспечерни кули, антени и (най-важното) - шарено кепче-ветропоказател. Все неща, които искат време за ремонт и макар пистата да може да се подравни сравнително бързо, летището няма да е особено използваемо без останалите съоръжения.

Моля ви да не се заяждате на дребно - за пореден път казвам: сухоземните събития се развиват като в ТР.
          Дори за тая цел е за предпочитане да ползваш средни бомбардировачи или щурмови самолети, а и такива добре уредени бази по това време не са никак много - хангари може и да няма или да не са масивна сграда, ремонтни халета може и да няма(на изнесените летища и няма) - виж червено-бялото кепче си е задължително
          Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Одзава, нямах предвид само теб.

Мислех че технологичните въпроси ги изяснихме - Гоги си има Уралбомбера, Одзава си има изтребители с достатъчна огнева мощ. Не разбирам какъв е проблемът.

Comment

Общи правила на Алтернативката, версия 1.2

*Данните за 1935-1937 на Одзава са приети (Одзава, в мейла ти писах 1938, моя грешка) и в процес на уточняване. Очакват се и разчетите на Гоги за същия период.

Реших че е време за едно обобщение на правилата дотук. Рекламации се приемат (с нежелание ).

Одзава написа
              1. Предлагам карта на Атлантика, разделена на квадрати от по 100х100 морски мили.
              2. 10 подводници откриват конвой там на 100% (доколкото една подводница може да наблюдава зона с диаметър 4 мили, и забелязва дима на корабите на 10-15 в най-добрия случай. Слагам 30% припокриване на зоните за сигурност. Поне подобни са били разчетите на Дьониц. А и опита от войната говори за подобни стойности.) Зимата 30% по-неефективно наблюдение. (Тоест за откриването на конвой в зоната 100х100 мили ще са нужни 13 подводници. Одзава е замолен да представи въпросната карта за общо ползване. б.Д.)
              3. Самолетите: 2 самолета в дадения район откриват конвой. По пътя за наблюдаваната зона - 10% вероятност. (През зимата - 4 самолета; нека да се откажем от "по пътя", че е много сложно с походова игра, б.Д.)
              4. Откриване на подводниците
              (Тъй като Даниц не се отзова, ще използваме следната система: в зоните с брегова авиация, откривани и потопявани са 10% от подводниците през лятото; през зимата - 5%. Също така всяка подводница изпратена в морето ще потопява автоматично 0.3Gs транспорта през лятото и 0.2Gs транспорта през зимата; това са товарните кораби, движещи се по отделно и чието откриване приемаме за случайно; загубите на подводниците от брегова авиация, както и "случайните" им жертви ще бъдат изчислявани в началото на всеки ход (тоест преди сраженията). Така, ако примерно Гоги разпрати 50 подводници с опит 1 в морето през зимата, без значение в кои сектори точно, те автоматично ще потопят 10 транспорта, дори да не срещнат нито един конвой през този месец, б.Д.)

За зимата и лятото:
              Лято - периода 01.05.хх - 30.09.хх
              Зима - периода 01.10.хх - 30.04.хх

Опит на екипажите:
              Замислих се как най-добре да отразя този фактор. Няма да е лесно, затова предлагам една груба, но проста система.
              Имаме 4 коефицента, по два за всяка страна: Gs, Gb, Os, Ob
              Gs - Gogi submarine
              Gb - Gogi bomber
              Os - Odzava ship (надводни бойни кораби)
              Ob - Odzava bomber
              (Ефективността на изтребителната(прехващачите) и бреговата авиация ще трябва да я оставим постоянна, защото тя не зависи толкова от майсторството на отделните пилоти, колкото от организация, тренировки и т.н. Знам че обобщавам)

Всеки коефицент в началото на войната е равен на 1. Всеки 10(десет) проведени акции (резултатът няма значение) на съответните "сили" добавят 0.1 към съответния коефицент (т.е. стават все по-ефективни). Акциите са - нападение/отбрана на конвой или нападение на летище или друга земна цел (за бомбардировачите).

Правило за конвоите: на всеки 5 транспорта трябва да има минимум 1 охраняващ есминец. Тоест на конвой от 40 транспорта трябва да се прикачат поне 8 есминеца, за да тръгне. Иначе моряците стачкуват Прикрепянето на самолетоносачи (ескортни или същински) или крайцери за ПВО е по избор.

*Бързоходните конвои WS нямат нужда от охранение.

Сражения

Атака на конвой (подводници):

1. Без самолетоносач (само есминци) - нанесените от подводниците щети са [брой подв. Х Gs]. Щетите се трансформират в кораби по тарифата: транспорт - 1 т., есминец - 3 т., еск. сам./крайцер ПВО - 10 т., същ. сам. - 15 т.

Пример: атака на 15 подводници без опит(коефицент Gs=1). Щети = 15 точки. Гоги решава дали това ще е 1 сам., 15 транспорта, 5 есминеца или някаква комбинация. Съответните машини трябва да са налични, разбира се, няма да потапяте кораби дето ги няма в конвоя.

(Загубите на подводниците ще бъдат разгледани по-нататък)

2 . С ескортен самолетоносач - нанесените от подводниците щети са [бр. подв. Х 0.8Gs]

3. С "голям" самолетоносач - нанесените щети са [бр. подв. Х 0.6Gs]

4. Атака на конвой в зоната на бреговата авиация - сваля Gs с още 0.1 (например за сценарий#3 няма да е 0.6Gs, а 0.5Gs; сценарий#1 няма да е Gs, а 0.9Gs)

5. Крайцер за ПВО няма ефект върху подводна атака.

Загубите на подводниците: [(10 + бонуси) / Gs]% от подводниците биват потопени и двойно повече - повредени. Бонусите:
              -[1 x Os]% за всеки допълнителен есминец ("допълнителен" - над необходимия минимум)
              -[5 x Os]% за еск. сам.
              -[10 x Os]% за същ. сам.
              -5% за бреговата авиация
              (естествено, може да се прикачва и повече от един самолетоносач и конвоя да се атакува на място, което е извън обсега на Coastal Command)

Пример: Вземаме гореспоменатия конвой от 40 транспорта. Минималното охранение е 8 есминеца, но ако бъдат прикачени още 5 допълнителни есминеца и 1 еск. самолетоносач, загубите на подводниците, които евентуално ще атакуват този конвой (в "открито" море, Os=1.1, Gs=1.2) ще са:

[10% + 5х(1 х 1.1)% + 1х(5 х 1.1)%] / 1.2 = 17.5%

Ако са атакували примерно 10 подводници, нанесените поразии ще са:
              [10 х 0.8 х 1.2] = 9.6 ~ 10 точки (потопени ще са 1.75 ~ 2 подводници и -> 4 ще са повредени)

Май това са възможните сценарии подводница-конвой. Ако се сещате за още нещо, казвайте.

Представям си методиката на играта така: всеки месец ще представлява един ход. Известни са наличните сили след загубите от предния месец. Ще ползваме някаква карта, както предложи Одзава, разделена на квадранти и всеки ще си праща действията за месеца - пращам толкова подводници в този квадрант, толкова самолети в този, прекарвам конвой през тези квадранти и т.н. Нещо като шах. За да се открие конвой, трябва да се пратят разузнавателни самолети. За да има с какво да се атакува, трябва за съответния квадрант да са "заделени" подводници или бомбардировачи (един вид патрулират в района, точно като в ТР). Ако се осъществи битка, резултатите ще ги изчислявам и пускам тук, като "резюме" на месеца. Трябва да определим и колко транспорта на месец трябва да достигнат Британия и какви са условията за победа (капитулация на Британия тоест).

Атака на конвой (самолети):

Ю-89/Уралбомбери (за напред "самолети") нанасят следните щети при бомбардиране на конвой (щетите се трансформират в кораби както при подводниците):

1. Охранение само от есминци: [бр. сам. Х 0.5Gb]

2. Крайцер за ПВО/еск. сам: [бр. сам Х 0.45Gb]

3. Крайцер за ПВО + еск. сам: [бр. сам. Х 0.4Gb]

4. Същ. сам: [бр. сам. Х 0.35Gb]

5. Крайцер/еск. сам + същ. сам: [бр. сам. Х 0.3Gb]

6. Крайцер + еск. сам. + същ. сам: [бр. сам Х 0.25Gb]

7. Бреговата авиация намалява ефекта на Gb с още 0.05

8. Това е лятната ефективност - през зимата спада наполовина.

Загубите на самолетите

Формулата за свалените е [(2+бонуси) / Gb]%. На всеки свален се падат по 2 повредени. Бонусите:
              -Допълнителен есминец добавя [0.2 Х Os]%
              -Крайцер ПВО добавя [1 х Os]%
              -Ескортен самолетоносач добавя [2 x Os]%
              -Същински самолетоносач добавя [4 x Os]%
              -Брегова авиация добавя още 2%

Я да видим сега. Вземаме същия конвой от 40 тр./13 есм./1 еск. сам и го атакуваме с 40 самолета близо до брега, през лятото, само че този път Os, Gb = 1.5.

Самолетите нанасят поражения: [ 40 х (0.45-0.05) х 1.5 ] = 24 точки

Свалени самолети:
              [ 2 + 5 х (0.2 х 1.5) + 1 х (2 х 1.5) + 2] / 1.5 = 5.667% = 2 самолета са свалени -> и 4 повредени

*Всички цифри на потопени кораби, свалени самолети, точки "щети" и т.н. естествено се закръглят (0.51 ~ 1, 0.49 ~ 0)

Това е засега, летищата друг път. Ако сървърът се продъни или нещо друго се случи с този пост, спирам да пиша за месец :evil: :kill_myse
              Last edited by Dinain; 07-02-2007, 03:21.

Comment

Съгласен с правилата! картата се подготвя.
                Айде бе, Гога, нали ще доказваш предимството на сметките пред японския дух в британска броня.
                Неизвестен руски адмирал

Comment

Mislq kazah `e tezi dwe sedmici sym zaeт, и работата ми определено е с приоритет.

Comment

Разбрах за една седмица - ОК. Когато си готов аз съм на линия.
                    Неизвестен руски адмирал

Comment

Още по-добре, че и аз съм зает през следващата седмица. А после се очертава да съм пак зает Ще довърша правилата междувременно.

Comment

Ако искате официално да отложим началото на "Алтернатива"-та за началот на март. Така работата на Гоги няма да закъса, Динайн ще си вземе изпититие, а аз ще си довърша започнатите разчети.
                        Динайн, правилата стават все по-подробни :tup: . Картата ще я приготвя до 2 седмици.
                        Неизвестен руски адмирал

Comment

последно ти по кой начин ще смяташ? "желязо за желязо" или "ненаучна фантастика", и съгласен ли с моите цифри за модернизациите?

Comment

Ако искате официално да отложим началото на "Алтернатива"-та за началот на март.
                            Аз съм съгласен.

Comment

No problemo

Comment

Gaden Gogi написа
                                последно ти по кой начин ще смяташ? "желязо за желязо" или "ненаучна фантастика", и съгласен ли с моите цифри за модернизациите?
                                Ами по първия, защото иначе ми се налага да залагам отговор на кораби невлезли никога в строя .
                                Неизвестен руски адмирал

Comment

Working...
                                X