Съобщение

Collapse
No announcement yet.

KG 5 какъвто бих го направил аз

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    KG 5 какъвто бих го направил аз

    Понеже това е един от най-добрите линкори строени за ВСВ то той съответно е и обект на особенно внимание от моя страна. Поради което имам и доста информация което пък комбинирано с някой мои личностни качества няма как да не доведе до въпроса "а какъв би бил този прекрасен кораб ако беше проектиран под моето вещо ръководство?", естественно още по-прекрасен . И ето как именно би изглеждал:

    Малка отклонявка: това е проект преработка на КГ 5,а не проект на това което аз бих направил на негово място.

    Започваме с основният проблем: главният калибър, разглеждайки хронологията на боят при Датският проток правивпечатление (както и в другите две битки където участват кораби от този клас) че 4 оръдейните кули имат проблем с надеждността а от там и реалната скорострелност.

    Моята сметка базирана на данните от тук: http://www.bismarck-class.dk/bismarck/history/bisdenmarkstraitbattle.html

    Сочи че въпросната кула има пропуснати 34 изтрела от 18 залпа, това прави 47 % пропуски докато в същото време двуоръдейната кула работи изправно.

    Подобни сметки веднаг навеждат на мисълта ами ако корабът беше с двуоръдейни кули? . Понеже запазването на същият брой оръдия би довело да недопустимапреработкана проекта, увеличаване дължината на цитаделата иводоизместването, освен това сатрудняване пристрелката (с 4 оръдейни залпове) ние се спираме на вариантът 4 двуоръдейни кули по класическа схема по две в носа и кърмата. Схема обичана от артилеристите и позволяваща удобна пристрелка, висока точност (3 и повече оръдейните кули имат по-ниска точност поради взаимното влияни на дулните газове) и широки ъгли на обстрел.

    Почваме детайлна проработка на проекта, първо изчисляване на масите,

    Реаллният кораб има 2 4 оръдейни кули и една 2 оръдейна, масат ана кулите е съответно 2*1557 и 1*900 т, барбетите са с диаметър и височина 11.9*3м и 8.85*6 м а масата 2*279 т и 1*416 т общо всичко 4989 т. Това в оригинал.

    Алтернативат апредвижда 4 двуоръдейни кули, две от тях повдигнати, иликазано в цифри: кули 4*900 и барбети 2*416 и 2*208 т, всичката тази красота прави 4848 т.

    Има един друг момент обаче: с новата схема се налага да се увеличи дължината на цитаделата, по мои сметки (имайки предвид разстоянието между носовите кули) товаувеличение ще бъде (имайки предвид че кулите все пак са по-малки) с 4,5 м което при запазване дебелината на главният пояс и палуба при погребите ще доведе до допълнителни 170 т за пояса и 23 тона за палубата т.е общо 5041 т, което ще рече претоварване от 51.48 т, нооо не забравяме ли нещо? Аха боезапасът който при 100 снаряда на оръдие за 10 оръдеен вариант тежи 874 т а за 8 оръдеен 699 т, което води до икономия на 174 т (тук да кажа че цифрите в настоящето писание ги загръглем коеот може да доведе до малки разлики ако тръгнее да ги събирате ръчно в сравнение с моите изчисления които са в екселска таблица), т.е. имам е реална икономия от 123 т.

    Какво постигнахме до тук? По чисто таблични данни корабът уж стана по-слаб и спестихме 123 т. Реално повишихме значително огневата мощ, точността и удобството при стрелба.

    Реалният прираст на огнева мощ е 28.57% в сравнение с 10 оръдейният вариант.

    По-късно ще продължим с другите промени,а когато завърша с изчислителната част възнамерявам да си го и начертая въпросният кораб, при това в голям мащаб с много детайли.

    Който има питанки да се чувства свободен да пита.

    #2
    Продължаваме с преработката.
    Сега ще обърнем внимание на универсалният калибър: основните нарекания по негов адрес са ниската скорострелност (проектната е постигната самона Венгард) и това че установката е нова и има трудности с нейното производство.
    За това ние решаваме да използуваме проверените и масови 114 мм QF Mark III.
    Почваме сметкит:
    Една 133мм кула тежи 78.7 т, боезапасът и 43.92 т, имаме 8 такива кули което прави 980 т.
    Системата с която смятам да ги заменя тежи 28.56 т боезапасът на една кула 31.6 т (и при двете системи боезапасът е по 400 снаряда на оръдие). Смятам да поставя стандартното за модернизираните линкори илинейни крайцери въоръжение от 10 кули, което прави 601 т. Пак имаме покачване на ефективността и заедно с това икономия на маса, в случаят 379 т.
    В следващият епизод: лекото зенитно въоръжение.
    Ако съм пропуснал да спомена това са промени в проекта, т.е. отнасят се за корабите към момента на встъпването в строя на първият, военовременните промени са друга приказка.
    А и още нещо:самолети няма и не се и предвиждат.

    Comment


      #3
      добре, но нали англичаните искат по-тежък бордов залп, което се постига от повече 356мм оръдия?Освен това не би ли било възможно ако ги имаме наличните четворки да отстраним детските болести по тях - проблемите със затвора.Иначе те са си перфектни - и като точност и като пробивна сила по вертикалнаа ихоризонтална броня.ПТЗ-то е добро като идея, но преградите трябва да са от хомогенна стомана и да стигат до горната палуба, а не от корабостроителна
      П.В.

      Comment


        #4
        Защото аз за разлика от англичаните разпоагам с послезнание, демек знам че ще има проблеми, освен това проблемите по моему са с кулата, конкретно 4 оръдейната. А и по моите сметки моят 8 оръдеен ще има 28.57% по-голяма огнева мощ от оригиналът, освен това ще е още по-евтин и ще може да се построи по-бързо са сметка на избягване на сложните технически решения.
        Впрочем докато си чертаех констатирах че могат да се вместят и 12 114 мм кули, тогава икономият ще е 259 вместо 379 тона, но пак е нещо.
        За защитата: а да забелязваш че до сега трупам само икономии като стигнем до защиата сигурно ще си ги оползотворя, ако е останало нещо след промените в зенитното въоръжение де.
        иначе към настоящият момент и 12 114 мм кули имам икономия от 382 т, как да е проектът подлежи на доуточняване.
        Който иска може да си спретне подобна тема и за неговият любимец.Но да знаете че ще дебна сметките И е хубаво пътем да правите и чертеж как би изглеждал,аз на КГ-то правя.

        Comment


          #5
          Впрочем това са сметки при запазване на пълното водоизместване, стандарното ще плува повече но ме мързи да смятам с не пълни боекомплети кое какби станало, пък и стандартното е измишльотина за съблюдаване на договорите, реално важно е пълното защото корабът влиза в бой със стойности близки до него.
          Иначе имам 60 т икономия само от самолетно гориво,допълнително 4 Уоуръса и катапулт би трябвало да дадат поне 150 т, но понеже не съм сигурен в цифрите няма да ги смятам , за сега

          Comment


            #6
            Лекото зенитно въоръжение по проект е 6х8х40 мм , прословутите пом-поми.
            Ние смятаме да си останем с тях предвид че към момента на постройка по-добро оръжие просто няма (не че пом-помът е идеален, но просто другите и това нямат).
            Така оригиналната конфигурация при боекомплект от 1800 снаряда на цев има маса 202 т. Аз боекомплектът на цев го оставям същият ( след проверка колко са носили другите кораби от епохата с близък калибър) броят на установките обаче ще променим. Те стават 10. От тях 8 ,по 4 побордно, разполагаме в средата на кораба а по една на покрива на повдигнатите кули. Освен това добавяме 40 едноцевнии установки в случай че има проблеми със сахранването на 8 цевните.
            Това общо прави 474 тона и е с 272 повече от оригиналният проект, ние обаче си иаме запас от водоизместване, от който след тази корекция ми остават 109 т.


            Я това съм го бил сметнал и написал но съм забравил да го постан, как да е налагт се малко промени, докато си чертаех констатирах че ако сложа пом=пом на задната висока кула ще ми закрива далекомерният пост, поради което оставаме с 9 пом-пома и си спестяваме 33.7 т, запасът от водоизместване който съм си скатал е 143 т къмнастоящият момент, което примерно ще ми стиге за 4 метра широк 60 мм пояс пред главният, стигащ до клюзовете, примерно.

            А ето така изглежда корабът към днешна дата, малко трябва да си поиграя с дебелината на линиите, но и така е дава представа, за сега се занимавах основно с компановката,след като разместя основните компоненти ще добава и детайли за да изглежда като истински, даже може и камуфлаж да си нарисувам.
            Last edited by Gaden Gogi; 12-05-2006, 11:13. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

            Comment


              #7
              Графичната част на проекта не е мръднала много през последните месеци, е има малък напредък но поради ред причини бях възпрепятстван да го постан навреме.

              Иначе бъдещите неща ще си ги правя на CAD тъй че ако ми кефне да мога да си ги САМ-на.

              Comment


                #8
                Даа, жалко ,че си го нарязаха англичаните щеше да им свърши добра работа през фолкландската и войните в залива. А как би го въоражил сега? управляеми ракети - разбира се. Може и да съм носталгично настроен но си мисля, че този клас има място и сега.
                Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                Comment


                  #9
                  Напротив, хубаво че са ги нарязали, спестили са си сума пари за поддръжака на ненужна железария.
                  А за конфликт от сорта на Фолклендският е напълно досттъчен граждански кораб с разположена на палубата сухопътна батарея, вярно трябва да се избере подходящ тип кораб и евентуално някой подкрепления да се направят но ефекттъ би бил напълно задоволителен, но явно не са имали зор не са го направили.
                  Все пак един Хариер върши далеч повече работа от линкора и е по-евтин.

                  Comment


                    #10
                    мисля си все пак че дебелко бронираните кораби биха били нужни в конфликти с малка интензивност. когато има половин милион идиоти с лодки камикадзе/ не се сещам за яп. име/ и единични самолети които имат навика да се измъкнат от някъде , апък трябва и да се подържа я десант, я евакуация. имат си и достатъчно пво и 900 кила снярядчета за удари по наземни цели, особенно в забутани морета като нашто. но може и да греша. мисури уж се представи добре през 91.

                    иначе проектчето много ми хареса
                    Last edited by tonev; 15-09-2006, 00:53. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                    Comment


                      #11
                      Дебелата броня струва скъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъпо, и по същество е само баласт през повечето време, а за лодки можа де си сложиш ротационни оръдия, лодката става на кайма, освен това тези снаряди (за големите оръдия) са скъъъъъъъъъъъпи, пък и общо взето на 40-80 км от морето няма чак толкова цели достойни за тях, а на фолклендите хариър с 1000 фунтова ЪОБ върши същата работа, по-добре, по-евтино, побързо, на по-далече и с по-голяма точност

                      Comment


                        #12
                        между другото не си упоменал главния калибър или поне не го видях. оставяш го същия ли?
                        иначе за цената съм много съгласен. ама те си ги имаха готови все пак.
                        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                        Comment


                          #13
                          оръдията са същите, просто променям компановката, а ценатане е главниятпроблем, издръжкатана година достига 20% от построечнатацена, освен това има огромен екипаж, пък и емонтите не са без пари.И ако нещое трябвало да се запазва това би буил Венгард, не КГ 5

                          Comment


                            #14
                            Аз пък не бих построил Кинг Джордж - бих направил "линеен крайцер" с 406 мм. оръдия само че не този с деветте, а такъв с 12 и вместо да го тъпча с много броня щях да заложа на висока скорост(щяхме да гоним продължително поддържане на 32 възела без да ни се износват машините), добре защитена палуба и възлови места, с добра електроника(доколкото може да се говори за такава през 40те, все пак предполагам радарите ще попаднат тук), с 40 127мм. универсални топа(или примерно 20 127 и 20 76 мм. автоматични топа) и стотина цеви 40мм. бофорси(по възможност на 4 цевни установки управлявани централно), верно няма да е лесно да се направи добре екранирана електроинсталация, която да не страда от залповете на собствените си 12х406, но няма да е невъзможно
                            За конфликти с малка интензивност голям брониран кораб е безмислен. Мисури се справи добре, но със сигурност му се е налагало да влиза в обсега на някоя сухопътна 152мм. батарея, което е безмислен риск понеже съответната батарея вероятно няма да го потопи но е способна да натвори поразии като за капитално възстановителен ремонт на антените, електрониката и всякакъв помлян дребен инвентар незащитен от броня като например ABLoвете(Armored Box Launcher или ПУ на Tomahawk на Мисури) - от друга страна американците го имаха и за това за тях беше добре да го използват понеже в един момент в началото на войната можеше да обстрелва цели намиращи се извън обсега на сухопътната артилерия. А и си беше пускова платформа за Tomahawk
                            За конфликт с ниска интензивност е необходим по-скоро подобен вариант на корабчета като Терър и Абъркромби(демек мореходен монитор, евентуално с малко по висок корпус - по долу пише защо), само дето вместо двете 381 мм. оръдия на монитора могат да се сложат 2х175 или 2х203(предостатъчно) и спестената маса да се допълни с ракети като Томахоук или зенитни такива(абе накратко казано с една Мк.41 VLS подобна на тези, които се монтират на есминците Арли Бърг Flight IIa) - за тая цел е необходим и по-високия корпус
                            А срещу лодките има едно универсално и много евтино средство пробвано многократно със завиден успех точно срещу скоростни лодки - SH-60 Seahawk снабден с една 7.62 мм. картечница и 12.7 мм. снайперистка пушка - американската брегова охрана редовно спира бързоходните лодки(движещи се с 40 възела за да се откачат от 40 футовите cutterи на същата тая брегова охрана) на наркотрафикантите именно с такива вертолети - нелоша работа срещу дребните лодки върши и 25мм. автоматично оръдие Бушмастър(същото като ма М2 Брадли) монтирано тук-там на палубата
                            А иначе двайсетте AV-8B+ носени от някоя Тарава ако се използва в ролята на малък самолетоносач(едно от нещата за които кораба е проектиран) вършат работата на всичките 4 Айови, без да подлагат на риск приблизително 8000 човека екипаж(екипажа на 4те Айови след осемдестте е горе долу толкова) на значително по-ниска цена и на много по-голямо разстояние. Горе долу същата работа може да свърши и ескадрила F-15E само дето те имат и две значително по-мощни оръжия и точни от линкора - AGM-130 и GBU-28
                            Сори за малко дългия и не много по темата пост
                            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

                            Comment


                              #15
                              Всичко хубаво, но май сега ан USN им липсват линейните кораби или поне такива съдове, които могат да оказват мощна артилерийска поддръжка в крайбрежните райони.
                              Малко или много затова сега създават онази изродия DDG-1000 Zumwalt.
                              Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

                              Comment

                              Working...
                              X